Viktig hudpleie:
Viktig hudpleie:

Det er viktig å gi huden riktig og god pleie. Det er nemlig ikke et fett hvilke hudpleieprodukter du bruker!

© tara.no

Sjekk hvilken hudtype du har – se behandlingen huden din trenger

Hudtypen endres med alderen. Finn ut hvilken hud du har nå, så du kan behandle den riktig.

5. oktober 2016 av Marit Lien

Bruker du samme ansiktskrem som for 10 år siden? Huden forandrer seg, så da er det på tide å finne ut hvilken hudtype du har nå slik at du kan pleie den deretter. 

Eller kanskje har du, helt uten å tenke over det (eller ville innrømme at det er nødvendig), begynt å se etter produkter for voksen hud. 

Når huden har forandret seg vil den også nyte godt av at hudpleien forandrer seg. Finn din hudtype og hva slags behandling den skal ha.

 

Normal hud blir ofte tørrere med årene

En normal hud kjennestegnes av jevn hudfarge og normalt store porer. Den er sterk og tåler mye, og den ser frisk og velbalansert ut. 

Normal hud har sjelden tørre eller fete partier, og har akkurat passe mengde talg.


Behandling: Normal hud blir ofte litt tørr og sensitiv med årene. Sats på produkter som både gir og holder på fuktighet. Kremer med hyaluronsyre binder fuktigheten.

 

Fet hud må få surstoff

Fet hud har talgkjertler som er altfor aktive og store – noe som gjør hudoverflaten blank og fet.
Porene er store og synlige, og blodomløpet er ofte dårlig. Dette kan gi en gulblek eller gråaktig hudtone.


Behandling: Først og fremst må huden få mer surstoff slik at det blir fart på blodomløpet. Én måte å gjøre dette på er å massere inn rengjøringskrem med en myk ansiktsbørste.

Peeling er også viktig for å gi huden nytt liv. Velg en mild peeling som du kan bruke flere ganger i uken. Den kan gjerne være syrebasert for det renser godt opp på hudoverflaten og trekker sammen porene. 

Prøv også en oljebasert krem om natten for å minske fettproduksjonen.

 

Tørr hud trenger kanskje produkter mot rynker

Den tørre huden er ofte tynn, lys og ømfintlig. Den føles tørr og stram og får lett tørrhetslinjer og rynker. 

Talgproduksjonen er lav, og huden, som har små porer, mangler en naturlig, frisk glød. 

Tørr hud føles alltid stram etter rengjøring, og det hender at den flasser og mister spenstighet. Huden blir lett rødmusset i kaldt vær.


Behandling: Mot tørr hud kan det ofte hjelpe med aktiviserende antialdringsprodukter som setter fart i talgkjertler, blodsirkulasjon og cellefornyelse.

Sats på serum som går dypt ned i huden.  Noen dråper aromaolje anbefales også – altså en ansiktsolje med essensielle oljer utvunnet av velgjørende blomster, frukter og nøtter.

Ta vare på huden din! Hjemmelagde ansiktsmasker mot tørr høsthud

 
Hud som er tørr utenpå og fet under tåler ikke sterke produkter

Slik hud kjennetegnes av blank, tørr og flassende ytterhud med tørre porer, og en underhud som produserer mengder av fett og gir kviser. 

Ofte skylder problemene for sterke rengjøringsprodukter. 

Ytterhuden trekker seg sammen slik at naturlig, mykgjørende sebum (naturlige fettstoffer fra talgkjertlene) ikke trenger opp til hudoverflaten. Sammen med bakterier danner dette overflødige sebumet betennelser i huden.


Behandling: Skap balanse i huden. Begynn med milde rengjøringsprodukter og milde kremer. 

Når huden har fått tilbake sin fete tilstand er det på tide å gjøre noe med overproduksjonen av fett. 

Én måte å skape balanse på kan være å bruke en olje om natten slik at oljen gir huden signaler om at den ikke behøver å produsere mer fett. 

I begynnelsen kan det oppstå småkviser og akne, men i løpet av en måneds tid kan huden bli fin og normal igjen.

 

Sensitiv hud skal ikke ha antirynkekremer

Sensitiv hud er et vidt begrep, og i prinsippet kan slik hud forekomme blant alle hudtyper og vise seg ved forskjellige typer problemer. 

Typisk for sensitiv hud er ofte utenpåliggende blodkar, og at den er rødmusset, tørr, tynn, og ser ømfintlig ut. 

En sensitiv hud reagerer kraftig på sterke produkter som kosmetikk, såpe og parfyme. I dag har dataskjerm-hud blitt et vanlig problem, og som et resultat av tørre innemiljøer har slik hud tørr og flassende ytterhud.


Behandling: Ikke prøv deg fram for mye med forskjellige produkter – det kan ødelegge hudens naturlige balanse. Bruk ikke antialdringsprodukter for de er så aktive at huden blusser opp.

Sensitiv hud krever nøye pleie og lette, milde produkter. Vær oppmerksom på hva du ikke tåler. Har du blomst- eller pollenallergi bør du unngå produkter direkte fra planteriket. Bruk heller syntetiske preparater. 

Å peele for ofte er heller ikke å anbefale – bruk heller en enzympeeling en gang i måneden. En slik peeling løfter forsiktig bort døde hudceller. 

Unngå dekkende og fete solkremer, og vær oppmerksom på hvordan huden reagerer på fuktighet. Av og til kan det være bedre å bruke en mykgjørende krem. 


Lyst til å ha vakker hud lenge? Hudlege: – Dropp fuktighetskremen!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...