Reisetips i Hamburg
© German Travel, Getty Images, Wikiepdia

Reisetips: Dette må du oppleve i Hamburg

Hansabyen Hamburg er en oase med parker og strender men byr også på masse kultur og historie. Hamburg er en lett tilgjengelig, men litt uoppdaget perle i Nord-Europa.

1. oktober 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Lokale reisetips i Hamburg 

Susanne Hawkins (33)

- Gift

- Er tysk, har bodd 8 år i Hamburg, bor nå i Oslo

- Ansatt ved messeavdelingen i Norsk-Tysk Handelskammer

- Hotell- og økonomiutdannet, har jobbet mye med events

Susanne Hawkins

Susanne Hawkins har selv bodd i Hamburg og har mange gode reisetips!

© Susanne Hawkins

Hvorfor bodde du i Hamburg?

– Jeg er vokst opp i Nord-Tyskland, i Schleswig-Holstein, så da jeg skulle flytte hjemmefra, var Hamburg en passe storby nær familie og venner. Jeg har alltid vært og er fortsatt betatt av denne byen. 

Hva er det beste med å bo i Hamburg?

– Byen er akkurat passe stor, med et hovedsentrum og mange små, man kan gå til de fleste steder. Lokalbefolkningen er høflige, og som turist får man god service. Alle vil til Berlin, men de vennene jeg tar med hit, skjønner fort hvor sjarmerende denne byen er.

St Pauli, Hamburg

Hamburg består av nye og gamle bydeler, som Hafencity og Speicherstadt.

© German Traveler

Hvilken del av Hamburg er dine favoritter?

– Jeg liker godt Neustadt i sentrum der jeg tidligere bodde, og området Schanze, som er litt à la Grünerløkka. I tillegg er det veldig flott på Blankenese, det føles som en egen liten by i den store byen.

Hva særpreger Hamburg?

– Bindingsverkshus er kjent tysk arkitektur, den finnes ikke mye i Hamburg. Her har vi bygg i kjøpmannsstil, kall stilen gjerne mer elegant. Jeg synes også at Hamburg har nordisk preg, og atmosfæren kan minne om Oslo og skandinaviske hovedsteder.

Beatlez-Platz, på partystedet Reeperbahn i bydelen St. Pauli, Hamburg

BEATLES-PLATZ: The Beatles var mye i Hamburg i starten av karrieren. De har fått sine egne silhuett-skulpturer, et museum og en egen plass oppkalt etter seg, Beatlez-Platz, på partystedet Reeperbahn i bydelen St. Pauli.

© German Travel, Getty Images,

Hva vil overraske oss mest med Hamburg?

– Hamburg er en grønn og ren by med mange parker. Det er vann overalt, elven Elbe og Alster-sjøen setter sitt positive preg. Hamburg er landets nest største by, men likevel enkel å orientere seg i.

Hva vil ta oss med storm?

– Det er alltid noe å gjøre i Hamburg, det skjer noe kontinuerlig. Jeg oppdager stadig nye restauranter og noe nytt på kulturfronten. Hamburg er aldri kjedelig!

Elbphilharmonie i Hamburg

I Elbphilharmonie holdes fantastiske konserter og akustikken er fin.

© German Travel

Dette må du oppleve i Hamburg

Elbphilharmonie ligger i en praktfull bygning nær Elbe. Det holdes fantastiske konserter der, og akustikken er fin. De har et eget område kalt «Plaza», hvor man se utover vannet, det er så vakkert. Man kan komme hit utenom konsertene og bare nyte utsikten og ta noe å drikke og spise. Det finnes seks ulike barer, blant annet en champagnebar.

Festivaler er stort i Hamburg. Det arrangeres kontinuerlig kultur- og kunstfestivaler, samt gatefestivaler i ulike bydeler. Det er en fin måte å oppleve vår kultur på og samtidig være en del av folkelivet.

Bydelene Hafencity og Speicherstadt ligger ved siden av hverandre. Hafencity har ny arkitektur og Speicherstadt har bevart den gamle arkitekturen med bygninger fra hansatiden. Jeg liker å vandre rundt der, kjenne på stemningen i de ulike gatene og oppdage siste nytt på butikkfronten.

Speicherstadt har gamle pakkhus fra slutten av 1800-tallet som er flott renovert med kule butikker. Bydelen Schanze er hipster-aktig og kunstnerisk med mange fine butikker, restauranter og barer.

Rådhused i Hamburg, Rathausmarkt 1

Rådhuset i Hamburg er et landemerke og et "must" på byteren. 

© German Travel

Jeg synes det er en flott opplevelse å gå på utendørskino. Om sommeren finnes flere forskjellige, som Open Air Schanzenkino eller Freiluftkino Rathausmarkt.

Rådhuset på Rathausmarkt 1 er et landemerke og en flott bygning. Et «must» på bytur. Ikke glem å ta en titt i bakgården. Omvisning på engelsk tre ganger om dagen.

