ferie i danmark
Ferie i Danmark:

Her har du gode tips til hva du kan gjøre på tur til Danmark.

© Foto: Istock og privat

Reisetips: Dette må du oppleve på ferie i Danmark

Lei et feriehus, spis godt på den lokale kroen, sykle langs vakre strender. Det er deijlig å være Norsk i Danmark - se våre beste reisetips!

30. juni 2018 av Av Majbritt Lacuhr Foto: Istock og privat

Det ligger der ute et sted, det perfekte sommerlandet: Danmark! Ferie i Danmark er en god ide,  men hvor i vårt flate naboland skaper du de aller beste sommerminnene? Vi har bedt tre kvinner med røtter i hvert sitt hjørne av Danmark om å dele sine beste – og nesten hemmelige – tips med oss. Kanskje ses vi på Sydhavsøerne, i Vendsyssel eller i Odsherred?

hirtshals fyr
Hirtshals Fyr ruver stolt i det flate, danske landskapet:

Kun en kort reise med båt Larvik Hirtshals. – Vi har både sanddyner, bred sandstrand og livreddere i høysesongen. Blir du søtsugen, kan du vandre en tur opp til ishuset, sier vår lokalkjente guide.

Feriehus Danmark

Nordjylland, nærmere bestemt Vendsyssel eller Toppen av Danmark som dette populære feriestedet også kalles, er kjent for solnedgangene. Men det finnes flere feriesteder enn Skagen og Grenen.

– Hvis du vil bo med orkesterplass til havet og stranden ved fyret og Leret, bør du velge Hirtshals Camping. Bedre beliggenhet finnes ikke. Her finnes alt fra små hytter og feriehus til flotte steder å parkere campingvogn eller bobilen, sier Marie Louise Espersen (51).

Marie Louise er født og oppvokst i Hirtshals og bor i barndomshjemmet i Islandsgate hvor faren hennes tok imot henne under fødselen mens jordmoren og farmoren satt og spilte kort! Hun eier interiørbutikken Strand 8 i Hirtshals. Hun er gift og er mor til Emma (22) og Frederik (17). 

trapper til hirtshals fyr i danmark
Til toppen av Hirtshals fyr:

– Kjør til Hirtshals Fyr og gå de 144 trinnene opp til toppen av fyret, der du kan nyte den makeløse utsikten over Vendsyssel. I klart vær kan du se helt til Rubjerg Knude og Lønstrup,

Spise godt i Hirtshals

Ved foten av fyret ligger Leret, et nydelig sted med sanddyner, strand og vann. Mange setter seg ned og nyter utsikten med en piknikkurv eller en pizza, som du kan kjøpe hos Ristorante Italiano Pizzeria midt i gågaten.

Trappen som ligger her er skapt av kunstnerne Dorte Dahlin og Mogens Møller og formet som en bølge. Den forbinder byen og havnen i Hirtshals.

Går du til venstre ved bunnen av trappen, finner du Restaurant Abstrakt, der du får servert små, delikate anretninger som smaker himmelsk. Prøv den hjemmelagde iskremen med brunt sukker! Det er åpent mellom kjøkkenet og restauranten, så du kan sitte og følge med på hva som trylles frem ved komfyren.

Krostuen på Hirtshals Kro er et «must-see». Innredningen er original, godt bevart og utrolig sjarmerende. Her kan du for eksempel spise lekker skalldyrtapas eller bare innta kaldt fatøl eller et glass vin.

  • Ristorante Italiano Pizzeria, Nørregade 9B
mokka kaffe
Cafe i Hirtshals:

Mokka kaffe og cocktailbar kan du nyte litt godt for ganen. Jeg har ikke personlig prøvd drinkene, men datteren min har drukket seg gjennom drinkemenyen flere ganger, og hun er veldig fornøyd!

Hygge hos de lokale

Hos Købmand Munch er det den gamle kjøpmannens datter Pylle som sørger for at hyllene er fulle av lekre nybakte rundstykker, poser med frøblandinger med markblomster, lange lakrisstenger og annet godt som selges i løsvekt. Et veldig morsomt sted!

