Bali, Massasje, yoga

5 helsereiser som gjør godt for kropp og sjel

Tara viser deg fem reisemål blant verdens helsefilosofier som vil gi deg en ro og avslappende følelse du ikke har sett maken til! Om du ikke er lysten på å reise så langt kan de også oppleves i Norge.

4. juni 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Helsereiser - finn ditt optimale reisemål blant verdens helsefilosofier

Kropp og sjel hører sammen, noe Østens helsefilosofi har stor bevissthet rundt. Teknikkene har til felles å styrke livskraften og øke sirkulasjonen via massasje og bevegelse. Kombiner opplevelser og kroppslig og åndelig velvære på din neste reise.

Varme kilder

Varm renselse: det å bade i varme kilder er helsebringende og en anti-stress opplevelse. For japanere står bad for renselse.

Helsereise til Thailand - tempeldans og thaimassasje

Buddhistiske Thailand er smilets land med vennlige mennesker og massører på hvert gatehjørne. Thaimassasje er langt fra en avslappende aromaterapimassasje. Via akupressur på meridianbanene styrkes energiflyten. Du får strukket godt ut både armer, ben og rygg helt ut til fingre og tær. Ikke bli overrasket om terapeuten til slutt går over ryggen din og strekker deg opp i kobraposisjon. Etterpå skal du kjenne deg våken og klar.

– De beste thaimassørene er trent opp til å massere på steiner. Slik blir de ekstra harde i klypa og utvikler en teknikk som masserer muskelknuter fra flere sider. Teknikken gjør dem også utholdende. Gode thaiterapeuter kan massere i timevis uten å bli slitne. Wat Po i Bangkok er en utmerket massasjeskole, og jeg har hentet inn flere terapeuter derfra som jobber for meg. De er superdyktige, forteller Vigdis Tuft Heinimann som leder Flow i Oslo.

Massørene ved Wat Po er også utdannet innen ydmykhet, bevissthet og konsentrasjon. Denne medfølende tilstanden kalles «metta» og kan oversettes med «kjærlighetsfull godhet». Tempeldans er en vakker del av thaikulturen, og filosofien bak er å styrke bevegelighet og mykhet både i kroppen og sjelen. En avansert forståelse er at dansen skal utvikle sinnet og bidra til visdom gjennom de myke, grasiøse bevegelsene. Her er det klar sammenheng med hula dansen (se Hawaii).

Hvor oppleve thai-helsekulturen på sitt beste? Chiva – som er et prisbelønt helseanlegg i Thailand, hvor gjestene får helsesjekk og individuelt tilpassete behandlinger, menyer og aktiviteter. Les mer på chivasom.com.

Helsereise til Thailand

Massasje: Thaimassasje består av stretching og trykkpunktmassasje. Bevisstheten til massøren er med på å påvirke deg til økt bevissthet. Beroligende: En mer beroligende massasjevariant utføres med varme urter pakket inn i små kompresser. Urtene skal lindre smerter, stive ledd og styrke sirkulasjonen.

Helsereise til India - yoga og ayurveda

Mange i Vesten ble kjent med yoga og indisk filosofi gjennom The Beatles som mediterte med Maharishi Mahesh Yogi. Deepak Chopra er en annen kjent inder som gjennom utallige bøker har formidlet indisk visdom i moderne form, og ser på meditasjon som et viktig ledd i personlig utvikling. Både Maharishi og Deepak Chopra tar i bruk transcendental meditasjon, en enkel og dyptvirkende metode som går ut på å repetere et mantra, for å komme mer i kontakt med deg selv, oppnå indre ro, frigjøre tanker og livskraft. Med andre ord – bli mer våken og bevisst.

Yoga hører med i den indiske tradisjonen, og yogaøvelsene har som oppgave å gjøre kroppen myk og sterk. Yoga er også med på å øke konsentrasjon og bevegelighet samt styrke immunforsvaret. Kroppens energipunkter kalles chakra.

– Hvilken retning du følger, spiller ingen rolle, du må skreddersy øvelsene for å få frem det beste i deg. Spør du en inder om hvilken type yoga han gjør, vil han ikke forstå hva du mener. For yoga handler om pust, forklarer yogainstruktør Christina Danielsen.

Yoga gir fred i sinnet

Yoga har blitt en svært populær treningsform i Norge. Yoga og meditasjon vil gi fred i sinnet og åpne for din tilstedeværelse så du blir «online». – Du kommer også i kontakt med din urkraft – bare tenk på hvordan kreativiteten til The Beatles blomstret etter India-reisene, påpeker Christina.

Ayurveda er et overordnet begrep innen indisk medisin, hvor man ser det helhetlige mennesket. Vi inndeles i tre karaktergrupper, eller dosha, som pitta, kapha og vata. Vår dosha er ofte en miks av de tre typene, og gir en pekepinn på hva vi bør spise for å komme i balanse. Faste inngår gjerne før man begynner på en personlig diett. Massasje følger også med, som hodebunns- og oljemassasje, samt rennende olje på pannen.

Helsereise til Bali

Ayurveda: Den indiske helsefilosofien består av yoga/pust, meditasjon, bevisst forhold til mat utifra din karaktertype (dosha), og kalles med et fellesbegrep ayurveda. Ayurveda betyr kunnskap om livet, og består av to ord fra sanskrit, «ayur» som betyr livet og «veda» som betyr viten.

Helsereise til Bali - massasje og blomsterbad

Bali kalles gudenes øy, og store deler av øya er regnskog. Det har gjort balineserne til eksperter på å utvinne essenser til naturmedisin og skjønnhetsritualer. 

