hvor mye kaffe?
Hvor mye kaffe?

Du kan kose deg med morgenkaffen din med god samvittighet! Kaffe reduserer risikoen for sykdom, som for eksempel demens. 

© Getty Images

Derfor bør du drikke en stor kopp kaffe hver dag

Ifølge nye studier kan kaffe minske risikoen for å utvikle en bestemt sykdom.

9. september 2018 av Gunnhild Bjørnsti / Amalie Caroline Møller Bonde

Kaffe - det sorte gull

For mange er kaffe en daglig del av morgenrutinen – og er utmerket for deg som er litt ekstra trøtt på morgenkvisten. Nå viser det seg imidlertid at kaffe ikke bare gjør deg mer våken. 

Ifølge The Journals of Gerontology viser en undersøkelse nemlig, at kaffe kan forhindre risikoen for å utvikle demens, skriver det danske Magasinet Liv.

Undersøkelsen er utført over en årrekke på 10 år med mer enn 6.000 kvinner i alderen 65 år og eldre. Studiene viste at de som drakk mer enn 261 milligram koffein (tilsvarer en stor kopp kaffe) hver dag hadde 36 prosent mindre risiko for å få demens-diagnose, i forhold til de som drakk mindre enn 64 milligram koffein hver dag.

Forskerene konkluderte at det er sterke beviser for at koffein er en beskyttende faktor for demens, men at man ikke nødvendigvis kan dra en direkte forbindelse mellom et høyere koffeinforbruk og et lavere antall demens-pasienter.

koffein i kaffe
Er kaffe sunt?

En ting er i hvert fall sikkert, det ikke skader å drikke en stor kopp kaffe (eller to) om dagen.

© Getty Images

VIsste du: Kaffedagen markeres

Visste du at 1. oktober er den Internasjonale Kaffedagen? Kaffe som deilig drikk hedres over hele verden. 

Kverner kaffebønnene selv

– Jeg feirer kaffens glede hver morgen og min favoritt heter Royal Malabar, det er en mørk indisk variant tørket i jutesekker ved Malabarkysten, forklarer Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti. Hun liker godt å prøve nye smaker, og eksperimenter gjerne, akkurat slik hun gjør med ulike viner.

Har du forresten testet: Vannkefir er en probiotisk drikke, som minner om den populære kombuchaen!

– Jeg maler bønnene selv på en gammel kaffekvern på kjøkkenbenken hjemme, og trakter filterkaffe. Med nydelig aroma som fyller rommet og med intens smak av varme munnfuller, er min kreative dag i gang, sier Gunnhild.

gunnhild bjørnsti
Hvordan lage kaffe?

– Jeg er ekstra svak for en mørk og fyldig kaffevariant, som Royal Malabar fra India. Den kverner jeg selv og har i presskannen min, sier Gunnhild Bjørnsti som er Taras vinekspert.

© Gunnhild Bjørnsti

Nøtteaktig med sjokoladepreg

Skal man ha god kaffe må man kjøpe gode kaffebønner synes jeg, sier Gunnhild Bjørnsti.

– Bønner fra Sør-Amerika, Colombia, Brasil er ofte fyldige, nøtteaktig og med sjokoladepreg. De har en litt mørkere brenneprofil og passer veldig bra som espresso, og espressobaserte melkedrikker som cappuccino og caffe latte, forklarer Odd-Steinar Tøllefsen, fra Supreme Roastworks på Grünerløkka.

– Mer elegant smak gir bønner fra Panama, Costa Rica, Etiopia og Kenya. De smaker fruktig, kompleks og søtt, med et utall nyanser. Og passer fint til vanlig traktekaffe og håndbrygging. Her er kaffen ofte litt lysere brent for å beholde frukt og sødme, sier Odd-Steinar som vant World Brewers Cup Champion i 2015.

Et godt tips til alle kaffeglade damer er å oppsøke et av de mange små kaffebrenneriene rundt om i landet og prøve deg frem til du finner en som brenner den type kaffe du liker. 

– Jo mer informasjon du kan få om plantasjen eller stedet der kaffen er dyrket, desto større er sjansen for at kaffen smaker godt, tipser Gunnhild.

Husk også at i tillegg til å være sporbar bør kaffen være nybrent og pakket i tette poser.

Odd-Steinar fra Supreme Roastworks
Kaffe Oslo:

– Spennende smaker kommer også fra andre land så ikke vær redd for å prøve ut kaffe fra Uganda, Burundi, El Salvador, Nicaragua og Guatemala, mener Odd-Steinar fra Supreme Roastworks i Oslo.

