Kan du egentlig sushi-språket?

Her får du oversikt over hva maki, nigiri, sashimi, wasabi og nori er.

Hvordan lager du sushi
© Getty Images

Sushi - maki, nigiri, tempura og sashimi

Ifølge Godfisk har hver fjerde nordmann lagd sushi selv, men vet vi hva det vi lager egentlig kalles?

Enkelt sagt så er det aller meste av sushien vi lager enten nigiri, maki eller sashimi, og kan du forskjellen på disse, så kan du nesten hele sushispråket.

Hvordan lage sushi?

Japanerne omtaler den norske laksen som «Nama Salmon». Tegnet Nama betyr ganske enkelt «det som ingen har gjort noe med».

Japanerne bruker ordet om den dagen de kom til verden, om øl før det blir tappet på flaske – og om norsk laks.

All rå og fersk fisk må nemlig fryses før den blir brukt i sushi, men den norske laksen er et unntak.

Les videre for å lære «sushisk» og få tips til hvordan du kan lage innbydende og fristene sushiretter.

Sushi: Nigiri

Sushi nigiri
© Getty Images

Nigiri er den avlange ballen med ris som har et stykke sjømat på toppen.

Det er enkelt å lage nigiri sushi selv! Du velger selv hvilken type fisk eller skalldyr du vil ha.

Lager du nigiri med f.eks. laks, kveite og kamskjell får du et fargerikt sushifat som vil imponere – både deg selv og gjestene dine.

Sushi: Maki

© Getty Images

Maki sushi er den runde biten med sjømat, grønnsaker og ris rullet inn i noritang.

Er du vegeteranier dropper du sjømaten, men fyller på med deilige grønnsaker.

Har du aldri smakt sushi før? Da er laks med avokado eller agurk en sikker vinner! En annen populær maki sushi er tempura maki, som er fritert scampi og gjerne avokado og chilimajones. Tempura maki kan også være en fin sushi-bit å starte med hvis du aldri har prøvd sushi.

Sushi: Nori

© Getty Images

Nori er de tynne arkene av tørket og presset tang som brukes rundt makirullene.

Skal du lage hjemmelaget sushi bør du ikke droppe nori.

Nori er nemlig svært rik på vitaminer og mineraler – særlig kalium og kalsium.

Sushi: Sashimi

© Getty Images

Sashimi er tynne fiskeskiver uten noe annet rundt.

Er du opptatt av å spise ren og sunn mat – er sashimi et perfekt valg for deg når du skal spise sushi!

Da slipper du unna en del kalorier fra den hvite risen, den friterte sjømaten og chillimajonesen som er i en del av maki-rullene.

Lag din egen sashimisalat! Det er veldig enkelt.

Sushi: Wasabi

© Getty Images

Wasabi er den grønne kremen du rører ut i små mengder i soyasausen, eller legger en knapt synlig mengde av på sushibiten.

Men vær varsom: Wasabi er sterkt.

Men selv om wasabi er sterkt, bør du for all del ikke droppe den! Wasabi bra for fordøyelsen – og wasabi virker også sterkt bakteriedrepende.

Wasabi er laget av en grønn type pepperrot fra Japan som er meget sterk og må brukes med forsiktighet.

Visste du at det er veldig sjelden man får tak i wasabi utenfor Japan? Siden ekte wasabi er svært dyrt, blir det ofte brukt etterligninger på restauranter – og da er det stort sett pepperrot og sennep man får servert!

Sushi: Syltet ingefær

© Getty Images

Syltet ingefær er de tynne skivene med ingefær som skal spises mellom hver sushibit – for å rense ganen og gjøre smaksløkene klare for neste delikatesse.

Syltet ingefær er også en god kilde til kalium, mangan, magnesium og kobber.

Du får kjøpt syltet ingefær på glass i matbutikken – men det er faktisk overraskende lett å lage syltet ingefær selv!