Slik bekjemper du rynkene: Hudpleien som fungerer for 40+

Kråketær, slapp hud og bekymringsrynker. Slik løser du utfordringene huden gir.

27. februar 2019 av Mette Bundgaard og Trine Wang

Utfordringene blir flere når huden er 40+. Men hva så? Det handler bare om å takle dem på en ny måte. Vi viser deg hvordan!

1. Pannerynker

Mange kan se dem fra slutten av 20-årene eller starten av 30-årene fordi hudens elastisitet allerede da begynner å bli slappere.

2. Pigmentflekker

UV-skadene fra ungdomstidens soldyrkelse viser seg nå i form av pigmentflekker i huden.

3. Kråketær

Rynker ryndt øynene, også kjent som kråketær, er et av de første alderstegnene i ansiktet. Noen kan ane dem i slutten av 20-årene, så setter de seg mer med årene. For du må jo ikke slutte å smile!

4. Sprengte blodkar

Små blodutredelser i ansiktet er ikke uvanlig å oppdage i 40-årene.

5. Lepperynker

I midten av 40-årene blir linjer og rynker rundt leppene mer synlige, spesielt om du røyker.

6. Kalkunhals

Huden på halsen og kjevebena begynner å henge litt løsere når du er mellom 45 og 55 år.

 

Slik takler du utfordringene – trinn for trinn:

Pannerynker

Hudens elastisitet begynner å slappe mer av mot slutten av 20-årene, og siden pannen er et såpass stort område, ses det tydeligere der.

Av samme årsak er pannen ekstra utsatt for vind og vær – og sol. Maks 10 prosent av rynkene dine skyldes gener.

 

Slik gir du dem kjærlighet

For å forebygge flere pannerynker bør du bruke solkremer med både UVA- og UVB-beskyttelse, gjerne hele året, men spesielt i perioden april til oktober.

For å pleie de allerede oppståtte pannerynkene, kan du bruke kremer med antioksidanter som skal nøytralisere de frie radikalene som bryter ned hudcellene og som vi kan få for mange av fra blant annet sol og forurensning.

Kremer med A-vitaminsyre, som kun fås på resept, kan bidra til å glatte ut rynkene ved at syren stimulerer fornyelsen av kollagen og elastin i huden. Men A-vitaminsyrekremer kan være kraftige saker, og kan gi bivirkninger som kløe, irritasjon og flassing.

Hvis du ikke vil gå så drastisk til verks, finnes det mange effektive kremer som inneholder den noe mildere versjonen: A-vitamin. Eller som det ofte står på etiketten: retinol eller retinaldehyd.

 

... og litt kamuflasje

Du kan få pannerynkene til å virke mindre tydelige ved å bruke en såkalt blur-krem. En slik krem inneholder nemlig en spesiell miks av lysreflekterende partikler som optisk jevner ut hudens ujevnheter. Tenk fotofilter!

GODE HJELPERE: Super 3 Booster har tre typer A-vitamin som sammen skal redusere rynker, 50 ml, kr 589 (Beauté Pacifique). 

Skin Naturals Optical Blur 5 Sec skal på få sekunder gi en optisk glattere og mer strålende hud, 30 ml kr 79 (Garnier).

© Produsentene

Pigmentflekker

Med alderen får mange av oss ujevn pigmentering og pigmentflekker. Det skyldes for det meste at huden har vært utsatt for altfor mye sol med for lite solbeskyttelse.

P-piller, overgangsalder, graviditet og gener kan også forårsake pigmentforandringer i huden.

 

Slik gir du dem kjærlighet

Vil du unngå dem, er det best å unngå direkte sol og bruke en solkrem med høy faktor. Får du fort pigmentflekker, bør du bruke faktor 50+.

Har du allerede fått ujevheter, kan du bruke spesielle serum og kremer som skal lysne og klarne hudtonen så den blir jevnere.

Produktene fjerner ikke pigmentflekkene, men minimerer dem og forebygger fremkomsten av nye. Disse serumene og kremene inneholder ofte C-vitamin og peptider som bleker og forebygger.

 

... og litt kamuflasje

Påfør først concealer, som skal være litt lysere enn pigmentflekkene, direkte på flekkene, og deretter foundation oppå.

JEVN HUD: Even Better Clinical Dark Spot Corrector, med C-vitamin, salisylsyre og lysnende planteekstrakter,
30 ml, kr 505
(Clinique).

Studio Finish Concealer Duo dekker godt uten å lukke huden, med pleiende shea­smør og vitaminer, kr 260 (Mac).

© Produsentene

Kråketær

Rynkene rundt øynene er noen av de aller første rynkene som blir synlige. I slutten av 20-årene kan du se deres spede begynnelse i form av fine linjer, men fordi ung hud har en formidabel evne til å regenereres, tar det gjerne ytterligere 10 til 15 år før du ser synlige forandringer.

Smilerynkene kan du danne tidligere hvis du har tendens til livlig mimikk.

Smilerynker oppstår nemlig når huden gjentatte ganger «folder» seg over musklene du smiler med, og de sitter dypere i huden enn andre rynker.

