brystkreft
Symptomer og behandling av brystkreft:

Én av 10 kvinner får brystkreft i løpet av livet, men jo senere det skjer, jo mindre farlig er også svulstene som oppstår.

© Getty Images

Alt du bør vite om brystkreft

Brystkreft er den vanligste formen for kreft hos kvinner, og risikoen øker med alderen. Samtidig blir denne kreftformen mindre og mindre farlig for deg jo eldre du blir. Her er siste nytt om brystkreft.

15. oktober 2018 av Gitte Høj

Hva skjer i brystene ved brystkreft?

– Brystkreft oppstår når det skjer forandringer i cellene i brystet, og det vanligste er at det oppstår i melkegangene eller i kjertelvevet hvor cellene begynner å vokse uhemmet. Oftest reparerer kroppen dette selv, men noen ganger kan kroppen ikke lenger kontrollere veksten og selv utrydde celleforandringene. Da blir det i stedet dannet en kul eller en knute, som vokser ut i det tilstøtende vevet. På dette tidspunktet kan du som oftest kjenne knuten selv, eller legge merke til at brystet forandrer seg, forklarer Janne Villemoes Bigaard, tidligere overlege i brystkirurgi ved Rigshospitalet i København og sjef for Kreftens Bekæmpelse i Danmark.

brystkreft
Brystkreft:

Dette er den vanligste kreftformen hos kvinner, og det er det hormonelle – kroppens nivå av østrogen – som er som bensin på bålet. Men sjansen for overlevelse er høy.

© Getty Images

Hvorfor kan brystet mitt bli sykt?

– Brystkreft skyldes først og fremst kroppens nivå av østrogen. Man vet nå at jo flere år man har menstruert, jo lengre blir man utsatt for østrogen, og jo høyere er risikoen for brystkreft. Hvor mange barn man har og når man fikk dem, og om du ammer barna dine selv, er også faktorer som innvirker på hvor mange menstruasjoner du har hatt gjennom livet. Derfor finnes det mange årsaker til brystkreft som vi ikke kan gjøre noe med. Du kan i tillegg være genetisk disponert, og også forskjellige faktorer ved livsstilen kan spille inn. For eksempel vet man at mye fettvev øker den samlede mengden hormoner, og at overvekt er en risikofaktor når man er blitt voksen.

Arvelig brystkreft

Hva med gener? Kan jeg finne ut om jeg har arvet genene for brystkreft?

– Bare 5–10 prosent av brystkreft er arvelig. Så dette er bare relevant hvis det i din nærmeste familie, både på mors- og farssiden, finnes en eller flere kvinner som har hatt brystkreft. Det betyr at det må være mer enn tre kvinner over 50 år med brystkreft før det finnes grunn til bekymring for at det skyldes noe genetisk. Men likevel kan bare én enkelt kvinne i familien, som har fått brystkreft før hun fylte 50 år, øke mistanken om at årsaken er genetisk. Så spør legen din. Men som sagt, en genetisk utredning må underbygges av din familiehistorie.

Risiko for brystkreft

Har jeg større risiko for å få brystkreft etter fylte 40 år?

– Ja. For den største risikoen for brystkreft er i den alderen. Mer enn 3 av 4 får brystkreft etter 50-årsalderen. Til gjengjeld er den mindre farlig jo eldre man er, fordi kroppens østrogennivå faller med alderen. På den måten er høyere alder en god ting. Gjennomsnittsalderen for brystkreft er 66 år, og dette skyldes antagelig at det skjer flere feil i celledelingen jo eldre vi blir. Men vi vet ikke helt sikkert. Én av 10 kvinner får brystkreft i løpet av livet, men jo senere det skjer, jo mindre farlig er også svulstene som oppstår.

Overgangsalder og brystkreft

Er det en sammenheng mellom overgangsalder og brystkreft?

Overgangsalderen er en fordel fordi den bremser produksjonen av østrogen. Det er bra, og betyr at en liten, hormonfølsom svulst ikke får nok næring fordi østrogennivået er lavere etter overgangsalderen enn hos yngre kvinner.

brystkreft prognose
Brystkreft prognose:

Mer enn 3 av 4 får brystkreft etter 50-årsalderen. Tall på overlevelse etter 5 år er 89,7 prosent.

© Getty Images

Er det en forskjell på brystkreft og andre kreftformer?

– Ja. Forskjellen er først og fremst at brystkreft på mange måter har en veldig god prognose. Også til tross for at du kanskje aldri blir helt frisk igjen. Fordi mesteparten av svulstene ikke er så aggressive, så er 4 av 5 kvinner i live 10 år etter endt behandling. Dette er den vanligste kreftformen hos kvinner, og det er det hormonelle – kroppens nivå av østrogen – som er som bensin på bålet.

Symptomer på brystkreft

Er det noe jeg bør eller kan være spesielt oppmerksom på?

