Lær av vår vinekspert Gunnhild Bjørnsti: Kan man kjenne smaken av vulkan i vin?
Slik får vinrankene som vokser frem i jordsmonn av lava og stein rett nedenfor vulkanen Etna sin spesielle smak og duft.
Visste du at det finnes vin som smaker og dufter "vulkan"? Kanskje ikke så rart når vinrankene vokser frem i jordsmonn av lava og stein rett nedenfor vulkanen Etna!
Vulkanske viner varmer
Sicilias vinranker i skråningene nedenfor Etna har gode solforhold og mørkt jordsmonn av lava. Det skaper spennende vinstiler vår vinekspert Gunnhild Bjørnsti setter pris på!
Ole Martin Alfsen, den norske kjendiskokken, lanserer etter planen egne Etna bianco- og Etna rosso-viner i november 2018, hentet fra Davide Rossos vingård.
– Du kan få smake dem, sier Davide Rosso og skjenker opp i to store vinglass. Vinene smaker fortreffelig, med flott konsentrasjon og mineralitet.
Rosé lages også på lokale rødvinsdruer og får ekstra mye sommer og sol i seg. Vil man nyte opplevelsen av friskhet og konsentrasjon, er rosévin fra Sicilia ideelt nå.
Satser på vin nær Etna
Davide Rosso, er en kjent vinpersonlighet fra Piemonte som satser for fullt med vin på Sicilia, nær Etna.
– Her er det stort potensial. Sicilia er et av få steder i verden hvor man kan snakke om naturlige cru-klassifikasjoner, sier Rosso.
Vinmakeren hans, Andrea Delpiano, er begeistret over nerello mascalese som han kaller en nebbiolo-lignende drue.
– Nebbiolo og nerello mascalese ligner på hverandre, men tanninstrukturen er litt ulik, så druene må håndteres forskjellig fra dem i Barolo, forklarer Delpiano.

Vinene fra Sicilia og de eoliske øyene er ikke av de rimeligste, men har smaken av vulkan som varmer i hjerte og sjel. Sicilias viner er faktisk blitt trendy med grunn!
Vinmarken har mye å si for smaken
– For utenforstående kan det virke underlig hvor store forskjeller det er fra en vinmark til en annen, sier den energiske Alberto Aiello Graci
– Vinmarkene mine i Passopisciaro, Arcudia og Feudo di Mezzo, hvor det er mange tusen år mellom de to lavaløpene, er to eksempler på det, sier han.
Alberto er en aktiv bidragsyter for at Etna skal gå tilbake til sine røtter som et av Italias fremste vinområder.
Han forklarer øyas geografi med ulike vinområder og parallellskjenker vin fra to av vinmarkene sine. De smaker begge svært godt, men er helt klart forskjellige. Jeg som gjerne nyter hvite viner, falt pladask for Gracis praktfulle rødviner.
Eier tre vulkanske øyer
Jeg besøkte også de eoliske øyene på nordsiden av øya. På øya Salina traff vi vinmaker Antonino Caravaglio som holder til ved vulkanen Monte dei Porri.
– Jeg eier 16 hektar økologisk sertifiserte vinmarker fordelt på de vulkanske øyene Salina, Vulcano og Lipari, forklarer Antonio som var midt i innhøstingen.
– Det kan virke romantisk å være vinbonde her, men det er mye jobb som ligger bak de gode smakene. Jeg har viet meg til å lage vin på tradisjonell måte, med lagring i amfora-krukker, sier Antonio.

Min aller første artikkel om kvinner i vinens verden var nettopp med Planeta, på telefon fra Norge på 1990-tallet.
Francesca Planeta var mitt første intervjuobjekt, hun er en av flere søsken som driver familiegården. Den gangen var kvinnelig påvirkning av vin fortsatt ganske nytt.
Det er godt og varmt på øya Sicilia. Solen skinner og varmer til langt ut på året.
– Sesongen starter i februar og varer gjerne til desember. Sicilia har høy temperatur mye lenger enn på fastlandet, påpeker vinmaker Patrizia Tóth hos Planeta.

