Reise til Bali
Reise til Bali:

Hopp på neste fly til Bali for å oppleve en ferie du sjeldent vil glemme!

© Getty Images

Derfor bør du legge årets reise til Bali

Drømmeferien går til Bali, Indonesia. Opplev hvite strender, grønne rismarker, tropisk klima og nydelig mat!

10. mai 2022 av Gunnhild Bjørnsti
bali reiseguide

Derfor bør årets reise legges til Bali!

© Getty Images

I havet alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Bali har å by på - gjør deg klar for drømmeferien.

Hvorfor reise til Bali?

Av alle vakre palmeøyer som finnes i verden, hvorfor dra til Bali? – Fordi kulturen byr på så mye mer enn sol og bad, sier Hilde Sæterøy Palladino.

Hun sa opp jobben som IT-ansvarlig for fire år siden, og valgte å fortsette livet med kreativitet og favoritthobbyer. Dagene skulle fylles med fotografering, skriving og en aktiv livsstil med dykking, padling og et liv nær havet. Bali ble hennes nye hjemsted.

– Mange kommer for å ta seg et friår, andre pensjonerer seg på Bali. Felles for mange som tiltrekkes av øya, er interessen for velvære og spiritualitet. Det finnes uendelige muligheter for massasje, yoga- og meditasjonskurs.

Bali har «alt» for en ferietur, synes Hilde.

– Her finnes shopping i alle prisklasser, du kan kjøpe designerklær så vel som billige bomullssaronger. 

På interiørfronten får du mye av de samme møblene som du ser i norske forretninger, men til en brøkdel av prisen. Du kan gjøre et skikkelig kupp. Flere norske interiørbutikker får laget hage- og rottingmøbler her, samt dekorative gjenstander. Det er lett å få sendt varer hjem. 

Bali øyhopping
UTFORSK BALI ØYENE:

Har du tid, besøk gjerne også øyene rett utenfor Bali.

© Getty Images

Det ekte Bali

– Unna turiststedene, lenger nord, øst eller vest, er Bali slik som for 20 år siden. Det tar bare et par timer å kjøre, så er du i en annen verden. Med templer, rismarker, landsbyer og seremonier. De lokale er gjestfrie og inviterer deg gjerne hjem.

Bali er kjent for både svarte og hvite strender. De svarte er vakre på bilder, men ekstremt varme i solen. Til bading er de hvite bedre å oppholde seg på. Vil du ha øde strender, er det bare å dra utenom turiststedene. 

Et godt tips er å kjøre opp til Virgin Beach, halvannen times kjøring østover. Der er det fantastisk å snorkle, med nydelig strand og gode restauranter rett på sanden. Har du flaks ser du også delfiner, som ofte hopper nær land. 

Bali tempel
VAKKERT:

Templer på Bali ligger ofte i tilknytning til vann som er hellig. Pura Ulun Danu Bratan er verdt et besøk.

© Getty Images

Dette er maten du kan forvente på Bali

Hilde påpeker at det er lett å leve sunt på Bali.

– Ferske juicer og økologisk mat finnes overalt. Du går trolig ned et par kilo på turen og må kjøpe nye klær. Vegetarrestauranter som Zula Vegetarian Paradise i Sanur og Bali Buda i Seminyak er mine favoritter. Maten er laget med mye friske grønnsaker og frukt, fisk og sjømat, så jeg lever veldig sunt her. Det er bra for helsen å være på Bali.

– Det finnes mat fra alle verdenshjørner, forteller Hilde.

– Det er superbra kjøkken på de dyre restaurantene og du får god lokal mat på warunger (lokale spisesteder). Regningen du får presentert etter et godt måltid på en warung, har ikke skatt eller tips lagt til, så du spiser rimelig. Du får en risrett eller en grønnsaksrett til 30 kroner.

I Sanur ligger Genius Café, hvor det serveres ferske, deilige juicer og glutenfrie retter både til lunsj og middag. Dit går jeg ofte for å skrive, det er mitt andre hjemmekontor.

Genius Café Bali
FRISK FAVORITT:

Hildes favorittjuice på Genius Café er laget av appelsin, ananas, gulrot og lime.

Sunday Beach Club, Bali

På Bali kan du nyte tropisk klima og deilig badeferie ved hvite strender, grønne rismarker og nydelig mat.

© Sunday Beach Clu

Prøv sjømaten på Bali

Det er mye god fersk fisk på Bali. Jimabaran er stedet for et fiskemåltid, her er nemlig fiskemarkedet. Restaurantene ligger på rekke og rad langs stranden, og du kan se solnedgangen – så vakkert, kom tidlig og nyt. Prøv gjerne Dena’s King Crab som er super for krabbe, blekksprut og grillet fisk. Du velger ut hvilken fisk du vil ha, og så tilbereder kokken den for deg slik du ønsker.

