yoga bikram ashtanga
Yoga som hjelp i hverdagen:

– Jeg tror den store interessen for yoga er et sterkt signal om hvor skakkjørt samfunnet er blitt, sier Henriette.

© Johs Bøe

– Yoga har lært meg å være ærlig

Vi må slutte å bare gjøre det vi tror andre forventer av oss, og heller gjøre det som er riktig for oss selv. Alle tåler å få et nei. Hvis de ikke gjør det, er det i grunnen deres problem, mener Henriette Lien.

13. mars 2018 av Bjørnhild Fjeld

Henriette Lien ble først kjent for det norske folk som Ninni Anker-Hansen da såpeserien «Hotel Cæsar» kom på skjermen i 1998 – og mange har nok også hørt henne i «Morgenklubben med Loven & co» på Radio Norge. Men det siste halvannet året har det vært yoga på heltid.

– Til å begynne med tenkte jeg at yoga skulle være noe privat for meg selv, min egen greie rett og slett. Men etter hvert som jeg innså hvor mye yoga hadde hjulpet meg, følte jeg at det ble litt egoistisk å ikke dele dette med andre.

yogalærer Henriette Lien
Henriette kom i kontakt med seg selv med yoga -

Med en gang jeg la meg ned på matten, kjente jeg at dette var helt riktig, forteller hun.

© Johs Bøe


Ting falt på plass med ashtanga-yoga

Henriettes møte med yoga skjedde allerede for 18 år siden. Hun hadde akkurat sluttet som profesjonell danser og gått over til tv-bransjen, og ble frustrert over å ikke få bevege seg i så stor grad som hun var vant til.

– Det oppsto et fysisk tomrom – som om kropp og sjel ikke hang helt sammen. Det gikk på psyken og humøret løs. Jeg prøvde mye forskjellig – løping, styrketrening, gikk turer og svømte. Jeg kom i kjempeform, men ingen av disse aktivitetene gjorde at jeg kom noe mer i kontakt med meg selv igjen, forteller Henriette.

Da en venninne inviterte henne til å prøve ashtanga-yoga, falt ting endelig på plass.

– Med en gang jeg la meg ned på matten, kjente jeg at dette var helt riktig, det var akkurat det jeg trengte, sier 48-åringen.

Utdannet til yogalærer

De første årene holdt hun seg til den dynamiske ashtanga-yogaen – som regel 90 minutters praksis hver eneste dag. Men etter at hun fikk barn, kjente hun raskt at dette ikke ga henne den gode følelsen lenger. Det ble derimot et ork og tiltak. Dermed ble hun introdusert for yin yoga, som er en roligere form med mer fokus på avspenning.

– Målet med yoga er ikke å bli så myk som mulig, du blir ikke mer lykkelig av å nå tærne dine eller få beinet bak hodet, understreker hun.

Da Henriette for noen år siden bestemte seg for å begynne å undervise andre i yoga, tok hun utdanning hos Tiffany Cruikshank i USA, en yogalærer som kombinerer vestlig kunnskap om anatomi med østens medisin. Det var viktig for henne å ha et solid faglig grunnlag på plass før hun begynte å undervise i yoga.

Yoga mot stivhet og vond rygg
Yoga mot stivhet og vond rygg -

Mange begynner med yoga fordi de har ulike kroppslige plager – stive ledd, vond rygg eller kranglete knær.

© Johs Bøe

Yoga mot stive kropper

Mange begynner med yoga nettopp fordi de har ulike kroppslige plager – stive ledd, vond rygg eller kranglete knær.

– Det er gjerne det første folk spør om, eller nærmest unnskylder, at de er så stive, sier Henriette.

Selv har hun erfart at et liv som profesjonell danser har satt varige spor på kroppen. Vondter her og der blir nok aldri helt borte, men gjennom yogaen har hun lært å ta mer hensyn til kroppen.

– Som danser går du på scenen selv om du har vondt. Det er bare å bite tennene sammen og holde ut. Men i yoga er det annet fokus – det handler om å gjøre øvelsene på kroppens premisser.

Henriette reiser i dag Norge og verden rundt og holder yoga-workshops for norske kvinner, og noen menn, som vil utforske yogaens verden. Hun tror yoga kommer til å bli bare mer og mer populært.

Vær glad i deg selv

– Jeg tror den store interessen for yoga er et sterkt signal om hvor skakkjørt samfunnet er blitt. Folk stresser hit og dit og sitter med nesa i smarttelefonen. Og til slutt møter mange veggen. Vi må tørre å være mer ærlige overfor hverandre, si det vi faktisk mener og ikke det vi tror forventes av oss. Og så tror jeg at vi forveksler frykt med fare. Det meste av det vi frykter, blir aldri så ille som vi tror det blir.

