detox juice

Vi viser deg hva du bør spise og drikke når du er på detox!

© Getty Images

Dette bør du spise og drikke når du er på detox

Roper kroppen etter sunnere vaner? En 3-dagers detox kan være svaret eller kickstarten du trenger. Heng deg på her og få tømt kroppen for avfallsstoffer.

8. februar 2022 av Eva Gussarsson

Mer energi på 3 dager

Åh! Forestill deg å være full av energi og føle deg næmest som ny. Med en grundig detox kan du faktisk oppleve den følelsen etter bare tre dager, hvis du setter den hverdagslige tralten og gamle vaner på pause og setter søkelyset på å få det bedre og bra. 

Og en 3-dagers detox etterlater deg ikke bare med en god følelse i kroppen. Den kan også være det optimale grunnlaget for nye, gode vaner. 

Ifølge livsstilsveileder og kokebokforfatter Erica Palmcrantz Aziz, som har skrevet flere bøker om rawfood og om hvordan du får en sunnere livsstil, får du det aller beste resultatet hvis du velger å detoxe med rawfood. 

– Når du spiser rawfood, spiser du ren, naturlig, ikke bearbeidet mat, proppfull av naturlig fiber og næring, som styrker kroppen din og gir deg ny energi, sier hun. 

Selv detoxer Erica flere ganger i løpet av et år. For å booste både kroppen og sinnet. En essensiell pause fra de rutinene og vanene som både hun og vi andre ellers så lett faller inn i. 

– I vår travle hverdag tenker vi ofte ikke over hvor mye eller hvordan den maten vi spiser, påvirker oss. Etter en detox er det enklere å få øynene opp for hva som faktisk er bra for deg, og du kan ta fornuftige valg om hvordan du vil leve og dermed skape en bedre balanse. Etter en detox vil du føle deg lettere og mer energisk, du vil sikkert ha gått ned et par kilo og tarmene dine er renset for avfall. Du vil sikkert også kunne smake mer og andre ting enn før. En detox på rawfood kan kickstarte en sunnere livsstil hvis du overfører noen av råvarene og prinsippene til din normale hverdag, tipser Erica.

7 triks for å lykkes 

 • Spis lite og ofte – heller enn mye og sjelden. 
 • Smoothies og grønne drinker er raskt, enkelt og gir mye næring. Unn deg en pause fra matlagingen! 
 • Start dagen med sitronvann, smartvann eller gjerne kombucha, som er en fermentert drikk med grønn eller svart te som base. Fås kjøpt i velassorterte matbutikker og helsekostbutikker. 
 • Urtete i stedet for kaffe er rensende og inneholder ikke koffein. 
 • Velg økologisk – selvfølgelig vil du by kroppen din på det beste! 
 • Tren moderat. Deilige gåturer, en rolig løpetur, en sykkeltur i skogen, en svømmetur eller en yogatime er perfekt trening og holder kroppen og magen i gang mens du detoxer. 
 • Velg riktig tidspunkt. Å detoxe når du har full kalender, pleier å være vanskelig. Sett heller av en uke eller en helg – og ha full fokus på detoxen din.

Les også: Drikk deg friskere med juice

3 dages juice detox

GRØNN NÆRING: Kroppen din vil takke deg for at du drikker «grønt» i et par dager. Minn smaksløkene dine på det hvis de stritter litt imot. Her er spirende hvetegress for fordøyelsens skyld. 

© Getty Images

Lag ditt eget detox-vann

Når du detoxer, skal du drikke mye. Gjerne vann. Men du kan også lage ditt eget detox-vann, tipser Erica Palmcrantz Aziz: – Det kan være et vitaminvann der du blander i sitron og/eller hvetegress. Eller så kan du kjøpe vannkefirkorn på helsekostbutikk og blande med vann. Det kan smaksettes med for eksempel vannmelon, mynte eller bær ...

Prøv en 3 dagers detox: Slik spiser og drikker du 

Fordelen med en 3-dagers detox er at det kan være enklere å «ta fri fra livet» og gjennomføre en detox som er så kort som denne. 