I etasjen over finner du Restaurant Munch som kan by på alle de gode, gamle danske rettene, og her er porsjonene sjenerøse! Utsikten er også fabelaktig.

B&B by The Sea er fantastisk hyggelig og har en vakker utsikt til stranden, havet og fyret. Her får du deilig frokost med hjemmebakte boller som du kan ta med deg i en pose hvis du heller vil spise på stranden. Rikke og Dorthe, som eier stedet, er perfekte guider i Hirtshals og omegn, og herfra er det gangavstand til nesten alt.

  • Købmand Munch, Strandvejen 31, Tornby, Hirtshals

pottemaker Joan Grønfeldt
Pottemakeren Joan Grønfeldt:

I tillegg til egen keramikk, har hun flere lokale kunstnere representeret i butikken sin i form av keramikk, smykker, granitt, rav og billedkunst.

Dette skjer i Hirtshals

I et fiskerhus fra 1877 holder pottemaker Joan Grønfeldt og Grønfeldt Kunsthåndværk til. Verdt et besøk!

  • Grønfeldt Kunsthåndværk, Hjørringgade 7, Hirtshals

– I den siste uken i juli spiller Hirtshals Musikforening opp til Musik under TrappenDu bør også sette et kryss i kalenderen den første helgen i august hvor det arrangeres Fiskefestival med smaksprøver, fiskebuffet, fiskeauksjon og levende musikk.

Et godt tips: Ser du etter en barnevennlig strand bør du dra til Kjul Strand, men det er Vesterhavet vi snakker om. Lær barna om strøm og lokale vannmasser som «rip currents». Stranden her er flat og bred og vannet lavt med lite bølger.

skogstur danmark
Det er i ferien du har ekstra god tid til å gå lange turer:

Det nordvestlige hjørnet av Sjælland kan by på noe av den mest varierte naturen i Danmark. Fra kystnære bøkeskoger til kuperte bakker og fantastiske strender. Et magisk sted!

– Min verden begynner i Rørvig, så hvorfor ikke starte der? sier lokalkjente Hafrun Backman (45). Hun eier butikkene Salka Valka som ligger i Rørvig og i Nykøbing på Sjælland. Hun er gift og mor til to barn. Hafrun er opprinnelig fra Island, men har bodd i Rørvig de siste 17 årene.

Favorittsteder i Rørvig

– Et av mine favorittsteder er Sansehaven. Selv om den ligger midt i Rørvig er den fremdeles litt av en hemmelighet. Området ellers er kjempestort og rommer blant annet en kjempefin naturlekeplass, rasteplasser med tak og et pikniksted hvor du kan grille. Her finnes et kjempestort sjakkspill, hengekøyer i trærne, en petanquebane og massevis av insektshus. Et flott og interessant sted å slappe av!

En annen måte å bruke kroppen på er yoga. I Rørvig har det åpnet et herlig yogastudio, Sarath Chandra Yoga, som drives som et drop-in-sted. Når været er bra tilbys det klasser både på stranden og i hagen.

Min butikk Salka Valka ligger også midt i Rørvig. Her selger jeg håndplukkede og håndlagde nordiske naturprodukter som ullgensere fra Island, lammeskinn til huset og lekre pledd. Alt hva sommerhuset og eieren begjærer, også myke ullsokker til kalde gulv og kjoler til lune sommerkvelder.

  • Sansehaven, Nørrevangsvej, Rørvig
Gudmindrup Strand
Langs stranda i Danmark:

Rørvig Strand er visstnok kåret til en av de aller beste i Danmark, men selv liker jeg bedre Gudmindrup Strand som er større og bredere. Det er noe magisk ved det stedet!

Sol og bading

Du må heller ikke gå glipp av Skansehage. Det er en bukt like utenfor Rørvig med Hundested på den ene siden og massevis av seilbåter på det speilblanke havet. Der er ingen klassisk strand her, men mer grovt landskap med gress.

Midt i Rørvig ligger hyggelige Lillegården B&B i et typisk dansk bindingsverkshus.

