På tur om høsten
© Bodil Dorothea Gilje og Synne Nygaard

Taras turjente: Vi kan høste raust av naturen – helt gratis

For «folk flest» er teltsesongen over nå. Det er kaldere, mørkere og våtere. Det er også den aller fineste tida på året. Vakre farger, og vi kan høste raust av naturen – helt gratis.

25. september 2019 av Bodil Dorothea Gilje

Allemannsretten er din gratis­­billett til naturen og en stor del av norsk kultur. Gjennom jobben min snakker jeg hver dag med turister som kommer til Norge for å benytte seg av allemannsretten. De færreste har det sånn i sitt hjemland. I Norge har alle lov til å være i naturen, enten det er på stranda, i skogen eller på fjellet.

Bodil Gilje på tur

Jotunheimens forgård: Tidlig høsttur i Langsua Nasjonalpark. En drøy time fra bilen kom vi oss opp til nydelig utsikt over Valdres, Langsua og de høye fjellene i Jotunheimen. 

© Bodil Gilje og Synne Nygaard

Jeg gleder meg alltid til høsten kommer. Jeg liker at det er færre folk på stiene og litt mørkere om kvelden. Jeg kan plukke sopp til middagen og bær til havregrøten og panne­kakene. Og noen av de fineste områdene, i hvert fall her på Østlandet, er veldig lett tilgjengelig. 

Visste du? 7 helseproblemer føttene dine avslører

Både på Hardanger­vidda og i Femundsmarka kan du komme deg ganske langt inn på vidda eller snau­fjellet med bil, og enkelt komme deg til fantastiske områder du kan ha helt for deg selv.

Blåbærplukking ute i natures

Sanking: Tilbehøret til frokostpannekakene eller havregrøten finner jeg rett utenfor teltet.  Ronja spiser blåbær og tyttebær rett fra buskene, men får dem gjerne servert fra hånda også.

© Bodil Gilje og Synne Nygaard

En av mine favoritter på høsten er Langsua. Mellom Valdres og Gudbrands­dalen, med både granskoger og furumoer, bjørkelier og steinflyer, topper og tinder. Få fjellområder i Norge kan måle seg med Langsua når det gjelder frodighet høyt til fjells.

Hva med å legge årets høstferie til fjells? Rim i gresset, frostrøyk og lav høstsol. Det kan jo ikke bli bedre. Jeg bruker appen til Ut.no flittig for å planlegge turer. Eller leser på DNTs hjemmesider. God tur! 

Høstdessert med eple
© Bodil Gilje og Synne Nygaard

Høstdessert med eple

Dette trenger du:

eple

melkesjokolade i biter

1 ts brunt sukker

½ ts kanel

½ ts malt ingefær

fiken

vaniljekesam

Slik gjør du:

1. Skjær ut kjernen av eplet uten å lage hull hele veien igjennom og fyll med sjoko­lade­biter, kanel, sukker og ingefær.

2. Pakk eplet inn i aluminiumsfolie og bak på glørne i bålet til eplet er mykt.

Legg et par fiken i kanten av bålet.

3. Ha eplet over i en stor kopp når det er ferdig mørnet på bålet, og ha på en dæsj vaniljekesam.

4. Server med varm fiken ved siden av. 


Mer inspirasjon? 4 oppskrifter på sunn snacks!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...