4 gode vaner du bør starte med nå

De vil hjelpe deg på veien til en sunnere livsstil.

18. april 2016 av Ulrika Davidsson

Ofte dreier gode råd om helse seg om hva vi ikke bør gjøre. Taras ernæringsrådgiver Ulrika Davidsson vil snu opp-ned på forbudene: Her inspirerer hun deg til å innføre fire gode, nye vaner i de neste fire ukene. Så bli med!

Det er mye lettere å begynne med gode og sunne vaner enn å slutte med sånne som vi betrakter som «dårlige».

Jeg håper at du, etter å ha testet ut mine fire gode, nye vaner, kan se resultatet og deretter reflektere over om du ikke også samtidig bør minske dine dårlige vaner – la oss håpe på det!

 

Uke 1: Spis en vegetarrett hver dag

Denne første uken skal du satse på å spise en vegetarisk rett hver dag. Velg lunsj eller middag.

Du kan fylle matpakken til lunsj med favorittgrønnsakene dine og toppe med fetaost, stekt halloumi eller kanskje litt nøtter. Eller du kan velge å spise på en vegetarrestaurant eller hente take away i lunsjen, eller prøve ut en ny, spennende rett.

Både i det asiatiske og det indiske, pluss kjøkkenet i Midt-Østen, finner du utsøkte vegetariske retter. Hvis du i stedet velger å spise vegetarisk til middag, kan du lage mettende, varme supper av spinat, tomat, rotfrukter eller brokkoli og blomkål. Topp med ost og spis godt, grovt brød ved siden av.

Søk etter vegetariske retter på Google, og prøv ut nye ingredienser som linser, bønner, quinoa og alger. Drist deg også til å prøve noen vegetarnyheter i kjøle- eller frysedisken. 


Utfordring: Spis et vegetarisk måltid hver dag. Godt for kroppen og miljøet. I stedet for kjøtt, fyll tallerkenen med vegetarisk protein som tofu, bønner, linser og nøtter.

Mål: Ha som mål etter denne prøveuken at fra og med nå skal du spise vegetarisk 2–3 ganger i uken. 

LYTT TIL KROPPEN: Ikke ha dårlig samvittighet hvis kroppen trenger litt pause fra treningen. Hverdagsaktivitet er vel så viktig – så ta på deg et par gode sko, ring ei venninne og gå en lang tur i stedet!

© Getty Images

Uke 2: Rør mer på deg

Denne uken bør du innføre den gode vanen med å røre mer på deg og få i deg masse frisk luft! Delvis forbrenner du mer, delvis føler du deg mer opplagt og sover bedre.

Finn frem behagelige treningsklær og pass på å ta på deg gode gå- eller joggesko.

Begynn gjerne dagen med en rask morgentur slik at det er unnagjort. Velger du å gå i rask gange til arbeidet, får du også tid til å tenke gjennom den kommende dagen på vei til jobben.

For å unngå at det blir for mye stress, kan du gjøre deg klar ved å legge treningsklærne ved sengen allerede kvelden før. Du kommer ikke til å angre når du står i dusjen etter en rask tur, og jeg kan love at frokosten kommer til å smake mye bedre!

Hvis det ikke passer deg å røre på deg om morgenen, kan du i stedet legge til en ny vane med å ta en rask spasertur eller en lett joggerunde før eller etter middag. Da kan jeg love deg at du vil sove mye bedre.

Lyst til å komme i bedre form? Gå ned i vekt uten treningsstudio

Får du ikke resultater av treningen? Styrketreningen som funker for kvinner 40 +

 

Uke 3: Smak på fem nye frukter

Hører du til dem som alltid kjøper vanlig frukt, som banan, eple og appelsin? I dag finnes det  mange nye og eksotiske alternativer som er spennende, fargesterke, gode og sunne.

I tillegg til ananas, papaya og mango finnes f.eks. pomelo, som er en herlig sitrusfrukt, og sharonfrukt som har litt annerledes smak. Granateplekjerner og pasjonsfrukt bringer salaten til nye høyder. Hvorfor ikke bruke dem i morgenyoghurten?

Litchi har et hardt, brunt skall, men inneholder et herlig, hvitt fruktkjøtt som smaker kjempegodt, det samme gjelder physalis! Et godt tips er at du senker GI-verdien hvis du spiser en neve nøtter samtidig med frukten.

Test ut fem nye frukter denne uken, kanskje får du flere nye favoritter? Fordelen med å spise mer frukt er at du tilfører kroppen viktige antioksidanter, vitaminer og mineraler. 

Glad i frukt? Disse fruktene bør du spise mer av!


Utfordring: Fortsett med å spise vegetarisk 2–3 ganger i uken. Legg til en spaser-/joggetur hver dag. Du forbrenner flere kalorier, fordøyelsen blir bedre og blodsukkeret lavere.

Mål: Denne uken spiser du mer frukt, og lærer deg å blande frukt naturlig inn i matlagningen. Få som en vane å toppe yoghurt og grøt med frukt, og bland gjerne frukt i salaten. La det også være en selvfølge å ha med frukt i matpakken eller lunsjboksen. 

SOVER DU NOK? En god natts søvn gjør hverdagen mye enklere og bedre.

© Getty Images

Uke 4: Sov mer

Denne siste uken skal du innføre den gode vanen å sove mer. For det er når vi sover at kroppen får sjansen til å reparere cellene.

Dessuten er søvnen superviktig for hjernen, det er når vi sover at den rydder opp i dagens mange inntrykk, og katalogiserer det som bør lagres i hukommelsen. Det skal være en nytelse å legge seg tidlig med en god bok eller favorittmagasinet ditt.

Kanskje har du en spikermatte som du brukte mye før, som du kan finne frem igjen for å få hjelp hvis du har vanskelig for å slappe av. Rundt kl. 21.30 om kvelden bør du begynne å gjøre deg i stand til natten.

Legg deg senest kl. 22.00, og prøv å sove rundt kl. 22.30–23.00. Da får du en mulighet til å sove deg gjennom alle de fem søvnsyklusene og våkne frisk og opplagt 7–8 timer senere.

Sover du dårlig? Maten som gir bedre søvn


Utfordring: Du fortsetter med vegetarisk et par dager i uken, går regelmessig turer og spiser frukt hver dag. Denne uken prioriterer du søvnen, legger deg tidligere enn vanlig og forsøker å sove 7–8 timer hver natt.

Mål: En ny målsetning etter din «sov mer»-uke er at du i fremtiden legger deg før kl. 22.00, helst 2–3 ganger i uken

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...