Reise til Bali
Reise til Bali:

Hopp på neste fly til Bali for å oppleve en ferie du sjeldent vil glemme!

© Getty Images

Derfor bør du legge årets reise til Bali

Grønne rismarker, hvite strender, mystiske templer, estetiske hager, myk massasje og blomsterbad. Det hele pakket inn i en spirituell atmosfære og flyt-modus. En reise til Bali er en lang og nydelig timeout.

10. mai 2022 av Gunnhild Bjørnsti
bali reiseguide

Derfor bør årets reise legges til Bali!

© Getty Images

I havet av alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Bali har å by på - gjør deg klar for drømmeferien.

Hilde S. Palladino (53)

  • bor på Bali og i Oslo. 
  • er forfatter. Aktuell med boken «Den som frykter snøen», Cappelen Damm. 
  • er dessuten glad i å dykke og fotografere.

Hvorfor bor du på Bali? 

– Bali har, til tross for mange turister, en gåtefull ro jeg ikke har opplevd andre steder. Noe av grunnen er at den hinduistiske lokalbefolkningen er veldig spirituell. Å bo på en øy hvor 99 prosent av befolkningen daglig ofrer en liten vakker blomsterkurv til gudene, merker man godt. Det gir en balanse i livet som er viktig. Akkurat nå jobber jeg med oppfølgeren til boken «Den som frykter snøen», og selv om handlingen foregår i Oslo, er det lett å finne både inspirasjon og roen til å skrive på Bali. 

Hva er ditt forhold til Bali?

– Om jeg kan beskrive Bali med ett ord, er det: Flyt. For meg handler Bali om å bare være. Finne balansen, innse at her må jeg ingenting. I stedet kan jeg ta ting som de kommer, og merkelig nok ordner alt seg til det beste. Selv om jeg alltid har gode arbeidsrutiner her, er det likevel som om alt flyter til meg, i stedet for at jeg jobber for det. De fleste som kommer og tilbringer litt tid på Bali, opplever denne flyten som er vanskelig å definere, den må oppleves.

Bali øyhopping
UTFORSK BALI ØYENE:

Har du tid, besøk gjerne også øyene rett utenfor Bali.

© Getty Images

Hva er det beste med Bali? 

– Balineserne har virkelig skjønt dette med å ta det beste fra øst og vest, og blande det til en helhet vi ikke finner andre steder. Det ser du kanskje lettest på vakre hoteller og restauranter bygget i nydelig bambus, fylt med balinesisk kultur, og som likevel kan måle seg med de beste luksushotellene i Vesten. 

Hva er typisk Bali? 

– Å ikke ta seg selv altfor høytidelig. Hva vil overraske oss mest med Bali? – At det bare finnes et begrenset antall fornavn som gis etter rekkefølgen barnet er født. Alle navnene er kjønnsuavhengige.

Har du noen favorittområder? 

– Jeg har alltid vært veldig glad i Sanur. Der er det stille og rolig, ingen nattklubber og bråk, og du kan sykle overalt. Spise økologisk mat på Genius kafé rett på stranden eller spasere langs den nesten 6 km lange promenaden langs sjøen. Den lille landsbyen er kanskje ikke så spennende som mange av de andre kjente plassene, men det betyr også at det ikke flommer over av turister her, men heller fastboende som nyter en god hverdag. Jeg elsker også Nusa Lembongan, en liten øy utenfor Bali hvor de eneste bilene er transport til og fra hotellene. Et tips er å bo ved Sandy Bay. Der nyter du solnedgangen over Bali mens kraftige bølger slår mot klippene. Magisk! 

Hvordan ville du lagt opp en Bali-tur? 

– Fra Sanur går det båter ut til Nusa Lembongan og Nusa Penida, som absolutt er verdt å få med seg. Nusa Penida er litt som «Bali i gamle dager», mens Nusa Lembongan har nydelige beachklubber og deilige restauranter. Alternativt kan du gjerne ta noen dager på Java, en undervurdert feriedestinasjon for den som har lyst på en aktiv ferie. 

Bali tempel
VAKKERT:

Templer på Bali ligger ofte i tilknytning til vann som er hellig. Pura Ulun Danu Bratan er verdt et besøk.

© Getty Images

Dette må du få med deg på Bali

– Spis sjømat på stranden i Jimbaran ved solnedgang. Denas Crab House er min favorittrestaurant hvor jeg spiser dagens fangst. Baramundi er hvit, fast i kjøttet og en fisk selv de som ikke liker sjømat, bare elsker. Finnes den på menyen, så prøv. Himmelsk. 

Besøk noen av de mest kjente templene. Ja, det kan være mange turister, men det er en grunn til det. Disse templene er vakre, og merkelig nok finner man roen der til tross for turistene. Skal du bare besøke ett, er Tanah Lot vakkert plassert på en klippe i sjøen. 

