Berits 6 byttetriks for en mer smakfull, næringsrik julekos

I julen er det nok svært mange tarmer som svekkes og kropper som må slite med både lavere energifølelse, søtsug og økt søvnbehov. Med enkle grep kan du gjøre julematen til en fest også for gode tarmbakterier, opplyser lege Berit Nordstrand.

Her er hennes 6 byttetriks for en mer smakfull, næringsrik julekos

  1. Bytt sukker med små mengder uraffinert søtt. Sukker (og kunstig søtt) byttes med rå honning, kokosblomstsukker, økologisk lønnesirup, molasse, dadler, fiken og økologiske bananer. Lag energikuler som julegodt. Begrens mengden til 1–2 teskjeer honning eller 4–5 dadler per dag.

  2. Fermentert og modnet. Berik tarmbakteriesamfunnet ditt med flere gode bakterier, melkesyrebakterier som bidrar til bedre helse. Varier mellom ulike kilder for størst mulig mangfold av gode bakterier. Gresk yoghurt, rømme, yoghurt naturell, tjukkmelk, kefir, kombucha, rå eplesidereddik, miso, tempeh, kimchi, ekte surkål (sauerkraut), ekte rødkål, moden ost, spekemat, spekesild og surdeigsbrød er flotte kilder. Lag tomatsild av min fermenterte ketchup

  3. Godt fett. Sikre deg gode fettkilder som melkefett fra økologiske, syrnede meieriprodukter, extra virgin olivenolje, avokado, kaldpresset kokosfett, nøtter, frø og nøttesmør. Men også smør, kjøttvarer, beinkraft og innmat fra dyr som beiter (f.eks. økologiske dyr). Lag ristede kryddernøtter som snacks.

  4. Korsblomstgrønnsaker. Dekk halve tallerkenen med grønnsaker. Fråts i grønnsaker fra korsblomstfamilien, da gode bakterier elsker dem! Du kan velge mellom 4000 sorter. Brokkoli, blomkål, grønnkål, hodekål og rosenkål er både kortreist og godt. Dekk halve tallerkenen med grønnsaker. Min populære brokkolisalat passer perfekt på julebordet.

  5. Urkorn og gluten. Begrens inntaket av brødmat. Bytt moderne hvetemel med økologisk urkorn for svakere gluten og mer næring. Kaldhev deigen gjennom natten (> 12 timer) for nedbrytning av gluten og stivelse. Prøv mitt grytebrød, som holder seg ferskt gjennom julen.

  6. Variert protein. Lag middagsretter av både grønnsaker, fisk/sjømat og kjøtt fra beitedyr. Fråts i grønnsaker og hold størrelsen på kjøttstykkene nede. Gryter, supper og wokretter bidrar til mindre kjøtt og mer grønt.