ROSA TERRASSELIV: I denne episoden er det rosévin Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti og Taras sjefredaktør Torunn Pettersen er opptatte av. Du finner episoden her.

© Magasinet Tara

Podkastprat: Tid for rosa vinsesong

Rosa vin smaker godt i solen og er Vinmonopolets mest økende kategori. Ikke underlig, fordi rosévin smaker like godt og friskt som hvitvin, skinner rødmende mot solskinnet, og har nok kraft til å takle mat. I denne episoden av podkasten Tara VIN gir vi deg tre av sesongens favoritter.

4. mai 2021 av Gunnhild Bjørnsti

TRE VARIANTER: Vi kan friste med en rosa argentiner, en elegant fransk variant og en italiensk rosé med duft av roser og jordbær. Lær mer om vinene her.

© Produsentene

En smak av sommer i Provence

2150401 Minuty Rosé 2020, kr 195 (basis)

Deilig duft av bringebær, jordbær og sommer. Nydelig smak av røde bær, lett sødmefull av modne bær, men tørr. Slik vi liker en blek Provence stil.

Tips: En dekorativ Minuty utgave som passer pent på bordet, lanseres i mai (Minuty M Madi Limited Edition varenr 13002101). Den kreative designen er skapt av kunstneren Madi, som har 23,9K følgere på instagram, som har latt seg inspirere av jord, vann og vinmarker.

Robertos signatur

511501 Nervi Rosato, kr 199,90(basis)

Her er en praktfull rosé med duft av roser! Samt konsentrert aroma av jordbær, bringebær og fersken Smaken er som duft, nydelige røde bær og frukter. Herlig lunchvin, på terrassen og i solskinnet. Roberto heter den italienske vinmakeren, han kan denne stilen. Kanskje dere får en ny rosa favoritt?

Høyt henger de... 

12689701 Amalaya Rosado 2020, kr 149,90 (BU)

Hold dere fast, denne rosevinen kommer fra verdens mest høytliggende vinmarker i Salta, Argentina, nesten 2000 m.o.h. havet. (Se bildet nedenfor) Det gir et flott konsentrert men samtidig kjølig preg som passer rosevinstilen laget på nasjonaldruen malbec tilsatt litt hvitvinsdrue torrontes. Ideell å nyte alene og til «rosa» mat, samt småretter. Sett gjerne på litt tangomusikk og kom i argentinsk stemning! Les mer under annonsen.

VERDENS HØYESTE: I Salta, nordvest i Argentina, produseres blant annet rosévinen Amalaya Rosado. Hør mer om dette i podkasten her.

© Produsenten

Kvalitetsvin i høyden 

Amalaya betyr «håp om et mirakel». Mirakelet finner sted mellom 1.650 og 1.800 m.o.h. i Cafayate - i hjertet av Calchaqui Valley i Salta, nordvest i Argentina, og her produseres moderne kvalitetsviner der andre kun ser en ørken.

Historien om Amalaya startet da grunnlegger og pioner Donald Hess mente at hans pendel viste en vannkilde under bakken. Han kjøpte umiddelbart et landområde rundt stedet og fikk tak i en brønnborer. Når brønnboreren så ørkenen han skulle bore i, mumlet han amalaya, amalaya, et lokalt uttrykk for å håpe på et mirakel. Da vannet sprutet opp bestemte Donald seg for å kalle vingården for Amalaya.

I dag har Bodega Amalaya et ungt og meget dynamisk team av vinmakere, som har sørget for at deres viner har mottatt mange internasjonale utmerkelser. Gården har har ca. 200 hektar beplantet med drueranker; hovedsaklig Malbec og Torrontés, men også noe Tannat, Cabernet Franc, Syrah og Merlot. Ytterligere 100 hektar er under utvikling.

Se også: Disse vintypene inneholde lite sukker

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...