© Sturebadet Marina Towers, Getty Images

Nordisk spaguide: Total velvære og sunt påfyll

Moderne spa-gjester ønsker seg helse og velvære i vakre, naturlige omgivelser. Men bli ikke overrasket om du får helsemat og kostholdsråd som en naturlig del av pakken.

25. juli 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Vi vil bli berørt fysisk og psykisk, som motvekt til apparater og «quick fix»-tankegang. Nå dominerer ønsket om massasje utført av dyktige og omsorgsfulle terapeuter som kan kropp. Kreativiteten øker når det gjelder å sette sammen behandlingsritualer, og det innlemmes stadig nye elementer. 

kvinne på spa
© Getty Images

Som et eksempel har en av de store spa-merkene, Thalgo, hentet inspirasjon og kunnskap fra store deler av verden til spa-behandlingene, de to viktigste heter Indoceane (Det indiske hav) og Polynesia som er et spa-­ritual fra Stillehavsøyene.

– Behandlingene skal være en total nytelse for alle sanser, forteller Ann Kristin Hellers­lien i Thalgo Norge.

Carita og Dr. Babor er andre merker som spesialkomponerer opplevelser, slik at gjestene kan føle at de får noe ekstra under oppholdet. Våre fem sanser skal påvirkes aktivt og positivt med behagelige dufter, visuelle opplevelser, vakker musikk, rene smaker og nytelse for å skape den gode følelsen.

Det gir seg utslag i vakre interiører og beliggenhet i nydelige omgivelser, ofte nær havet. Spa betyr nettopp «helse gjennom vann». 

Det å ha tid til seg selv i estetiske omgivelser uten et heseblesende program, er i tiden. «Time is the new luxury» sies det i den internasjonale spa-bransjen. Detox er ikke bare rensekurer og -drikker, men også å koble av fra pc, smarttelefoner og finne tilbake til seg selv. Spa er en ressurs.

3 massasjeøvelser for ansiktet

Da spa-industrien begynte å satse iherdig i Europa for rundt 20 år siden, var det fire kategorier som måtte ligge til grunn for å kunne kalle seg spa.

– Grunnideen er basert på fire grunnpilarer: behandling/massasje, treningsformer for hode og sinn, sunn gourmetmat og fysisk trening, forteller Lars Øberg. Han har vært med på å planlegge mange spa-anlegg, og var en av de aktive i International Spa Association for å få integrert spa-tankegangens prinsipper i Skandinavia. 

Total avslappelse - gjerne med venninne!

© Getty Images

Helhetlig tankegang vinner frem, selv om organisasjonen er avviklet i Europa. Det å se mennesket som helhet, med kropp, sinn og sjel, var før forbeholdt asiatisk kultur.

Nå er mind-body-forståelse mer en selvfølge. Spa-gjester i Norden kan nå delta på yoga, qi-gong, meditasjon og pilates, gjerne inkludert i spa-pakken. Det totale velværet handler om en sunnere kropp og livsstil.

Tilbud om individuelle livsstilsråd som trening og kosthold verdsettes. Trening skal foregå på egne premisser, og sunn mat som raw food og vegetar skal være en frivillig og valgfri mulighet. Det er stor interesse for å lære om matens påvirkning.

Les også: Derfor er grønn te anti-age.

Gunhild Stordalen og Linn Stokke har vært viktige for å fremme inte­ressen for matkvalitet og helse. Foredrag om helse og ernæring etterspørres. Naturlige ingredienser foretrekkes. Kunstige tilsetninger vil bevisste forbrukere helst unngå. Likevel forventes det at behandlinger skal gi en synlig effekt.

Hodebunnsbehandlinger kommer mer inn i spa-menyene. Kall det gjerne «hår-spa», hvor man nyter massasje med varme eteriske oljer i hodebunnen. Det legges vekt på tilleggsbehandlinger som man ikke forventer, à la håndmassasje mens en ansiktsmaske virker.

For å tilrettelegge for opplevelsen er nye behandlingssenger på vei inn. En variant kalles «Floating» og er en spesiell seng som man synker ned i, kjenner seg vektløs og flyter med i en deilig massasje. 25 minutter der er som hvile fra en natts søvn, sies det.

Her kan du lese om noen av de fremste opplevelsene du får på luksuriøse spa i Norden - og det er noe å prøve ut for enhver smak!

