New Zealand

Reis til New Zealand!

«Kia Ora» lyder velkomsten i New Zealand. Det er en hilsen på maori i landet som ligger så langt unna Norge som du kan komme, helt på den andre siden av jordkloden.

19. juni 2019 av Gunnhild Bjørnsti

New Zealand

New Zealand er et land øst for Australia i det sørvestlige Stillehavet. Det består av to hovedøyer, Nordøya og Sørøya, i geografisk størrelse omtrent like stort som Norge. Aller lengst sør ligger den lille Stewart Island, som er siste stopp før Antarktis. Landet består dessuten også av Chatham Islands, 800 km øst for Christchurch på Sørøya, med ca. 700 innbyggere. 

Ninety Mile Beach

DRAMATISK STRANDLINJE: Ninety Mile Beach strekker seg fra nær Kaitaia til Cape Reinga på vestkysten av Nordøya. Til tross for navnet, er stranden «bare» 88 kilometer lang.

© Getty Images

I landet som ofte kalles verdens vakreste filmkulisse, kan naturen minne litt om Norge med fjorder, fjell og fossende elver. Men her er også et mylder av eksotiske planter, bambus, palmer, uendelige hvite strender, sprutende geysirer og aktive vulkaner. Maoriene kaller landet Aotearoa, som betyr «landet under den lange hvite sky».

Selv starter vi reisen i Christchurch på Sørøya, byen som opplevde et dramatisk jordskjelv i 2010 og et dødelig terrorangrep tidligere i år. Likevel er stemningen hyggelig og positiv, for kiwiene som newzealanderne ofte kalles, er svært glad i – og for – turister. Christchurch er Sørøyas største by og full av liv, med spennende spisesteder og store shoppingområder. 

Et av de mest originale kalles Re:start og består av fargerike skur som ble oppført midlertidig etter jordskjelvet, men som ble så populært at det har blitt stående. 

Vi bestemmer oss for å bo på et av byens mange Gardens i London. Et syn for guder! Vertskapet på The [email protected] anbefaler oss en sjåfør som kan vise oss byen, det viser seg å være lurt i en by der det fortsatt finnes ruinområder. Hotellet The George i sentrum av Christchurch er et av landets mest legendariske hoteller, og kan friste med den prisbelønte restauranten Pescatore, berømt blant gourmeter og vinfolk, og med verdens kanskje aller beste vinliste med New Zealands viner. Alle de moderne spisestedene er opptatt av at maten skal være kortreist og gjerne økologisk, slik som Roots Restaurant ved sjøen i området Lyttelton sør for Christchurch. 

New Zealand

New Zealand har blitt kalt verdens vakreste filmkulisse. Å dra på biltur rundt i dette praktfulle landet, blir et minne for livet! Cape Reinga er det nordvestligste punktet i New Zealand. Selv om det ligger over 100 km fra nærmeste småby, er det et av landets mest populære turistattraksjoner med rundt 150 000 besøkende årlig. Cape Reinga, med fyrtårnet fra 1941, står på ventelisten til å komme med på UNESCOs verdensarvliste.

© Getty Images, Australiareiser

Skal du reise rundt i landet, er det praktisk å leie en bil. Det er venstrekjøring, men svært god kjørekultur. New Zealand er slett ikke noe overbefolket land, så her finnes ikke stress verken i byer og tettsteder eller på veiene, her kan vi bare nyte landskapet som en ekte turist og ta oss god tid. Stedene er angitt med både engelske og maori navn, og det er lett å orientere seg.

Overalt ser vi sauer, kyr og okser. Mens vi i Norge er vant til flokker på 10–20 dyr, er de ofte på flere hundre her, og gjerne av forskjellige raser. Landbruk er landets viktigste inntektskilde, så spisestedene har ofte retter med nydelig lammekjøtt, og det produseres mye lokal ost. Whitestone er en av de gode osteprodusentene, og har et koselig spisested i sjarmerende Oamaru 250 km syd for Christ church.

Sørøya kan ellers by på det praktfulle vinområdet Marlborough, der vinrankene bugner av druer så langt øyet kan se, mot et bakteppe av høye fjell og blå himmel. Cloudy Bay har riktignok ofte skyer på fjelltoppene, derav navnet! Vinmaker Kevin Judd gjorde Cloudy Bay internasjonalt kjent med sauvignon blanc-viner fra New Zealand, og han har i dag vingården Greywacke og driver økologisk. 

Ser du dette navnet på en vinliste, er det bare å bestille, det er velsmakende viner. Vil du oppleve mer, satser Seresin kompromissløst på biodynamisk dyrking, så her vokser det blomster og ugress mellom vinrankene. Eieren er filmskaper og har vingården som hobby. På et platå litt nærmere havet ligger Yealands Estate drevet av Tamra Washing­ton. Her beiter sauene, og det er et hygge­lig besøkssenter hvor vi kan smake på vinene. 

Les også: Det franske sommerland

New Zealand, Napier

Napier er en av verdens mest kjente art deco-byer.

For å komme oss til Nordøya, tar vi bil­ferge fra Picton til hovedstaden Wellington. Picton ligger i Marlborough Sounds, et område som er berømt for sine mange sportslige aktiviteter. Her kan du dra på båttur, padle i kajakk, prøve sjøfly eller gå fottur. Velger du å dra direkte videre med fergen, kan du glede deg til en flott tur mellom grønnkledde øyer med øyer med palmer og tropisk landskap, så det er bare å nyte overfarten som tar ca. tre timer.

