© Lene Wikander og Trude Westby

Lene Wikander: Paris på et døgn

Da frankofile fotograf Trude Westby fikk høre at Lene aldri hadde sett Eiffeltårnet på nært hold, stappet hun henne inn i en taxi og serverte henne Paris på et døgn. Her får du gode tips til Paris i ekspressfart, som kan brukes når verden ligger for våre føtter igjen.

10. februar 2021 av Lene Wikander

Jeg er egentlig mest fan av saktegående turisme der man tar seg god tid til å utforske, og skal jeg til storbyer liker jeg best såkalt mikroturisme. I stedet for å dra til New York med forventninger om å se «alt» på fem dager, gir det en mye bedre opplevelse for pengene å bare ta for seg ett nabolag, for eksempel. Men jeg har full forståelse for at det noen ganger må gå fort i svingene. Jeg har reist mye i forbindelse med jobben som journalist, og da blir det ofte lite tid til overs til ren sightseeing. 

Så da jeg var på jobb i Paris med fotograf Trude Westby for noen år siden, kom jeg på at selv om jeg hadde vært i Paris flere ganger, hadde jeg aldri rukket å se verken Eiffeltårnet, Notre Dame eller Louvre på nært hold. Og det synes jeg nesten alle fra et delvis møblert hjem bør gjøre en gang i livet. 

Trude bodde i Paris da hun var ung, og har siden reist dit med og uten venner og familie flere ganger i året. Hun snakker fransk og kan byen ut og inn. Så da vi hadde en halv ettermiddag fri og jeg nevnte at jeg ikke hadde sett noen av disse ikoniske landemerkene, ble hun helt forferdet og ropte straks etter en taxi. 

Jeg skjønner fint lite fransk, men etter at Trude hadde hatt en lengre samtale med sjåføren, som involverte mye fekting med armene, smilte han bredt og hun ba meg sette meg inn. For 50 euro skulle jeg få tidenes ekspresstur rundt i Paris. 

I EKSPRESSFART: Lene gleder seg til å oppleve Paris igjen, og tar gjerne samme rute en gang til.

© Lene Wikander og Trude Westby

PARISKJENNER: Lenes reisefølge Trude Westby er fotograf og Paris-kjenner, her gir hun både Lene og oss sine beste tips.

© Lene Wikander og Trude Westby

I løpet av to timer fikk jeg sett både Eiffeltårnet, Notre Dame og Louvre så tett på at jeg måtte gå litt unna for å få tatt den obligatoriske selfien. Men i tillegg fikk jeg også cruise gjennom Paris’ gater, sett på folk, arkitektur og tatt inn en god dose feeling av verdensbyen gjennom et bilvindu i fart. Det var aldeles utrolig gøy!

Trude kakla i vei med sjåføren på fransk, og oversatte til meg som for anledningen hadde inntatt rollen som en enfoldig, japansk ekspressturist begge to snakket til på en litt overbærende, men svært vennlig og informativ måte. Jeg lærte nok mer om Paris på de to timene enn jeg har lært om noe annet på så kort tid. Og billig og behagelig var det også. 

Etterpå spiste vi på en fantastisk restaurant på taket av Pompidou-senteret sammen med Anne Lindmo og venninnene hennes, men det får bli en annen historie. Når grensene etter hvert åpnes etter pandemien, tenker jeg at mange er veldig reisesugne og har lyst til å oppleve mye på kortest mulig tid. Derfor har jeg bedt Trude gi oss sine beste tips til et ekspressdøgn i Paris nedenfor.

Se også reisetips til det franske sommerland

VAKKER BRO: Over Seinen går det mange brorer, Pont Neuf er en av de mest kjente. 

© Getty Images

HOTEL AMOUR: Her kan du få med deg erotisk kunst på veggene, i en atmosfære som minner om en elegant nattklubb.

© Lene Wikander og Trude Westby

Trudes beste Paris-tips 

Paris er en by som har klart det kunststykket å holde seg relevant gjennom århundrer. Hele verden har alltid sett til Paris for det siste innen kunst, kultur, mote og mat. Det er få byer i verden som har så mange myter og meninger knyttet til seg. Fordi Paris har vært et kunst- og kultursentrum så lenge, oppsøker turister ofte de mest klassiske stedene fra en svunnen tid. Men Paris er også veldig her og nå. Byen fostrer fortsatt noen av vår tids hippeste designere, mest nyskapende kunstnere og innovativ mat og drikke. 

Trude gir oss det beste av to verdener: Ultramoderne hipster-Paris som i dag legger lista for hva som skal bli Paris-klassikere i fremtiden, og det beste av det gamle Paris som har vært klassisk lenge. Bienvenue à Paris!

