4 oppskrifter på sommerens grillmat
Fyll handlekurven med vårens sprø og friske grønnsaker og la dem spille hovedrollen når du serverer alle typer kjøtt og fisk fra grillen.
Grillet kylling med asparges, fennikel og manchegokrem
Manchegokrem og grønne oliven fylt med ansjos er smaker som gir en ekstra spiss på sesongens grønnsaker og det lyse kyllingkjøttet.
Tid: 40 min + tid på grillen
Porsjoner: 4
2 store kyllingfileter (à 300 g)
1 ts + 1 ts salt
2 krm kvernet svart pepper
1 stor fennikel 2
50 g grønne asparges
2 ss rapsolje
1 bunt reddiker
100 g fersk babyspinat
10 grønne oliven med ansjos
Manchegokrem:
100 g manchego-ost
1 ½ dl fløte
2 krm salt
½ krm cayennepepper
½ potte gressløk
Slik gjør du:
1. Manchegokrem: Riv osten. Kok opp fløten. Ta kasserollen til side og rør inn osten. Krydre med salt og cayennepepper. La kremen avkjøles i kjøleskapet.
2. Krydre kyllingfiletene med 1 ts salt og pepper. Grill filetene på indirekte varme til de har en indre temperatur på 68 °C, i ca. 20 min. Da er de gjennomstekte.
3. Rens og skjær fennikelen i store båter. Bryt av nedre del på aspargesene.
4. Pensle fennikel og asparges med olje og 1 ts salt. Grill fennikelen sammen med kyllingen i ca. 10 min og asparges de siste 5 min.
5. Rens og skjær reddikene i fire deler. Del de grillede fennikelbåtene og aspargesene i to. Bland grønnsakene med spinat.
6. Hakk gressløken og bland i ostekremen. Skjær kyllingen i skiver og server med grillede grønnsaker, spinat, reddiker, oliven og manchegokrem.

Entrecôte med ramsløk- og baconsmør og grillede nypoteter
Har ikke årets nypoteter dukket opp i butikken ennå, kan du helt fint velge en annen sort.
Tid: 40 min + grilltid
Porsjoner: 4
1 stort stykke entrecôte, ca. 800 g, gjerne med brystbeinet på
1 ss rapsolje
1 ts salt
2 krm kvernet svart pepper
Smør:
1 pakke bacon (140 g)
6 ramsløksblader
100 g smør, romtemperert
1 krm salt
1 krm kvernet svart pepper
Poteter
800 g nypoteter
4 ferske rødløk
50 g revet lagret ost, f.eks.cheddar
1 ts salt
1 krm kvernet svart pepper
1 dl fløte
Tilbehør
salat
Slik gjør du:
1. Ramsløk- og baconsmør: Skjær baconet i smale strimler. Stek det sprøtt i en panne. La renne av i en sil og avkjøl. Rør smøret jevnt. Tilsett bacon og finhakket ramsløk. Krydre med salt og pepper.
2. Gratinerte nypoteter: Skrubb potetene. Kok dem myke i lettsaltet vann. La renne av. Rens og skjær løken i strimler. Riv osten.
3. Mos hver potet lett med en gaffel. Ha potetene i en ildfast form og dryss over løken. Krydre med salt og pepper. Ha i fløten og dryss over osten. Legg formen på grillen og la den stå under lokk i ca. 15 min .
4. Gni inn kjøttet med olje og krydre med salt og pepper. Grill kjøttet på indirekte varme ca. 10 min på hver side eller i en grillpanne i ca. 6 min på hver side. La kjøttet hvile i ca. 5 min.
5. Skjær bort beinet og skjær kjøttet i centimetertykke skiver. Server med smør, gratinerte nypoteter og salat.
Les også: 4 oppskrifter på sunn snacks