© Gunnhild Bjørnsti

Kaffe er ferskvare

– Hele bønner holder seg ferske lenger enn ferdigmalt kaffe. Kaffen oppbevares mest mulig luft- og lystett i egnet boks, og man må sjekke datostemplingen. Gammel kaffe smaker ikke godt, enten den kommer fra hele bønner eller er ferdigmalt, påpeker Bjørn Grydeland, fra Norsk Kaffeinformasjon.

Er kaffe en trend-drikk og hva styrer etterspørsel?

– Kaffetrenden om den finnes, er at stadig flere får øynene opp for kvalitetskaffe fra små uavhengige brennere og kaffebarer. Det skal være svart kaffe brygget for hånd, påpeker Odd-Steinar.

– Kaffe er som vin. Den finnes i alle prisklasser, som "blends" eller som "single origin". En rekke ulike smaksprofiler basert på plante, voksested, klimatiske forhold og ikke minst foredling (prosess hvor fruktkjøttet fjernes). Når først kaffeinteressen er vekket og man har fått øynene opp for hva kaffe kan være, øker også betalingsviljen, sier Bjørn.

kaffebrenneri
Folks interesse for kaffe har økt:

Etterspørsel etter spesialkaffe øker verden over, sier Bjørn Grydeland, fra Norsk Kaffeinformasjon.

© Getty Images

Verdens dyreste kaffe

Og det er spesielt en kaffetype som har fått mye oppmerksomhet. Den årlige produksjonen er ikke høy, produksjonsmetoden tidkrevende og derfor kan prisene fort komme opp mot 10.000 kroner kiloen for kaffen "Kopi Luwak"

Kaffebønnene koster flesk, fordi de har vært gjennom fordøyelsessystemet til Desmerkatten, et mår-lignende dyr fra Indonesia, som kun spiser de beste og mest modne kaffebærene. De ufordøyde kaffebønenne kommer ut med avføringen og plukkes opp fra bakken, renses og brennes som vanlig kaffe.

Smaken påstås å være ekstra fyldig, og forskning har vist at fordøyelsesenzymene i dyrets mage faktisk endrer kaffebønnene slik at mikrostrukturen blir annerledes.

Kilde: forskining.no

verdens dyreste kaffe
Verdens dyreste kaffe:

Kaffen "Kopi Luwak" fermenteres i fordøyelsessystemet til Desmerkatten der melkesyrebakterier bryter ned kaffebæret og blant annet gjør dem mindre bitre.

© Getty Images

Hvor mye kaffe i en presskanne?

Bruk 65 gram kaffe per liter vann, det går til all kaffetrakting; presskanne, aeropress, kokekaffe og manuell brygging.

EN LITEN HUSKELISTE:

Valg av utstyr
  • Se etter gullmerket på kaffetrakteren eller maskinen, da har den gått gjennom tester og blitt godkjent av Norsk Kaffeinformasjon. Det betyr riktig temperatur på vannet gjennom hele bryggetiden. Riktig temperatur er helt nødvendig for å få god smak på kaffen.
Skaff deg en kaffekvern
  • Velg en kaffekvern som har ulike innstillinger til ulike bryggemetoder. En god kvern skal male nøyaktig på flere malingsgrader og gi samme resultat hver gang.
Riktig malingsgrad
  • Bruker du espresso må kvernen kunne males veldig fint. Til presskanne brukes en grov malingsgrad, og til filterbrygg noe midt i mellom. Norge har standard malingsgrader, så den ferdigmalte kaffen du kjøper i butikken skal være riktig i forhold til behovet. 

hvor mye kaffe i en presskanne
Presskanne:

Flere metoder for å lage kaffe har blitt populært de seneste årene. Aeropress, presskanne, vanlig kokekaffe og manuell brygging. Hvilken metode foretrekker du?

© Getty Images

DEN LILLE KAFFEGUIDEN

Er du glad i kaffe? Det skal du i så fall ikke ha dårlig samvittighet for, for i riktige mengder er kaffe virkelig gunstig for helsen din - noe som blant annet skyldes antioksidantene.

Så mange kopper kaffe kan du drikke

1/2 kopp kaffe om dagen

Dette senker risikoen for å utvikle kreft i hjernen med 34 %.

1-2 kopper kaffe om dagen

Dette reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer med 22 %.

2-3 kopper kaffe om dagen

Dette senker risikoen for å få gallestein med cirka 40 %.

3-4 kopper kaffe om dagen

Dette reduserer risikoen for å få Parkinsons sykdom med hele 50-80 %.

4 kopper kaffe om dagen

Dette halverer risikoen for type 2-diabetes.

5 kopper kaffe om dagen eller mer

Dette senker risikoen for den ikke-hormonavhengige formen for brystkreft med 57 %.

Kilde: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...