Bo 

Trude anbefaler å bo i Pigalle. Paris’ tidligere red light district har en rufsete sjarm designet for et fransk natteliv hele verden har fantasert om i generasjoner. Cocktailbarer, neo-bistros, matutsalg og konseptbutikker. Pigalle har de senere årene blitt overtatt av hipstere og reetablert seg som selveste pantheon for parisisk mytologi. Ingenting er som å våkne i Pigalle for å gå ut og spise frokost på en av kafeene i Rue des Martyrs. Her er det mange stilige hoteller å velge mellom, men Trudes topp tre er: 

Hotel Amour
Dette hippe boutique-hotellet gir honnør til nabolagets tidligere snuskete og sensuelle rykte. Det er mye erotisk kunst på veggene, og hele hotellet har en atmosfære av nattklubb, men på en meget elegant måte. De kunstdekorerte veggene i gangene er svartlakkerte, og flere av rommene er designet av kjente, franske kunstnere. Et perfekt sted å bo med kjæresten eller jentegjengen. 

Grand Pigalle Hotel
 Dette boutique-hotellet åpnet i 2015 og ble raskt et svært populært sted å bo, spise og drikke cocktails i Pigalle. Hotellet er designet av Dorothée Meilichzon, som skal ha fått sin inspirasjon fra Wes Andersonfilmen «The Grand Budapest Hotel». Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene på hotellets 37 rom. Til og med de minste og enkleste rommene har morsomme og gjennomtenkte designdetaljer som forgylte ananas på dørene, retro-telefon, vintage radio, en minibar fylt med eksperimentelle signatur-cocktails fra hotellets populære bar, bak vakre geometriske former i mahogny, keramikkfliser eller metall. Hipt, elegant, tidløst. For deg som vil ha følelsen av å bo i din egen lille Paris-leilighet på 50-tallet. 

Le Pigalle
Dette designhotellet ligger i krabbeavstand til noen av Paris aller hippeste barer og restauranter, som Le Sans-Souci, Le Mansart og Pink Mamma. Interiør og dekor er det designerparet Charlotte De Tonnac og Hugo Sauzay som står bak. De mikser retroelementer med en moderne finish. Her er det fluffy lenestoler i 60-talls look, spesiallaget linoleum, retrolamper og vintagetepper. Kunsten på veggene er alt fra urbane fotografier til morsomme tegneseriestriper levert av lokale kunstnere. Her får du også din egen, personlige spilleliste sammen med romnøkkelen som er satt sammen av nabolagets kuleste DJ-er. Hotellet samarbeider også med den populære duftprodusenten Le Labo, slik at hele hotellet dufter himmelsk av deres duftlys. Hvert av de 40 rommene har sin egen, unike design. På den måten får du følelsen av å bo i gjesterommet til en hipp venn i Paris med eksepsjonelt god smak. Alle såper og produkter på badet er også levert av Le Labo. Luksus og stil ned til hver minste detalj.

Opplevelser og mat

 I tillegg til Lenes japanske ekspress-taxitur til noen av Paris’ mest ikoniske monumenter og bygg, anbefaler Trude en spasertur fra Pigalle ned til Lafayette, via Louvre og over broen Pont Neuf til St Germain og Latinerkvarteret. Her bør du ta en kaffe og en makron på La Duree og besøke Le Bon Marché, som byr på noe av Paris’ mest eksklusive shopping og utstillingsvinduer. 

Trude anbefaler også en tur til det gamle jødiske nabolaget i Marais. Rusle rundt i gater med fantastisk arkitektur, nydelige parker, museer og gallerier. Her anbefaler hun at du unner deg lunsj på matmarkedet Marché Enfants Rouges. Dette utendørsmarkedet med tak ble etablert i 1615, og har knapt endret seg siden! Det er Paris’ eldste matmarked hvor lokale og turister handler alt fra fantastiske råvarer til ferdige retter. Markedet har en vennlig og hyggelig atmosfære. Her finner du alt fra italienske delikatesser, libanesiske meze og japansk snacks, til franske fristelser. På søndager får du den beste brunsjen på restaurantene L’Estaminet eller La Petite Fabrique, som begge ligger inne i markedet. 

Til middag anbefaler Trude klassisk fransk på Bistrot Paul Bert, 18 rue Paul Bert. Dette er en av de aller mest sjarmerende restaurantene i Paris. Få steder gir deg klassisk Paris i så store doser som her. Til og med menyen er hentet rett ut av en klassisk fransk kokebok, med retter som andouillette, soufflé og tarte tatin. Eieren Bertrand Auboyneau er en skikkelig vinkjenner, og vinlistene hans er en opplevelse i seg selv. En klassisk bistro-opplevelse i Paris som vil etterlate deg i verdens beste humør før du setter kursen hjem til Pigalle, der du svinger innom minst en av bydelens hippeste cocktailbarer før du sovner i myke dyner på designhotellet ditt. En perfekt ekspressdag i Paris!

Se også: 13 grunner til å dra til Barcelona

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...