© Ivar Lien og Bodil Dorothea Gilje

Nyt naturen – både på og utenfor stiene!

Som oftest blir man rådet til å vandre på stier som er godt merket på kartet. Men jeg oppfordrer jo ofte folk til å gå litt utenfor stien, for å finne de «hemmelige», unike og folketomme plassene. Hva da, om du går deg bort?

27. februar 2021 av Bodil Dorothesa Gilje

Sjansen er kanskje litt større for å gå seg bort, hvis du skal ut å lete etter drømmeplassene, slik som jeg holder på. 

Jeg har bare gått meg bort to ganger, så langt. Kanskje litt pussig, siden jeg ofte trasker både utenfor stien, på helt ukjente plasser og i mørket. Det kan være flaks, men det er nok mest fordi jeg som regel er godt forberedt. Jeg studerer området på kartet mye før jeg drar hjemmefra, så jeg kjenner til terrenget – hvilken retning går sola i forhold til åsene rundt meg, for eksempel. Skal jeg gå oppover i terrenget, eller nedover. Er det noen store «oppfang» jeg kan se på kartet, som jeg bør legge merke til når jeg går ute, for å orientere meg? For eksempel en stor myr, en traktorvei, en elv som svinger seg, høyspentmaster, en fjellskrent eller lignende? 

I begge mine tilfeller tok jeg feil vei i et stikryss. Jeg var uoppmerksom. Og begge tilfeller var i skumringen – det ble mørkt. Ved å bruke tid på å studere kartet før du drar, selv om du ikke vet akkurat hvor du skal gå, kan du nesten kjenne deg igjen når du kommer ut i terrenget. Men det er uansett viktig å ha med seg både kart og kompass, en fulladet mobiltelefon og ekstra powerbank. Det har i alle fall jeg erfart. 

UTENFOR STIEN: Både Ronja og jeg liker å gå utenfor stien, på jakt etter nye, fine plasser. Dette medfører også litt ekstra forberedelser, slik at vi vet hva vi skal gjøre hvis vi går oss bort.

© Ivar Lien og Bodil Dorothea Gilje

Jeg tok en prat med en venn av meg som har mye erfaring med å finne folk som har gått seg bort. Tor Flesseberg er aksjonsleder i Kongsberg Røde Kors Hjelpekorps, og vet et og annet om hvem som ofte går seg bort, og hvordan de kan hjelpe seg selv – og hjelpekorpset – til å finne veien eller bli funnet. 

– Hva er det man kan eller bør gjøre for å finne veien igjen hvis man går seg bort? 

– Hvis du har med GPS, mobil og kan bruke dem, hjelper dette veldig mange ut av en slik knipe, men det er ikke alltid dekning eller strøm på mobilen. Aller viktigst er det å beherske kart og kompass – gå tilbake til et kjent punkt hvis mulig. 

– Hvor er det størst sjanse for å bli funnet av letemannskaper hvis man har gått seg bort? 

– Det er oftest langs ledelinjer, altså stier/ løyper, bekker, i åpent lende, på veier og i forbindelse med bygninger. En refleks og en liten lommelykt vil hjelpe veldig i mørket. Spesielt hvis det benyttes helikopter i søket – gjør deg synlig for letemannskapet. Både refleks, lys fra en lighter og lys fra mobiltelefon vil synes godt, men ikke hvis du er inne i skogen. Kom deg ut i åpent lende. 

– Hva kan man gjøre i en nødsituasjon? Er det for eksempel lov til å bryte seg inn i private hytter? 

– Ja, i en nødsituasjon kan du ved «nødrett» bryte deg inn i hytter. Det viktigste man gjør er jo å unngå å havne i denne situasjonen – gode forberedelser er viktig. 

– Har du noen gode tips til hvordan man kan unngå å gå seg bort? 

