Jeg trodde at hengekøyer skulle henges opp mellom to palmer på en strand. Eller i en stor hage. Ikke mellom to furutrær langt ute i skogen – i minus 15 grader.
Min første overnatting var for akkurat to år siden – på vinteren. Ei venninne og jeg trasket langt inn i Nordmarka på fjellski, og fant en perfekt plass på en liten ås med god utsikt utover skogen. Den natten sov jeg som en stein. Godt snurpet inn i posen, med varmeflaska under lårene. Posen var deilig og varm, ansiktet pakket inn i ullhals og lue og fritt utsyn til stjernehimmelen.
Senere har jeg sovet ute i hengekøye på vinteren mange ganger. Helt ned til minus 15 grader – uten problem.

Dette trenger du på turen
På vinteren er du ikke avhengig av å sove ved en innsjø for å ha drikkevann – du kan smelte snøen fra område du sover i.
Jeg hadde med meg en tykk vinter-sovepose med dun som skal være komfortabel ned til minus 20 grader for oss kvinner. To sett med ullklær, et tynt og et tykt. Ullvanter og hansker, ullhals og en tykk lue, og to par ullsokker. I tillegg hadde jeg to ting som er gull på vintertur – små varmeposer til hender (eller føtter) og varmeflaske. God gammeldags varmeflaske. Varmeposene aktiveres ved luft og har en makstemperatur på ca. 45 grader. De varer ofte åtte til timer og er fine å dytte inn i vantene eller å teipe utenpå ullsokkene. Varmeflasken fylles med kokende vann og holder varmen nesten hele natten.

Husk å isolere godt
Det er viktig å huske at du må isolere godt fra begge sider. Kroppen din presser soveposen flat på undersiden og stoffet i hengekøya gir ingen isolasjon. I tillegg har du mye mer kald luft under deg enn når du ligger rett på bakken. Jeg bruker et oppblåsbart liggeunderlag, gjerne med dun, halvt oppblåst. Og oppå der har jeg et reinskinn. Reinskinnet isolerer ekstremt bra fordi hårstråene er hule. I tillegg kan man få tak i et slags «teppe» du kan ha utenpå hengekøya – en «hammoc quilt». Denne vil isolere ekstra godt fra utsiden og kan brukes som poncho eller teppe mens du sitter ved bålet om kvelden.

Prøv deg frem – nå senvinters med lys og mildere vær er kanskje et fint tidspunkt å starte. God tur!