Yoga-læreren synes det er synd at de fleste kvinner passerer 40 før de begynner å prioritere seg selv. Det er grått mange tårer i yoga-studioet under Henriettes timer.

– Vi kvinner må slutte å bare skulle tilfredsstille andre, vi må begynne å tenke på oss selv først. Tenk så mye tid du må tilbringe med en venninne for å bli ordentlig godt kjent med henne. Du må også tilbringe tid med deg selv for å lære deg selv å kjenne. Jeg synes egoisme er et positivt ord, for det betyr at du er glad i deg selv. I stedet for å si det du tror blir forventet av deg – vær ærlig. Hvis du er blitt invitert i et middagsselskap en fredag, men kjenner at du rett og slett ikke har energi – si det som det er. Alle tåler å få et nei.

Yoga mot stivhet og vond rygg
Aktuell emd yogabok -

– Hvis noen hadde sagt til meg for fem år siden at jeg skulle skrive bok, hadde jeg trodd det hadde rablet for dem, sier Henriette.

© Johs Bøe

Kvinner må bli flinkere til å støtte hverandre

Det gjelder også barna, mener Henriette. I småbarnsperioden hendte det at hun tok med yogamatten på do og satte seg for å meditere.

– Jeg tror barn har godt av å lære seg at mamma ikke er tilgjengelig 24 timer i døgnet, sier hun.

Henriette synes også kvinner må bli flinkere til å støtte hverandre – i stedet for å snakke hverandre ned. Når noen gjør noe bra, skal vi heie på dem og glede oss over det de har fått til.

– Det er utrolig hvor stor kraft det er i et kvinnefellesskap. Hvis vi jenter står sammen, kan vi få til hva som helst – bare se på #metoo-kampanjen. Her har mange kvinner sammen vist at vi ikke finner oss i å bli trakassert lenger.

Bok med grunnleggende yogaøvelser

Via Instagram-kontoen sin når hun ut til over 20 000 kvinner med jevnlige livsbetraktninger. For en stund siden ble hun kontaktet av et forlag som ville at hun skulle skrive bok. Nå er boken «En yogareise» blitt virkelighet.

– Hvis noen hadde sagt til meg for fem år siden at jeg skulle skrive bok, hadde jeg trodd det hadde rablet for dem. Men jeg fikk veldig overveldende respons på Instagram, og etterhvert modnet tanken. Jeg håper boken vil få deg til å se på livet ditt med litt nye øyne.

Hun viser grunnleggende yoga-øvelser, men understreker at det ikke er en treningsbok.

Yoga handler om mer enn trening

– For meg er ikke yoga en treningsform, det er en livsfilosofi. Det er supert at mange bruker yoga som en måte å komme i bedre form på, men har du først begynt med yoga, oppdager du snart at det handler om så mye mer. Når du legger deg ned på matten, forløser du spenninger, du glemmer alt annet.

Henriette har følgende budskap til dem som mener yoga ikke er noe for dem: – Så lenge du puster, kan du gjøre yoga. Har du ett minutt kan du ta noen dype pust – da gjør du yoga. Legg vekk telefonen i noen minutter, da har du den tiden du trenger.

Retninger innen yoga:

Det finnes mange ulike "skoler" innen yoga – her er noen eksempler:

Ashtanga

En fysisk krevende yogastil hvor pust, bevegelse og meditasjon forenes. I ashtanga-yoga brukes kroppen som et redskap til å mestre åtte trinn.

Bikram

En serie på 26 yogaøvelser og to puste-øvelser som skal utføres i 40 graders varme i løpet av 90 minutter. Varmen skal hjelpe kroppen å rense ut giftstoffer, gjøre kroppen fleksibel og redusere risikoen for skade.

Yin

Har du mye uro i kropp og sinn, er dette kanskje din yoga-stil. Alle stillingene gjøres liggende eller sittende, og holdes i tre til fem minutter med fokus på å åpne opp i leddene. Yin-yoga er en motvekt til et stresset liv, og kan være bra for blodtrykket.

Vinyasa Flow

Det legges vekt på bevegelse synkronisert med pusten, og posisjonene settes sammen slik at de nesten blir korte dansesekvenser.

Hatha

Kalles ofte klassisk yoga. I hatha-yoga forenes den mannlige og kvinnelige siden, sol (ha) og måne (tha), ved å gjøre fysiske øvelser og puste-øvelser som stimulerer de to sidene av kroppen like mye. Øvelsen solhilsen er en sentral del av hatha-yoga – i likhet med ulike opp-ned-stillinger.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...