narsissisme
Narsissisme:

Noen ganger går selvopptatthet over i det sykelige. Og mye tyder på at det stadig blir flere med narsissistiske trekk.

© Getty Images

Narsissistene blant oss

Å være selvopptatt og selvpromoterende er ikke helt uvanlig i facebookalderen. De fleste vet likevel hvor grensen går. Men ikke alle.

21. februar 2019 av Lisbeth Pettersen

Psykopat vs. narsissist

Narsissisten blir ofte kalt psykopatens lillebror. Men selv om alle psykopater er narsissister, så er ikke alle narsissister psykopater. Og det finnes grader.

Det anslås at rundt 10 000 personer i Norge oppfyller kriteriene for diagnosen psykopati, en diagnose som er så belastende at den ikke lenger brukes. I stedet snakker man om trekk og forstyrrelser. Men tallet kan ganges med ti om man tar med beslektede diagnoser, som antisosial personlighetsforstyrrelse, eller narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Noen ganger går selvopptatthet over i det sykelige. Og mye tyder på at det stadig blir flere med narsissistiske trekk.

Vil du finne ut om du selv er narsisst? Klikk deg ned til vår test her på siden. 

kjennetegn narsissist
Kjennetegn på en narsissist:

– I en klinisk diagnose vil symptomet være overdreven selvopptatthet. En som snakker mye om seg selv og egne prestasjoner. Skryter uhemmet. Er forfengelig, fremstiller seg som bedre enn andre, forteller eksperten.

© Getty Images

Antall narsissister øker

– Studier av amerikanske studenter indikerer at gruppen har vokst med 20 prosent siden midten av 80-tallet, forteller Espen Skorstad, psykolog, forfatter og gründer av Cut-e, et selskap som utvikler personlighetstester for arbeidslivet. Poenget med testene er å sikre at de beste kandidatene får jobben, og at kandidatene havner et sted de vil trives. 

– Narsissisme er utfordrende å kartlegge i ansettelser, blant annet fordi de personene vi her snakker om, ofte blomstrer i intervjusituasjoner. De kler seg pent, uttrykker seg godt og de ser gjerne frem til å fortelle om egen fortreffelighet. Forskning viser at de som gruppe gjør det bedre enn andre i jobbintervjuer. Følgelig er det nødvendig å benytte mer objektive og pålitelige kilder når kandidatene skal kartlegges, forteller Skorstad.

personlighetstester
Eksperten:

Espen Skorstad, psykolog, forfatter og gründer av Cut-e, et selskap som utvikler personlighetstester for arbeidslivet.

Blir noen født som narsissist?

– Her, som på så mange andre områder, handler det om en kombinasjon. Litt forenklet kan vi si at arv og miljø spiller omtrent like stor rolle, enten det gjelder narsissisme eller psykopati. Genene spiller altså en vesentlig rolle, samtidig er det grunn til å tro at oppvekst og tilknytning påvirker utviklingen.

Avvist på emosjonelle behov

Studier tyder på at folk med narsissistisk personlighetsforstyrrelse ofte har opplevd et avvisende tilknytningsmønster i hjemmet.

De er blitt avvist på emosjonelle behov, og har hatt liten tilgang på bekreftelser. Narsissisten er i utgangspunktet selvforsynt: Han eller hun sørger for seg selv. Så hvordan fremstår en fullvokst narsissist for andre?

– I en klinisk diagnose vil symptomet være overdreven selvopptatthet. En som snakker mye om seg selv og egne prestasjoner. Skryter uhemmet. Er forfengelig, fremstiller seg som bedre enn andre. Han eller hun er ofte misunnelig, mangler empati, og sliter med å stå i lange relasjoner. Narsissisten betrakter andre mennesker som et middel for å oppnå et mål. Han eller hun ser ned på vanlige mennesker og blir ofte betraktet som arrogant.

kvinnelig narsissist
Hva er en narsissist?

Narsissisten blir ofte kalt psykopatens lillebror. Men selv om alle psykopater er narsissister, så er ikke alle narsissister psykopater.

