Kulde, mørke, vind. Frosne tær. Sludd. Bakglatte ski. Tung pulk. Masse utstyr. Tungvint og tidkrevende. Det er lett å tenke slik. Men du behøver absolutt ikke kvie deg for vinterturer. God planlegging og godt utstyr er vesentlig. Hva er det egentlig lurt å ha på seg (og med seg i sekken) når du er ute om vinteren?
For lite og for dårlig utstyr til det man skal ut på, om det er fjelltur, en tur i marka eller en telttur, gir ikke gode turopplevelser. Og i verste fall kan det være farlig. Men, samtidig kan alt utstyrsjaget også stå i veien for de gode opplevelsene. Her, som ellers, må man prøve å finne den gylne middelvei.

STEMNINGSFULLT: Det er noe helt eget å sitte ute i minusgrader. Så lenge du er godt forberedt kan du nyte kulda, mørket og snøen i timevis foran et bål.
© Bodil Gilje, Ivar LienJeg er ingen ekspert, og har et helt liv med nye erfaringer foran meg. Men jeg har gjort meg noen tanker i løpet av de siste årene, basert på ganske mange kalde turer. Både vinterteltturer i marka og lengre skiturer med pulk på høyfjellet. Og jeg lytter til erfarne friluftsfolk med mye kompetanse.
Jeg har lest samtlige bøker om friluftsliv, fulgt med på mange friluftsprogrammer på tv og vært på inspirerende foredrag med både polfarere som Børge Ousland, og litt yngre «eventyrere» som Stian Aadland, Tonje Blomseth og Jens Kvernmo. Kombinert med egne observasjoner og en del utstyrstesting, har jeg funnet frem til det som funker for meg.

ETTERMIDDAGSTUR: En iskald ettermiddag i januar nøt jeg solnedgangen fra Maridalen i Nordmarka. Godt kledd kunne jeg ligge i hengekøya, på reinskinn, uten å fryse.
© Bodil Gilje, Ivar LienDet viktigste er telt, sovepose, liggeunderlag og sko, når du skal sove ute. Du bør ha skikkelige sko, to nummer for store, så du har plass til ekstra varme ullsokker. Gode oppblåsbare liggeunderlag er ikke bare deilig å sove på, men isolerer godt. Sammen med soveposen er dette den viktigste investeringen i en god natts søvn ute.
Ha gjerne et reinskinn eller skumgummiunderlag liggende under som beskyttelse og ekstra isolasjon. Det koster litt å investere i god kvalitet, men sammenlignet med en ukes familieferie i utlandet får du opplevelser i veldig mange år fremover med riktig turutstyr som holder lenge. Og ikke minst, gode turopplevelser.

VINTERKOS: Husk at de firbente også må rustes for vintertur. Ronja har på potesokker for å beskytte labbene.
© Bodil Gilje, Ivar LienDet som er så fint med vinteren er at det som regel er tørt vær. Men det er viktig å kle seg med flere lag. Skal du gå på ski blir du ofte varm – når du har pause blir du kald igjen, og derfor bør du kunne kle av og på deg de ytterste lagene. Ha en dunjakke lett tilgjengelig som du kan ta på deg i pausene.
Det innerste laget, som du har svettet i, kan du bytte til tørt når du kommer frem til for eksempel leirplassen. Ull innerst, lag på lag med ullgenser eller fleece, eventuelt dun, og til slutt vindtett (eventuelt vanntett) helt ytterst. Gjerne en vindtett bomullsjakke som puster. Ta med vindvotter og ekstra sokker i sekken.

Bodil gir deg tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planlegging.
© Bodil Gilje, Ivar LienPAKKELISTE – VINTER
Her er noen av de viktigste tingene du bør ha med på vintertur. Om det er dagstur eller overnatting.
- Vindjakke med god hette
- Vindbukse med høyt liv og seler
- To sett undertøy, ett ull, ett kunstfiber
- To par tykke sokker
- Tynn fleece- eller ullgenser
- Dunjakke eller dunvest
- Vindvotter/ullvotter
- Lue/balaklava
- Varmeputer til hender og føtter, disse aktiveres av oksygen og varer i mange timer
- Gamasjer
- Sammenleggbar spade og kniv
- Førstehjelpssett med sportsteip, papirplaster, enkeltmannspakke, sterile kompresser, renseservietter og strips
- Solbriller/solstift
- Kart og kompass. Eventuelt GPS med reservebatterier
- Mobil, vanntett pakket, samt powerbank
- Hodelykt med nye batterier, pluss reservebatterier
- Termos og kopp
- Vindsekk
- Fyrstikker, lighter
- I tillegg kommer selvsagt mat med mye energi, som turmat, havregryn, nøtter, sjokolade osv.
- Eventuelt kokeutstyr til matlaging