svir når jeg tisser
Hvorfor får man urinveisinfeksjon?

Kvinner er mer utsatt enn menn når det kommer til urinveisinfeksjon. Les hvorfor og hva du kan gjøre.

© Getty Images

Urinveisinfeksjon: Slik kan du forebygge og behandle

Svir det når du tisser? Sliter du med stadig tilbakevendende urinveisinfeksjoner? Lær deg hvordan du kan forebygge og lindre med naturlige metoder.

6. juni 2018 av Anne Karine Strøm og Trine Wang

Blærekatarr og urinveisinfeksjon er en plage for mange kvinner. Lidelsene kan også være vanskelig å bli kvitt, og har du blitt kvitt dem har de en lei tendens til å komme tilbake. Noen er også mer utsatt enn andre. Hva det skyldes, kan det være mange årsaker til. Men heldigvis er det mye hjelp å få.

Hvorfor får man urinveisinfeksjon?

– Det er mange grunner til at kvinner sliter med slike plager, hevder sykepleier, akupunktør og soneterapeut Anne Karin Gjørtz på Alternativ Medisin på Røa i Oslo. 

Det kan skyldes ubalanse i bakteriefloraen, sopp og bakterievekst – og ikke minst feil rengjøringsprosedyrer. Men også faktorer som dårlig kosthold, ubalanse i kroppens pH-verdi og rett og slett manglende kunnskap kan spille inn. 

For å komme problemene til livs er det derfor viktig å kartlegge generell helsetilstand og livsstil hos den enkelte, sier terapeuten.

Svir det når du tisser?

Fordi urinveisinfeksjon og blærekatarr som oftest skyldes at det kommer bakerier inn i urinveiene, er det viktig å vite hvordan man kan forhindre at dette skjer. Det er nemlig nesten utelukkende bakterier fra tarmen som er årsaken til plagene. 3 av 4 tilfeller skyldes bakterien E. coli, som vanligvis lever i tykktarmen. 

Det virker også til å være en sammenheng mellom sjelden vannlating og hyppig blærekatarr. Hvis du holder deg lenge, vil bakteriene oppbevares lengre i blæren, og risikoen for å få blærekatarr øker, forklarer Anne Karin Gjørtz.

Hvorfor får jeg urinveisinfeksjon?
Samleie kan gi urinveisinfeksjon:

Det er ikke uvanlig at urinveisinfeksjon kan bryte ut etter samleie. God intimhygiene er viktig og det kan også være lurt å gå på do etter samleie.

© Getty Images

Dette øker sjansen for urinveisinfeksjon 

 • Når man har et nedsatt immunforsvar
 • Når pH-verdien i kroppen er i ubalanse
 • Ubalanse i bakteriefloraen eller kroppen pH-verdi
 • Ved graviditet 
 • Ved østrogenmangel i forbindelse med overgangsalder. Ved sistnevnte blir slimhinnene både i skjede og urinveiene tørrere og tynnere, og dermed mindre motstandsdyktige mot bakterier. 
 • Samleie kan også være en årsak. Da kan bakterier transporteres over i urinveiene fra området rundt urinrørsåpningen, og fra kjertler langs urinrøret. Det er derfor ikke uvanlig at blærekatarr kan bryte ut etter samleie, sier hun.

Lurer du på noe om overgangsalderen? Her er alt du trenger å vite!

Antibiotika mot urinveisinfeksjon

Ukompliserte urinveisinfeksjoner, det vil si nedre urinveisinfeksjoner behandles som regel med korte antibiotikakurer. Apocillin, Penomax og Ciproxin er eksempler på antibiotoka som ofte brukes i behandling av urinveisinfeksjon. Ciprofloxacin kan brukes i kompliserte tilfeller. 

Antibiotika er ikke alltid nødvendig å bruke som behandling ved ukomplisert urinveisinfeksjon. Har du lite ubehag, kan du gjerne vente og se om det går over. Blir ubehaget større, kan du eventuelt få medisiner. Uansett kan en enkel urinprøve hos legen være smart å ta.  

symptomer på urinveisinfeksjon
Symptomer på urinveisinfeksjon:

Svir det når du tisser, tisser du oftere enn vanlig eller har du smerter i mageområdet? Da kan du ha urinveisinfeksjon.

© Getty Images

Symptomer på urinveisinfeksjon:

 • Sviende smerte når du tisser
 • Trang til å tisse oftere enn vanlig
 • Urinen kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod
 • Du kan også ha smerter i mageområdet. 

Hvis symptomene er plagsomme eller forverres, bør du kontakte lege. Ta med urinprøve, gjerne fra morgenurinen.

Kilde: Helsenorge.no

Symptomer på nyrebekkenbetennelse:

Noen ganger kan urinveisinfeksjon spre seg til nyrene. Dette kalles øvre urinveisinfeksjon eller nyrebekkenbetennelse. Dette er mer alvorlig. Du bør gå til lege omgående dersom du i tillegg til symptomer på urinveisinfeksjon også har symptomer på nyrebekkenbetennelse. Da kan du ha feber, smerte i siden, kvalme og oppkast.

Kilde: Helsenorge.no

tranebærjuice
Tranebærjuice mot urinveisinfeksjon:

Tranebær inneholder mye syre. Tranebærjuice kan derfor være med på å forebygge urinveisinfeksjon ettersom bakteriene ikke trives i et surt miljø.

© Getty Images

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Disse 11 tipsene kan hjelpe deg å forebygge urinveisinfeksjon på en naturlig måte.

 1. Riktig renhold av underlivet. Ikke bruk våte kluter flere ganger, bruk heller papirservietter når du vasker deg nedentil. Ikke gni underlivet, bare dytt lett. Husk å alltid vaske forfra og bakover for å unngå å få tarmbakterier inn i skjeden.
 2. Ta dusj istedenfor karbad. Bakterier trives i fukt og varme.
 3. Skyll underlivet før og etter samleie.
 4.  Drikk tranebærjuice eller ta tilskudd av tranebærkapsler. Tranebær inneholder veldig mye syre, noe som gjør at pHen senkes. Bakteriene trives ikke i surt miljø, slik at det å ta tranebærtilskudd kan forebygge og til og med kurere lettere urinveisinfeksjoner.
 5. Ta tilskudd av vitamin C. Dette kan ha effekt fordi C-vitaminer hemmer vekst av noen bakterier når urinen blir forsuret.
 6. Drikk rikelig med vann. Dette renser urinveissystemet.
 7. Tiss ofte. Du skal urinere når du føler behov for det, og ikke holde deg ved trang. Tøm også blæren før og etter samleie.
 8. Unngå å bruke intimspray og såpeprodukter i underlivet.
 9. Ikke sitt på kaldt underlag.
 10. Hold deg varm på føttene og unngå å fryse. Unngå å bli kald rundt underlivet, og velg for eksempel å gå med tynt ullundertøy om vinteren
 11.  Bruk bomullstruser som vaskes på minst 60 grader.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...