10 spa i Norden du må prøve

The Thief Spa
© Studio Dreyer Hansley

The Thief Spa

Tjuvholmen, Oslo

Det prisbelønte spa-anlegget på Petter Stordalens hotell The Thief på Tjuvholmen i Oslo byr på 800 kvadratmeter velvære: Finsk sauna, tyrkisk hammam, marokkansk rhassoul og tysk aufguss m.m. Opplevelsen skal være som en reise i ulike helsekulturer.

I tillegg finnes basseng, treningsfasiliteter og behandlinger komponert for The Thief. Prøv gjerne den luksuriøse ansiktsbehandlingen Thief Hollywood Style som setter fokus på løft, spenst, smidighet og velvære og som inkluderer spesialmassasje og form og farge av bryn. Eller hva med den nyskapende behandlingen The 3D Collagen Shock som skal gi et enestående løft samtidig som huden blir glatt og fyldig.

The Thief Spa har frisør, makeup-veiledning og neglesalong. Du kan gå herfra nystelt fra topp til tå. Se thiefspa.com.

© Sola Strand Hotel

Nordsjøbadet Spa

Sola Strand Hotel
Stavanger

Nordsjøbadet Spa er en del av det ærverdige Sola Strand Hotel fra 1914, beliggende ved flotte sandstrender og med havutsikt. Her er god restaurant, fyr på peisen og strandbar om sommeren.

Velværeavdeling med basseng, badstuer, kaldtvannskulp og behagelige avslapningsområder. Spa-menyen byr på økologisk ansiktsbehandling og mineraliserende terapibad med 200 jetstråler. Signaturbehandlingen er «Hilsen fra havet» – en finkornet kroppsskrubb som etterfølges av innpakning i varmeteppe med mikroniserte sjøalger samt en nakke- og hodebunnsmassasje. Prøv gjerne også Thalgoskin expert hudsliping, eller polynesisk massasje med sand fra Bora Bora og kokosolje med polynesiske blomster og vanilje. Se sola-strandhotel.no/spa.

© Quality Spa & Resort Son

Quality Spa & Resort Son

Son

40 minutter sør for Oslo ligger Son Spa i rolige og avslappende omgivelser ved havet – kjent for dyktige massører, folkelig luksus og mange faste gjester. Spaet er på 2000 m2 over to etasjer, har innen- og utendørsbasseng, peis, badstue, kalde og varme kilder og en egen VIP-avdeling.

Helhetlig tankegang står i fokus, med tilbud om fysisk og mental trening, balansert kosthold og helsebringende spa-behandlinger. Prøv gjerne en god kroppsmassasje som klassisk massasje eller Son Magic Circle, et spa-konsept du følger på egenhånd med bl.a. varmekulp, steambadstu, lysterapi, caldarium (varme seter) og fotbad.

Dagpakken «Din drømmedag» består av aromamassasje eller essensiell ansiktsbehandling, dagens lunsj samt inngang til trenings- og spaanlegg, tilgang til gruppetimer og badekåpe og tøfler. Se sonspa.no.

© Kragerø resort

Kragerø resort

Kragerø

Kragerø Resort fra har panoramautsikt over kystbyens vakre skjærgård. Du vil kunne oppleve «et lite stykke Sørlandet» her selv om du geografisk befinner deg rett over grensen til Telemark. Spa-avdelingen kan by på utendørs jacuzzi, caldarium, kaldkulp, steambad og badstue med utsikt. Det holdes aufguss – deilige saunaritualer med eteriske oljer, vifteteknikk og herlig musikk i utsiktsbadstuen samt skrubbritualer i steambadet.

Unn deg spaets signaturbehandling «Havets perle». På 110 minutter kan du nyte kroppsskrubb med fint knuste alger, deretter svøpes kroppen inn i økologiske Laminaria-alger, som er fulle av mineraler, vitaminer og aminosyrer. De får virke samtidig som du mottar en deilig ansiktsbehandling. Til slutt står kroppsmassasje og påføring av body­lotion på programmet. Se krageroresort.no.

© Sankt Jörgen Park Hotell & Spa

Sankt Jörgen Park Hotell & Spa

Göteborg

10 minutter utenfor Göteborg ligger et nydelig lite hotell med et prisbelønt spa – en perle som venter på å bli oppdaget. Spa med basseng, badstuer med ulike temperatursoner og dufter, sauna i marmor, utsiktshylle med duosenger, vannkilder ute og inne og bassengområder med gyngende senger.