Kunsthalle ligger praktisk til ved siden av togstasjonen, og er et virkelig flott bygg å besøke og oppdage spennende utstillinger.

Dialog in Dunkeln var en fascinerende opplevelse. Det er et prosjekt hvor blinde viser deg rundt og forklarer hvordan de opplever verden. «Dinner in the dark» er middag i mørke, det setter rammen for en helt spesiell kveld. En annerledes måte å oppleve en by på, men jeg synes det var minneverdig og lærerikt.

Planlegger dere å reise sent på året, anbefaler jeg å få med julemarkedene. Det er så stemningsfullt og masse spennende å kjøpe med hjem som julegaver. Det mest kjente og største markedet er foran rådhuset, men jeg anbefaler også småmarkedene. Min favoritt er det på Fleetinsel eller i Altona.

Sykkeltur i Hamburg

SYKKELBY: I Hamburg leier du sykkel og oppdager byen i ditt eget tempo.

© German Travel

Her tar du en timeout i Hamburg

– Hamburg var miljøby i 2011 og har utvidet sykkel- og gangveiene. Det er enkelt å ta seg en liten tur til fots eller på sykkel. Elven Elbe bukter seg inn i byen med mange forskjellige krumspring og gjør Hamburg til en by med mye vann og natur. 

Det skaper en fredfull atmosfære. Jeg liker å sykle fra byen ut til Blankenese, rundt Alster med sine nydelige jugendhus, langs kanalene i enden av Alster med arkitektoniske husbåter. Parken Planten un Blomen arrangerer musikk-, lys- og vannshow hver kveld i sommerhalvåret. Parken har også en japansk hage, mange vakre blomster og solstoler i tre.

St. Michaelis i Hamburg.

ARKITEKTUR: På rusletur i Hamburg, legg merke til fine fasader og klokketårn på de eldre, godt bevarte bygningene.

© German Travel

Strand Pauli i området St. Pauli er en bar og spisested ved elven. Der kan man slappe av i solstoler og sole seg etter som været tillater det. Elbstrand er også et fint badested. Jeg føler det er som feriesteder i egen by. Man kan også ta båt dit.

St. Michaelis, som vi også kaller bare Michel, er en av de viktigste barokke kirkene. Kl. 12 spilles det orgelmusikk i 20 minutter, og man får en pause fra bylivet. Fra toppen av bygget er det fantastisk utsikt over byen. Man kan gå opp trappene eller ta heisen.

I området ved kirken er det noen koselige butikker hvor de selger lokale småting, som hos Frau Vogel – Erinnerungen an Hamburg.

Shopping i Hamburg

Shoppingtur i Hamburg

SHOPPING: I Hamburg finnes både koselige småbutikker og kjente merkevareforretninger.

© Getty Images, German Traveler

Mönchebergstrasse er hovedshoppinggaten i Hamburg og har masse forskjellige forretninger å velge fra.

Bydelen Schanze er sjarmerende med små butikker hvor jeg alltid oppdager noe nytt. Skal man ha med spesielle gaver hjem, er dette stedet. Jeg liker Mutterland for delikatesser og markedet for småting. La Vie est Belle har gøyale og fargerike klær, inspirert av livsglede. Su Store Hamburg er en «concept store» med både klær og ting fra mange spennende merker. 

Neuer Wall frister med designbutikker som Jill Sander og Boss Woman. For second hand (brukte) designerklær, gå til Secondella.

Hva som er typisk å kjøpe med hjem? Hamburg er en gammel hansaby, så alt som har med vann og sjø er gode suvenirer, gjerne sjømannsskjorter, -luer og -hatter. 

Weekendtur i skandinavia? Stockholms beste reisetips får du her!

Utelivet i Hamburg

Strand Pauli Beach Club

St. Pauli er stedet når vi skal ut på byen.

© German Traveler

Skyline Bar 20Up er en fancy cocktailbar med nydelig utsikt fra panoramavinduer over Elbe. Der liker jeg å gå med venner om kvelden, og gjerne få med solnedgangen. Baren ligger på toppen av hotellet Empire Riverside.

St. Pauli er byens «red light district», men veldig trygt. Vi som bor der synes ikke området er skummelt, det er mange turister der. St. Pauli er stedet når vi skal ut og danse. Jeg liker å starte på Weinladen, hvor du kan drikke vin i et koselig område og gjerne sitte utendørs. Og Zoë 2 Sofa Bar.

Clockers er en av Hamburgs beste cocktailbarer. Den er nesten usynlig fra utsiden, men fra innsiden minner den om en skog med fantastiske drinker og egenprodusert gin.

Kan du forskjell på musserende vin? 

Herzblut (hjerteblod) er det perfekte stedet å starte kvelden. Det er en blanding av restaurant, bar og nattklubb. For en mer elegant kveld anbefaler jeg Glanz & Gloria Cocktailbar.

