Carina Olset

HYLLET: Carina Olset fikk enormt mange henvendelser og tilbakemeldinger etter at hun sto frem med sykdommen i fjor.

© Svein Finneide

– Jeg kunne holdt kjeft og bevart glansbildet av meg selv. Jeg valgte heller å være ærlig.

NRK-profil Carina Olset valgte å dele ydmykende detaljer rundt tarmsykdommen sin for å hjelpe andre i samme situasjon.

23. februar 2016 av Lisbeth Skøelv

NRK-programlederen Carina Olset introduserer seg slik på bloggen sin:

«Jeg har ulcerøs kolitt og cøliaki. Det er noe dritt, men det går fint an å leve med.»

Åpenheten hennes rundt sykdommen er også grunnen til at Tara valgte ut Burfjord-jenta som én av seks finalister under kåringen Årets modigste kvinne 2015. 

Trodde hun var kreftsyk

For Carina led i stillhet i mange år. Fra hun ble syk for fem år siden til hun brøt tausheten og tabuet ved å holde foredrag om sykdommen sin for Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer i mai i fjor.

De færreste visste hva hun slet med i det daglige. Det var under en jentetur til New York i påsken 2011 hun ble dårlig i magen, måtte hyppig på toalettet og oppdaget blod i avføringen. 

– Jeg dro rett til legen da jeg kom hjem. Siden faren min har hatt tykktarmskreft, var jeg sikker på at jeg hadde det samme som ham. I stedet fikk jeg diagnosen ulcerøs kolitt, som jeg aldri hadde hørt om, forteller hun om betennelsessykdommen som rammer endetarmen og nedre deler av tykktarmen.

Det har vært en lang og tøff vei for Carina siden sykdomsutbruddet i 2011.

I tillegg til å teste en rekke medisiner med ulikt hell, fått svært kratige bivirkninger og vært innlagt på sykeshuset fem ganger – fikk 34-åringen også påvist sykdommen cøliaki, noe som har ført til at hun mistet mye hår og måtte klippe seg kort.

Sliter du med magetrøbbel? 9 matvarer som får orden på magen din

Bleie på TV

Til tross for den svært krevende diagnosen, har det aldri vært et tema for den blide nordlendingen å droppe jobb – så lenge formen var oppegående.

Carina vil ikke gå med på at det det føltes som et nederlag å stå stivpyntet med bleie på direktesendt tv, under åpningen av Bodø kulturhus.

– Nei, sånn var det bare, og sånn måtte det være om jeg skulle gjøre jobben min. For skulle det skje noe akutt, var det selvsagt bedre at det kom i bleien enn nedover leggene mine. Det var nemlig aldri et alternativ å IKKE lede direktesendingen jeg hadde gledet meg så til.

Sportsprofilen har også vært åpen om sin hittil mest ydmykende episode.

Da NRK sendte privatlandskampen mellom Norge og Nederland i april i fjor, og mens nasjonalsangen ble spilt foran oppgjøret, gjorde Carina i buksen – på direkten.

Carina Olset under Årets modigste kvinne-kåringen
IMPONERT:

Taras sjefredaktør Torunn Pettersen berømmer Årets modigste kvinne-finalist Carina Olset for åpenheten hun har vist i forbindelse med den skambelagte sykdommen.

© Espen Solli
NRK-PROFIL:
NRK-PROFIL:

Carina Olset har hatt mange forskjellige programlederjobber i NRK, men det var i sporten hun begynte tv-karrieren. Her er hun sammen med Egil «Drillo» Olsen og Arne Scheie da hun ledet sendingene under fotball-EM i 2012.

© Kim Erlandsen / NRK

Valgte ærlighet fremfor fasade

– Jeg bestemte meg for at skulle jeg først snakke åpent om noe så privat, kunne jeg ikke legge noe imellom, det var jeg hele tiden veldig klar på, ellers ville ikke folk skjønne hvor alvorlig og hemmende sykdommen kan være. Ingen ville tjene på at jeg skjønnmalte situasjonen. Jeg måtte gå noen runder med meg selv – og med kjæresten – for å kjenne på om jeg var modig nok til å være så ærlig. Motivasjonen min var å kunne la andre si: «Jeg har det samme som Carina», å lette situasjonen litt for dem også, sier hun.

Da 34-åringen valgte å snakke om sykdommen, visste hun ikke at det kunne bety så mye for så mange eller at det skulle bli så stort. 

– Jeg ante heller ikke at det var så mange som hadde ulcerøs kolitt, fordi folk snakket ikke om det. Det viste seg at tre kolleger har samme sykdommen, forteller hun. 

Visste du at probiotika gir deg bedre tarmhelse og immunforsvar?

Tok kontroll:
Tok kontroll:

– Jeg kan nesten ikke tenke meg noe som er mer skambelagt som voksen enn å gjøre i buksa. Men jeg tok kontroll over situasjonen, og det er jeg stolt av. Hvis min historie kan hjelpe andre, er det verdt åpenheten, sier NRKs dyktige programleder Carina Olset.

© Svein Finneide

 

Carina forstår at andre kan synes hun er modig som viser frem helt andre sider ved seg enn man er vant til at kjendiser gjør.

– Jeg er ikke så veldig opptatt av å være kjendis, men akkurat i denne sammenhengen var det en fordel for å få ut budskapet. I den verden jeg jobber i, skal man være kul, se bra ut og være vellykket. Det å fortelle at livet mitt er langt fra slik det ser ut, eller at det er så lett å gjøre jobben jeg gjør, er kanskje litt modig. Jeg kunne holdt kjeft og bevart glansbildet av meg selv, den «perfekte» fasaden. Jeg valgte å heller være ærlig, sier Carina.


Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...