Stjernetegn datoer
© Getty Images

Her er alt du ikke visste om astrologi og stjernetegn

Når er skiftet mellom Fiskene og Væren? Og hva er retrograd? Her får du svaret på alt du lurer på om stjernetegn.

11. mai 2022 av Ida Storm Frøslev Hansen

I denne artikkelen har vi samlet all informasjon som du mangler i din astrologiske håndbok: Her finner du stjernetegnenes datoer, stjernetegnenes kjennetegn og mye mer.

Datoer for stjernetegn

Hva er stjernetegnenes kjennetegn?

Herunder kan du lese om noen av stjernetegnenes kjennetegn. Dog kan ikke få ord beskrive hvert enkelt tegn i dybden, og derfor anbefaler vi deg å lese opp på de fulle beskrivelsene av hvert stjernetegn, som du kan finne her. 

 • Væren (21. mars - 19. april) – Modig, energisk, generøs, temperamentsfull og vennlig.
 • Tyren (20. april - 21. mai) – Tålmodig, hardtarbeidende, klok og et luksusdyr.
 • Tvillingen (22. mai - 21. juni) – Allsidig, nysgjerrig, utadvendt, klok og impulsiv.
 • Krepsen (22. juni - 22. juli) – Intuitiv, følsom, lojal, gåtefull og sjarmerende.
 • Løven (23. juli - 22. august) – Morsom, høylytt, ærlig, beskyttende og en naturlig leder.
 • Jomfruen (23. august - 22. september) – Beskjeden, hardtarbeidende, hjelpsom, sympatisk og praktisk anlagt.
 • Vekten (23. september - 22. oktober) – Diplomatisk, idealistisk, sosial, sjarmerende og ubesluttsom.
 • Skorpionen (23. oktober - 22. november) – Lidenskapelig, strategisk, lojal og nysgjerrig.
 • Skytten (23. november - 21. desember) – Ærlig, eventyrlysten, optimistisk, individualistisk og morsom.
 • Steinbukken (22. desember - 20. januar) – Ambisiøs, realistisk, disiplinert og ansvarlig.
 • Vannmannen (21. januar - 18. februar) – Original, intelligent, sjarmerende og sosial.
 • Fiskene (19. februar - 20. mars) – Empatisk, fantasifull, kreativ, følsom og konfliktsky.
Stjernetegn datoer – skytten elsker å reise
Skytten er eventyrlysten og elsker å reise.© Getty Images

Hvad betyr element?

Alle 12 stjernetegn er inndelt i fire elementer: Vann, jord, ild og luft.

Disse elementene brukes til å beskrive hvordan tegnet beveger seg i verden. Det beskriver altså hvilke andre to tegn stjernetegnet ditt minner om - nemlig de to andre stjernetegnene i ditt tegns element. 

Hva er de fire elementene?

 • Jord-elementet – hvis du er Tyr, Jomfru eller Steinbukk er du et jordtegn. Jordtegnene er ofte svært praktisk anlagt, stabile og solide. Jordtegnene er ofte hardtarbeidende og har stor suksess i arbeidslivet. 
 • Ild-elementet – hvis du er Løve, Skytte eller Vær er du et ildtegn. Ildtegnene er ofte sosiale, energiske, lidenskapelige og entusiastiske. Ildtegnene er ofte svært positive og har ikke noe i mot å være i sentrum. 
 • Luft-elementet – hvis du er Vekt, Vannmann eller Tvilling er du et lufttegn. Lufttegnene er svært gode i sosiale settinger og har mange gode venner. 
 • Vann-elementet – hvis du er Fisk, Kreps eller Skorpion er du vanntegn. Vanntegnene er følsomme, har en sterk intuisjon og er svært kreative. Vanntegnene er empatiske og er derfor svært nære med deres familie og venner.
Stjernetegn datoer
Ildtegnene er sosiale og elsker å være i sentrum© Getty Images

Hva betyr soltegn, ascendant og månetegn?

Visste du at du faktisk har tre stjernetegn?

Det tegnet du kjenner som ditt stjernetegn er det som heter soltegn. Ditt soltegn er personlighetens kjerne, og dermed representerer det din personlighets indre kjerne. Du kan finne soltegnet ditt her. 

