© Getty Images

6 tips som klargjør kroppen din for våren

Tid for vårrengjøring i livet ditt! Rydd opp i alt fra relasjoner med andre til dine digitale vaner, slik at du oppnår mindre stress og får mer energi.

3. mars 2021 av Eva Gussarsson

Når vi hører ordet detox, tenker vi vanligvis på det vi spiser – og ikke spiser. Som grønne drikker og rensende te. Men detox kan bety så mye mer! Ordet betyr avgiftning og avvenning – og det er noe vi av og til kan trenge på flere områder i livet.

– Mange vil ha en vidunderpille eller drikke en detoxjuice, og så skal livet bli bra. Men det finnes ingen quick fix, alt er en prosess, og vi må se livet og hverdagen vår mer helhetlig. Det er ikke nok å spise godt hvis du har feil jobb eller lever i et dårlig forhold, sier Ellen Engvall, pedagog og yogalærer.

Hennes forslag er å ta en livsstilsdetox, der du går igjennom de ulike delene av livet ditt – fra kosthold og trening til samliv og relasjoner og digitale vaner (og uvaner). Tenk på hva du er fornøyd med, hva du savner og hva du trenger for å føle deg bra. Og så bestemmer du deg for en eller to uker – eller fire hvis du vil – til å detoxe de forskjellige livsområdene.

– Å gjøre en livsstilsdetox som dette, er faktisk noe vi alle trenger av og til, sier Ellen Engvall. 

– Vi forandrer oss, vi eldes, kommer i overgangsalderen, årstidene kommer og går, barna flytter ut ... Og vi trenger hele tiden å holde et øye med at vi ikke mister oss selv på veien. Kroppen forandrer seg, vi må føle på hva vi trenger akkurat nå, og lære å lytte til oss selv.

Under en detox som dette anbefaler jeg å benytte anledningen til å være mye til stede i deg selv, tenke på hva du vil, eller enda viktigere: hva du trenger.

Ellen Engvalls råd er å starte med å gå igjennom alle delene av livet ditt.

– Dann deg et helhetsbilde. Velg deretter en eller et par ting du skal jobbe med i hvert område.

Og hold deg til det du velger fra begynnelsen av. Du kan gjerne legge til, men ikke erstatte. For eksempel: du tror du bør legge bort mobilen din, men deretter bestemmer du deg for å slutte å bruke tv i stedet.

– Vær konsekvent, det er da du oppnår en effekt. Vi trenger å trene tålmodighet og utholdenhet, sier Ellen.

Eksperten: Ellen Engvall (54) er yogalærer og ekspert i medisinsk yoga og hormonyga. Er opprinnelig utdannet jordmor.

En, to, tre ... detox!

Nå er det på tide å gå dypere ned i de ulike delene. Når du har gjort det, kan du skrive ned din egen skreddersydde plan for din personlige livsstilsdetox.

Først: Hvor lenge skal du holde på?

Før du begynner, må du bestemme hvor lenge detoxen skal vare. Et tips er å starte med en eller to uker. Tenk deretter igjennom de forskjellige områdene du kan lese mer om her. Spør deg selv om hva du har det bra med, hva du lengter etter og hva du trenger i hvert område. Velg deretter en ting i hvert område å jobbe med. Ikke hopp over noen områder! Du kan legge til punkter over tid, men ikke slett noe du først bestemte deg for å jobbe med (så velg nøye, med andre ord). Skriv ned valgene dine slik at du får en klar plan for livsstilsdetoxen din.

Psst... Alt du trenger å vite om overgangsalderen! 

© Getty Images

1 Gjør vannet til din beste venn

Det er ulike måter å spise og drikke på for å bli sunnere. Tenk på det du spiser som får deg til å føle deg bra, hva som gjør deg trøtt og hva som gir deg energi.