– Se på det som en investering i deg selv. Hvil og gjør det du vil, sier Erica Palmcrantz Aziz. 

 – Ettersom det bare handler om tre dager, kan du også kjøre hardere: For eksempel bare drikke grønne smoothies og juicer. For å lage en grønn drink, blender du ulike grønne blader med vann. Du kan også tilsette litt vegansk proteinpulver. Oppskrift på grønne smoothies finner du på nettet – eller prøv deg frem.

Dette kan du forvente deg

På tre dager renser du kroppen for rester av sukker, hvitt mel og meieriprodukter. Du kjenner deg lettere og freshere, som om du er i gang med noe bra. Du kommer sansynligvis også til å gå ned et eller et par kilo ettersom du får i deg færre kalorier. Planlegg detoxen din. Kjøp inn alt du trenger før du setter i gang. Sett av tid og gå inn for å gjøre det. Forbered deg også mentalt.

Slik kan en detox-dag se ut

Start dagen: Drikk et stort glass sitronvann og/eller kombucha. 

Frokost: Bær- og grønnsakssmoothie: Blend valgfrie bær, frukt, grønne blader og grønnsaker. Spe med vann. Sitronmelisse, solbærblader eller mynte kan også være godt å ha i. Og tilfør gjerne litt probiotika i form av for eksempel kombucha. 

Mellommåltid: Frukt eller en grønn drink: Ulike blader, agurk og selleri, blendet med vann. Prøv melonslush: Frys melon i biter, blend med mynteblader og eventuelt litt vann eller mandelmelk. 

Lunsj og middag: En grønn smoothie med ulike blader, for eksempel salatblader, mangold, spinat, ruccola, rødbeteblader – og grønnsaker, for ekspempel agurk, selleri, tomater, avokado. Varier gjerne innhold og smaker! 

Sulten? Bytt ut en grønn drink eller smoothie med råkost og salat med ulike rå grønnsaker.

detox av kroppen
© Getty Images

Velg råvarer med omhu

 • Grønnsaker som frisk spinat, avokado, tomat, salat ... Kålvekster, som blomkål, brokkoli, grønnkål, men vær obs på at rå kålvekster kan bli for mye for uvante mager! 
 • Mye grønne juicer og smoothies. 
 • Rotfrukter, frukt og bær. 
 • Prebiotika (fiber, som det finnes rikelig av i grønnsaker og rotfrukter). 
 • Probiotika (gode bakterier), helst i form av mat; kefir, surkål, kimchi, kombucha. Tips! Start gjerne dagen med en probiotisk drikk på fastende mage. 
 • Drikk også mye vann! Urtete og detox-vann (se oppskrift til venstre) er også topp. 

Reduser inntaket av: Gryn, nøtter, frø, belgvekster, olivenolje, eddik. 

Kutt helt ut: Sukker, mel, meieriprodukter, kjøtt, fugl, fisk, halvfabrikata/ prosessert mat, alkohol. 

Erikas beste tips: Hvis du ikke er vant til å spise mye fiber, begynn med litt og øk etter hvert. Å kaste seg over fiberrik mat er som å gå fra sofasliting til bootcamp-trening. Det handler om balanse.

Slik detoxer du
© Getty Images

Plei magen med en fennikelsmoothie

Fennikel fremmer mengden av fordøyelsesenzymer.

Til 2 glass:
2 pærer
1 liten fennikel
2 cm ingefær
2 håndfull grønne blader
1 avokado
1 potte mynte eller sitronmelisse
1 lime, saften
3–4 dl vann
2 dl kombucha 

Slik gjør du:
Skjær pærer og fennikel i mindre biter. Blend frukt, grønnsaker, urter, limesaft og vann. Tilsett kombucha, og blend raskt sammen

Oppskriften er fra boken «Enkel kombucha & kimchi» av Erica Palmcrantz Aziz.

Les også: 8 sunne smoothie-oppskrifter

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...