Din ascendant er din "maske" og dermed slik de fleste opplever deg, når de først møter deg. Din ascendant kan oversettes til å være ditt førsteinntrykk, eller hvordan du ofte oppfører deg i sosiale sammenhenger. For å finne din ascendant, som ofte er et annet tegn enn soltegnet ditt, må du kjenne til ditt fødetidspunkt og fødested. Du kan finne din ascendant her. 

Månetegnet ditt forteller om følelseslivet ditt og kan fortelle noe om hvordan du behandler følelsene dine - hvorfor du reagerer som du gjør og hva som får deg til å føle deg trygg. Månetegnet ditt er ofte et helt tredje tegn, og dermed ikke nødvendigvis det samme som soltegnet ditt eller din ascendant. Du kan finne månetegnet ditt her. 

stjernetegn datoer
Visste du at du har 3 stjernetegn? © Getty Images

Hva betyr stjernetegnenes dynamikker?

I astrologien forholder vi oss til tre dynamikker: Kardinal, fast og bevegelig. 

Dynamikkene beskriver hvordan tegnene oppfører seg i verden, hvordan deres energi er, og hvordan de reagerer på forskjellige omstendigheter.

 • Kardinal (Væren, Steinbukken, Vekten og Krepsen) - Kardinaltegnene er stjernetegnes initiativtagere og er svært visjonære. De får mange gode idéer, elsker når det skjer noe nytt og har alltid mange baller i luften. 
 • Fast (Løven, Tyren, Vannmannen og Skorpionen) - De faste tegnene er stjernetegnenes tenkere og arbeidere. Mens kardinaltegnene er gode til å sette i gang prosjektene, er de faste tegnene de som rent faktisk får de til live - i tilegg er de svært hardtarbeidende. 
 • Bevegelig (Skytten, Jomfruen, Tvillingene og Fiskene) - De bevegelig tegnene er svært gode til å tilpasse seg, akseptere tingenes gang og er svært fleksible. De er gode til å håndtere uforutsigbarheter og få noe konstruktivt ut av enhver situasjon. Derfor er de bevegelige tegnene også svært gode til å avslutte prosjekter. 

Stjernetegn datoer – glade kvinner
Kardinaltegnene er gode til å starte projekter. Passer det til deg?© Getty Images

Hva betyr retrograd?

Når det snakkes om retrograd i relasjon til astrologi, betyr det at det ligner at en planet går baklengs. Det gjør den naturligvis ikke i virkeligheten, men slik ser det ut fra jorden. 

Den planeten som astrologi-verdenen primært er oppmerksom på når er i retrograd, er Merkur - som er vår kommunikasjonsplanet. 

Astrologi-verdenen mener at når Merkur er i retrograd kan vi ha problemer med kommunikasjon, teknikk, trafikk og lignende. Du kan kanskje oppleve at det er vanskelig å finne passende ord og setninger, at bussen din gjentatte ganger kommer for sent, eller at du og vennene dine har det vanskeligere med å kommunisere. 

Merkur går i retrograd tre til fire ganger om året. 

Stjernetegn datoer – merkur i retrograd
Har du noen gang sett at det ser ut som at en planet går baklengs på himmelen?© Getty Images

Hvad er det 13. stjernetegn?

I 2017 skrev NASA i et blogginnlegg at det ikke kun finnes 12 stjernetegn som vi kjenner til - men at det faktisk finnes et 13. 

NASA beskrev at himmelbevegelsene har endret seg og at jordens akse ved Nordpolen dermed også har rykket seg, hvilket har gjort det 13. stjernetegnet relevant. 

Det 13. stjernetegnet heter Slangebæreren, og dette stjernetegnets datoer er fra 29. november til 17. desember. 

Mange astrologer mener dog at det 13. stjernetegnet kun er noe tull, da stjernetegn bestemmes ut fra årstider, og ikke ut fra astronomiske stjernebilder. 

Derfor mener astrologer heller ikke at du bytter stjernetegn selv om det skjer forandringer i himmelen. 

Stjernetegn datoer – Slangebæreren.
Du bytter ikke stjernetegn selv om du er født i Slangebærerens periode. © Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...