Kvinne som koser seg i badstue
© Getty Images

5 gode grunner til å ta badstue

Er du en av dem som dropper badstuen når du er i svømmehallen eller på spa? Kanskje du gir saunaen en ny sjanse etter å ha lest om disse fem sunne fordelene:

9. oktober 2019 av Gitte Høj og Lisbeth Skøelv

Ja, det er hot!

Temperaturen i en sauna ligger typisk mellom 80 og 90 grader. Det er varmt, og derfor er det også vanlig å gå litt ut og inn av saunaen. Husk at det er varmest på den øverste benken. Og at du skal gå ut hvis du blir svimmel eller utilpass. 

5 gode grunner til å gå i badsstuen

1. Virker (nesten) som trening

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men en tysk studie viser at hvis du oppholder deg 20 minutter i badstue, innvirker det på samme måte både på hjerterytme og blodtrykk som hvis du tar en tur på sykkelen i moderat tempo. Forklaringen er at blodgjennomstrømningen øker like mye som ved kondisjonstrening. Det skal likevel tilføyes at du ikke bruker musklene dine når du er i badstuen.

Les også: Derfor går du ikke ned i vekt!

2. Styrker den mentale helsen

Et opphold i saunaen demper både nervesystemet ditt og hjertefrekvensen (pulsen) din. Det betyr at hvis du føler deg litt urolig og trist, mener forskerne at saunabading gjør deg både gladere og roligere. Kroppen slapper rett og slett av, og det smitter over på psyken din. 

3. Senker blodtrykket

Amerikanske forskere har påvist at saunabading senker risikoen vesentlig for å utvikle for høyt blodtrykk – med opp til 50 prosent – hvis du tar badstue minst fire ganger i uken. Forklaringen er at hver gang du gjør det, stiger kroppstemperaturen din, noe som åpner blodkarene dine – som igjen forbedrer blodgjennomstrømningen og på den måten senker blodtrykket.

4. Styrker immunforsvaret

Akkurat nå er vi i starten av høysesongen for både forkjølelser og influensa. Og det har vist seg at bare 15 minutter på den varme benken kan stimulere immunforsvaret ditt. Det er kroppens sjokk over den voldsomme varmen som presser immunforsvaret og tilfører det ekstra styrke.

5. Utvider ditt sosiale liv

Kanskje blir du kjent med nye mennesker, kanskje klarer du å overtale venninner eller kolleger til å bli med i badstuen? I hvert fall kan det være både en moro og givende måte å sosialisere på, og samtidig blir det en mulighet for et nytt fellesskap.

Kilde: Prevention.com 

Les også: 8 andre årsaker til at du svetter!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...