Ytrefilet av lam med neslekroketter og løksky
Plukk de små og spede nesleskuddene med hansker og saks.Du kan også erstatte neslene med spinat.
Tid: 1 time + grilltid
Porsjoner: 4
500 g lammefilet
1 ss rosmarin
1 ts salt
1 krm kvernet svart pepper
Neslekroketter:
50 g nesler
600 g poteter, melen sort
75 g fast, modnet ost
1 + 1 egg
¾ dl + 1 dl hvetemel
1 ts salt
1 ½ dl griljermel
1 liter rapsolje
Sky:
2 banansjalottløk
1 ss + 1 ss smør
2 dl vann
1 dl rødvin
1 ½ ss konsentrert sjalottløkfond
Slik gjør du:
1. Kroketter: Forvell neslene i vann i ca. 2 min. Hell av vannet og gjenta to ganger. Skyll neslene i kaldt vann, la det renne av og finhakk.
2. Skrell og skjær potetene i biter. Kok dem myke i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos dem. Riv osten. Bland mosen med nesler, ost, 1 egg og ¾ dl mel. Krydre med salt.
3. Ta potetblandingen i en sprøytepose. Sprøyt lange pølser ut på en lett melet fjøl, sett den så i kjøleskapet i ca. 1 time.
4. Del potetpølsene i ca. 4 cm lange biter. Fordel et vispet egg, 1 dl mel og griljermel i hver sin dype skål. Dypp bitene først i mel, så i egg og til slutt i griljermel.
5. Finhakk rosmarin. Gni inn rosmarin, salt og pepper i kjøttet. Grill i ca. 2 min på hver side og deretter på indirekte varme i ca. 5 min. La kjøttet hvile i ca. 5 min før det skjæres i skiver.
6. Løksky:Skrell løken og skjær i fine skiver. Fres dem i 1 ss smør i ca. 3 min. Hell på vann, vin og fond. La koke uten lokk i ca. 5 min. Blend skyen jevn med 1 ss smør.
7. Varm opp oljen til 180 °C. Friter krokettene, bare noen av gangen, til de har fått fin farge. Ta opp med hullsleiv og la renne av på tørkepapir.
8. Server lammekjøttet med nyfriterte kroketter, løksky og grønne bønner.

Grillet laks med rabarbra- og nudelsalat
Snart er rabarbraen her! Og den passer ikke bare til desserter og kaker, men også til hovedretten. Prøv den i asiatisk mat, hvor rabarbraen tilfører en deilig og frisk syre.
Tid: 40 min + grilltid
Porsjoner: 4
700 g laksefilet med skinn
1 ss japansk soyasaus
1 ss rapsolje
1 ts salt
1 ss svarte sesamfrø
Salat:
2 rabarbrastilker (150 g)
4 ferske rødløk
1 ss + 2 ss rapsolje
1 ts salt
200 g risnudler
150 g sukkererter
3 ss japansk soyasaus
2 ss presset lime
1 ss rørsukker
½ ts salt
½ dl peanøtter
Garnityr:1
potte bladpersille
limebåter
Slik gjør du:
1. Bland soyasaus, olje og salt. Pensle laksen på kjøttsiden med blandingen og strø over sesamfrø. La stå i ca. 10 min.
2. Rens rabarbraen. Skjær av toppen av løken. Del løken i to. Pensle rabarbra og løk med 1 ss olje og salt. Grill dem på indirekte varme i ca. 10 min.
3. Kok nudlene etter anvisning på pakken. Skyll dem i kaldt vann og klipp nudlene i mindre biter. Skyll og del sukkerertene i to. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 1 min. Skyll med kaldt vann og la renne av.
4. Skjær de grillede rabarbrastilkene og løken i mindre biter. Varm rabarbra, løk, nudler og sukkererter i en stekepanne med 2 ss olje. Tilsett soya, limesaft, sukker og salt. Grovhakk peanøttene og bland dem med nudlene.
5. Skjær laksen i 4 porsjonsbiter. Grill fisken ved direkte varme med skinnsiden ned i ca. 8 min eller stek i en grillpanne i ca. 2 min på hver side. Server den nygrillede fisken med rabarbra- og nudelsalat og pynt med bladpersille og limebåter.
Les også: 9 fristende salater
