© Mats Widén

Frisk Start uke 9: Få i deg nok mineraler

Selv beskjedne mangler kan gi store konsekvenser. Her kommer "Tara Frisk Start" del 9, fra lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

Hver uke kommer det et nytt oppdrag i vår livsstilsserie «Tara Frisk Start»tara.no, og dette er del 9 av det 12 uker lange programmet!

Frisk Start-serien ledes av lege, kostholdsekspert og Tara-spaltist Berit Nordstrand, som har ansvar for våre to Frisk Start-deltakere Lena Paus Jensvoll og Marita J. Sivertsen.

Deltakerne skal totalt legge om livsstilen sin, og får tett oppfølging fra Nordstrand, Eureka kiropraktikk og treningskjeden Spenst, som er samarbeidspartner i prosjektet.

Det finnes også en lukket Facebook gruppe for dem som ønsker å følge prosjektet Tara Frisk Start på egen hånd, dele ideer, treningstips og oppskrifter eller hente inspirasjon og støtte fra andre som følger samme program.

Uke 9:

I løpet av de siste åtte ukene har du gjennomført endringer av stor betydning for både helse og vekt, så nå synes jeg du skal gi deg selv en real klapp på skulderen! 

Du har på mange måter gjort grovarbeidet. Men «keep up the good work» – for fire ukers viktig finjustering gjenstår! Fire uker med mer nyttig kunnskap og smarte byttetriks som gir store effekter over tid.

Ditt niende ukesoppdrag handler om å få i seg nok – og riktige – mineraler så du kan bygge robust beinbygning og psyke og holde fettforbrenningen på topp. Cellefabrikken er helt avhengig av mineralverktøy. Og disse påvirker prosesser i alle organer. Selv beskjedne mangler kan gi store konsekvenser.

Magiske mineralverktøy

Essensielle mineraler som jern, sink, kalsium og magnesium er avgjørende for at både kropp og sinn skal fungere godt. Uten mineraler kan du ikke forbrenne karbohydrater til energi, vedlikeholde cellevegger, bygge om aminosyrer til immunstoff og ivareta briljant hjernekjemi.

Mineraler er grunnstoff som finnes i mineralrik jord. Du tilfører kroppen mineralverktøy ved å spise planter, frukt og grønt som har vokst i næringsrik jord; eller indirekte ved å spise kjøtt, fisk, melk, ost og andre produkter fra dyr som har spist mineralrike planter.

Mineralfattig jordsmonn og raffinering av råvarer kan strippe maten for mineralverktøy. Du har allerede lært at hvitt mel, hvit ris og hvitt sukker er næringsfattige resultater av moderne produksjonsmetoder.

Kalsium KAN

Kalsium er livsnødvendig og utgjør 12% av kroppsvekten din. Nesten alle får i seg for lite av dette viktige mineralet (Norkost). Dagsbehovet er 1000 mg. 

Hvis du får tilført for lite kalsium, tappes skjelettet, og kroppen kompenserer med å produsere et hormon som øker kalsiumopptaket fra tarmen. Dette hormonet stimulerer dessverre også lagring av fett rundt midjen.

En diett rik på kalsium fra meierivarer kan redusere fettopptaket og doble utskilling av fett fra tarmen. Og det er ikke bare kalsium som bidrar til slike hyggelige effekter. Både kort- og mellomlange fettsyrer, proteiner og magnesium har betydning. Økt inntak av vitamin D og kalsium kan i følge studier bidra til å redusere mengden bukfett og krympe fettcellene.

Det er en kjent sak at kalsium har stor betydning for beindannelsen – men visste du at mengden bukfett også påvirker nydannelse av beinvev? Midjefett produserer nemlig betennelsesstoffer som ser ut til å tappe skjelettet for mineraler. Nydannelsen av beinvev kan være redusert med så mye som 64% i de øvre vektgruppene.

