Kvinne i undertøy
© Getty Images

Slik unngår du underlivssopp

Kløe, irritasjon og dårlig lukt: soppinfeksjon er virkelig en plage. Les her hva du kan gjøre for å unngå at infeksjonen rammer deg og ditt underliv.

24. januar 2019 av Jette Lüthcke

"Kjært" barn har mange navn, og sopp er et begrep som ofte brukes om både soppinfeksjon og pH-ubalanse. De vanligste årsakene til sopp er bruk av antibiotika som ødelegger den normale bakteriefloraen i skjeen, graviditet eller høyt sukkerforbruk. Symptomene på sopp er kløe og rødaktig utslett i skjeden og rundt skjedeinngangen. Alle kvinner har utflod, som vanligvis er hvitaktig eller gulaktig og varierer i mengde etter syklusen. Men hvis utfloden endres, kan det være et tegn på at noe er galt. Da bør du alltid gå til legen.

Forskjellen på soppinfeksjon og bakteriell vaginose:

Soppinfeksjon: "ekte" sopp i skjeden og på de ytre kjønnslepper er vanligvis forårsaket av gjærsoppen candida. Dette er en av de vanligste infeksjonene hos kvinner, og eksperter anslår at mellom en fjerdedel og halvparten av alle kvinner får en soppinfeksjon i underlivet på et eller annet tidspunkt i løpet av deres liv. Candida behandles med et soppmiddel i pilleform.

Bakteriell vaginose: Bakteriell vaginose kan skyldes bakterier eller for høy surhetsgrad i skjeden. Et sikkert tegn på bakteriell ubalanse er utflod som lukter fisk.  Behandlingen er antibiotika i form av stikkpiller eller krem. 

LES OGSÅ: 7 spørsmål og svar om voksen sex 

HER ER 3 TING DU SKAL UNNGÅ 

Hvis du tilhører de som har et sensitivt underliv, og ofte plages med rødhet, kløe og sopp, er det tre ting du bør unngå:

1. Parfymert såpe: Du bør kun bruke rent vann eller en uparfymert intimsåpe, da sterkt parfymerte såper kan tørke ut den delikate huden rundt kjønnsleppene. 

2. Syntetisk undertøy: Fyll undertøyskuffen med bomullsundertøy, da syntetiske stoffer kan forstyrre huden.

3. Daglig bruk av truseinnlegg: De fleste truseinnlegg er impregnert og til og med parfymert, noe som kan forverre irritasjon, rødhet og kløe. Hvis du ikke allerede har soppinfeksjon, øker du risikoen ved å bruke panty liners hver dag. Ta en vurdering på om dette er nødvendig - bare for sikkerhets skyld.

LES OGSÅ: Underlivsplager mange kvinner sliter med

MYTE:
Virker yoghurt mot sopp og ubalanse i skjeden?
Ja! I yoghurt er det levende melkesyrebakterier som virker like godt som stikkpillene du kan kjøpe på apoteket. Yoghurt er bare litt mer komplisert å bruke, og griser mer. 

Kilde: Christine Felding er spesiallege i gynekologi og obstetrik. Hun har arbeidet på forskellige sykehus i Danmark og utlandet. Se mere på felding.dk

Publisert første gang i Magasinet Liv nr. 1

Seneste

Kanskje er du også interessert i...