Finn deg en strand helt for deg selv. Da må du vekk fra turistområdene, men det er absolutt mulig. White Sand Beach i Karangasem er min favoritt. Der er det ofte ikke folk, man kan fint snorkle, og ikke sjelden passerer delfinene et stykke utenfor. 

Spis lunsj med utsikt over rismarkene. Som hos Koko Bambu restaurant i Tegallalang utenfor Ubud, med øko-vennlig konsept og sin egen sjokoladebutikk. And er populært på Bali, men smaker best på en litt dyrere restaurant som har gode råvarer. Hos Koko Bambu er den nydelig. Og Café Pomegranate på Sari Organik Walk. Med en nydelig gåtur ut til restauranten hvor du nyter ferske juicer og asiatisk mat. Dumplings anbefales, og de har god pizza.

bali rismarkene

PÅ VERDENSARVLISTEN: De vakre Tegalalang-rismarkene ved Ubud står på UNESCOs liste.

Go og to go-tips!

Priser på transport har også økt, men laster du ned appene Grab eller GoJek booker du billig transport rett fra telefonen. På appene bestiller du også mat fra din favorittrestaurant, så vil du bare henge på hotellrommet eller i leiligheten en kveld, kan du få levert maten på døren.

Unn deg massasje så ofte du kan. Kroppen din vil takke deg lenge etter ferien. Et tips er å verken velge de dyreste eller de billigste. Frittstående skjønnhetssalonger er ikke de mest luksuriøse, men har ofte veldig gode massører. Styr unna kjedene. Massasjesalonger finnes på hvert gatehjørne på Bali samt på de store hotellene. Om man ønsker mer luksus har Bodyworks i Seminyak nydelige omgivelser og har holdt på i 20 år. Virkelig gode terapeuter. Spring Spa er trendy, har iskalde mocktails og finnes både i Seminyak og Canggu. En favoritt blant mange.

bali hotell spa

HELSE I HVER DRÅPE: Gi deg hen til den tropiske roen på Spring Spa.

Her spiser du godt i Bali

– Spisestedene endrer seg raskt på Bali, så de som gjelder i dag er ikke nødvendigvis her i morgen. Men mine favoritter er: 

Café Genius, Sanur. Økologisk mat og god vegetarmeny. Happiness Bowl er helt nydelig. Bygget er i bambus og ligger rett på stranden i Sanur. Her kan du sitte i grove rottingsofaer og samtidig kjenne sanden mellom tærne. Prisnivået er middels. 

Mama San, Seminyak. Asian fusion av ypperste kvalitet. Å spise på Mama San er som å besøke kolonitidens Japan i 1920-årene. Stilfullt og eksklusivt. Prisnivå i øvre sjiktet. 

Sushi Tei, Beachwalk, Kuta. Knallgod sushi til rimelig pris. Indonesisk kjederestaurant som er stor og enkel uten at det går på bekostning av kvaliteten. Stort utvalg. 

Sandy Bay Beach Club, Nusa Lembongan. Vestlig og indonesisk mat til solnedgang og høye bølger. Nydelig fisk, og verdens beste søtpotet frites. Amerikansk 50-talls musikk. Prisnivå middels pluss

bali mat

FRYD FOR ØYE OG GANE: Sunn mat er langt fra kjedelig på Bali.

Lokale kveldsmarkeder, som Sinduh Market i Sanur og Pasar Senggol Market i Gianyar. Digg streetfood til 20 kr. Velg stekt banan som dessert. Det koster 4 kroner for 5 stykk. Billigere blir det ikke. For å finne ditt lokale marked, spør etter «night market». Disse markedene åpner ved solnedgang og serverer mat til langt på natt.

Her bor du bra i Bali

Gravity Hotel, Uluwatu. Langt fra strand og folk og en oase på Sør-Bali. Boutique-resort med kritthvite, trendy bungalower og hvite svømmebasseng. Veldig Instagram-vennlig. 

Colony Hotel, Seminyak. Boutiquehotell midt i et av de mest populære områdene på Bali. Kort vei til strand, shopping, barer og restauranter. En hvit drøm i eksklusiv kolonistil. Luksus boutique-hotell. 

Trinity Gardens, Ubud. En bortgjemt oase midt blant rismarkene utenfor Ubud. Svenskeid med sjarmerende bungalower med balinesiske detaljer. 

bali hoteller

BORTGJEMT HEMMELIGHET: Bo midt i en rismark på Trinity Gardens.

Le Cliff, Uluwatu. En smal og bratt trapp leder ned til denne bortgjemte perlen utenfor et av de mest populære surfe-stedene på Bali. Rommene er små, men har balkong over klippene. Men pass på å ikke sette igjen mat på balkongen, apekatter herjer i området.