Vinmaker Patrizia Tóth hos Planeta viser frem vinrankene som vokser i jordsmonn av lava og stein, mens litt røyk fra Etna flyter sakte ut av vulkanens topp i bakgrunnen.
Vin med svoveldunst
– Etna er i konstant aktivitet, men ingen fare, betrygger Patrizia meg.
Vi smaker på både hvite, rosé og røde viner. Kan man kjenne smaken av vulkan? Ja, faktisk. Noen har røykduft, og en viss svoveldunst. Smaken har god mineralitet, noe jeg verdsetter. Ofte brukes gamle vinstokker, da blir stilen mer konsentrert, det er også veldig bra. Vinene har fortsatt god friskhet, kan fint nytes alene, og de står utmerket til mat.
– Det er solforholdene, jordsmonnet og høyden over havet som hjelper til å bevare syreinnholdet og gi utmerket kvalitet, påpeker Patrizia.
Kvalitet er et stikkord for Sicilias «nye» viner
De unge, engasjerte vinmakerne satser på bærekraftig jordbruk og minimal tilsetning av kunstgjødsel. Det gir flotte, tørre vinstiler som passer smaken vår her i nord.
– Hvitvinsdruene heter carricante og catarratto, og gir den etterlengtede smaken av friskhet og mineralitet.
De mest kjente rødvinsdruene heter nerello mascalese, som på sitt beste kan minne om en god burgunder, og nero d’avola som skaper kraftige viner. De kan takle mye krydder, noe en lettere vinstil ikke makter. Lager du en kraftig gryterett eller eksotisk mat proppfull med ulike kryddere, prøv en nero d’avola til.

Spenstig hvitvin
Her er en spennende hvitvin, naturlig fremstilt med 30 dagers skallkontakt, modnet i amfora og med lett oksidert preg. Hva betyr det? At smaken er fyldigere, med rikere struktur, kjennes nesten som en rødvin hvis du lukker øynene. Med rik duft av modne epler, salt og mineraler.
Vinen er laget på malvasia-druer fra vulkansk jordsmonn på Salina.
Dette er en matvin, smak den gjerne til sjømat – så nydelig. Jeg prøvde den til krabbe med aioli og laksesashimi og kraftig soyasaus. Vinen går også til grønnsaksretter og fisk, takler kraftig tilbehør og rike sauser samt lyst kjøtt.

Vulkansk hvitvin
Carricante er en av de mest kjente hvitvinsdruene på Sicilia og gir en fantastisk flott smak. Her er den kombinert med en annen kjent drue som heter catarratto, og skaper en helt fantastisk vin.
Vinen har intens duft av modne epler, sitrus og blomster med litt nøtte- og urtepreg. Tydelig smak av moden fruktighet, med god saftighet, deilig mineralsk stil med litt urter. Kan nytes alene og som lekkert følge til fisk og sjømat.

Rosa varme
Jeg er veldig glad i rosévin året rundt. Og nå nyter jeg gjerne rosé laget på solmodne syrah- og nero d’avola-druer fra Sicilia. Denne vinen dufter så godt av nyper, rips, bringebær og roseblader med friskhet fra moden grapefrukt.
Vinen smaker av villbringebær, rips og markjordbær, med leskende, lekker stil. Roseen kan nytes alene, til oliven, skinke, godt brød, småretter og salater samt lettere retter av fisk, skalldyr og kylling.

Rødlig vulkan
Den kjente vinmakeren Alberto Graci har her laget en virkelig flott rødvin av nerello mascalese-druer fra en høytliggende vinmark, Contrada Arcuria, 600–700 m.o.h., på nordsiden av Etna.
Den har transparent og elegant aroma preget av blomster, kirsebær, jordbær, bringebær og anis, med mineralsk preg. Smaken er svært intens med stor dybde og fine tanniner. En virkelig flott vin. Prøv den til kylling, småvilt, okse og grillmat.

Friskt preg
Fra den vakre øya Salina kommer denne supergode hvitvinen laget på malvasia-druer, tilsatt litt catarratto og inzolia. Den har lekker duft av sitrusnoter, aprikoser, urter og florale noter.
Smaken er saftig, frisk og nyansert, med sitrus og tropisk preg samt delikate salt- og mineralelementer i ettersmaken. Kan nytes alene som en deilig høstlig hvitvin og står fint til sashimi, fisk, kylling og grønnsaksretter.
