Sensitiv hud:
Sensitiv hud:

Sliter du med tørr og sensitiv hud? Da bør du lese dr. Obagis gode råd for en bedre hud.

© Getty Images

Hudlegens 6 råd for sensitiv hud

– Sensitiv hud er stort sett et selvskapt problem, sier den berømte hudlegen dr. Obagi.

1. juni 2016 av Marit Lien

– Dagens kvinner klager over sensitiv hud. Og det er ikke rart. Huden smøres inn med kremer som skjemmer bort huden, eller kremer som inneholder for mange kjemiske ingredienser, sier dr. Zein E. Obagi fra Beverly Hills.

Stjernene i Hollywood søker til ham når de skal få mest mulig ut av sitt ytre. De kommer med pigmentforandringer, tørr hud, store porer, og andre hudproblemer.

Han mener kosmetikkindustrien har skyld i at så mange kvinner får problemer med huden.

– Legg merke til at tørr og sensitiv hud er et kvinneproblem. Få barn eller menn snakker om sensitiv hud – med mindre de er født atopisk. Å klatte med kremer er som å bygge et hus uten grunnmur; det er nødt til å kollapse. Jeg pleier å sammenligne med et stort måltid: Det er ingen som begynner med desserten og bare spiser den.

– Alle ønsker å beholde babyhuden, fortsetter Obagi. Babyhuden er den perfekte huden for der fungerer cellene optimalt. Vi må gjøre det vi kan for å beholde den slik. Rundt 30-årsalderen begynner aldringen, og den er ikke lik hos alle. De første rynkene kommer oftest under øynene fordi huden der er aller tynnest. Noen er født med tykk hud, og den kan ofte komme til å henge. De som har tynn hud får flere synlige rynker.

Dr. Zein E. Obagi har over 30 års erfaring med hudpleie, og han sammenligner huden med en drue: Først er den frisk og spenstig, og hvis det ikke gjøres noe for å opprettholde spensten, vil druen ende som en rosin.

Lyst på vakker hud? Hudlege anbefaler å droppe hudkremen!


Her er dr. Zein E. Obagis råd til bedre hud:


1. A- og C-vitamin er viktigst

Obagi mener de to viktigste ingrediensene er A-vitamin og C-vitamin. Hvis disse blir tilført huden i riktig mengde vil cellene begynne å arbeide igjen. Og først da kan huden ta til seg fuktighet. Problemet med mange kremer som selges er at de ikke inneholder de riktige stoffene. 


2. Såpe og vann holder

Svært mange av oss bruker trolig unødvendig mange penger på renseprodukter. Ifølge dr. Obagi holder det lenge med såpe og vann i ansiktet. Også rensevannet kan være unødvendig. 

– Rensevann eller ansiktsvann brukes for å gjenopprette ph-balansen i huden, men det gjør huden uansett av seg selv etter fem til ti minutter.


3. Husk solfaktor

Vi skal ikke bare rense huden. Obagi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å beskytte huden mot solens skadelige UV-stråler. 

– Hvis huden fikk bestemme burde vi jobbe om natten og sove om dagen. Huden trenger 15 minutter sol om dagen for å produsere nok D-vitamin. Jeg godtar soling mellom 8 og 10 om morgenen og ved solnedgang, men bruk solfaktor. Dog ikke høyere enn 30, for kremer med solfaktor høyere enn 30 inneholder svært mange kjemiske ingredienser. Med solfaktor 30 kan du oppholde deg 2 timer i solen, og så må du smøre deg på nytt.


4. Drikk vann

Dr. Obagi sier også at vi drikker altfor lite vann, og at vi må huske på at drikker som inneholder koffein eller tein virker vanndrivende.

– Drikker du en kopp kaffe mister du to kopper nødvendig væske i kroppen. Huden bruker vann hele tiden, og en voksen kvinne bør drikke 3 liter vann hver dag.


5. Spis sunt

Sunn mat er også noe som påvirker huden i positiv retning, og da spesielt grønnsaker og salat – men uten de fete dressingene. 

– Det er helt klart at den vestlige kosten er skyld i blant annet hudproblemer som akne. Se på stammer i Amazonas – der er akne totalt ukjent. Vi spiser lightprodukter og masse sukker, og dét, i tillegg til hormoner, kan føre til akne.

Spiser du sunt? 12 enkle, fristende salater


6. Skjær grimaser

– Mange kosmetikkselskaper sier at du ikke skal røre huden i ansiktet annet enn ved lett berøring, men vi kan forebygge mye ved å trene mimikk og ansiktsmuskler, mener Obagi. Han påstår at du holder deg ung lengre hvis du skjærer grimaser. 

– Du trener jo resten av kroppen for å holde den stram, så gjør det samme med ansiktet. Gap opp og igjen, og smil så bredt du kan.

Dr. Zein E. Obagi tror ikke aldring av huden vil være et problem i fremtiden. 

– Om en kvinne kommer til meg til 30-årsalderen, kan huden hennes holdes ung til hun er 80.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...