Docks var tidligere en kjent kino, men er nå nattklubb med en mix av house, techno og elektronisk musikk. Hver september blir denne nattklubben hjertet av Reeperbahn-festivalen.

For å tilbringe kvelden i en mer elegant klubb, anbefaler jeg Moondoo, som før het Top Ten Club og var et sted hvor The Beatles vanligvis spilte når de var i Hamburg.

Hoteller i Hamburg

Hamburg er en by med mange designerhotell. Velg ut fra hvilket område du vil bo.

Westin Hotel i Hamburg

HOTELLDRØM: Unn dere et rom på Westin Hotell hvis dere vil nyte moderne interiør med utsikt over byen.

© German Travel


Fontenay Hamburg er et helt nytt luksushotell med spa sentralt i Hamburg ved Alster-sjøen. Det er virkelig vakkert og passer når du skal tilbringe litt tid på hotellet. Døgnpris fra ca. 3000 kr per rom.

Hotel Westin ligger like ved Elbphilhamonie og er et superfint hotell, også med spa, treningsrom og svært god restaurant. Flott utsikt over byen og elven får du også. Fra ca. 1300 kr per rom.

East Hotel i St. Pauli, som har 4 stjerner, passer for deg som ønsker å bo i den delen av byen, og deres restaurant Clouds er veldig bra. Fra ca. 900 kr natten.

Nordisk spaguide: Nordens beste spa!

Motel One Hamburg am Michel er et moderne designhotell ligger ved kirken St. Michaelis Kirche, med gode priser. Fra ca. 850 kr natten.

Side Design Hotel i sentrum er helt moderne, med takterrasse og fine rom med minimalistisk stil. Fra ca. 1400 kr per rom.

Hotell 25Hours ligger praktisk til ved havnen i Hafencity. Fra ca. 1200 kr natten.

Green Havens er en Bed & Breakfast ved togstasjonen som serverer vegansk mat. Fra ca. 450 kr natten.

Restauranter i Hamburg

Fischbrotchen, Hamburg. Gode småretter i Hamburg.

SMÅRETTER: Litt sulten? I Hamburg er det enkelt å finne steder som serverer småretter.

© German Travel

– Liker du sushi? Sushi Henssler und Henssler er drevet av tv-stjernen Steffen Henssler og serverer veldig bra sushi

Ønsker man å unne seg et fint restaurantbesøk, anbefaler jeg Michelin-stjerne-restauranten Hæbel, med spennende nordisk-fransk meny.

For et godt fiskemåltid er Fischereihafen stedet.

Die Bank i nærheten av Gänsemarkt er en elegant restaurant med en kul bar. Her serveres både tradisjonelle tyske retter og internasjonal meny.

Skyline Bar 20Up i Hamburg

UTSIKT: Skyline Bar 20Up i hotell Empire Riverside byr på imponerende panoramautsikt.

© German Travel

Restauranten Coast by East Hamburg serverer både italienske retter og sushi. Fantastisk mat og service i et kult område ved Hafencity.

Bullerei får du godt kjøtt grillet over åpen flamme, samt italienske og japanske småretter som passer til damelunsj.

Braugasthaus Altes Mädchen er et uformelt mikrobryggeri som serverer småretter og godt øl.

Når du er i Hamburg, må du en gang prøve fischbrötchen, rundstykke med fisk som du får på fiskemarkedet, mellom kl 5 og 9.30. Stemningen om morgenen er hektisk, selgerne roper ut sine tilbud, folk handler fisk og grønnsaker. Mye atmosfære. Eller ta lunsj med fischbrötchen på hyggelige Brücke 10 på Landungbrücken/St. Pauli.

Fischmarkt i Hamburg

FISKEMARKED: Er du morgenfugl, få med deg stemningen på byens fiskemarked. 

© German Travel

Typisk Hamburg

– Hamburg er en av Tysklands eldste byer, og er veldig sjarmerende.

Jeg liker å gå med venner til en park og gjerne ta en piknik. Dette kan kombineres med lys- og vannshowet Planten un Blumen som går hver kveld. Showet, som ikke så mange vet om, er veldig koselig.

Området Blankenese er kjent for fasjonable hus. Det ligger ca. 30 minutter fra sentrum. Det er en opplevelse å se de vakre husene hvor mange av byens velstående bor.

Gå gjennom Treppenviertel med smågater og sjarm nede ved sjøen. Vil man spise eller gå på vinbar som de lokale, prøv Bistro & Bar som er veldig koselig.

Weinberg am Hafen er et sjarmerende område med vinranker hvor man har fin utsikt ned til den gamle havnen, Landungsbrücken og St. Pauli Piers, med restauranter og butikker. Derfra kan man ta båtturer på elven og se byen fra vannet.

Flere reisetips? Sjekk ut Macao, et lite stykke Portugal i østen.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...