© Getty Images

5 konkrete løsninger som gir deg indre balanse

Kroppen din – både innvendig og utvendig – bør helst være i balanse. Da har du det best!

24. september 2021 av Gitte Høj

Kanskje du mest av alt føler en indre uro? Mye endrer seg over tid, og det som en gang virket enkelt og kjent, blir nytt og annerledes. Vi har laget et oppsett du kan følge for å gjenopprette din indre balanse.

To skritt frem og ett tilbake

Din egen opplevelse av ubalanse kan være forankret i flere faktorer. Du kan for eksempel ha kommet i overgangsalderen, noe som kan gå ut over balansen din. Det kan også være du opplever ubalanse i livet på flere fronter samtidig. Fysisk, mentalt, følelsesmessig – muligens sliter du med anstrengte sosiale relasjoner. For alle punktene der du føler deg i balanse, er det viktig å huske at veien til ubalanse dessverre også kan være kort. 

Noen av oss kan føle et nesten instinktivt behov for å bremse opp. Vi trenger å ta en pause og spørre oss selv hva som skjer med oss nå. Fordelen ved å roe bevisst ned, kan være at det blir lettere for deg å få gjenopprettet kontakten med deg selv. Det kan føre deg i riktig retning og sørge for at du kan fortsette å bli en mer balansert utgave av deg selv!

Hormonene dine er urolige

Hormonelle svigninger kan til en viss grad forårsake både fysiske og psykiske endringer. Når du føler deg nedstemt, mer usikker og urolig enn du har vært på lenge, vil disse følelsene selvfølgelig gå utover din indre balanse.

Kroppen din forandrer seg

Kroppen din forandrer seg i takt med at du blir eldre. Kanskje du opplever at leddene knirker, du sliter med mer stivhet og smerter enn tidligere. Alle disse endringene kan forårsake usikkerhet rundt din egen kropp og helse.

Her finner du 3 øvelser for knirkefrie knær

Rollen som mor er i endring

Barna dine er kommet i en alder hvor de er blitt mer selvstendige og er ikke lenger like avhengig av deg. Det kan også være at de er i ferd å pakke sakene og flytte hjemmefra. En livsendring som dette fører vanligvis til følelsesmessig uro og ubalanse, fordi det innebærer at du må revurdere deg selv som person og din rolle som mor.

Parforholdet ditt er anstrengt 

Kanskje er forholdet til partneren din i endring også. Du føler at uansett hva problemet er så står dere i hvert deres hjørne, og man blir sittende igjen med følelsen av at man må bli kjent med hverandre på nytt. Fundamentet rister litt, og forholdet eller ekteskapet er under press, noe som stresser en. 

© Getty Images
© Getty Images

5 konkrete løsninger som gir deg indre balanse

1. Få pusten din i balanse

Hvorfor?

Kanskje er det mulig at du kan forbedre pusten din? Prøv å trekke puste gjennom nesen, slik at oksygenet du trekker inn, blir fuktet, oppvarmet og rengjort. Dette vil også berolige kroppen, nervesystemet og musklene dine. I tillegg til at du får et mer effektivisert oksygeninntak. 

Den spesifikke øvelsen her, vekselpusten, skaper indre balanse og gjør deg roligere, noe som også styrker deg mentalt.

Hvordan?

Øvelsen utføres i et rolig og forsiktig tempo og innebærer at du puster annenhver gang gjennom høyre og venstre nesebor. 

 • Sett deg i en behagelig stilling med rett rygg og lukkede øyne. 
 • Legg venstre hånd på venstre kne. Plasser høyre pekefinger og langfinger mellom øyenbrynene dine. Høyre ring- og lillefinger skal åpne og lukke venstre nesebor, og høyre tommel skal åpne og lukke høyre nesebor. Du er klar for vekselpusten! 
 • Lukk først høyre nesebor og pust dypt inn gjennom venstre. Skift så nesebor og pust sakte ut gjennom høyre. Deretter pust inn gjennom det høyre og ut gjennom venstre. Det var en runde! 
 • Øvelsen består av at du puster ut og gjennom det ene neseboret, deretter skifter du og puster inn og ut gjennom det andre. 
 • Fortsett denne pusteøvelsen i 5–10 runder.
© Getty Images

2. Yoga får deg i likevekt

Hvorfor? 

Generelt kan man si at yoga er mye mer enn en treningsform. Det er også et verktøy du kan bruke for å finne eller gjenopprette balanse i livet. Posisjonene fra yin og hatha, for eksempel, hjelper deg å frigjøre fysiske spenninger, men de skaper også kroppslig og indre balanse. Den spesifikke posisjonen her fra yinyoga gir deg en pause og har en positiv effekt på sinnet ditt. I tillegg trener den tilstedeværelse og hjelper å bryte destruktive og negative tanker.