Søk på private villaer på Airbnb. Trikset for å ha det fint på Bali, er å på forhånd bestemme hva du vil ha ut av turen. Hvert område på Bali tiltrekker seg forskjellige typer gjester. Yoga og økologiske restauranter finnes i Ubud. Autentisk, tradisjonell atmosfære og lite turister er i Gianyar. Stillhet og ro med shopping og vestlige restauranter ligger i Sanur. Shopping og party finner man i Legian og Seminyak. Trendy stil finner du i Changgu.

bali hotell

LE CLIFF: Fra barfotopphold til 5-stjerners hoteller, Bali har alt! På Le Cliff bor du forholdsvis smått, men den spektaulære utsikten fra balkongen gjør opp for det.

Dette bør du ikke gå glipp av på Bali

– Trekking opp til toppen av vulkanen Mount Batur belønner deg med en spektakulær soloppgang over Mount Agung. Turen opp tar to timer og starter fra Songan ved Kintamani. Guide er nødvendig og må bookes på forhånd. Hotellene arrangerer turer, så spør i din resepsjon. Eller sjekk hos en av de mange turoperatørene som finnes på hvert gatehjørne. 

Besøk et hellig fossefall for renselse og meditasjon. Som Sepatu Holy Water, et litt hemmelig fossefall, og et sted ikke mange turister vet om. NB! Husk sarong på hellige steder. 

Hvilket som helst tempel. Ta på deg en sarong og sett deg ned for en stille meditasjon. Bali har over 10 000 templer. Du finner garantert et i nærheten av der du bor, som du kan spørre om du får meditere i. Om du vil besøke et av de større, er Gunung Kawi et spesielt sted og Balis eldste tempel. Tirta Empul er også vakkert og stort. Det kan være mange turister her, men du kan likevel finne en rolig plass for stillhet. 

bali tempel tips

PRAKTBYGG: Bali har over 10 000 templer, alle er i bruk hver eneste dag. 

Six Senses, Uluwatu for den beste spaopplevelsen. Her handler det om ritualer og å finne tilbake til deg selv og din indre ro i luksuriøse omgivelser. Med andre ord, mer enn bare en massasje.

Rusleturen gjennom rismarkene. For eksempel i området ut til Trinity Gardens. Turen heter Sari Organik Walk, selv om den populære restauranten nå er stengt.

Min absolutte favorittaktivitet er dykking og snorkling ved Tulamben eller Menjangan på nordsiden av Bali. Toppen av Libertyvraket ved Tulamben er på cirka 3 meter og er pepret med arter. Passer fint for snorkling.

sanur bali

FERIEPARADIS: Sanur er kjent for sin lange strandpromenade, rolige omgivelser og badevennlige strand. 

Her shopper du i Bali

– Bali har skjønt dette med å mikse vestlig stil med lokale tradisjoner. 

Interiørbutikkene er det lett å forelske seg i. Når du oppdager hvor lett det er å få sendt ting hjem til Norge, er du solgt. Garantert. De beste interiørbutikkene finnes i og rundt Ubud. Bali Interiors har vakre møbler og interiørartikler du kommer til å elske. De finnes flere steder på Bali: i Ubud, Bingin og Berawa. 

Saronger og lette sommerkjoler finner du overalt, det er et must å ta med seg. På Seminyak Art Market finner du strandkjolene til ekstra rimelig pris. Godt tips for gaver med hjem. Åpent fra klokken 10 til klokken 20. 

Billige pocketbøker av nyutgitte bøker finner du hos bokhandlerkjeden Periplus. Finnes i Sanur, Canggu, Seminyak Square og på flyplassen. 

Sølvmarkeder finner du i Celuk, på vei mot Ubud. Her kan man få laget sine egne unike smykker, men også tradisjonelle ringer og vestlige armbånd.

bali reiseguide

GATELIV: Det beste med Bali er menneskene

Her går du på byen i Bali

Azul Beach Club, Legian. Tikibar-stil i bambus i tre etasjer. Svømmebasseng og gode drinker. 

The Lawn, Canggu. Partystemning, surfemiljø, kunst på veggene og god mat. Kort oppsummert. 

Ohana’s, Nusa Lembongan. Trendy og delikat beach club uten for høy musikk. Hit kommer folk for å kose seg, ikke feste. 

Komune & Beach Club, Gianyar. Doble solsenger på tykke madrasser, og økologisk juice fra egen hage. Her kan du henge hele kvelden. 

La Plancha på Double Six-stranden. Kjent for sine fargerike saccosekker rett på stranden. La Plancha som et alternativ til å ta seg en drink på kvelden, det er virkelig low-key.

Les også: 13 grunner til å dra til Barcelona

bali la plancha

LAID BACK: Baren La Plancha er avslappet og et perfekt sted å ta en drink om kvelden.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...