solkremer til påsken
Sterke stråler -

Pass ekstra godt på huden etter vinteren, det er lenge siden den ble utsatt for sterke solstråler!

© Getty Images

Solvettregler i påsken: Dette bør du vite før du soler deg!

Med påsken kommer sola! Men pass på, solstrålene er ekstra sterke på fjellet, og vinterhuden din er ikke vant til mye sol! Her er noen huskeregler når det kommer til solvett i påsken – og en guide til solkremer som beskytter deg i påskesolen.

29. mars 2021 av Trine Wang og Cecilie Espensen

Endelig kommer solen frem etter en lang vinter. Det er fort gjort å sette seg rett ut og nyte, men det er viktig å huske på at huden ikke har blitt eksponert for sterke solstråler på lang tid. Derfor er det ekstra viktig med solpleie som beskytter og hindrer skader i huden. 

Solvett er viktig

Sol er bra for helsen vår, men overdreven soling kan føre til både forbrenning, hudkreft og raskere aldring av huden. Dette er viktige grunner til å smøre seg riktig, og ikke minst bruke en solkrem som beskytter deg på en god måte. 

solfaktor, solbeskyttelse i påsken
Husk solfaktor på fjellet!

Solstrålene er ekstra sterke på fjellet, så husk å beskytte huden din!

© Getty Images

Hvordan beskytte huden?

En god solkrem må gi beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. Det er nemlig UVA-strålene som forårsaker hudaldring, mens det er UVB-strålene som gjør huden brent. De aller fleste solkremer i dag inneholder beskyttelse mot begge typer stråler, men det er greit å dobbeltsjekke før du kjøper. Alle solkremer fra seriøse leverandører skal være tydelig merket. 

Solbeskyttelse hele året

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Helene ved Senzie Medispa i Oslo er svært opptatt av solvett. – Jeg anbefaler alle å bruke solkrem hver eneste dag, selv om det regner. UVA-stråler er tilstede selv om det er overskyet og det er viktig å beskytte seg også mot disse. Kort sagt bør solkrem inngå i enhver hudpleierutine hele året. 

Det finnes noen gylne forhåndsregler for å forebygge solskader.

1. Solkrem og C-vitamin-serum

Bruk solkrem hver dag hele året! Suppler gjerne med et C-vitamin serum under solkremen. C- vitaminer hjelper til med å beskytte cellene fra de frie radikalene som sollyset skaper, og solkrem alene klarer ikke å bekjempe disse. Antioksidanter kan også bidra til å reparere gamle solskader i huden.

2. Riktig dose SPF

Mange sier de bruker solkrem, men sannheten er at de aller fleste bruker for lite produkt. Tenk at ansikt og hals skal ha en teskje med solkrem for å oppnå den faktoren som står på tuben. 

3. Et sunt forhold til sol

Nordmenn er blant verdenstoppen i antall tilfeller med hudkreft som oppdages hvert år. En av grunnene til dette er vårt forhold til sol. Vi bor i et land med flere regndager enn soldager og når vi reiser på påskefjellet, til syden eller har en solrik sommer, så går vi ”all in”. Huden vår som er vant til ullgenser og mørketid får sjokk når den soles ”av og på” gjennom året. Hvis man i tillegg er sløv med solkrem, blir cellene skadet. Cellene tåler en støyt, men om de repetitivt blir ødelagt og slitt på av sol og frie radikaler, vil til slutt genmaterialet (DNA) i cellene bli ødelagt. Når det skjer, får vi det som heter celleforandringer som er forstadiet til kreft. Det å ha et sunt forhold til solen innebærer flere ting, men generelle råd er å bruke solkrem, søke ly i skyggen når solen er sterkest, og bruke dekkende plagg og solbriller (spesielt på barn) for å skjerme seg mot strålene. 

solbeskyttelse, påske solkrem
Solbeskyttelse i påsken -

Det er lite som slår skyfrie soldager på påskefjellet! Smører du huden din jevnlig, unngår du solskader.

© Getty Images

Visste du at?

Solen står for 80% av hudens aldring, og solskader du pådrar deg i ung alder kan medføre for tidlig aldring i form av rynker, linjer, grov hud, sprengte blodkar og generelt dårlig hudkvalitet. Solkrem kan derfor sies å være den beste og rimeligste anti-age-kremen som finnes.

Solkrem til din hud

Nyt påskesol og kos, og beskytt huden med kremer tilpasset din hud og dine behov. Du trenger ikke være redd for solstrålene, men det er viktig å ha et bevisst forhold til soleksponering og hvordan det kan ha en ødeleggende effekt om solingen overdrives eller du ikke beskytter huden. Under er et utvalg av vårens solnyheter som passer perfekt til påske:

Solkrem Dermalogica Invisible Physical Defence SPF 30
© Produsenten

Solkrem med fysisk filter til by og fjell

Dermalogica Invisible Physical Defence SPF 30 er en lett solkrem til også sensitiv hud som smelter inn i huden og som beskytter med et fysisk filter mot både vårsolens skadelige stråler, blått lys og frie radikaler. Solkremen er dermatologisk testet og er fri for kunstig farge og duft. 50 ml, 695 kr.