Hvordan? 

Stillingen holdes i 3–5 minutter. Sett på alarm om det trengs. La både tyngdekraften og roen strekke kropp og sinn. 

 • Stå i en lett bred posisjon. La tærne og knærne peke litt ut til siden. 
 • Sett deg på huk. La avstanden mellom bena dine passe i forhold til knærne. 
 • Press håndflatene sammen og bruk albuene til å presse knærne litt fra hverandre.

Her finner du enda flere yogastillinger som gir bedre hormonbalanse.

© Getty Images

3. Dyrk stille nærvær i naturen

Hvorfor? 

Mindfulness ute i naturen skaper ro og tilstedeværelse. Det krever litt øvelse å være til stede, mentalt, her og nå – fra øyeblikk til øyeblikk, med de inntrykkene du opplever. Ved å være i naturen med dette som mål, er det mulig for deg å oppnå en indre balanse. Denne øvelsen vil hjelpe deg med å være til stede der du befinner deg, åpne sansene dine og skjerpe oppmerksomheten i forhold til det du opplever.

Hvordan?

Gjør deg klar til en tur i stillhet. Hvis du tar med mobilen, må den være på lydløs. Gå gjerne i skogen, i hagen, til et stille vann eller i parken. Sett av tid, gjerne 15 minutter hver dag, til denne turen med akkurat dette som mål. 

 • Sett i gang. Flytt bevisstheten din bort fra tanker og fokuser i stedet på det du ser, hører, lukter og føler. 
 • Hva er rundt deg, som farger, dufter og lyder? Bruk sansene, og ta stillheten innover deg. 
 • Husk at bevisstheten din bare kan fokusere på én ting av gangen effektivt, og derfor kan du forsøke å flytte oppmerksomheten fra tankene dine og ned i kroppen og ut i sansene.
© Getty Images

4. Tren takknemlighetsmuskelen

Hvorfor? 

Generelt er takknemlighet en sterk kraft som påvirker deg både fysisk og psykisk. Takknemlighet er å akseptere det som er, både det gode og det onde. Oppturer, nedturer snarveier og omveier. Å møte den vil gi deg en indre balanse. 

Konkret handler øvelsen om å lære å sette ord på din takknemlighet og kartlegge din påfølgende indre tilstand. Aksept og takknemlighet kan være en katalysator for å gjenopprette en indre balanse fordi du bestemmer deg for å omfavne det vanskelige. 

Hvordan? 

Skaff deg en fin notatbok som du kan bruke til å gjøre daglige notater. 

 • Vær åpen. Skriv ned tre ting du virkelig er takknemlig for. Barn, familie, venninner, bolig og jobb. Situasjoner og vaner. Skriv om hverdagslige ting. Smått og stort. 
 • Når du kjenner at du har det vanskelig, og smerten, uroen, ubehaget og tomheten sniker seg inn, skriv om det! 
 • Skriv ned tre ting som du opplever som utfordrende. Vær konkret. 
 • Allerede her kan du velge å være takknemlig og ikke fordømme livet på grunn av omstendighetene. Unngå å kjempe imot det som ikke føles bra eller negativt. 
 • Finn ut av hva som er vanskelig å akseptere, eller hva som gjør det vanskelig for deg å føle takknemlighet for, når du ikke har det bra. 
© Getty Images

5. Drikk deg til indre balanse

Hvorfor? 

En varm kopp te gir en enkel følelse av velvære og samtidig en sunn pause i en travel hverdag. Spesielt hvis du tar deg tid til å nyte den og føle på den mentale boosten denne stunden kan gi, i tillegg til en bedre indre balanse. Mer spesifikt finnes det ayurvedisk te, som bygger på den over 5000 år gamle indiske filosofien om å leve i balanse med seg selv og naturen. Ayurveda er en anerkjent retning innen urtemedisin (fytoterapi) og hviler på ideen om tre forskjellige kroppstyper og sinnstilstander: vata (beroligende), pitta (lindrende) og kapha (oppkvikkende). 

Hvordan? 

Pukka Tea er inspirert av ayurveda, og her kan du finne mange forskjellige smaksvarianter. Prøv for eksempel Womankind, som består av rose, vanilje og kamille. En unik blanding av balanserende urter som du kan drikke daglig som din egen lille mentale boost. 

 • La dette bli starten på dagen. Lag en kopp te, og finn deg en egen plass der du kan være deg selv.

Les også: Slik avgjør du om det er angst eller frykt

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...