– Bli god til å bruke kart, kompass og GPS. Tren på dette i områder du er kjent, og bruk det så ofte du kan. Forbered deg til turer, studer kart, identifiser oppfang og viktige landemerker i området. 

– Er det noe man alltid bør pakke med seg i en dagstursekk? Spesielt nå på vinteren? 

– Før var det standard med rød anorakk i fjellet. Sånn er det ikke nå lenger. Ta derfor gjerne med en refleksvest. Litt ekstra klær hvis uhellet skulle være ute eller været endres. En liten lykt, mat og drikke. Vindpose/sekk hjelper også mye, men da er det ofte litt lengre dagstur. 

© Ivar Lien og Bodil Dorothea Gilje

HUSK FJELLVETTREGLENE

Gjør fjellturen til en tryggere opplevelse ved å følge disse reglene – hele året!

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig

PÅ VILLSPOR: Jeg gikk på «Ferskingkurs» i DNT da jeg startet mitt utelivseventyr. Det ga meg nok grunnlag til å øve mer på kart og kompass på egenhånd, og gjør at jeg føler meg trygg nok til å ta små avstikkere og eventyr utenfor allfarvei.

© Ivar Lien og Bodil Dorothea Gilje

Naturen er utvilsomt vakker, både om sommeren og vinteren. Og jeg håper enda flere våger å utforske den, også utenfor stien. Men du kan havne i trøbbel hvis du ikke er godt nok forberedt. Du bør derfor passe på at du har treningen, erfaringen, lokalkunnskapen og utstyret som kreves for turen. Før du drar, spesielt til et nytt område, kan det være lurt å gi beskjed til noen andre om hvilken rute du har planlagt å gå. Sjekk alltid værmeldingen, men husk at det fort kan endre seg. Planlegg derfor hva du skal gjøre hvis det blir dårlig sikt eller mørkt, eller hvis været blir stadig dårligere.

Om vinteren er det nedkjøling som kan være det største problemet. Det beste du kan gjøre for å unngå dette, er å holde deg tørr og ha varme nok klær. Tenk på dette når du pakker dagstursekken – ta med en ekstra dunjakke, vindlue og votter, små varmeposer til hender og føtter og en termos med varmt vann. Skal du på langtur på ski er det ofte anbefalt å ta med både vindsekk, et liggeunderlag du kan sitte på i vindsekken, samt en sovepose. Er uhellet ute, og du blir sittende fast i vind og snø, kan du komme deg i le og holde varmen selv om du må sitte i ro. 

Vær nysgjerrig og fornuftig, forbered deg før du drar av sted, og nyt naturen – både på og utenfor stiene! 

Se også: Gågging: Kom i form uten å jogge

VISSTE DU AT ...

Av de turgåere som blir meldt savnet og leteaksjon igangsatt, er det 68 % som faktisk har gått seg bort. 16 % er forsinket eller har ikke varslet at de er fremme, og 2 % har det oppstått noe medisinsk med. 

• Over halvparten av de som går seg vill, går seg bort i forbindelse med stikryss eller andre steder hvor man velger den ene eller andre veien. Og det er ofte enkle årsaker, som å holde kartet feil vei og feil bruk av kompass. 

• Flere og flere blir funnet på vei opp mot et høyere område, spesielt hvis det er dårlig mobildekning (i et forsøk på å få dekning på mobil). 

• Skigåere blir ofte funnet langs løypa ved veier, små daler og bekker. Mange her ønsker å finne frem selv (redde seg selv), og denne kategorien er ofte i relativt god form. De har med noe utstyr, men er kledd for aktivitet, og mange har erfaring med friluftsliv. Feil valg i løypekryss er ofte årsak til at skigåere går seg bort. Kilde: Kongsberg Røde Kors Hjelpekorps 

• Ved bruk av for eksempel Norgeskart eller UT-appen på mobilen, kan du zoome inn på kartet i det området du skal til, mens du har dekning. Da vil appen huske kartet –selv når du ikke har dekning.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...