Kalsium kontrollerer også muskel- og nervefunksjonen og bidrar til å nøytralisere syrer i kroppen. Kalsiumrike råvarer demper søtsug og og humørsvingninger og slitenhet hos kvinner som plages med PMS.

Så lett sikrer du kalsiuminntaket

Drikker du ikke så mye melk eller er du kanskje en av dem som ikke tåler det? Fortvil ikke. Det finnes mange spennende kilder til kalsium. Bare se her:

Magnesium-magi

Magnesium er helt nødvendig for at hormontermostaten i hjernen din skal fungere optimalt. Denne termostaten sjekker fortløpende kroppens tilstand og produserer hormoner etter behov. 

Hormontermostaten påser at du får tilført stressdempere og beroligende signalstoffer når du trenger det. Magnesiummangel kan forstyrre denne fintfølende vokteren av ditt indre miljø. Det kan føre til stadige alarmer og produksjon av stressdempende signalstoffer i tide og utide – selv når du sitter stille. Da kan du oppleve hjertebank, grunnløs uro og psykiske plager som bekymring og angst.

Tilstrekkelige mengder magnesium er også viktig for hjernens kjemi – konsentrasjon, engasjement, hukommelse og en god natts søvn. Og hvis du sliter med søvnplager, øker risikoen for overvekt. I en studie fant forskerne sammenheng mellom lavt magnesiuminnhold i kosten og dårlig nattesøvn, høy BMI og høyt nivå av betennelsesstoffer i blodet.

En forstyrret hormontermostat kan dessuten forårsake matsug som gir utslag på midjemålet – studier viser at magnesiummangel er forbundet med økt bukomfang og metabolsk syndrome*. I dyrestudier der man testet effekten av magnesiummangel alene, ble det funnet en betydelig økning av betennelsesstoffer, nedsatt insulinfølsomhet og økt oksidativt stress. Magnesiumrik kost dempet betennelseskaoset.

Moderne kosthold med mange raffinerte råvarer kan dessverre lett gi magnesiummangel. Spiser du mye kjøtt og lite grønnsaker øker surhetsgraden i kroppen, mer magnesium tapes da via urinen, og situasjonen kan forverres. Du har mye å hente på å spise magnesiumrik hverdagskost …

Nok magnesium med enkle grep

  • Spis rikelig med mørkegrønne bladgrønnsaker – ruccola, grønnkål og spinat. I salat, supper og stuinger
  • Bruk avokado som pålegg, i salaten eller som dipp
    Velg små poteter med skall eller brun ris som tilbehør
  • Spis hvit fisk
  • Bruk belgfrukt i salater, wok og gryter eller tomatsausen (kvernet)
  • Bland hvetekim og hvetekli i bakverk – brød og knekkebrød
  • Rør hvetekim i havregrøt og frokostblandinger
  • Spis yoghurt naturell og ha melk i kaffen
  • Spis nøtter og frø (som kosemat og mellommåltid, knust i smoothie, grøt eller bakverk). Økologisk peanøttsmør er supert pålegg

Bli med – du og!

Selv om vi er godt i gang med «Tara Frisk Start» kan du godt starte nå om du ønsker. Da starter du bare på uke 1 og følger ditt eget løp i 12 uker fremover.

Du finner uke for uke fra Berit her:

UKE 1: Erstatt hvitt sukker med naturlig søtning

UKE 2: Spis fullkorn og frø

UKE 3: Få i deg mer grønnsaker

UKE 4: Spis mer sunt fett

UKE 5: Bytt ut hvit ris og pasta

UKE 6: Styrk tarmfloraen

UKE 7: Spis gode proteinkilder

UKE 8: Velg riktig fett

UKE 9: Få i deg nok mineraler

UKE 10: Nyt grønn te og mørk sjokolade

UKE 11: Drikk nok vann

UKE 12: Spis smart snacks

Kanskje er du også interessert i...