solkremer til påske
Sterke stråler:

Pass ekstra godt på huden etter vinteren, det er lenge siden den ble utsatt for sterke solstråler!

© Getty Images

Solvettregler i påsken: Dette bør du vite før du soler deg!

Med påsken kommer sola! Men pass på, solstrålene er ekstra sterke på fjellet, og vinterhuden din er ikke vant til mye sol! Her er noen huskeregler når det kommer til solvett i påsken – og en guide til solkremer som beskytter deg i påskesolen.

31. mars 2022 av Trine Wang og Cecilie Espensen

Endelig kommer solen frem etter en lang vinter. Det er fort gjort å sette seg rett ut og nyte, men det er viktig å huske på at huden ikke har blitt eksponert for sterke solstråler på lang tid. Derfor er det ekstra viktig med solpleie som beskytter og hindrer skader i huden. 

Solvett er viktig

Sol er bra for helsen vår, men overdreven soling kan føre til både forbrenning, hudkreft og raskere aldring av huden. Dette er viktige grunner til å smøre seg riktig, og ikke minst bruke en solkrem som beskytter deg på en god måte. 

solfaktor i påsken
Husk solfaktor på fjellet!

Solstrålene er ekstra sterke på fjellet, så husk å beskytte huden din!

© Getty Images

Hvordan beskytte huden?

En god solkrem må gi beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. Det er nemlig UVA-strålene som forårsaker hudaldring, mens det er UVB-strålene som gjør huden brent. De aller fleste solkremer i dag inneholder beskyttelse mot begge typer stråler, men det er greit å dobbeltsjekke før du kjøper. Alle solkremer fra seriøse leverandører skal være tydelig merket. 

Solbeskyttelse hele året

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Helene ved Senzie Medispa i Oslo er svært opptatt av solvett. – Jeg anbefaler alle å bruke solkrem hver eneste dag, selv om det regner. UVA-stråler er tilstede selv om det er overskyet og det er viktig å beskytte seg også mot disse. Kort sagt bør solkrem inngå i enhver hudpleierutine hele året. 

Det finnes noen gylne forhåndsregler for å forebygge solskader.

1. Solkrem og C-vitamin-serum

Bruk solkrem hver dag hele året! Suppler gjerne med et C-vitamin serum under solkremen. C- vitaminer hjelper til med å beskytte cellene fra de frie radikalene som sollyset skaper, og solkrem alene klarer ikke å bekjempe disse. Antioksidanter kan også bidra til å reparere gamle solskader i huden.

2. Riktig dose SPF

Mange sier de bruker solkrem, men sannheten er at de aller fleste bruker for lite produkt. Tenk at ansikt og hals skal ha en teskje med solkrem for å oppnå den faktoren som står på tuben. 

3. Et sunt forhold til sol

Nordmenn er blant verdenstoppen i antall tilfeller med hudkreft som oppdages hvert år. En av grunnene til dette er vårt forhold til sol. Vi bor i et land med flere regndager enn soldager og når vi reiser på påskefjellet, til syden eller har en solrik sommer, så går vi ”all in”. Huden vår som er vant til ullgenser og mørketid får sjokk når den soles ”av og på” gjennom året. Hvis man i tillegg er sløv med solkrem, blir cellene skadet. Cellene tåler en støyt, men om de repetitivt blir ødelagt og slitt på av sol og frie radikaler, vil til slutt genmaterialet (DNA) i cellene bli ødelagt. Når det skjer, får vi det som heter celleforandringer som er forstadiet til kreft. Det å ha et sunt forhold til solen innebærer flere ting, men generelle råd er å bruke solkrem, søke ly i skyggen når solen er sterkest, og bruke dekkende plagg og solbriller (spesielt på barn) for å skjerme seg mot strålene. 

solbeskyttelse påske
Solbeskyttelse i påsken:

Det er lite som slår skyfrie soldager på påskefjellet! Smører du huden din jevnlig, unngår du solskader.

© Getty Images

Visste du at?

Solen står for 80% av hudens aldring, og solskader du pådrar deg i ung alder kan medføre for tidlig aldring i form av rynker, linjer, grov hud, sprengte blodkar og generelt dårlig hudkvalitet. Solkrem kan derfor sies å være den beste og rimeligste anti-age-kremen som finnes.

Solkrem til din hud

Nyt påskesol og kos, og beskytt huden med kremer tilpasset din hud og dine behov. Du trenger ikke være redd for solstrålene, men det er viktig å ha et bevisst forhold til soleksponering og hvordan det kan ha en ødeleggende effekt om solingen overdrives eller du ikke beskytter huden. Under er et utvalg av vårens solnyheter som passer perfekt til påske:

Biotherm Waterlover Face Sunscreen 50+


© Produsenten

Solkrem som beskytter huden og miljøet

Biotherm Waterlover Face Sunscreen 50+ verner om både ansiktet og miljøet. Selve tuben er laget av bærekraftig papir og inni finner du UVA- og UVB-beskyttelse beriket med E-vitamin, antioksidanter og et spesielt antialdrende solfilter som sammen beskytter ekstra godt mot pigmentforandringer og rynker – og som ikke skader miljøet i havet. 30 ml koster 275 kr her.