Velg hva du vil satse på under detoxen: Kortvarig faste gir mange ulike helsemessige fordeler, viser forskning, og det kan også være en god måte å få vektbalanse på, hvis det er det du vil. For eksempel kan du velge 5:2-metoden (hvor du spiser maksimalt 500 kalorier to dager i uken, og spiser regelmessig og sunt resten av tiden), eller 16:8-metoden, der du har et spisevindu på 8 timer hver dag og faster resten av tiden.

Mat med lav GI – glykemisk index – har også stor helsegevinst. Det betyr at blodsukkeret holder seg stabilt, noe som sliter mindre på kroppen, og du får mindre søtsug og unngår tretthetsanfall.

Spis gjerne antiinflammatorisk. Akkurat hva et betennelsesdempende kosthold betyr, forskes det mye på for tiden. Men vi vet at det er sunt å spise middel- havsmat med grønne bladgrønnsaker, grønnsaker i alle farger, frukt, bær, nøtter, frø og fet fisk. Fyll også på med pre- og probiotika (som mater de gode tarmbakteriene og som inneholder gode bakterier, du kan finne dette i maten og som kosttilskudd på apoteket). Reduser inntaket av bearbeidet og stekt mat, rødt kjøtt, kaffe, alkohol, sukker og melkeprodukter.

Drikk mye vann! 1,5–2 liter om dagen, mer hvis du trener mye.

Se også: Hvor mye vann bør jeg drikke?

Væske hjelper til med å holde kroppen og tarmene i gang – og reduserer risikoen for dehydrering og hodepine.

Boost eventuelt med kosttilskudd. Det finnes produkter som kan være styrkende i en detoxavgiftning. Ulike grønne pulver med alger og gress eller kapsler med urter. Spør om råd i en god helsekostbutikk.

© Getty Images

2 Skap digitale frisoner

De fleste av oss tilbringer mer tid med mobiltelefonen vår enn med venner og familie. Betydelig mer. De fleste av oss opplever nok også at mobiltelefonen forstyrrer, stjeler tid, påvirker oss. Og så er det alle tv- seriene vi bruker kveldene på ... Hjerne- og stressforskere er enige om at vi trenger å ha bedre kontroll over vår digitale atferd – noe som også gjør oss stadig mer stillesittende.

Her er noen forslag til hvordan du kan jobbe med dette mens du holder på med denne livsstilsdetoxen:

 • Slå av mobil, pc osv. klokken åtte hver kveld.
 • Ha en teknikk- og digitalfri dag hver uke.
 • Velg mediene dine: bare se, høre og lese det som gir deg en god følelse.
 • Lag en rutine for når og hvordan du kan sjekke mail/digitale medier.

© Getty Images

3 Kjøp en fin matboks av glass 

Det vi omgir oss med, kan påvirke oss mer enn vi tror. Miljøgifter, plast, stoffer i kosmetikk, hudpleie, rengjøringsmidler, møbler ... Noen stoffer i plast påvirker for eksempel kroppen på en østrogenlignende måte.

Gjør følgene under detoxen:

 • Fjern plast hjemme – og ikke minst på kjøkkenet! Ikke varm opp maten i plastboksen, men legg den på en tallerken. Og invester i en glass- eller metallflaske til treningsstudioet.
 • Se over skjønnhetsproduktene dine. Under en detox er tipset å bare bruke sminke, oljer, kremer, sjampo som du faktisk kan spise. Gode merker er for eksempel Weleda og Dr Hauschka, og prøv å holde deg oppdatert på naturlig hudpleie.
 • Velg økologiske grønnsaker, oppbevares i glassbokser, unngå fisk med høye nivåer av giftstoffer, vask nye klær før du bruker dem (inneholder ofte kjemikalier), velg økologisk vin, bruk naturlige regngjøringsmidler når du vasker hjemme.

© Getty Images

4 Gåtur i skogen! 

Trening er et must for at kroppen din skal kunne føle seg bra og fun- gere skikkelig. Å bevege seg gir ganske enkelt en rekke helsemessige fordeler, gjør oss lykkeligere, mot- virker stress og hjelper oss til å få en bedre vektbalanse.