 

Slik gir du dem kjærlighet

Det beste rådet er å bruke solbriller når du er ute mellom april og oktober. Både fordi de beskytter øyeområdet mot solens skadelige stråler, men også fordi du slipper å myse med øynene.

Men ikke slutt å smile! Du kan redusere synligheten med mer fukt, så bruk fuktighetsrik pleie, og gjerne øyekrem med utglattende A-vitamin.

 

... og litt kamuflasje

Å påføre pudder eller concealer på kråketærne vil fremheve i stedet for å skjule. Men åpner du derimot øynene med maskara og markerte øyenbryn, legger man mer merke til øynene enn kråketærne.

VAKRE ØYNE: Voluptuous Mascara False Lash Effect skal løfte vippene og gi ekstra volum,
kr 185 (Max Factor).

Enriched Vitamin A Anti-Wrinkle Eye Creme er en 3 i 1-øyekrem som skal redusere rynker, styrke huden og bekjempe mørke ringer, 15 ml, kr 369 (Beauté Pacifique).

© Produsentene

Sprengte blodkar

Huden blir tynnere og tynnere med alderen. Du mister bindevev og fettvev, og derfor kommer de små bloduttredelsene frem i huden.

Spesielt etter overgangsalderen skjer det markante forandringer. Det er så klart genetisk betinget hvor tykk huden din er, men dessverre skyldes det også hvordan solvanene dine har vært, siden solens stråler trenger ned i underhuden og forårsaker sprengte blodkar.

 

Slik gir du dem kjærlighet

For å dempe sprengte blodkar og rødme kan du velge å bruke både kremer med A-vitamin som skal få huden til å danne kollagen- og elastinfibre så den blir tykkere, og kremer med B-vitamin.

Et av de beste B-vitaminene for huden er B3, fordi det blant annet virker anti-inflammatorisk og dermed kan tone ned rødme i huden.

 

... og litt kamuflasje

Du kan også dempe sprengte blodkar ved å bruke en selvbruner. Det er lett, og det holder i tre til fem dager.

Har du bare behov for å dekke dem til en enkelt dag eller kveld, kan du bruke concealer etterfulgt av foundation, gjerne med en gul undertone som vil dekke rødt best. Legger du litt pudder lett over, forsegles resultatet.

HUDPLEIE: Vita 24 Hour Cream reduserer rødme og pigmentforandringer med B3-vitamin, 50 ml, kr 839 (Ph Formula).

Synchro Skin Lasting Liquid Foundation, med spf 20 og lett tekstur, skal tilpasse seg hudtonen din, 30 ml, kr 525 (Shiseido).

© Produsentene

Lepperynker

Sol og røyking er de store synderne når det gjelder lepperynker. De dype rynkene rundt munnen er noen av de vanskeligste å bli kvitt.

Du har mye mimikk i området, og huden over leppene er tykk. Og jo tykkere hud, jo dypere rynker.

 

Slik gir du dem kjærlighet

Husk solkrem på leppene og sørg for at huden rundt munnen er fuktet døgnet rundt. Det finnes ulike kremer til huden rundt leppene, men du kan også fint bruke øyekrem eller krem med A-vitamin.

 

... og litt kamuflasje

Gjør leppene spenstige med en leppebalsam med lysreflekterende partikler eller en pleiende leppestift. En leppestift fremhever formene.

LEKRE LEPPER: Cellular Performance Total Lip Treatment gjør leppene mer fyldige, spenstige og myke, 15 ml, kr 820 (Sensai).

Re-Plasty Pro-Filler Eye & Lip er tilsatt lysreflekterende partikler, 15 ml, kr 1200 (Helena Rubinstein)

© Produsentene

Kalkunhals

Aldersforandringer ses også på halshuden i form av rynker og slapp hud. Huden her er nesten like tynn som rundt øynene.

Vi glemmer ofte å pleie den, selv om den er like utsatt for ytre påvirkninger som ansiktshuden, dermed blir den ofte mer tørr. Og tørr hud ser mer rynkete og slapp ut enn en velfuktet hud.

 

Slik gir du den kjærlighet

Din hudpleierutine stopper ikke ved haken! Plei halsen to ganger om dagen mens du allikevel er i gang med ansiktet.

Det er sagt og skrevet mange ganger tidligere, men det er lettere å forebygge enn å reparere.

Har huden din tendens til å bli tørr i løpet av dagen, kan du ha en fuktighetskrem eller olje med i vesken. Når du smører krem på halsen er et tips å smøre kremen i retning oppover.

Deretter bruker du sirkelbevegelser. Start midt på og jobb deg utover, så blir huden strammet opp mest mulig.

 

... og litt kamuflasje

Du kan få hakepartiet til å se strammere ut ved å korrigere med mørkere foundation eller mørkere pudder, på samme måte som du skaper skarpere kinnben med en mørk blush.

PLEI HALSEN: Hydralift Complex gir ekstra fukt og strammer opp huden i ansikt, på hals og brystparti, 50 ml, kr 1029 (Revaléskin).

Contour Kit i pudderform som gjør det lettere å legge naturlige konturer på ansiktet, finnes i to fargevarianter, kr 649 (Glo Minerals).

© Produsentene

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...