Solkrem Jane Iredale Powder-Me SPF 30 Dry Sunscreen
© Produsenten

Solkrem i pudderform

Jane Iredale Powder-Me SPF 30 Dry Sunscreen er en solkrem i pudderform til ansikt, kropp og hodebunn med en integrert kost som gjør den enkel å påføre. Det lette solpudderet med SPF 30 gir bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse som er godkjent av den amerikanske hudkreftforeningen. Powder-Me kan brukes alene eller over makeup – og er liten nok til at den fint får plass i sminkepungen. I pakken får du kost med to pudder-refiller – velg mellom 8 nyanser. 625 kr.

Solkrem Cosmica Sun Spray Transparent Spray
© Produsenten

Solkrem som ikke klebrer

Cosmica Transparent Sun Spray SPF 30 sprayes på ansikt og kropp og absorberes raskt uten å klebe. Solkremen på sprayflaske etterlater ikke hvite merker, inneholder fuktighetsgivende ingredienser og passer til alle hudtyper, også sensitiv hud. Solkremen med SPF 30 er ekstra svette- og vannresistent så den er perfekt for deg som er i aktivitet ute – enten du går på ski, jogger eller jobber i hagen. 175 ml, 249,90 kr.

PS! Solkremer som kan sprayes på er ideelle for menn med kroppshår. 

Solkrem Nivea Sun Face Anti Age SPF 30
© Produsenten

Solkrem med anti-age-effekt

Med Nivea Sun Face Anti Age SPF 30 får du ikke bare god beskyttelse mot solens skadelige stråler og pigmentflekker med SPF 30, men huden beskyttes også mot blått lys fra datemaskiner og telefoner som i likhet med solen, elder huden. Solkremen inneholder også antioksidanten Q10 som tilfører huden rikelig med fukt. Bruker du sminke til daglig, er denne solkremen ideell til å bruke under makeup også. 50 ml, 165 kr.

Solkrem Linda Johansen Sun Face Cream SPF 50 +
© Produsenten

Solkrem til deg som bruker sminke

Linda Johansen Sun Face Cream SPF 50 + pleier huden samtidig som den gir bredspektret beskyttelse mot skadelige UVA- og UVB-stråler og blått lys. Solkremen er lett og legger seg ikke i porene og er derfor fin å bruke under sminke. 40 ml, 499 kr.

«Jeg hadde vært så stolt av det jeg hadde fått til i USA. Det var først da jeg kom hjem og fikk Janteloven rett i fleisen at jeg begynte å skamme meg.» Les vårt intervju med gründer Linda Johansen her.

solkrem stick Colorescience Total Protection Sport Stick SPF 50

Solkrem til den aktive

Colorescience Total Protection Sport Stick SPF 50 er perfekt for deg som er aktiv og som er ute i solen da den er vann- og svetteresistent i 80 minutter. Sticken har en hydrerende effekt og blendes lett inn i huden. Solbeskyttelsen er godkjent av den amerikanske hudkreftforeningen med sine SPF 50 som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, forurensning, HEV lys og infrarødt lys. 18 g, 345 kr.

Solkrem La Roche Posay Anthelios Hydrating lotion SPF 50+
© Produsenten

Solkrem til solsensitiv hud med mer miljøvennlig emballasje

La Roche Posay Anthelios Hydrating lotion SPF 50+ er parfymefri og inneholder beroligende termalsk kildevann og Netlock-teknologi som med en tynn hinne låser inn UV-filteret og gir høy UVA- og UVB-beskyttelse med SPF 50+ til solsentiv og sensitiv hud. Solkremen til kropp og ansikt har høy vann- og svetteresistens og trekker raskt inn i huden. Bruk av papp i tuben gjør at plastbruken er redusert med 45 % sammenlignet med tidligere tube. 250 ml, 339 kr.

Solkrem Heliocare 360 Pigment Solution Fluid SPF 50
© Produsenten

Solkrem som skjuler og forebygger pigmentering

Heliocare 360 Pigment Solution Fluid SPF 50 jevner hudtonen og gjør eksisterende pigmentflekker mindre synlige samtidig som solkremen forebygger nye pigmentflekker. Foruten Fernblock, et ekstrakt fra bregnefamilien som har en naturlig innebygget beskyttelse mot UV-stråler som også nøytraliserer frie radikaler, inneholder solkremen niacinamide, jernoksid og ellagsyre som er med på å hindre at det oppstår nye pigmenteringer og en effektiv beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler, synlig lys (HEV) og infrarød stråling (IR) med SPF 50. Den lette solkremen passer til alle hudtyper og er perfekt å bruke under sminke. 50 ml, 339 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...