Balinesisk massasje har lange tradisjoner som er nedarvet gjennom flere generasjoner. Deres teknikk er en blanding av press- og trykkpunktmassasje, vekselvis med lange, dype drag fra topp til tå. Ikke en kroppsdel blir oversett. Noen elementer sies å komme fra shiatsu og lomi lomi på Hawaii. 

Massasjeseansen kan starte med fotbad og varmt vann med blomster i et kobberfat. Blomster er en viktig del av opplevelsen, for både sin skjønnhet og duft. Balinesisk massasjekunst kan også begynne eller avslutte med et rituelt blomsterbad. Både kronblader og essenser med naturlig helende egenskaper brukes, som sjasmin, patsjuli, frangipani, geranium og lavendel. Det er bare en nytelse å dukke ned i alle vakre blomstene, og trekke pusten dypt.

Helsereise til Bali

Balinesisk dans: Balinesisk livsstil er daglige ofringer, tempelfester og -dans, og massasjekunst.

Helsereise til Bali

Blomsterbad: Blomster er en viktig del av balinesisk massasje, som dekorasjon og tilsetning i bad. Et blomsterbad er en vakker og kvinnelig måte å starte en behandling på.

Helsereise til Japan - zen og shiatsu

Begrepet zen har i Vesten nærmest blitt et trendord, men i Japan er zen en høyst eksisterende livsform. Uttrykket kommer fra buddhismen hvor munker spesielt og vanlige mennesker generelt, mediterer for sinnsro og for å utvikle medmenneskelighet og respekt. Ut fra den indre roen kommer så ditt sanne uttrykk frem.

Denne kontrollerte, kanaliserte energien utføres også som massasje. Shiatsu er en terapeutisk kroppsterapi med trykkpunktsmassasje på kroppens akupunkturpunkter og energibaner, kalt meridianer. Behandlingen utføres oftest med klærne på. Shiatsu tar i bruk stretching og bevegelsesøvelser for å balansere og revitalisere kroppen og virker godt mot muskelspenninger.

Helsekultur i Japan

I Japan er også bad en del av helsekulturen, og det brukes til mental rensing. Badingen utføres i langsomt tempo, hvor du skyller deg med vann fra trebøtter, vasker deg med sakte sirkulerende bevegelser mot hjertet, og bader – gjerne i basseng med mineralrikt vann fra varme kilder, onsen som det kalles.

Japanere spiser hvetegress og alger, noe som er positivt for kroppen. Kvinnene er ekstremt opptatt av huden, og inntar spesialdrikker for å øke kollagenproduksjonen. De tenker langsiktig og forebygger helsen med de små daglige ritualene – i egenkjærlighet og respekt for seg selv, som en livsforsikring.

Du kan bl.a. prøve shiatshu-massasje på Dai Kai og The Well i Oslo.

Helsereise til Japan

Zen: Zen er den personlige vei for å utvikle respekt, aksept, indre fred, harmoni og viljestyrke. Sunn mat: Japansk helsefilosofi går ut på å rense seg med baderitualer, spise sunt og utvikle indre ro samt tilstedeværelse – zen.

Helsereise til Hawaii - huna og hula

Huladansen er hawaiernes historie formidlet i bevegelse og sang. Med fargerikt stoff knyttet rundt hoftene og myke bevegelser fascinerer huladamene mange. Ideen er at kroppens rolige bevegelser gjenspeiler sinnets fleksibilitet. Myk kropp, «myke» tanker.

Filosofien kalles Huna. Serge Kahili Kinger en av de mest betydningsfulle formidlerne av selve essensen av det tradisjonelle hawaiiske livssynet slik at det blir tilgjengelig for vestlig tenkende. Han har sammenfattet filosofien i sju prinsipper. Ordet «aloha» er et kjernebegrep og kan oversettes til «gledesfylt (oha) deling (alo) av livsenergi (ha) i nuet (alo)».

Aloha brukes som velkomst- og avskjedshilsen og viser til at alle er forbundet i et større fellesskap. Den velduftende, vakre blomsterkransen man får rundt halsen, er et symbol på skjønnheten i kjærligheten som forener oss.

Helsereise til Hawaii

Huladans: Huna-filosofien gir seg til uttrykk gjennom huladans, massasje og tankesett.

Teknikker for stressmestring

Massasje har vært en naturlig del av livet og hverdagen på Hawaii i uminnelige tider. Kulturen har en dyp forståelse for hvordan kropp og sinn henger sammen, som er på høyde med samtidens forskning rundt fysisk- og psykisk helse og velvære. Det finnes rituelle massasjer som «lomi lomi nui» – en oljemassasje som utføres med hele underarmen i svøpende bevegelser, mens massøren danser rundt klienten, og en annen variant, «kahi loa».

Anne-Kristine Tischendorf har utdannet seg på Hawaii hos Serge, og utfører lomi lomi og kahi loa, underviser og holder foredrag – gjerne med huladans.

– I vår travle tid trenger vi harmoni og teknikker for å sentrere oss. Huna gir oss redskaper for stressmestring. Den hawaiiske kulturen er rik på uttrykk for kjærlighet, med inspirasjon til å leve fra hjertet. I rytmene og bevegelsene fra dette isolerte øyriket i Stillehavet kan vi finne tilbake til en tilstand som ofte er etterlengtet i dagens prestasjonssamfunn. Med huna og hula kan du komme i kontakt med din egen indre kraft som er kilden til «ditt Hawaii» eller indre paradis, forteller Anne-Kristine Tischendorf.

Les mer på alohasenteret.no.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...