solkremer til påsken
Sterke stråler -

Pass ekstra godt på huden etter vinteren, det er lenge siden den ble utsatt for sterke solstråler!

© Getty Images

Solvettregler i påsken: Dette bør du vite før du soler deg!

Med påsken kommer sola! Men pass på, solstrålene er ekstra sterke på fjellet, og vinterhuden din er ikke vant til mye sol! Her er noen huskeregler når det kommer til solvett i påsken – og en guide til solkremer som beskytter deg i påskesolen.

31. mars 2019 av Trine Wang og Cecilie Espensen

Endelig kommer solen frem etter en lang vinter. Det er fort gjort å sette seg rett ut og nyte, men det er viktig å huske på at huden ikke har blitt eksponert for sterke solstråler på lang tid. Derfor er det ekstra viktig med solpleie som beskytter og hindrer skader i huden. 

Solvett er viktig

Enten du reiser bort til varmere strøk eller foretrekker sol og snø på fjellet, så er det like viktig å unngå å bli brent. Sol er bra for helsen vår, men overdreven soling kan føre til både forbrenning, hudkreft og raskere aldring av huden. Dette er viktige grunner til å smøre seg riktig, og ikke minst bruke en solkrem som beskytter deg på en god måte. 

solfaktor, solbeskyttelse i påsken
Husk solfaktor på fjellet!

Solstrålene er ekstra sterke på fjellet, så husk å beskytte huden din!

© Getty Images

Hvordan beskytte huden?

En god solkrem må gi beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. Det er nemlig UVA-strålene som forårsaker hudaldring, mens det er UVB-strålene som gjør huden brent. De aller fleste solkremer i dag inneholder beskyttelse mot begge typer stråler, men det er greit å dobbeltsjekke før du kjøper. Alle solkremer fra seriøse leverandører skal være tydelig merket. 

Solbeskyttelse hele året

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Helene ved Senzie Medispa i Oslo er svært opptatt av solvett. – Jeg anbefaler alle å bruke solkrem hver eneste dag, selv om det regner. UVA-stråler er tilstede selv om det er overskyet og det er viktig å beskytte seg også mot disse. Kort sagt bør solkrem inngå i enhver hudpleierutine hele året. 

Det finnes noen gylne forhåndsregler for å forebygge solskader.

1. Solkrem og C-vitamin-serum

Bruk solkrem hver dag hele året! Suppler gjerne med et C-vitamin serum under solkremen. C- vitaminer hjelper til med å beskytte cellene fra de frie radikalene som sollyset skaper, og solkrem alene klarer ikke å bekjempe disse. Antioksidanter kan også bidra til å reparere gamle solskader i huden.

2. Riktig dose SPF

Mange sier de bruker solkrem, men sannheten er at de aller fleste bruker for lite produkt. Tenk at ansikt og hals skal ha en teskje med solkrem for å oppnå den faktoren som står på tuben. 

3. Et sunt forhold til sol

Nordmenn er blant verdenstoppen i antall tilfeller med hudkreft som oppdages hvert år. En av grunnene til dette er vårt forhold til sol. Vi bor i et land med flere regndager enn soldager og når vi reiser på påskefjellet, til syden eller har en solrik sommer, så går vi ”all in”. Huden vår som er vant til ullgenser og mørketid får sjokk når den soles ”av og på” gjennom året. Hvis man i tillegg er sløv med solkrem, blir cellene skadet. Cellene tåler en støyt, men om de repetitivt blir ødelagt og slitt på av sol og frie radikaler, vil til slutt genmaterialet (DNA) i cellene bli ødelagt. Når det skjer, får vi det som heter celleforandringer som er forstadiet til kreft. Det å ha et sunt forhold til solen innebærer flere ting, men generelle råd er å bruke solkrem, søke ly i skyggen når solen er sterkest, og bruke dekkende plagg og solbriller (spesielt på barn) for å skjerme seg mot strålene. 

solbeskyttelse, påske solkrem
Solbeskyttelse i påsken -

Det er lite som slår skyfrie soldager på påskefjellet! Smører du huden din jevnlig, unngår du solskader.

© Getty Images

Visste du at?

