kløe i skjeden
© Getty Images

Her er 5 mulige årsaker til kløe i skjeden

Kløe i skjeden er sjeldent noe å bekymre seg over, men det er greit å være oppmerksom på enkelte symptomer

7. august 2019 av Redaktionen

Kløe i skjeden er utrolig irriterende, men i de aller fleste tilfeller er det ingen grunn til å bekymre seg. Ofte er det irritasjonen i seg selv som er det verste. Samtidig er det er heller ikke det mest optimale stedet å måtte klø seg selv. 

Det kan være flere årsaker til kløe i skjeden. Derfor er det vanskelig å finne ut av hvorfor kløen har oppstått. Kløen kan være ett symptom på forskjellige sykdommer, derfor er det smart å være oppmerksom når kløen oppstår. Det er viktig at du kontakter din lege hvis du mistenker at årsaken er en underliggende sykdom. 

Nedenfor finner du 5 mulige årsaker til kløe i skjeden.

Underlivssopp

Underlivssopp er en helt normal tilstand og hele tre av fire kvinner opplever dette en eller flere ganger i løpet av livet. De fleste tilfeller av sopp i skjeden er forårsaket av gjærsoppen Candida Albican som lever naturlig i kroppen og på huden vår. Du kan oppleve kløe når vekstbetingelsene for candida-soppen øker, noe som vil kunne føre til en infeksjon. 

Andre symptomer kan være svie og smerter ved samleie og ved urinering.  

Skjedekatarr eller bakteriell vaginose

Skjedekatarr er en betennelse i skjeden som kan oppstå hvis man har økt vekst av bakterier, virus eller underlivsopp i skjeden. 

Utenom kløe er vanlige symptomer blandt annet svie når du tisser eller ved samleie, misfarget utflod og en tung følelse i underlivet. 

Urinveisbetennelse

Urinveisbetennelse kan minne om blærekatarr og har flere av de samme symptomene. De mest allminnelige symptomene er smerte og svie når du tisser og at du hele tiden føler et tissetrang- selvom du ikke må. I noen tilfeller vil du også oppleve at det klør. 

Kreft i skjeden

Forskere vet enda ikke hvorfor kreft i skjeden oppstår, men en kronisk infeksjon med HPV og celleforandringer i underlivet øker risikoen for kreft i området.

Dette er dog en av de kreftformene som ofte oppdages i tide, ettersom de mest allminnelige symptomene, sett bort i fra kløe, er blødning fra skjeden. Dette får heldigvis de fleste til å komme seg til legen i tide. 

Les mer om kvinner og brystkreft her

Generalisert angst

Det skal også nevnes at kløe i skjeden og ved andre steder på kroppen kan være et symptom på generalisert angstlidelse. Hvis du lider av generalisert angst, vil du hele tiden ha en følelse av uro og engstelse i kroppen. Angsten er ikke nødvendigvis relatert til noe spesifikt, men kan ofte være relatert til bekymringer. 

Blant annet ledsages denne psykiske lidelsen av fysiske symptomer som muskelspenninger, mangel på søvn og kløe. Disse symptomene får de fleste pasienter generelt til å henvende seg til legen hvilket gjør at legen ikke alltid vil oppdage at det er en angstlidelse som ligger til grunn for symptomene. 

Det kan også være vanskelig å gjenkjenne de psykiske symptomene (for eksempel nervøsitet) som angst, da de enkelt bare oppfattes som en del av din personlighet. 

Kløe i skjeden? Oppsøk lege 

Dersom du opplever du at det klør i skjeden er det alltid en god ide å gå til legen da det kan være et symptom på flere underliggende sykdommer. I tillegg er det også verdt å få en kur som enkelt blir kvitt kløen. 

Kilder: lommelegen.no, nhi.no, helsenorge.no

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...