– Det er viktig at du alltid er oppmerksom på eventuelle forandringer i brystene. For eksempel om de forandrer fasong, om huden rynker seg eller trekker seg innover, eller om det skjer forandringer rundt og på brystvortene. Du bør reagere raskt hvis det skjer noe som virker mistenkelig. Vær også oppmerksom på armhulene, for her sitter det også litt brystvev og flere lymfeknuter. En knute er som regel rundt to centimeter i diameter når du først legger merke til den, og under det halve hvis du er veldig tynn.

Kul i brystet

Hva kan en slik kul være hvis det ikke er kreft? 

– Heldigvis finner vi mange flere godartede knuter enn ondartede. Det kan også være en cyste, som er et væskefylt hulrom, og cyster kan være ganske harde og føles som en knute eller svulst. Det kan også være en bindevevsknute eller kjertelvev som har forandret struktur.

Vær oppmerksom på forandringer i brystene og reager fort når du merker at noe er annerledes. Kontakt legen din dersom:

  • Du finner en fortykkelse eller kul i brystet eller i armhulen.
  • Det kommer blod eller klar væske fra brystvorten
  • Du oppdager andre forandringer, som for eksempel innskrumpning av huden, rynker, sår eller eksem på brystvortene – eller betennelseslignende rødhet, varme og hevelse.
brystkreft symptomer
Symptomer på brystkreft:

Vær oppmerksom på forandringer i brystene som for eksempel kul, væske, rødhet eller hevelser. 

© Getty Images

Brystkreft - ulike behandlinger

Hvilke muligheter for behandling finnes?

– Idag finnes det operasjon, cellegift, antihormonbehandling og stråling. Hvilke av dem som skal brukes og i hvilken rekkefølge det gjøres, avhenger av hvor stor svulsten er og om den har spredt seg. For noen kvinner er det for eksempel best å få cellegiftbehandling før operasjonen, fordi medisinen sprer seg i hele kroppen og dermed forhindrer at eventuelle kreftceller sprer seg med blodomløpet til andre steder i kroppen. Cellegiftbehandling kan også få kreftsvulsten eller lymfeknutene i armhulene til å skrumpe inn, og det betyr av kvinnen får en mer skånsom operasjon. 

Fjerne bryst

Hvor sannsynlig er det at man må fjerne brystet når man får brystkreft?

– De aller fleste kvinner – 81 prosent – får en brystbevarende operasjon. Dette skyldes blant annet at operasjonsmetodene har forandret seg. I dag kan man fjerne store brystkreftsvulster ved en operasjon hvor brystkirurg og plastikkirurg samarbeider. Dette øker sjansen for å beholde brystet.

Brystkreft prognose

Hva er risikoen for tilbakefall?

– Den er liten. Overlevelse etter 5 år er 89,7 prosent. Det betyr at svært få får tilbake­fall de fem første årene etter kreft­behandling. Dette gjelder alle kvinner med brystkreft – i alle stadier. 

fjerne bryst
Fjerne bryst:

Hvor sannsynlig er det at man må fjerne brystet når man får brystkreft? De aller fleste kvinner får en brystbevarende operasjon.

© Getty Images

Sjekk brystene dine!

Tidligere ble kvinner anbefalt å undersøke brystene sine en gang i måneden, men forskning har ikke kunnet påvise at systematisk og regelmessig egenundersøkelse forbedrer sjansen for å overleve. Heller ikke at egenundersøkelse er bedre enn en generell oppmerksomhet på forandringer i kroppen.

Derfor anbefaler man i dag at du …
… deltar i mammografiundersøkelsesprogrammer: Fordi dette er den beste metoden for å finne brystkreft på et tidlig stadium. Også før du selv kan merke eller kjenne forandringer i brystene.

En god vane …
Noen ganger bør du benytte anledningen når du står foran speilet på badet etter en dusj og er i ferd med å smøre deg inn med bodylotion. Kast et blikk på brystene, og sjekk at de både ser ut og føles akkurat slik som de pleier. Be også partneren din å si ifra hvis han eller hun merker at noe er annerledes.

Kilde: www.cancer.dk

Brystkreft statistikk:

Så mange kvinner får brystkreft i året (i gjennomsnitt fra 2011 til 2015):

3 185

Så stor er risikoen for å få brystkreft før du fyller 75 år:

8,5 %

Så mange lever fremdeles ett år etter brystkreftdiagnosen:

97 %

Og etter fem år:

89 %

Kilde: Kreftregisteret.no

Slik kan du forebygge brystkreft

Du kan verken forutsi eller helgardere deg. Men du kan være mer oppmerksom på det du selv kan gjøre for å beskytte deg best mulig mot brystkreft. Under finner du noen gode råd som du bør prøve å gjøre i hverdagen:

1. Grovt og grønt demper østrogen

Det er tegn som tyder på at et kosthold med mye fiber og fullkorn kan være med på å forebygge brystkreft, og dette skyldes trolig at kostfibrene binder hormonet østrogen i tarmen. Dermed blir mindre østrogen opptatt i fordøyelsen og spredt videre utover i kroppen. I tillegg mener man at massevis av grønnsaker er forebyggende mot brystkreft. I grønnsaker er det kostfiber, og i tillegg mikronæringsstoffer i form av vitaminer, mineraler og antioksidanter som man også tror hjelper kroppen i forsvaret mot kreft.