– Du bør dra ned til Flyndersø, en sjø som sjelden er der fordi den stadig tørker ut og dermed forvandles til et våtmarksområde. Der er det et litt røft, men vakkert område nær stranden med små, steinete bukter omgitt av flotte sommerhus. Hele dette området er fullt av urteplanter, og her kan du finne ditt eget lille og uforstyrrede sted.

Fra Flyndersø bør du gå ned til stranden ved Rørvig, som er herlig stor og bred og perfekt til barnefamilier. Både vakkert og langgrunt!

danmark sykkeltur
Sykkelferie Danmark:

Nakke, et par kilometer utenfor Rørvig, er verdt omveien!

Dette skjer i Rørvig

– Nakke, et par kilometer utenfor Rørvig, er verdt en omvei. Der kan du slentre nedover Slettehøjvej, som går gjennom et av de få uberørte naturområdene i Danmark med ville urter. Hvis du vil smake deg frem, så gå på vandretur med en guide som peker ut hvilke du kan spise.

Ta også en titt innom Ulla Keramik. Ulla er en skrøpelig, men meget dyktig kvinne som lager noen virkelig vakre mugger.

Hvis du også tar en tur innom Odsherreds største by, Nykøbing Sjælland, bør du ikke gå glipp av smykkebutikken Ude på Kanten hvor de selger enkle og flotte designsmykker rett fra verkstedet.

For tenåringene finnes det i Nykøbing også en kul skatebane, Nykøbing Sjælland Skatepark, hvor det er hyggelig å henge når man er en så kul mamma som jeg!

25.–28. juli arrangeres det musikk-, kunst- og kjærlighetsfestival på småstedet Nakke.

bra restaurant danmark
God mat og drikke hører en danmarksferie til:

Spis deg glad og mett på Maarbjerggaard, som for er en klar vinner. Her befinner du deg på en stor gård ute på landet og blir servert deilig, økologisk mat som er himmelsk god. 

Bra restauranter

De har ikke gourmetkjøkken, men massevis av lekre salater og alltid en god dagens rett. Det er et enkelt konsept, men til gjengjeld smaker maten helt fantastisk. På denne gamle herregården arrangeres det også utstillinger og aktiviteter i løpet av sommeren.

  • Maarbjerggaard, Bygaden 9, Nakke

Lokalkompagniet i gågaten i Nykøbing er en kombinasjon av butikk og lunsjkafé som samler alle de lokale råvarene – og brukskunst. Du kan ogå kjøpe grønnsaker og annet med hjem.

Café Busk serverer klassisk kafémat av gode råvarer, som f.eks. burgere med kjøtt fra Asmindrup Slagteren, bacon og stekt løk. Hit kommer mange av de lokale innbyggerne, ikke minst på grunn av den hyggelige atmosfæren.

Kirsebærgården B&B i Nakke er en gammel, men nyoppusset bondegård med økologisk, selvforsynende minilandbruk med lam og frittgående høns.

Sydhavsøerne hestehoved badestrand
Sydhavsøerne:

Marielyst Strand på Falster er kåret til en av Danmarks beste strender, men Hestehoved Badestrand på Lolland er også med i oppløpet.

Sør for Sjælland ligger området Lolland-Falster omgitt av mange vakre øyer som forbindes med små ferger og som danskene om sommeren kaller for Sydhavsøerne. – Her finner du også masse naturopplevelser, sier lokalkjente Anette Ejrup Navne (48). Hun er direktør på Hotel Saxkjøbing. Hun er gift og mor til to barn på 20 og 17 år. Anette har alltid bodd i Nakskov på Lolland.

Sjarmerende havneby

– I Saxkøbing, som er selve hjertet av Lolland og en gammel og sjarmerende havne­by med karakteristiske gule hus og havn. Hvis du starter på Torvet, så besøk gjerne Hotel Saxkjøbings gårdsbutikk, som bare er ett av mange lokale små utsalg hvor du finner produkter fra hele Lolland Falster og Sydsjælland, ofte supplert med lokalt kunsthåndverk.

