Vi er ikke kjent for å briljere med fantastiske smalltalk-egenskaper, men det kan være vanskelig å bli kjent med mennesker uten. Eller?
– Når vi hopper over smalltalk, får vi muligheten til å få vite så mye mer om noens livshistorie, sier Kalina Silverman i sin TEDx-talk «How To Skip the Small Talk and Connect With Anyone».
Er smalltalk egentlig nødvendig?
Jo, nei, ellers, da? Hva skal vi snakke om? Vi har mye vær i Norge. Det er trygt å snakke om. Men også ganske uinteressant! Smalltalk kan føles like ubehagelig som det kan føles nødvendig. Hvordan skal vi ellers bli kjent? Vi føler det er tryggest å snakke om helt overfladiske ting i møte med nye mennesker. Men hva får vi egentlig ut av det? Blir vi kjent med dette nye mennesket foran oss? Bygger vi relasjoner, nye vennskap? Hadde det ikke vært fint å få vite hva som er viktig i livet til folk, interessene deres og hva de brenner for, i stedet for å bare snakke om jobben, kjendissladder og været?
Forfatter Herbjørg Wassmo: – Jeg er ikke glad i smalltalk, jeg kjeder meg dønn i hjel!
Ja til Big Talk!
Big Talk handler om å droppe overfladisk, intetsigende snikksnakk, og heller snakke om ting som lar deg bli kjent med samtalepartneren på et mer meningsfylt nivå. Det innledes ved å stille større, åpne spørsmål, og ifølge Kalina er det tre kriterier som må oppfylles for at et spørsmål skal være et Big Talk-spørsmål.
Det må være:
- Universelt – alle mennesker må kunne svare på det.
- Åpent – spørsmålet gir mer enn bare ja/nei-svar, og muligheten til å høre en historie.
- Meningsfylt – spørsmålet er tankevekkende.

Kalina Silverman strevde med å tilpasse seg på college. En kveld hadde hun en fin, filosofisk telefonsamtale med en kamerat hjemmefra.
– Wow, jeg skulle ønske alle samtaler var slik, sa hun til kameraten, takknemlig for å ha snakket uten smalltalk. Hun bestemte seg for å gjøre et eksperiment: Kalina oppsøkte fremmede på gata og stilte dem Big Talk-spørsmål som fikk dem til å åpne seg opp. Resultatet ble filmen «Before I die I want to ...», som kan sees på YouTube.
© PrivatFå dypere vennskap og bekjentskaper
Hvor godt kjenner du egentlig de i samme sosiale omkrets som deg, de du har sett og snakket med en gang eller tre hver måned det siste året? Hva med kollegene dine? Hvor mange av de nyere bekjentskapene dine er venner? Tenk så mange potensielle felles interesser og dypere vennskap som finnes der ute, hvis vi bare hadde turt å snakke om ting som betydde noe for oss. Hva hvis vi tok oss tid til å ha en samtale, en ekte samtale? Det er ikke godt å si hva vi kunne finne.
Hva er fordelene med Big Talk?
– Big Talk lar deg snakke med mennesker om det som virkelig betyr noe for dem. Når du kommer til kjernen av det noen mener eller føler, kan du knytte deg til dem på en mer meningsfylt måte, sier Silverman.
Høres ikke det greit ut, da? Å bruke mer tid på meningsfylte samtaler og litt mindre tid på bensinprisene og kveldens tv-program?
Hva mener du er den store gullgevinsten ved å bruke Big Talk aktivt? Kan det ha noen større innvirkning enn på akkurat øyeblikket vi snakker sammen?
– Jeg tror Big Talk kan endre livene våre fordi det gjør oss mer selvbevisst og mer knyttet til menneskene og verden rundt oss. Big Talk bidrar til å bygge empati, noe som i sin tur bidrar til å gjøre verden til et fundamentalt bedre sted.
Les også: Derfor bør du bruke venninnen som psykolog!
Unngå klisjépreget prat
Som det meste her i livet, er det to sider også av denne saken. Kommunikasjonsrådgiver og coach Annika Richardsen er enig i at det kan bli for mye upersonlig prat, men mener at Big Talk-spørsmålene kan bli klisjépreget, og at bruk av klisjeer for å få mer meningsfylte samtaler vil virke mot sin hensikt.