Prøv et spa-ritual: en badeseremoni med energigivende, rensende eller beroligende effekt og bruk av eteriske oljer, varme og kalde kilder, badstu, dusj og bad med utvalgte naturprodukter. Seansen tar ca.
2 timer.

Om vinteren finnes en egen varmende variant med oljer av patchouli, ingefær med krydret duft og varmende og stimulerende egenskaper. Alle ritualer avsluttes med et glass musserende vin i den varme utendørskilden. Se sanktjorgenpark.se/spa.

© Sturebadet Marina Towers

Sturebadet Marina Towers

Stockholm

Kerstin Florian er en spa-personlighet som har skapt sin egen serie og utviklet Sturebadets spa-konsept og spa-produkter. «Velbefinnendets fire hjørnestener: bra mat, jevnlig mosjon, et fredfullt sinn og pleie av ansikt og kropp» er hennes grunnleggende filosofi.

I tillegg til det historiske badet finnes også Marina Towers – et flott spa-anlegg fra 2012 med basseng, jacuzzi, badstuer og treningsrom. Spaet er tilknyttet Elite Hotel Marina Tower, og ligger bare fem minutter med buss fra sentrum. Hotellet egner seg godt til en kombinasjon av velvære med shopping og kultur i Stockholm.

Utover ansikts- og kroppsbehandlinger finnes spesialiteten hammam, en opplevelse utført på varm marmor, med skylling av hår, såpeskrubb og god kroppsmassasje til duft av sensuelle sjasminer og lavendel. Såpemassasjen er passe intens, tilpasset vår nordiske hud. Terapeuten lar et rundt såpestykke gli over huden, à la «hot stone»-massasje, for en ekstra god opplevelse. Du kan avslutte behandlingen med en 50 minutters helkroppsmassasje. Se sturebadet.se

© Hotel d'Angleterre

Amazing Space d’Angleterre

København

Amazing Space er et sanselig spa-univers med flott basseng, sunne helsedrikker, aromaterapeutiske dufter, beroligende musikk og eksotiske blomster. Spaet er i hotell D’Angleterre i København, som ligger ved Det Kongelige Teater, Strøget og shoppingområdet.

Her tilbys en rekke økologiske signaturbehandlinger for ansikt, kropp, hender, føtter samt forskjellige massasjer, bodyshaping og «nontox» ansiktsløft med akupunktur.

Danske Laura Bonné har skapt den økologiske Amazing Space-serien basert på rene planteekstrakter. Hun kaller Amazing Space for «high tech organisk» fordi serien er skapt i synergi med teknologisk forskning.

Prøv gjerne Face Sculpting Therapy med bindevevsmassasje av
97 ansiktsmuskler for å stramme opp. For 2-timers ritual finnes Nordic Space med beroligende bad med havsalt, innpakning, varm lavastens­massasje, bruk av arnika- og roseoljer og revitaliserende ansiktspleie.

I tillegg til hotell-spaet, har Amazing Space to andre avdelinger i København – The Krane Hideaway & Spa og Wellcome Fitness & Spa. Se dangleterre.com/da/spa-fitness og amazing-space.dk.

© Skodsborg Kurhotell

Skodsborg Kurhotell

Nord for København

Skodsborg Kurhotell & Spa har lange tradisjoner med helse, bad og kosthold. Hotellet har bistro, bar og lounge og ligger flott til ved havet 15 km nord for København. Her kan du tilbringe en hel dag for å koble helt av, få renset kroppen og styrke immunforsvaret.

Kurstedet ble grunnlagt i 1898 av Carl Ottosen, hvis ideer om frisk luft, mosjon, pust, hvile, massasje og vannbehandlinger er like aktuelle i dag. Bygningene er pusset opp med stort bassengområde og 16 badeopplevelser i varme/kalde bad samt saltgrotte.

Prøv gjerne signaturbehandlingen K-Lift, kalt «ansiktsløftning uten kniv», spesiallaget for voksne kvinner. Den består av peeling, massasje og ansiktsmaske, samt lysenergi-stimulering, pulserende mikrostrøm og magnetisk energi. Eller hva med en muskelavslappende, energigivende og dybderensende behanding? Nordic Body 1 er lett tørrbørstning, leireinnpakning, hodebunns- og ansiktsmassasje og en oppfriskende massasje, og behandlingen rundes av med innsmøring i mineralrik fuktighetskrem.