Hvis dere vil bade, er Hestehoved badestrand ved fjorden helt ideell, ikke minst for barnefamilier på grunn av det grunne vannet og den lange badebryggen. Her ligger også hyggelige Restaurant Fjorden med vakker utsikt over – nettopp – fjorden.

Krenkerup Bryggeri like utenfor Saxkøbing
Hygge på brygga:

Krenkerup Bryggeri like utenfor Saxkøbing er det som å gå tilbake i tid. I restauranten kan du nyte godt øl til og en lett lunsj i historiske omgivelser samtidig som du kan se inn i bryggeriet. 25. august er det et stort høstmarked her med lokalmat og aktiviteter for både barn og voksne.

Her bor du bra på hotell

Hotel Saxkjøbing, som ligger på torget, er drevet som kongelig foretrukket kro helt tilbake til 1800-tallet. Her kan du ane historiens vingesus og en autentisk atmosfære. Fokuset ligger på god mat og høy kvalitet, uansett om menyen er gastronomisk gourmetmat eller husmannskost og lokale retter.

Oreby Kro ved enden av Saxkøbing fjord er et hyggelig, gammelt sted med vakker utsikt over vannet. Et lite fristed hvor det serveres sjenerøse tallerkener med god og klassisk dansk mat.

– I min føde- og hjemby Nakskov kan jeg anbefale tapas- og vinbaren Parkers Gaard, som ligger i en gammel kjøpmannsgård bare 20 meter fra havnen. Marie og Jim, som driver stedet, er også født i Nakskov og har nettopp flyttet tilbake hit. De driver i tillegg gourmetrestauranten Gonzales Feilberg, hvor de hovedsakelig serverer mat laget av lokale, økologiske råvarer.

  • Parkers Gaard, Blindestræde 3, Nakskov
– Godstedlund Bed & Breakfast i Øster Ulslev
Beste frokosten i Danmark:

Godstedlund Bed & Breakfast i Øster Ulslev er superhyggelig og oser av varme og sjel, og i tillegg er frokosten fantastisk. Stedet blir drevet av to unge karer, Thomas og Esben, som har flyttet hit fra København.

Sightseeing Sydhavsøerne

Nakskov er omgitt av masse vakker natur, så ta deg gjerne en sykkeltur. Sykler kan du få leid. Legg veien de ca. 40 km langs Nakskov Fjord – fra Nakskov havn og ned langs Østersjøen på sørsiden. Underveis finnes det flere hyggelige steder du kan ta en hvil, for eksempel Langø Havn hvor du kan oppleve det lokale fiskerlivet med båtene som kommer inn.

– Besøk Frederiksdals Gods, som er mest kjent for sin fantastiske kirsebærvin. De lager også iskrem med kirsebær. Gå heller ikke glipp av sorbeten laget av kirsebærlikør og som er overtrukket med sjokolade!

Stikk gjerne en tur innom Kræmmerhuset i Nygaden, som er et mekka for enhver kvinne. Butikken er fylt med lekre klær, vesker, sko, smykker, brukskunst og delikatesser som sjokolade, kaffe, vin og lokale spesialiteter.

– Besøk den årlige Frugtfestivalen 15.–16. september som har rundt 20 000 besøkende.

– Dra til Nakskov Fjord, eller nærmere spesifikt Lindelse, som tidligere var et gammelt fiskevær. Sett deg på den gamle trebryggen som ligger omringet av små båter. Akkurat her ved fjorden får man en nesten magisk følelse av at himmelen er ekstra høy.

Skulpturparken Dodekalitten
Kultur:

Skulpturparken Dodekalitten med sine seks steinstøtter, alle fire meter høye, er også verdig et postkort. De menneskelignende figurene står og kikker uutgrunnelig utover det vakre landskapet.

Tips: Mitt mest hemmelige tips heter Vemmelse! Dit sykler jeg ofte sammen med min mann, turen går gjennom skogen og ender på badebryggen hvor vi plasker med tærne i vannet. Det stedet er en skikkelig sommeridyll.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...