autoimmun sykdom google informasjon
Sykdommen som fortviler:

Det er fortvilet å få en sykdom som er for alltid. Som legevitenskapen mener bare kan bremses og dempes. Mange googler. Jakter på flere svar enn den forskrevne medisin.

© Getty Images

Den autoimmune bølgen

Det velter en bølge av kroniske sykdommer inn over den vestlige verden. Hva er det som skjer? Og hvordan kan vi beskytte oss?

5. august 2018 av Lisbeth Pettersen

Cøliaki, Crohns og MS

Det er magasinet Nature som legger frem den skremmende statistikken: Fra 1950 til 2000 er økningen av auto­immune sykdommer nesten femdoblet.

På toppen troner cøliaki og overfølsomhet for gluten. Forskning.no skriver at cøliaki er arvelig, men at mange med cøliakigener aldri blir syke. Det må altså være noe som utløser sykdommen, men hva?

Nummer to på toppen er Crohns sykdom. Crohns og ulcerøs kolitt er betennelsessykdommer i tarmen. Over 20 000 nordmenn har inflammatoriske tarmsykdommer.

Den tredje på autoimmun-toppen er MS – Multippel sklerose.

– Hva er det som skjer, og finnes det noe vi kan gjøre for å stoppe det?, spør Taras spaltist Lisbeth Pettersen. Hun har praktisert zen og mindfulnessmeditasjon i 25 år, og har bakgrunn som journalist og gründer.

Lisbeth Pettersen meditasjon
Til stede med Lisbeth Pettersen:

Vil du vite mer, kontakt meg via facebook­siden «Zen Lounge Oslo». Her legger jeg også ut informasjon om ny forskning på kropp og sinn.

© Esten Borgos

Den fortvilende diagnosen

Det er fortvilet å få en sykdom som er for alltid. Som legevitenskapen mener bare kan bremses og dempes. Mange googler. Jakter på flere svar enn den forskrevne medisin. Informasjon som du kanskje ikke får av fastlegen din, fordi han som lege kun kan uttale seg om det som er opplest og vedtatt.

Selv har jeg fatigue etter kreftsykdom og cellegiftbehandlinger. Sykdomsbildet på fatigue ligner flere betennelsessykdommer og ME – sykdommer som det ikke finnes medisiner for, og hvor man blir overlatt til å prøve seg frem selv.

Jeg har funnet helsekostpreparater som hjelper meg og demper symptomene. Produktene jeg tar selges ikke i Norge, jeg handler fra helsekostbutikker i Sverige.

syk kvinne fortvilet
Autoimmune sykdommer har økt kraftig:

De siste 70 årene har stadig flere i samfunnet vårt blitt diagnostisert med sykdommer det tilsynelatende ikke finnes noen kur mot, kun de siste årene har forskerne så smått begynt å gjøre en innsats for å finne alternative løsninger som kan hjelpe dem som er rammet.

© Getty Images

Kosthold, livsstil, gener og sykdom

Det kommer stadig ny forskning som kan oppdatere oss på forbindelser mellom hva slags kosthold vi har, hvilken livsstil vi velger, hva som er forutbestemt gjennom våre gener og hva slags sykdommer vi kan utvikle. Vi kan gjøre mye for å forebygge og roe ned viser det seg.

Indremedisiner Fedon Lindberg var tidlig ute med nye, og for mange kontroversielle råd, han fikk massiv motstand fra norske kostholdseksperter da han anbefalte folk å kutte ned på karbohydrater og ikke spise så mye brød og poteter.

De naturlige medisinene

Tara Frisk Start sin egen lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand, gjør en kjempeinnsats for å få oss til å skjønne at vi må ta vare på de tarmbakteriefamiliene som bor i oss. Og at plantebasert mat, gjerne syrnet, er gull. Helt naturlig, og veldig enkelt. Det er slik våre bestemødre levde.

Internasjonalt går debatten om marihuana som medisin. I Norge finnes det et par medisiner som inneholder cannabis, men disse er det bare svært syke pasienter som får. Det må søkes spesielt, legen kan ikke bare skrive ut slike medisiner. Hvorfor ikke?

Ute i verden øker legaliseringen av medisinsk marihuana raskt. I tillegg behandler stadig flere seg selv med den delen av cannabisplanten som ikke gir rus: CBD-olje. Oljen selges som kosttilskudd i mange land, og brukes til å dempe smerter, forebygge epilepsianfall og stagge autoimmune symptomer.