Den beste restauranten på Bali er Mama San i Seminyak. Når norske kjendiser og helsefantaster ankommer øya, er denne restauranten populær.

Men min store favoritt er La Favela, også i Seminyak. Interiøret er superkult og maten fantastisk god. Prøv risottoen om du er her.

Kombiner gjerne bading og mat på Sundays Beach Club på Uluwatu. Det er fint å bade der, med nydelig strand. Man betaler 150 kr for å komme inn, og halve prisen kan tas ut i mat og drikke.

Her bor du bra på Bali

Når det gjelder bosteder og restauranter, gjelder det samme – du finner alt fra det mest eksklusive til det lokale og rimelige. Bali gir valgmuligheter.

  • Kuta, Seminyak og Canggu i sørvest er mest travelt og har yrende folkeliv. Canggu er det nye «up and coming»-området.

  • Sanur, Uluwatu og Nusadua i sørøst er stillere og noe dyrere. Rolige Sanur passer fint for par. Sørøstdelen har fine strender og anbefales alle som liker å bade, mens vestsiden har store bølger og tiltrekker seg surfere.

  • Ubud ligger midt på Bali, og har fokus på åndelighet, kultur og yogakurs. Det arrangeres festivaler hver måned. Saraswati i januar er en hyllest til kunnskap, kunst og litteratur, med foredrag og tempelseremonier. Året avsluttes med jule- og nyttårsfeiring, for balinesere er åpne for andre religioner.

Bali Ubud
Luksushotell:

Bali Ubud Hanging Gardens. Den ultimate luksusen!

© Getty Images

Lev som en moderne hippie. Eller opplev strandluksus. Hilde anbefaler å kun bestille bosted for de tre–fire første dagene.

– Det finnes så mange gode tilbud når du først er her, Bali har for mange hoteller og mye står ledig. Mitt tips er å bo minst to steder, så man får sett og opplevd kulturen på øya. Valgmulighetene er mange, man kan bo ved sjøen, ved rismarkene og i fjellene, der temperaturen er litt kjøligere. Ellers er det alltid varmt her, mellom 24 og 29 grader hele året, med fin bris.

Skal man bo i Ubud, ligger vakre overnattingssteder litt utenfor byen ved rismarkene.

Anulekha er et veldig hyggelig sted å bo utenfor Ubud. Stille og rolig, blant rismarkene.

Karoline hos Indah Yoga i Oslo henter inspirasjon på Bali.
INSPIRERT:

Karoline hos Indah Yoga i Oslo henter inspirasjon på Bali.

Mitt favoritthotell, og øyas kanskje mest berømte bosted, er Ubud Hanging Gardens. Det ligger praktfullt til i en dal, med utsikt mot et tempel – som en hildring. Man bor i flotte villaer og med tilgang til spa, basseng og restauranter. Man kan dra dit for afternoon tea og nyte naturen og interi­øret. Ubud Hanging Gardens er paradisaktig, et drømmested!

I Sanur anbefaler jeg Puri Mesari Hotel til norske kontakter, som ligger fint og stille til. De ansatte snakker god engelsk, og døgnprisen er ca. 350 kr for et dobbeltrom. Dessuten er det kort avstand til den fine Sudemala-stranden.

Vil du leie villaer, finnes mange muligheter. Gå inn på Airbnb, som er stort her, og du kan velge og vrake blant lekre, private bosteder.

På naboøya Lembongan stortrives jeg på Komodo Gardens, rett ved min favoritt Sandy Bay Beach Club, som er verdens kuleste strandbar.

Bali hotell

Kultur og natur på Bali

Bali har over 6000 templer. Balinesere deltar ofte på seremonier, så det er lett å få øye på tempeldanserinner og høre den hypnotiske, rytmiske musikken spilt på xylofoner.

– Alle ber på daglig basis, det merker man på stemningen bare ved å være her. Tre ganger om dagen settes det ut kurver med blomster, ris og røkelse som gave til gudene. Skikken kalles Canang Sari og er for å vise takknemlighet for alt man har og gi noe tilbake som en takk, sier Hilde.

– Skal du bare til ett tempel, dra til Tanah Lot. Det er et utrolig vakkert sted, på en klippe i sjøen, hvor bølgene slår inn mot steinene til solnedgangen i horisonten. Tanah Lot er noe av det vakreste med hele Bali.

Bali Tanah Lot tempel
RELIGIØS PERLE:

Skal du bare besøke ett tempel på Bali, bør det være Tanah Lot.