Skodsborg tilbyr kulturarrangementer parallelt med helsebringende behandlinger. Se skodsborg.dk.

© Elemis Spa, Telegraaf Hotel

Elemis Spa, Telegraaf Hotel

Tallinn/Estland

I Tallinns gamle bydel ligger det ærverdige Telegraaf Hotel, med elegant spa-anlegg, basseng, jacuzzi, finsk badstue og behandlinger med Elemis, en av de ledende internasjonale spa-seriene.

Prøv gjerne en signaturbehandling for ansiktet, Anti-Ageing Advanced Facial, som stimulerer celleaktiviteten og strammer opp huden. Du får også massasje av hender og armer, samt hodebunn. En ekstra velduftende opplevelse er innpakning med frangipani-blomster fra Stillehavet, så huden damper av sødme. Ryggen din kommer til å takke deg om du booker dypvevsmassasjen fra Elemis. 30 minutter med oppmerksomhet rettet mot rygg, nakke og skuldre for å hjelpe spenninger, stress og verkende muskler.

Prøv også varmende bad tilsatt urter, essensielle oljer og alger for å myke opp stive ledd og muskler. Be gjerne om «Butler»-service på rommet og få servert musserende vin og sjokolade i tillegg til at butleren forbereder badet for deg. Se telegraafhotel.com/eng/elemis-spa

© Naantali Spa

Naantali Spa

Naantali, Finland

Naantali Spa ble grunnlagt i 1863 og har lange helsetradisjoner i Finland. Anlegget er med i organisasjonen av klassiske kursteder, «Royal Spas of Europe». I år ble hotellet kåret til Finlands beste hotell og er også på listen over de 100 beste spa i verden.

Her finnes et imponerende utvalg av behandlinger fra hele verden, som Bali, India og Japan. Bli kjent med ulike massasjevarianter som balinesisk kroppsmassasje, indisk hodemassasje samt massasje med varme stener. Prøv gjerne det historiske Kleopatra-badet med melk og honning.

Av spesielle behandlinger finnes blant annet Galvagni Spa In Heaven kroppsbehandling, som inkluderer kroppspeeling med aprikoskjernekrem, avokado-, honning- og aloevera-bad og en himmelsk massasje. Eller skjem deg bort med Pampering Package – en behandling som gir deg både en valgfri 50 min. ansiktsbehandling, spa-pedikyr og express-manikyr. Se naantalispa.fi.

Island

Spaet Secret Lagoon – Gamla Laugin ligger dramatisk til ved et naturbasseng hvor det damper av vannet. De har flere naturlige kilder og passer til deg som ønsker en spesiell naturopplevelse. Her kan du ligge i varmt vann og se på nordlyset, måneskinn og stjerner. (secretlagoon.is)

Vil du reise lenger bort? 5 helsereiser som gjør godt kropp og sjel.

Godt for å rense

Saunagus: Aromaterapi i sauna med eteriske oljer. Håndklær «vaies» for å spre velvære. For immunforsvaret. Virker blodtrykksdempende.

Rhassoul eller rasul: Kroppen smøres inn med leire som tørker. Skylles av via dusjer. Rensende og mykgjørende effekt.

Hammam: Tyrkisk bad hvor gjesten blir såpeskrubbet på varm marmor. Fjerner døde hudceller. Øke sirkulasjonen.

Thalassoterapi: Sjøvann i basseng med ulike temperaturer og vannstråler mot kroppens energibaner for økt energi, balanse/harmoni, og avspenning/stressreduksjon. 

© Getty Images

I en klasse for seg:

Les Thermes Marins i Monaco har et internasjonalt renommé. Stort basseng med panoramautsikt til havet skaper atmosfære. (thermesmarinsmontecarlo.com)

SHA Wellness Clinic i Spania har vunnet flere priser og tilbyr komplette, tilpassede helsebehandlinger. Grunnlegger Alfredo Bataller Parietti har i over 30 år satt seg personlig inn i livsstil og helse. (shawellnessclinic.com)

Grand Resort Bad Ragaz er det ledende medisinske spahotellet i Sveits, kjent for sine thermalbad, fantastisk utsikt mot alpene og verdens første Swarovski-glassdekte badstu. (resortragaz.ch)

Soneva Fushi på Maldivene, grunnlagt av svenske Eva Malmström, var tidligst ute med «barfot-luksus». Sunn, rå mat og behandlinger med naturlige ingredienser. (soneva.com)

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...