© Getty Images / Privat

Bli med til Miami hvor farger, folk og legninger blandes til et fargesprakende fyrverkeri

Miami er verdens homohovedstad. Du har ikke virkelig vært i denne tropiske verdensbyen hvis du ikke har vært på dragshow og danset inn i natten med menn som overhodet ikke er interessert i deg.

18. november 2020 av Lene Wikander

Jeg elsker å henge i skeive miljøer. Det er bare å beklage til alle heterofile der ute, men når det kommer til natteliv, parader og fest, er homofile, lesbiske, bifile og transpersoner utrolig mye bedre! Og så er det herlig befriende å slå ut håret utenfor normen. Jo mer utagerende, jo bedre, spør du meg. 

En aften i verdens mest fargesprakende skeive utelivsmiljø er vitaminer for sjela og en veldig god påminner om at du ikke må være verken sånn eller slik bare fordi andre forventer det av deg. Vær deg selv. Alle andre er opptatt. Miami er på mange måter verdens homohovedstad. Byen har i hvert fall et av de største og mest prominente LHBTQ- (Lesbisk, Homofil, Bifil, Trans, Queer) miljøene på planeten. Miami har hatt et stort skeivt utelivsmiljø helt siden 1930-tallet, og har status som et slags skeivt Mekka. Ingen er bedre til å lage fargesprakende uteliv enn det skeive miljøet her. 

Pride-paraden i Miami er en slags blanding av karneval i Brasil, nattklubb, dragshow og det beste innen amerikansk og overdådig paradekultur. Over en million LHBTQ-turister besøker byen hvert år. Miami har vært svært homovennlig i flere tiår, og LHBTQ-miljøet i byen har sitt eget handelskammer, eller chamber of commerce som det heter «over there». 

SKÅL, GUTTER: Lene foretrekker å feste i skeive miljøer.

© Privat

183 346 av Miamis innbyggere identifiserer seg som homofile, bifile, trans eller queer. Så når jeg er i Miami, sjekker jeg alltid inn på et såkalt «Straight friendly» homohotell. Betegnelsen oppsto som et lite pek til alle hotellene som begynte å kalle seg «gay-friendly» når man innså hvor mye penger ikke heterofile turister la igjen, såkalte «pink money», eller rosa penger om du vil. 

En svært attraktiv valuta. Et annet begrep folk i hotell og restaurantnæringen liker, er «dinks»: Double income, no kids. Det henviser til homofile par som tjener bra og ikke har unger de må bruke opp pengene sine på, de kan bruke alt på seg selv og nyte livet. De pengene vil bransjen gjerne ha, men flere LHBTQ-aktører har også startet egne hotell. Mange synes nemlig ikke det var nok å bare bli akseptert på heterofiles premisser, de snudde på flisa og åpnet hoteller for homofile menn og lesbiske kvinner der de heterofile vennene deres var velkommen, men på den skeive kulturens premisser. 

Selv liker jeg best å bo på homohotell med gutta boys. Det er noe herlig befriende å være kvinne blant homofile menn. Alt det kleine sexpresset og underliggende gnålet fra den heterofile kjønnskulturen er fullstendig borte. Du kan være deg selv, danse, flørte og herje rundt med masse flotte menn uten et eneste snev av Metoo og andre misforståelser. Gutta er jo rett og slett ikke interessert i å ligge med deg, men det betyr ikke at de ikke vil danse med deg!

Les også: Dette er podcastene du bør høre!

NATTELIV: En aften i verdens mest fargesprakende skeive utelivsmiljø er vitaminer for sjela.

Favoritthotellet mitt, «The Gaythering», ligger i krabbeavstand til Miami Beach og berømte Ocean Drive. Etter en utagerende helg i Miami, er den perfekte avslutningen en enda mer utagerende sunday brunch på The Palace, med samme adresse. I mer enn tretti år har The Palace vært Drag Bar og restaurant numero uno på Miami Beach. Midt på berømte Ocean Drive med alle sine vakre art decohus, hoteller og restauranter, ligger Palace som en litt lurvete og ikke fullt så vakker arkitektonisk perle. 

Men hver søndag svinger de i gang Sunday Brunch med mimosa og amerikanske porsjoner. Fortauet utenfor blir catwalk og scene for dragshowartistene, og når dobbeltdecker-turistbussene kjører forbi, gjør de alltid et stopp her, og Palaces dragqueens lar seg ikke be to ganger, men hopper om bord på bussen til noen turisters fryd og andres forferdelse. Det er et forrykende show som varer fra lunsj til langt ut i de små timer. Og når mimosaen tar slutt, kan du bestille det som må være verdens største frozen daiquri med hundrevis av kunstige smaker som nok bare finnes i USA. 

Miami har behagelig tropisk klima, nærmere Karibia kommer man nesten ikke på det amerikanske fastlandet. Cuba kan nesten skimtes i horisonten utenfor Miami Beach, så er også eksil-kubanerne her mange. Her er det heller ikke uvanlig å kunne bedrive litt kjendisspotting. Hollywood har alltid vært liberal og på de skeives side. Superstjerner som Jennifer Lopez, Shakira, Phil Collins, Enrique Iglesias, Ricky Martin, Matt Damon og Oprah Winfrey kaller også Miami sitt hjem. Sist jeg var der, var jeg så heldig å møte en venn av en venn som jobbet som huspasser for de aller rikeste langs Miami Beach. Jobben hans var å holde oppsikt med feriehjemmene til Miamis rikeste når de var borte, vanne potteplantene og sånn. Han tok meg med opp i et digert penthouse over flere etasjer med utsikt over hele Miami Beach. To svømmebasseng og en takterrasse som strakte seg rundt hele bygget. 

Sånn er ferielivet til de rikeste i verden. Og nede i en sidekanal sto selvfølgelig yachten parkert. Huspasseren kunne fortelle meg at familien som eide det, knapt var der. De hadde så mange slike leiligheter rundt i verden at de ikke rakk å bruke dem alle. 

FERIEPARADIS: Hele byen har en atmosfære av konstant sommerferie. I hvert fall når du besøker den som turist.

«Her blandes smaker, farger, folk og legninger til et fargesprakende fyrverkeri»

YACHTEN PARKERT: Sånn er ferielivet til de rikeste i verden.

Selv om mesteparten av Miamis befolkning langt ifra er rike, har hele byen en atmosfære av konstant sommerferie. I hvert fall når du besøker den som turist. Når du er i Miami, er du i tropene. Høysesongen for turister er nå når vinteren kommer og Miami fortsatt er varmt. Man sier gjerne at New York er byen som aldri sover, men i forhold til for eksempel de andre amerikanske byene New Orleans og Miami, fremstår New York som en snorkende gamlis. 

Miami kan by på en rekke prisvinnende restauranter og et verdensberømt, for ikke å si beryktet natteliv. Sterke latinamerikanske innslag byr på mat og kultur med krydder og rytmer, det er ikke uvanlig å se salsadans i Miamis gater. Noen salsaklubber har til og med utendørs dansegulv. Og noen av dem igjen er selvfølgelig skeive. 

Skjønt i Miami skiller man ikke så veldig på sånt. Som i alle virkelig ekte kulturelle smeltedigeler av en viss størrelse, blandes smaker, farger, folk og legninger til et fargesprakende fyrverkeri så fascinerende at det tiltrekker seg millioner av turister hvert eneste år. Hvis ikke det er bevis på at mangfold lønner seg, så vet ikke jeg. Take us to Miami!

ANNERLEDES BUSSTUR: Byens dragqueens lar seg ikke be to ganger, men hopper om bord på bussen til noen turisters fryd og andres forferdelse.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...