Ifølge lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand, er kolin et ukjent næringsstoff som nesten alle mangler.
Nordstrand skriver i sin nye bok, Tarmens medisin, at kolin er et "nyoppdaget B-vitamin" som finnes i både dyr og planter, og som er nødvendig for å bygge omega-3 (DHA) inn i hjernecellemembranen. Hun mener derfor at lite kolin kan svekke hjernens funksjon.
Husker du dårlig? Eller glemmer du ofte navn?
Helsedirektoratet i Norge har fortsatt ikke noen anbefaling når det kommer til inntak av kolin, men amerikanske helsemyndigheter definerer kolin som et vitamin og informerer om både anbefalt døgndose og vitaminets egenskaper.
En amerikansk studie viser til at 90 prosent av alle amerikanere ikke får i seg nok kolin.
Her er noen av grunnene til at Berit Norstrand mener du bør få i deg mer kolin:
- Kolin trengs for en velfungerende lever.
- Kolin under fosterutviklingen påvirker dannelsen av nye celler.
- Kolin gir deg bedre hukommelse.

NYTT VITAMIN: Ifølge Berit Nordstrand burde flere ha fokus på å få i seg nok kolin.
© Mads WIdenSlik får du i deg kolin
Renskåret er kolinfattig. Men ifølge Nordstrand finnes det mye annen kolinrik mat.
Her er de beste kildene du finner:
- Mest fra lever og innmat
Men også litt fra:
- Torsk
- Reker
- Kamskjell
- Hvetekim
- Limabønner
- Eggeplommer
- Grønne bladgrønnsaker
- Brokkoli
- Blomkål
- Asparges
- Rosenkål
TIPS: Du dekker halve dagsbehovet med en omelett av 2 økologiske egg.

EGG: To økologiske egg dekker dagsbehovet for kolin.
© GettyimagesDenne artikkelen er skrevet i forbindelse med Frisk Start 2018, og i samarbeid med Berit Nordstrand.