Solen står for 80% av hudens aldring, og solskader du pådrar deg i ung alder kan medføre for tidlig aldring i form av rynker, linjer, grov hud, sprengte blodkar og generelt dårlig hudkvalitet. Solkrem kan derfor sies å være den beste og rimeligste anti-age-kremen som finnes.

Solkrem til din hud

Nyt påskesol og kos, og beskytt huden med kremer tilpasset din hud og dine behov. Du trenger ikke være redd for solstrålene, men det er viktig å ha et bevisst forhold til soleksponering og hvordan det kan ha en ødeleggende effekt om solingen overdrives eller du ikke beskytter huden. Under er et utvalg av vårens solnyheter som passer perfekt til påske:

Solkrem ACO Sun Lotion Intolerance SPF 50

Solkrem for sensitiv hud

ACO Sun Lotion Intolerance SPF 50 er utviklet spesielt for voksne som plages med solallergi og soleksem. Den fuktighetsgivende solkremen inneholder provitamin B5, allantoin og rapsolje som roer ned irritasjon av huden og antioksidanter som forebygger oksidativt stress i huden. Solkremen er dermatologisk testet, ekstra vannresistent og fri for alkohol, parfyme og fargestoffer. 100 ml, 249 kr.

Solkrem Avène Sun B-Protect

Solkrem med farge

Avène Sun B-Protect har ørlite farge som jevner ut hudtonen og en bred og fotostabil UVA- og UVB-beskyttelse med faktor 50+. Solkremen er perfekt for deg som har arr, akne eller pigmentflekker og for deg som har bypåske og vil ha et fint og beskyttende grunnlag for sminke. Solkremen er vannresistent, inneholder termalkildevann som virker beroligende og irritasjonsdempende og ingredienser som reduserer påvirkningen av havmiljøet. 30 ml, 159,90 kr.

Solkrem Nivea Sun Dry Touch Aerosol Spray SPF 30

Solkrem som ikke klebrer

Nivea Sun Dry Touch Aerosol Spray SPF 30 sprayes på ansikt og kropp og absorberes raskt uten å klebe. Solkremen på sprayflaske er vannavstøtende, gir umiddelbar beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler med SPF 30 og har en deilig kjølende og mykgjørende effekt på huden. 200 ml, 145 kr.

Solkrem Evy Daily Defense Mousse

Solkrem med anti-age-effekt

Evy kombinerer daglig hudpleie og patentert teknologi i solkremen Daily Defense Mousse med SPF 50. Solkremen gir huden rikelig med fukt samtidig som den beskytter mot både sol og HEV-lys fra mobilen, datamaskinen og tv-en. Solkremen inneholder lipex sheatris, micah og C-vitamin og passer til alle hudtyper – og fungerer bra som en primer under sminke. 75 ml, 259 kr.

Solkrem Kiehl´s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50 PA++++

Solkrem til fet hud

Kiehl´s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50 PA++++ er lett i konsistensen, absorberes raskt og gir god beskyttelse mot både sol og forurensning til fet hud. Solkremen inneholder ikke ingredienser som tetter porene og etterlater huden fuktet, oppfrisket og beskyttet. Solkremen er dermatologisk testet og parfymefri. Påføres om morgenen som siste trinn i din hudpleierutine. 60 ml, 425 kr.

Solkrem Cliniderm Light & Mattifying Sun Face Fluid SPF 50+

Solkrem med mattende effekt

Cliniderm Light & Mattifying Sun Face Fluid SPF 50+ er egnet for normal, kombinert og sensitiv hud og inneholder Zink PCA som gjør at porene ikke tettes. Solkremen har et avansert, bredspektret og fotostabilt UVA- og UVB-filter, er ekstra vannresistent og dermatologisk testet. Påføres rikelig på huden for maks effekt – gjerne under sminke. 40 ml, 219 kr.

Solkrem Forever Living Aloe Sunscreen

Solkrem til badeferien

Forever Living Aloe Sunscreen kombinerer fysikalsk og kjemisk solfilter som gir en effektiv beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler med SPF 30. Den er ekstra vannfast som betyr at du har en viss beskyttelse igjen etter en dukkert. Solkremen er mykgjørende og fuktende med pleiende ingredienser som aloe vera, vitamin C og E. 118 ml, 231 kr.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...