© Getty Images

Ondartet narsissisme

Det er vesentlig flere menn i denne gruppen enn kvinner, forteller Skorstad. Menn er også oftere knyttet til såkalt «malign narsissisme», det vi si ondartet. Tenk Behring Breivik, Mugabe, Hitler eller Pol Pot.

– Kvinnelig narsissisme er på den ene siden noe mer ekshibisjonistisk, på den andre siden noe mindre skjult. Det er ytterst få kvinner som vil ha det grandiose preget vi finner hos Donald Trump, takk og lov. Paris Hilton er vel kron­eksempelet på en kvinnelig narsissist.

Flere menn enn kvinner er narsissister

Hvorfor tror du det er flere menn i narsissistenes rekker?

– Hvis jeg skulle spekulere, måtte det være av evolusjonsmessige årsaker. Narsissisten har en del til felles med alfahannen, så det kan tenkes det har vært en fordel i visse situasjoner. Blant annet vet vi at narsissister har større tilgang på seksualpartnere enn andre. Dette er noe unge menn har visst siden tidenes morgen: de aller kjipeste guttene har appell, mens de snille må plukke opp restene.

egoisme
Stort ego:

Narsissister har et selvbilde som gjør at de tror de vil få til ting som «vanlige mennesker» ikke klarer.

© Getty Images

Fordeler med narsissisme

Er det noen som helst fordel med narsissisme, utover sjekkemarkedet?

– Ja, så definitivt. Fordi gruppen vi her snakker om, ofte ser på seg selv som unike, har de også potensial til å nå ganske langt. De har et selvbilde som gjør at de tror de vil få til ting som «vanlige mennesker» ikke klarer. Noe som kan virke som en drivkraft innen kunst, arbeidsliv, idrett og ledelse.

Hvis du tenker på norske stand-up-komikere, skuespillere og næringslivsledere, vil du finne en hel del slike – uten å nevne navn. Foreldre har en viktig rolle.

narsissisme barn
Narsisissme øker blant unge:

Det er både et problem å overse barnet, gi det for lite varm oppmerksomhet, og det motsatte: Overvurdere barnets egenskaper og talenter, slik at barnet begynner å se på seg selv som bedre enn andre.

© Getty Images

Narsissistiske tendenser hos barn

Det er neppe lett å være partner med en narsissist. Faktum er at eksperter på mental helse, sier man heller bør ta beina fatt. Men det er også et samfunnsproblem at selvskrytende, oppblåste narsissister tilkjemper seg plass på toppen, hvor de tar viktige avgjørelser på vegne av mange.

Det bør være et tankekors at nivået på narsissisme øker sterkt blant unge i Vesten. Og selv om gener spiller inn, tyder mye på at miljøet har en viktig rolle. Det skriver forskeren Eddie Brummelman i forskningstidsskriftet «PNAS».

For narsissistiske tendenser dannes i unge år. Som pårørende kan vi komme i skade for å nære frem narsissistiske trekk hos barna våre. Det er både et problem å overse barnet, gi det for lite varm oppmerksomhet, og det motsatte: Overvurdere barnets egenskaper og talenter, slik at barnet begynner å se på seg selv som spesiell. Bedre enn andre.

Foreldrene som gir uttrykk overfor et barn at det har rett på mer enn andre barn, kan forlede barnet til å tro at det er overlegent. Og det er akkurat det som er kjernen i den narsissistiske tankegangen. Å være spesiell. En utvalgt.

Kilder og mer informasjon: Forskning.no 

Å slite psykisk er vanligere enn mange tror. Her finner du alt du trenger å vite om angst. 

Test narsissist:

Test deg selv

Det holder ikke med noen få spørsmål for å avdekke narsissisme, men svarene på de tre spørsmålene i testen nedenfor kan gi en indikasjon. Narsissisten vil oftere velge alternativ A enn B.

a) Jeg vet alltid hva jeg skal gjøre.
b) Av og til er jeg usikker på hva jeg skal gjøre.

a) Jeg kan lese andre som en åpen bok.
b) Jeg synes det er vanskelig å tolke andre.

a) Jeg finner det enkelt å manipulere andre.
b) Jeg synes det er vanskelig å manipulere andre.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...