solkremer til påsken
Sterke stråler -

Pass ekstra godt på huden etter vinteren, det er lenge siden den ble utsatt for sterke solstråler!

© Getty Images

Solvettregler i påsken: Dette bør du vite før du soler deg!

Med påsken kommer sola! Men pass på, solstrålene er ekstra sterke på fjellet, og vinterhuden din er ikke vant til mye sol! Her er noen huskeregler når det kommer til solkrem og solvett i påsken.

9. april 2019 av Trine Wang

Endelig kommer solen frem etter en lang vinter. Det er fort gjort å sette seg rett ut og nyte, men det er viktig å huske på at huden ikke har blitt eksponert for sterke solstråler på lang tid. Derfor er det ekstra viktig med solpleie som beskytter og hindrer skader i huden. 

Solvett er viktig

Enten du reiser bort til varmere strøk eller foretrekker sol og snø på fjellet, så er det like viktig å unngå å bli brent. Sol er bra for helsen vår, men overdreven soling kan føre til både forbrenning, hudkreft og raskere aldring av huden. Dette er viktige grunner til å smøre seg riktig, og ikke minst bruke en solkrem som beskytter deg på en god måte. 

solfaktor, solbeskyttelse i påsken
Husk solfaktor på fjellet!

Solstrålene er ekstra sterke på fjellet, så husk å beskytte huden din!

© Getty Images


Hvordan beskytte huden?

En god solkrem må gi beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. Det er nemlig UVA-strålene som forårsaker hudaldring, mens det er UVB-strålene som gjør huden brent. De aller fleste solkremer i dag inneholder beskyttelse mot begge typer stråler, men det er greit å dobbeltsjekke før du kjøper. Alle solkremer fra seriøse leverandører skal være tydelig merket. 

Solbeskyttelse hele året

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Helene ved Senzie Medispa i Oslo er svært opptatt av solvett. – Jeg anbefaler alle å bruke solkrem hver eneste dag, selv om det regner. UVA-stråler er tilstede selv om det er overskyet og det er viktig å beskytte seg også mot disse. Kort sagt bør solkrem inngå i enhver hudpleierutine hele året. 

Det finnes noen gylne forhåndsregler for å forebygge solskader.

1. Solkrem og C-vitamin-serum

Bruk solkrem hver dag hele året! Suppler gjerne med et C-vitamin serum under solkremen. C- vitaminer hjelper til med å beskytte cellene fra de frie radikalene som sollyset skaper, og solkrem alene klarer ikke å bekjempe disse. Antioksidanter kan også bidra til å reparere gamle solskader i huden.

2. Riktig dose SPF

Mange sier de bruker solkrem, men sannheten er at de aller fleste bruker for lite produkt. Tenk at ansikt og hals skal ha en teskje med solkrem for å oppnå den faktoren som står på tuben. 

3. Et sunt forhold til sol

Nordmenn er blant verdenstoppen i antall tilfeller med hudkreft som oppdages hvert år. En av grunnene til dette er vårt forhold til sol. Vi bor i et land med flere regndager enn soldager og når vi reiser på påskefjellet, til syden eller har en solrik sommer, så går vi ”all in”. Huden vår som er vant til ullgenser og mørketid får sjokk når den soles ”av og på” gjennom året. Hvis man i tillegg er sløv med solkrem, blir cellene skadet. Cellene tåler en støyt, men om de repetitivt blir ødelagt og slitt på av sol og frie radikaler, vil til slutt genmaterialet (DNA) i cellene bli ødelagt. Når det skjer, får vi det som heter celleforandringer som er forstadiet til kreft. Det å ha et sunt forhold til solen innebærer flere ting, men generelle råd er å bruke solkrem, søke ly i skyggen når solen er sterkest, og bruke dekkende plagg og solbriller (spesielt på barn) for å skjerme seg mot strålene. 

solbeskyttelse, påske solkrem
Solbeskyttelse i påsken -

Det er lite som slår skyfrie soldager på påskefjellet! Smører du huden din jevnlig, unngår du solskader.

© Getty Images

Visste du at?

Solen står for 80% av hudens aldring, og solskader du pådrar deg i ung alder kan medføre for tidlig aldring i form av rynker, linjer, grov hud, sprengte blodkar og generelt dårlig hudkvalitet. Solkrem kan derfor sies å være den beste og rimeligste anti-age-kremen som finnes.

Solkrem til din hud

Nyt påskesol og kos, og beskytt huden med kremer tilpasset din hud og dine behov. Du trenger ikke være redd for solstrålene, men det er viktig å ha et bevisst forhold til soleksponering og hvordan det kan ha en ødeleggende effekt om solingen overdrives eller du ikke beskytter huden. Under er et utvalg av vårens solnyheter som passer perfekt til påske:

solkremer til påske, dior solkrem, solkrem med farge
Solkremer til påske!

Fra venstre:

  • 1. Anthelios Pigmentation Creme SPF 50+ er en lett farget solkrem som skal forebygge og redusere pigmentforandringer. Parfymefri, hypoallergen og tetter ikke porene. 50 ml, 239 kr (La Roche-Posay).
  • 2. Sun Lip Gloss Pink Pearl SPF 25 er en lipgloss med en frisk rosatone, vitaminer og faktor som beskytter leppene, 12 ml, 129 kr (Cliniderm).
  • 3. Idéal Soleil Pocket Size SPF 50 er en lett solkrem i en smart ministørrelse som passer like bra å ha med seg i skibakken som i vesken. Hypoallergen og vannresistent. 30 ml, 99 kr (Vichy).
  • 4. Sun Protection Cream SPF 30 er lett å påføre og gir godt med fukt, 50 ml, 449 kr (Matis).
  • 5. Alpha Day Lotion SPF 15 inneholder melkesyre som skal forebygge ujevn pigmentering, 100 ml, 699 kr (Environ).
  • 6. Beautifying Protective Milk in Mist SPF 30 inneholder Tan Beautifier Complex som skal gi langvarig farge. Lett formel i sprayform for ansikt og kropp. 125 ml, 365 kr (Dior).
  • 7. Triple Protection Factor SPF 50 har en lett, universell fargetone som passer alle og gir ekstra glød. Med høy beskyttelse, perfekt for daglig bruk. 50 ml, 999 kr (Elizabeth Arden).
© produsentene

Seneste

Kanskje er du også interessert i...