Du bør trene rolig, det viktigste er at du beveger deg hver dag. Når du er ferdig med detoxen, legg til 20–30 minutter med trening du blir svett av noen dager i uken.

Velg det som passer deg best, for eksempel:

 • Tren pulsøkende, men ikke for hardt, 20–30 minutter hver dag, for eksempel powerwalk, sykling (helst ute), svømming, tur i skogen og gjerne kupert terreng , dans, jobb i hagen. Hvis du vil få opp pulsen, er hiit eller tabata intervalltrening bra. 
 • Gå i dagslys hver dag i minst 30 minutter.
 • Vær ute i naturen hver dag i minst 30 minutter.
 • Yoga hver dag.

Psst...Her får du 13 yogastillinger for bedre hormonbalanse

© Getty Images

5 Skriv en takknemelighets-dagbok 

Tenk over din personlige utvikling. Kanskje du er i en periode da du vil finne ut hvem du er, hvordan du havnet der du er, hvor du skal ...? Å jobbe hver dag mot det du brenner for og synes er viktig, er en måte for å motvirke at man setter seg fast i «hamsterhjulet». Her er flere måter du kan jobbe med personlig utvikling på i løpet av detoxperioden:

 • Snu negative tanker – og tenk i stedet på hva du vil og ønsker. Start allerede om morgenen og tenk noe godt om deg selv. Skriv det gjerne ned, så blir det mer virkelig. 
 • Skriv ned tre ting du er takknemlig for hver kveld, helst på små papirlapper du samler i en boks og kan ta frem på et tidspunkt da du føler deg nede eller livet er vanskelig.
 • Begynn hver dag med å være til stede i deg selv, reflekter og se positivt på dagen som ligger foran deg.
 • Skriv en liste over det du liker å gjøre – og velg noe fra listen som du gjør hver dag.

Test deg selv: Er du høysensitiv?

© Getty Images

6 Øv deg på å si nei

Stress påvirker humøret og kroppen vår. Å få en bedre stressbalanse er bra for hele helsen vår. Noen ganger har stress å gjøre med jobben, noen ganger handler det om krav, endringer eller om forholdet vårt til partner, barn og venner.

Her er noen ting du kan gjøre for å redusere stress under detoxen:

 • På jobben: Er det stressituasjoner du kan fjerne, noe du kan si nei til, rutiner du kan innføre, for eksempel for e-post og møter?
 • I relasjoner: Er det stressøyeblikk du kan få rettet opp i, for eksempel folk som tar for mye plass og energi, og «unødvendige» krangler hjemme?
 • Sats på mer søvn: Legg deg tidligere, styr unna tid på mobilen osv. et par timer før leggetid, dropp alkohol og sene måltider.
© Getty Images

7 Bli en mester til å ta pauser! 

Mange av oss henter oss altfor lite inn – og noen ikke i det hele tatt. Det er så lett å hoppe over! Og så dumt! Innhenting er livsviktig, og det er mye du kan gjøre for å få de nødvendige pausene inn i de daglige rutinene.

I tillegg til nødvendig søvn – her er noen ting du kan velge å gjøre i løpet av detoxperioden:

 • Gjør pusteøvelser, yoga og/eller mediter en stund hver dag. Gjerne om morgenen og før du legger deg om kvelden.
 • Gjør en avslapningsøvelse på dagtid, for ekempel i lunsjpausen eller på bussen på vei hjem etter jobben.
 • Gjør mindfulnessøvelser, som går ut på å rette oppmerksomheten innover mot pusten eller kroppens ulike deler, og virkelig kjenne på følelsen.
 • Ta en kort pause hver time i løpet av arbeidsdagen.
 • Vær ute i naturen, gjerne hver dag, men minst 2–3 ganger i uken.
 • Omgås med mennesker du trives med og liker, uten for mye krav.

Se også: Dette kan naturen gjøre for helsen din

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...