En tommelfingerregel:

Jo mer du må tygge, jo grovere er maten din. Husk at all annen mat ikke er bannlyst. Det viktigste er likevel at du alltid sørger for at du får i deg nok av det grønne og det grove. Og la det fylle opp mest plass på tallerkenen.

sunt kosthold
Sunt kosthold:

Det er, i følge ekspertene, tegn som tyder på at et kosthold med mye fiber og fullkorn kan være med på å forebygge brystkreft.

© Getty Images

2. Mosjon senker østrogennivået

Jo mer fysisk aktiv du er, jo mindre er risikoen for å utvikle brystkreft. Og her vet man at alle former for fysisk aktivitet teller. Man vet ikke akkurat hvorfor, men tegn tyder på at fysisk aktivitet også senker østrogennivået i kroppen. Dette underbygger antagelsen om at østrogennivået er en mekanisme som både kan øke og nedsette risikoen for å få brystkreft. Er du allerede blitt rammet av brystkreft, er mosjon også en avgjørende brikke fordi den minsker risikoen for tilbakefall.

En tommelfingerregel:

Det viktigste er at du beveger deg, og ikke så mye hvordan du gjør det. Innfør vanen med å reise deg fra sittende stilling så snart det er behov for det. Ta en eller flere spaserturer om dagen. Skaff deg en skritteller for å skjerpe bevisstheten om hvor mye du henholdsvis går og sitter.

Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet:

Jo mer fysisk aktiv du er, jo mindre er risikoen for å utvikle brystkreft, sier ekspertene. 

© Getty Images

3. Hold øye med vekten

Man vet at hvis du har en stabil vekt gjennom hele livet, kan det nedsette risikoen for å få brystkreft. I tillegg øker det å holde styr på vekten sjansen for å overleve brystkreft.
Også i forbindelse med overgangsalderen har ekspertene særlig fokus på vekten, fordi man vet at overvektige kvinner har en økt risiko for å utvikle brystkreft når de har gått igjennom overgangsalderen. Forklaringen er at østrogen etter overgangsalderen blir dannet i fett­vevet, og derfor faller ikke østrogennivået i blodet på samme måte som hos dem som er slankere. Østrogen er spesielt aktivt i bryster og livmor, og øker celledelingen.

En tommelfingerregel:

Vær spesielt oppmerksom på at det finnes en balanse mellom matinntaket og forbrenningen. Dette dreier seg nemlig helt grunnleggende om at du ikke spiser mer enn du forbrenner. Velg eventuelt en mindre tallerken når du spiser. Tenk over at maten du får i deg er energi som skal brukes. Spis derfor mer grovt korn og mange grønnsaker for å bli fortere mett. Og vær spesielt oppmerksom på klesstørrelsen, slik at du ikke automatisk kjøper et nummer større uten å tenke mer over det.

4. Alkohol kan være risikofaktor

Alkohol er en risikofaktor, og man vet at jo mer alkohol du drikker, jo større er risikoen. Risikoen stiger for hver daglige alkoholenhet. Og risikoen er den samme uansett om du drikker sprit, vin eller øl. Risikoen henger sammen med at alkohol øker østrogennivået i blodet, og et økt østrogennivå gir som sagt en økt risiko for brystkreft.

En tommelfingerregel:

La alkohol bare være et festlig innslag i selskaper og ikke en vane i hverdagen. På den måten er det også mye lettere å kutte ned på forbruket.

Kilder: www.cancer.dk, «Det gode helbred» av Anne Tjønneland og Anja Olsen, «8 gode livsråd mod kræft» av Johannes F. Coy.

rosa sløyfe
Rosa sløyfe:

Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner, men kan også ramme menn. Den årlige Rosa sløyfe-aksjonen er viktig bidragsyter til forskning og kjennskap rundt brystkreft.

© Getty Images

Rosa sløyfe

Rosa sløyfe er en årlig aksjon som eies av Brystkreftforeningen og Kreftforeningen. Aksjonen arrangeres i oktober hvert år. Å bære en rosa sløyfe i oktober er å vise solidaritet med alle som er rammet av brystkreft. I tillegg spres kunnskap og informasjon og brystkreft, og du støtter brystkreftforskning ved å støtte kampanjen.

Kanskje er du også interessert i...