Cliniderm Ultra Light Sun Face Fluid SPF 50+


© Produsenten

Solkrem som passer til alle hudtyper

Ultralett solbeskyttelse og rikelig med fukt er pakket inn i Cliniderm Ultra Light Sun Face Fluid SPF 50+. Solkremen trekker raskt inn i huden og derfor fin å bruke under sminke. Den sørger for å beskytte ansiktet mot UVA- og UVB-stråler, mens hyaluronsyre sørger for å tilføre fukt og antioksidanter beskytter mot forurensning. Den parfymefri solkremen er vann- og svetteresistent og passer til alle hudtyper og spesielt sensitiv hud. 40 ml, koster 239,90 kr her.

Cosmica Sun Mousse SPF 30


© Produsenten

Solkrem for sensitiv hud

Har du sensitiv hud, er Cosmicas Sun Mousse SPF 30 et godt tips. Påfør den i ansiktet og på hals og decolleté – ikke glem ørene – og nyt påskesolen vel vitende om at huden er godt beskyttet mot både UVA- og UVB-strålene. Den uparfymerte moussen inneholder Triple Moist Complex som sørger for langvarig fukt og har en superlett konsistens. 150 ml koster 269,90 kr her.

Clinique Superdefense City Block Daily Energy + Face Protector Broad Spectrum SPF 50


© Produsenten

Solkrem til bypåsken

Foretrekker du by foran fjell? Da er Superdefense City Block Daily Energy + Face Protector Broad Spectrum SPF 50 din venn. Møt byens forurensning og solens skadelige stråler godt beskyttet med denne oljefrie og vektløse solkremen med et hint av farge og Cliniques egen antialdring-teknologi. Påføres før makeup. 40 ml koster 279 kr her.

Korres Red Grape Tinted Daily Sunscreen Face Cream SPF 50


© Produsenten

Solkrem mot pigmentflekker

Stamceller fra røde druer er klinisk bevist å motvirke dannelsen og synligheten av pigmentflekker og er magien i Korres Red Grape Tinted Daily Sunscreen Face Cream SPF 50 (50 ml) som kombinerer hudpleie, solbeskyttelse og sminke i ett og samme produkt. Full UVA- og UVB-beskyttelse, et hint av farge med mattende effekt og ekstrakt av matkarse som tilfører fukt får du for 315 kr. Solkremen lanseres i april.

La Roche Posay Anthelios UVMUNE 400 50+


© Produsenten

Solkrem mot de lange UV-strålene

Mexoryl 400 er et nytt UV-filter utviklet av La Roche Posay som også beskytter mot de ultralange UVA-stråler som trenger dypere ned i huden enn de andre UVA-strålene og som kan føre til skade på både hud og cellenivå. Disse lange UVA-strålene utgjør 30 prosent av UV-strålene som når oss. 50 ml med den parfymefrie Anthelios UVMUNE 400 50+ med det nye UV-filteret koster 269,90 kr her.  

Avène Intense Protect SPF 50+


© Produsenten

Solkrem med ekstra beskyttelse mot synlig lys

Avène Intense Protect SPF 50+ beskytter både ansikt og kropp mot UVA- og UVB-stråler, høyenergi blått lys og synlig lys med et nytt patentert solfilterkompleks. At den er parfymefri og utviklet for også den mest sensitive huden gjør at den passer til hele storfamilien. Prisen for 150 ml er 299 kr her.

Eucerin Sun Pigment Control Tinted SPF 50+

Solkrem mot hyperpigmentering

Hyperpigmentering er et vanlig hudproblem som kan komme av overeksponering av solens UV-stråler. Eucerin reduserer pigmentflekker og forhindrer at de kommer tilbake med den patenterte ingrediensen Thiamidol i Sun Pigment Control Tinted SPF 50+. Solkremen beskytter også mot frie radikaler og blått lys som øker risikoen for hudaldring. Solkremen er tilsatt litt farge som gjør at den kan brukes som en solbeskyttende foundation og er egnet for sensitiv hud også. 50 ml koster 249 kr her.

Evy Daily Tan Activator


© Produsenten

Farge med eller uten sol?

Sole deg eller ikke? Med Evy Daily Tan Activator kan du få i pose og sekk. Melaninproduksjonen aktiveres uten UVB-stråling, derfor kan enkelte ved bruk i ca. 1 uke, oppleve en lettere brunfarge. Bruk den pleiende melaninstimulerende moussen til å bygge opp ansiktsfargen i skyggen eller boost den naturlige fargen fra solen med den. Dihydroxy methylchromonyl palmitate stimulerer hudens produksjon av melanin, mens kollagen, aloe vera og E-vitamin pleier huden. 150 ml korster 289 kr her.

Bondi Sands Hydra After Sun Aloe Vera Cooling Foam

Fukt etter soling

Ro ned huden med Hydra After Sun Aloe Vera Cooling Foam fra Bondi Sands der hele 95 prosent aloe vera beroliger huden etter noen timer i solveggen. 165 g koster 289 kr her. 

The Body Shop Skin Defence Leppepomade SPF 50+

Ikke glem leppene – de kan fort sprekke! Veganske Skin Defence Leppepomade SPF 50+ fra The Body Shop pleier og beskytter med Fair Trade kokosolje, nyperoseolje, E- og C-vitamin og peppermynteolje. 4 g koster 98 kr her.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...