Korona-året 2021 – utfordringene fortsetter i år, og inn i påsken. På grunn av pandemien har mange skredkurs blitt avlyst, samtidig som flere folk enn normalt trekker mot fjellet og bratt terreng. Kanskje en naturlig konsekvens, siden flere treningssentre er stengt, og skisenterene har begrenset med kapasitet.
I utgangspunktet tror jeg mange ikke er så redd for snø. Den er myk å gå på, og smelter i hånda di. Hvor farlig kan det være å havne under litt snø? Havner du i et lite snøskred på 20 x 30 meter med normal snø, vil det veie cirka 60 tonn – eller to lastebiler. De vil du helst ikke havne under.
Historisk sett er én av fire døde eller dødelig skadet idet skredet stopper. Har du overlevd skredet, men ligger begravet, har du normalt femten minutter på å bli funnet før du går tom for oksygen. Noen få heldige kan bli funnet etter lengre tid, hvis de har havnet i en luftlomme og i tillegg overlever nedkjølingen.

FJELLNORGE: Med gode veivalg, vurderinger og sikkerheten ivaretatt, er vinterfjellet en fantastisk turmulighet.
© Bodil Dorothea GiljeAlle som skal ferdes i fjellet, anbefales å ta et skredkurs. Det vil gjøre deg i stand til å ta riktige veivalg for å ferdes trygt, og det gir deg kunnskap om riktig bruk av sikkerhetsutstyr, som sender/mottaker, søkestang og spade.
Personlig har jeg enorm respekt for snøskredfaren, og sjekker varsom.no grundig før jeg skal ut på fjelltur. Det kan være jeg påvirkes av å ha en samboer som holder skredkurs og er med på leteaksjoner i Røde Kors. Men jeg lytter til erfarne fjellfolk.

RØDE KORS: I februar fikk jeg være med på vinterøvelse og var «markør» i snøen under et tilgjort snøskred. Jeg lå der en time før jeg ble funnet.
© Bodil Dorothea Gilje
SENDER/MOTTAKER: Det er ingen vits å gå med skredsøker hvis du ikke vet hvordan den brukes – da er det kun en falsk sikkerhet.
© Bodil Dorothea GiljeFor noen år siden gikk jeg fra hytte til hytte i Jotunheimen i fem dager. Vi skulle sove inne på DNT-hytter, og trengte egentlig bare en lakenpose til overnatting. Gjengen jeg gikk med hadde god erfaring og ba meg pakke med både sovepose, liggeunderlag, vindsekk og spade. Det var meldt strålende sol hele uken, og jeg tenkte at det viktigste måtte være solkrem og solbriller. Men i høyfjellet bør du være forberedt på alt. Været kan endre seg på få minutter – sikten kan forsvinne helt og vinden kan ta seg opp. Blir det kraftig væromslag og du blir nødt til å vente til været bedrer seg, kan du sitte i en vindsekk – oppå et liggeunderlag, inni en sovepose. Noen vindsekker har plass til to personer – og noen har til og med vindu! Med isolasjon under deg, samt soveposen, kan du holde varmen mens du sitter i ro. Alternativet er å grave seg ned/inn i snøen.

DAG ÉN: Jotunheimen bød på strålende sol i flere dager, og jeg brukte solkrem med høy faktor.
© Bodil Dorothea GiljeTar du nødvendige forholdsregler, kan påskefjellet være helt magisk. Og heldigvis er det fortsatt lov til å besøke DNTs hytter rundt om i landet, så lenge du bestiller plass på forhånd.
På denne femdagersturen i Jotunheimen skinte sola fire av fem dager, og solkremen fikk jeg god bruk for. Til tross for faktor 50 fikk jeg i overkant mye sol i ansiktet, og våknet til svært hovent ansikt den siste dagen. Legen klarte ikke helt forklare hva som hadde skjedd da jeg kom hjem, men en heftig kortisonkur og hovent ansikt i et par uker ble straffen for overdreven påskesol på denne turen. Kanskje skyggelue også bør stå på pakkelisten? Og ikke glem solbriller – snøblindhet er heller ikke så behagelig, det kan jeg skrive under på.
Vær varsom, og god påske!
Sikre veivalg dersom du går utenfor kvistet løype
- På vinteren blir de mest brukte vinterrutene i fjellet i Sør-Norge merket med kvist. Rutene er lagt av erfarne fjellfolk som vet hvor det er trygt og best å gå.
- På DNT.no/vintermerking kan du laste ned «kvistekartet», som viser full oversikt over hvilke ruter som er merket i påsken.
- «Følg rygg – vær trygg»: Her er det mindre sjanse for å løse ut skred, og eventuelle skred vil rase vekk fra deg.
- Unngå terreng brattere enn 30 grader, bekkedaler og v-daler, og hold avstand fra fjellsidene. Bekkedaler gir god le for vinden og samler snøen effektivt. Går det skred i slike områder kan man bli fanget i en terrengfelle uten fluktmuligheter. Appen «Varsom Regobs» har kart som kan være til hjelp i vurderingen.
- Gå gjerne over vann, men vær sikker på at isen er trygg før du krysser, og hold deg unna inn- og utløp.
- Vær særlig forsiktig med å gå på regulerte vann. Her kan det være avstand mellom isen og vannet.
Les også: Dette kan naturen gjøre for helsen din