Nature skriver i juni 2018 om kliniske studier som har funnet effekt av cannabis på revmatoid artritt, slitasjegikt og fibromyalgi.

berit nordstrand tarmens medisin
Lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand:

Metoden til Nordstrand består av å spise mat som gir optimalt mangfold av tarmbakterier, som igjen påvirker resten av kroppen, og kan forebygge en rekke lidelser og livsstilssykdommer.

© Studio Dreyer Hensley, Gyldendal / Getty Images

Hvor mye forskes det på autoimmunitet?

Ja, hvor står egentlig internasjonal medisinsk forsk­ning i dag når det gjelder autoimmune sykdommer? Jeg har spurt Anders Krokfoss, daglig leder, partner og kursholder i Funksjonellmedisinsk Institutt. Han og det medisinske teamet var nylig på IFM-konferansen i New York, for å bli oppdatert av flere av verdens ledende forskere på autoimmunitet.

– For tiden forskes det mye for å forstå mekanismene bak autoimmune sykdommer. Et viktig funn er at kombinasjonen av lekk tarm, miljøfaktorer (kosthold, miljøgifter, stress m.m.), ubalanser i mikrobiomet (livet i tarmen) samt gener til sammen kan skape en storm som utløser systemisk inflammasjon, og autoimmun sykdom.

En av foredragsholderne ved konferansen, Harvard-professoren Alessio Fasano, sa at vi ikke fødes med en gen-skjebne om å utvikle kroniske inflammatoriske sykdommer. Han mener at vi ved å adressere alle de underliggende årsakene, potensielt kan reversere eller stabilisere tilstanden.

Anders Krokfoss
Rammet av autoimmun sykdom:

Anders Krokfoss har vært spesielt opptatt av temaet etter at han selv for ti år siden fikk diagnosen ulcerøs colitt. Han satte i gang med research.

© Funksjonellmedisinsk Institutt

Research for å hjelpe seg selv

– Forskningen og kunnskapen jeg fant, satte meg i stand til å hjelpe meg selv. Jeg tok tak i de underliggende problemene, ble kvitt symptomene på fire måneder, og nå er de borte.

Så hva er oppskriften? Det finnes ikke ett svar som passer alle.

– Fasano viser at det er mulig å reversere autoimmune tilstander gjennom å forstå og deretter adressere problemene. Men det er store, individuelle forskjeller. Derfor bør man, ifølge Fasano, ta for seg hver enkelt person, og først finne ut hva årsaken til funksjonsnedsettelsen er. For det er det det handler om: At systemet ikke fungerer optimalt, sier Krokfoss.

– Selv har jeg en genetisk disposisjon som gjør at jeg må være forsiktig med hvordan jeg lever, og hva jeg spiser, resten av livet. I begynnelsen var mitt fokus å roe ned de akutte inflammasjonene, og da spiste jeg mye kjøtt, kokte grønnsaker og annen mat som jeg opplevde var relativt immunologisk nøytral, samtidig som jeg kuttet ut melk, gluten og sukker. Senere utviklet jeg kostholdet og fokuserte på mat som gir god tarmflora og tetter lekk tarm. Mat som inneholder gode bakterier, altså probiotisk mat, som for eksempel syrnet mat. Samt prebiotisk mat som mye rotgrønnsaker, masse grønn og levende mat og nøtter.

Trenger individuell behandling

Anders Krokfoss understreker at han ikke på et generelt grunnlag vil anbefale andre mennesker sitt personlige kosthold, fordi kroniske sykdommer kan ha svært sammensatte årsaksbilder, med store individuelle forskjeller.

– Det er nettopp denne typen forståelse vi tar utgangspunkt i ved instituttet. Alle er forskjellige, og i stedet for å fokusere på symptombehandling, søker vi svar på hvorfor immunsystemet er ute av kontroll. Vi ser på kroppen som en helhet, og at tilstanden i ett system påvirker funksjonen i de andre.

– Vi skiller oss også fra det ordinære helse­vesenet ved at vi bruker ny helseteknologi, og raskt integrerer ny forskning vi mener er trygg. ν

Kilde: funksjonellmedisin.no, nature.com, forskning.no

Seneste

Kanskje er du også interessert i...