© Wikipedia

Seremonier på Bali

Rekker du et tempelbesøk til, anbefaler jeg Lake Temple som ligger i en innsjø oppe i fjellene nord på øya.

Det er nesten alltid en seremoni på Bali. Er du fleksibel med hensyn til når du kan ta ferie, så prøv å legge den til enten Melasti eller Galungan/Kuningan. Livet handler om det spirituelle, så i den tiden får du et unikt innblikk i hverdagen her.

Kuningan er dagen da forfedrenes ånder reiser tilbake til himmelen etter å ha besøkt øya i 10 dager (perioden innledes med Galungan). Dagen er navngitt etter den gule risen som blir gitt i avskjedsgave til forfedrene (kuning = gul), og man mener også at Gud sender en spesielt god hilsen til hele verden på akkurat denne dagen. 

Seremoniene feires etter balinesisk kalender som har 210 dager, så sjekk med Google for å se hvilken dag som passer med din ferie. Trafikken står stille på store deler av øya på mange av disse dagene, så pass på å beregne god tid om hjemreisen din faller på en høytid.

Bali renselsesseremoni
REN I SJELEN:

Vil du oppleve noe helt unikt, bli med på en renselsesseremoni. Garantert fri for turister.

Bali på Unescos verdensarvliste

Jatiluhwi rismarker er Balis vakreste og står på Unescos verdensarvliste. Her kan du gå lange turer midt i åkrene, eller langs grusveier. Velg mellom kortere eller lengre turer.

Det kan ofte regne litt, det er en del av den tropiske opplevelsen. Det er så stille og rolig, fantastisk vakkert.

Gå fjelltur på Mount Batur, det tar ca. 2 timer opp og gir storslagen utsikt.

Lei bil med sjåfør når du skal rundt på Bali, det er rimelig, ca. 350–400 kr per dag. Presiser gjerne hvor du vil, som de fineste rismarkene, spesielle templer og Ubud, så unngår du turistfellene.

Jeg liker å utforske andre indonesiske øyer også, og har besøkt Java, Lombok, Sumatra, Banda og Sumba – det gir meg inspirasjon til skrivingen. Jeg har vært fire ganger på Sulawesi og besøkt sjønomadene der. Den nærmeste øya heter Nussa Lembongan, det går båt fra Sanur og turen tar bare en halvtime. Jeg elsker å være der noen dager. Kan varmt anbefales.

Bali indonesia kultur og religion
UTSMYKKING:

Overalt finner du vakre statuer. De er symboler på både guder og demoner.

Bali er perfekt for damer!

Massasje er en del av den balinesiske kulturen. Det er like vanlig for de lokale som for utlendinger å ta massasje, forklarer Hilde.

– Jeg liker best å gå til en lokal person på et enkelt sted, alle er dyktige og det koster kun 40 kr for en time. På Bali kan man unne seg massasje hver dag, det er luksus.

OBS! På steder med mange turister er det kjeder som ikke alltid tar jobben sin like seriøst. Derfor går jeg helst til en lokal massør. Man må bare teste det ut. Når det gjelder pedikyr derimot, kan jeg gå på et typisk turiststed. De er flinke med negler overalt. Jeg bor ved Sanur og tar jevnlig massasje og pedikyr, og deltar på gratis yoga på stranden. Det er selve livet for meg, og de norske venninnene mine som kommer på besøk, lar seg lett friste til samme livsstil. Bali er jo perfekt for damer!

Et tips om du vil oppleve det unike ved Bali som ikke mange turister er med på, er å gjøre en renselse i hellig vann. Du kan enten reise til Sebatu-kilden eller være med på vannterapi og yogakurs. Iwakening drives av norske Samaya Behrens i Seminyak, og de har flere nydelige kurs som er verdt å sjekke ut.

Bali kultur tempeldans
KULTUR:

Dans på Bali forteller alltid en historie.

© Getty Images

Kultur, smykker og håndverk på Bali

Det finnes mange kunstgallerier i Seminyak og i Ubud. Opp mot Ubud ligger byen Celuk, kjent for flott håndverk, også fra Java. I Celuk lages mye sølvtøy og sølvsmykker, ofte med edle stener. Det er lett å finne disse verkstedene, og prisene er gode. Er du ekstra interessert i edle stener, finnes et eget stenmarked i hovedstaden Denpasar. Der selges det både rå og slipte stener.

Et tips: Perler kan kjøpes direkte på strendene fra boder og selgere. Det finnes perlefarmer nord på øya og på Lombok. Jeg har kjøpt rosa perlearmbånd til bare 50 kr, det er veldig fint.

Les også: 13 grunner til å dra til Barcelona

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...