– Du kan være personlig, vise hvem du er og tørre å si hva du mener, men det er viktig å ha et filter, og ikke skade deg selv ved å gi for mye, sier coach,- og kommunikasjonsrådgiver Annika Richardsen.
© Privat– Big Talk-spørsmålene kan innby til gode samtaler, men noen av dem kan være på grensen til det mange ikke ville være komfortable med å dele med hvem som helst. Noen av spørsmålene kan besvares uten å bli for privat, og det er bra, mens andre kan oppleves litt for invaderende. For å få i gang en dyp samtale må man sirkle seg inn mer enn man gjør i USA. Det er en helt annen tilnærming til det i Norge.
Hun forklarer videre at det også er forskjell på hvor disse spørsmålene stilles.
– Å skulle diskutere livets store spørsmål første gang du møter noen, er ikke nødvendigvis heldig. Hvis man derimot er i en privat middag med venners venner, har man allerede passert noen filtre, og settingen er tryggere.
Trygghet er viktig
Hun vektlegger at trygghet er et viktig element.
– Hvis noen ikke føler seg trygge, kan det fort bli overfladisk eller ha motsatt effekt. De kan da føle at de må avvise oss, fordi de føler seg truet i en ny situasjon.
Til syvende og sist er det viktig å være restriktiv med å dele sitt innerste, sårbare liv.
– Du kan være personlig, vise hvem du er og tørre å si hva du mener, men det er viktig å ha et filter, og ikke skade deg selv ved å gi for mye.

Bruk litt tid på å sirkle deg inn før du gyver løs med dypere spørsmål til de du ikke kjenner fra før.
© Getty ImagesTips for å komme i gang med Big Talk:
Du kan kjøpe kortstokken med 90 forskjellige Big Talk-spørsmål eller lage dine egne kort/spørsmål (bit.ly/bigtalkquestioncards).
Arranger en Big Talk-middag! Inviter nye og gamle venner til middag og bruk spørsmålene til å bli bedre kjent. Test ut spørsmålene i treningsgruppen, dansegruppen, yogagruppen, turgruppen, matklubben, fotoklubben, strikkeklubben, ved kaffemaskinen på jobb osv. Kanskje får du nye venner, eller kanskje du «bare» har en meningsfylt samtale der og da. Verdt et forsøk?
Tips fra eksperten:
Hvis du skal teste ut Big Talk med fremmede, kan det være lurt å starte med å spørre om de vil være med på et sosialt eksperiment/prosjekt/spill der man hopper over smalltalk og heller stiller dypere, mer meningsfylte livsspørsmål i møte med andre. Et godt sted å teste ut dette er i middager eller organiserte sosiale arrangementer.
Big Talk fungerer med alle, fra fremmede og bekjente til dine nærmeste. Du kan stille forskjellige spørsmål basert på personen du snakker med. For eksempel kan du stille kolleger spørsmål relatert til mål for personlig vekst, og familiemedlemmer spørsmål rundt kjærlighet.
Kilder: Kalina Silverman, makebigtalk.com, Annika Richardsen, Kommunikasjons-rådgiver og coach, annikarichardsen.wordpress.com.
10 Big Talk-spørsmål:
- Hvor skulle du gjerne våkne opp i morgen?
- Hva er viktigst av alt?
- Hvilken livsvisdom skulle du ønske barn lærte på skolen?
- Hva er det mest spontane du noen gang har gjort?
- Hva gir deg håp?
- Hva verdsetter du, som ikke koster penger?
- Hvilket råd ville du gitt deg selv for fem år siden?
- Hva gir deg frysninger?
- Hva er det beste komplimentet du noensinne har fått?
- Finnes det noe du skulle ønske du ikke visste?
Kilde: Big Talk-kortstokken