I Rotorua på Nordøya ligger de varme kildene tett, det bobler og syder, ja – spruter og koker opp fra jorda. Rotorua er også maorienes hovedstad, så her kan du oppleve den rike kulturen på nært hold gjennom dans og andre kulturarrangementer. I tillegg er Rotorua et perfekt naturområde for å gå turer, sykle og padle – eller kanskje vil du nyte en massasje på et av de mange spa­anleggene, for eksempel på Polynesian Spa, som er det mest kjente.

Et stykke nord for Rotorua ligger Matamata, der filminnspillingene av «Ringenes Herre» og «Narnia» foregikk. Du kan også besøke Hobbiton, selveste hobbit­landsbyen. – Her i Matamataskjedde ingenting før regissør Peter Jackson oppdaget en gård og et naturområde han ville bruke til filminnspillingene, forteller en dame. 

– Han dro rundt med helikopter for å finne de rette lokalitetene, og det ble her! sier hun gledesstrålende, lykkelig over den store turisttrafikken filmene har brakt med seg.

Turen går videre til art deco-byen Napier på østkysten, en ekte perle. Napier, Ahuriri på maori, opplevde også et kraftig jordskjelv i 1931, som raserte det meste av bebyggelsen. Byen ble bygget opp igjen i en helhetlig art deco­stil, og Napier er i dag en av verdens mest kjente art deco byer – ved siden av Miami Beach. 

Skulle jeg ha valgt én eneste by på en reise til New Zealand, ville jeg valgt Napier. Her er det festivaler og utstillinger, hyggelig gågate, fantastiske hvite strender så langt øyet kan se og lekre hoteller med utsikt over havet. Selv bor vi på The Crown Hotel Napier, et sjarmerende bosted med den superkoselige restauranten Milk & Honey i første etasje.

Maori-dans

Maori-kulturen kan oppleves med musikk, dans og fargerike kostymer.

© Australiareiser

Rett utenfor Napier ligger vakre naturområder og den frodige vinregionen Hawke’s Bay med noen av de eldste og beste vingårdene i landet. Vingårdene tar imot besøk, så det er bare å velge, for eksempel Sileni Estate med en god lunsjrestaurant. Ved siden av Nordøya og Sørøya består New Zealand også av Stewart Island og Chatham Islands. 

Stewart Island har ca. 200 fastboende og ligger sør for Sørøya. Langt til havs ligger Chatham Islands. I disse farvannene nærmer vi oss Antarktis der det lever seler, hvalross, sjøløver, pingviner, delfiner, hvaler og albatrosser. Vi blir med ekspedisjonsskipet Silversea Discoverer fra Auckland på en rundreise i Stillehavet, og av alt jeg har opplevd på reiser, er nok denne seilasen det dristigste – men du verden så spennende ...

Skipet er bygget for denne type farvann, og takler naturkreftene selv når det kommer stormkast og mange meter høye bølger. Et team som består av en geolog, en marinbiolog, en ornitolog (fugleekspert) og en rekke andre fagfolk tar oss med på havsafari til små øyer jeg nok aldri kommer tilbake til. 

Godt kledd med gummistøvler, svømmevest og boblejakke går jeg hver dag ut i en zodiak-båt for å studere ulike fuglearter og dyreliv på nært hold. Det føles grensesprengende, vi befinner oss på øde øyer med sjøløver som følger etter oss, albatrosser med enorme vingespenn, som kretser hvileløst i luften og pingviner oppstilt som små tegnefilmfigurer. Etterpå er det foredrag om bord med utfyllende informasjon om hva vi har sett, før vi koser oss med en deilig middag.

På reisen besøker vi også White Island, som har en aktiv vulkan, og der lukten av svovel er så påtrengende og luften så stinn av røyk at vi må gå med gassmasker på. Chatham Island er forholdsvis stor, med hoteller og butikker og gode muligheter for vandreturer i jungellignende områder rike på spennende planter. 

På Pitt Island er det åpent og ganske forblåst, men de har egen kirke og skole og et lokalt overnattingssted som tar imot oss med nykokt kaffe og hjemmebakte kaker. Campbell og Enderby er ubebodd av mennesker, men har store kolonier av pingviner, seler og sjøløver. 

New Zealand, varme kilder

De varme kildene er en fin naturopplevelse. Sett av tid til å smøre deg inn med leire og nyt varmen.

© Australiareiser

Vi passerer også den beryktede Bounty Island, kjent fra filmen med Mel Gibson og Anthony Hopkins, hvor det blåser så hardt og strømmene er så sterke at skipet ikke kan stoppe. Vi føler at dramaet fra filmens historie gjenspeiler seg i virkeligheten. Stewart Island er derimot en idyll med trekirke og norsk flagg. På øyas museum får vi vite at norske hvalfangere bosatte seg her for mange år siden, så norske etterkommere er en del av lokalbefolkningen.

Sjøferden blir avsluttet med en tur inn i fjordlandskapet sørvest i New Zealand, og her minner landskapet om Norge med høye fjell, tåke og dype fjorder. Når solen titter frem, delfinene hopper rundt oss i havet og kokketeamet fra skipet serverer de lekreste matretter, ja, da er det ren lykke her, på den andre siden av verden.

Mer reisestoff: Reisetipsene du trenger i England

Kevin Judd

Vinmaker Kevin Judd i Greywacke satser på økologisk jordbruk.

© Getty Images

Slik reiser du til New Zeland

Bruk gjerne en profesjonell turoperatør som planlegger en personlig reise for deg. Australiareiser har i en årrekke arrangert private turer «down under». Kombiner gjerne New Zealand med andre land, som Australia og Fiji-øyene. 

Du kan også fly med Singapore Airlines til New Zealand (Auckland på Nordøya og Christchurch på Sørøya) fra København og London. Et stop over i Singapore på et par dager kan anbefales for å hjelpe på jetlag. Selskapet er med i Star Alliance, så bestill gjerne via SAS eller et reisebyrå. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...