Tips til langhelg i Barcelona
Den spanske kulturbyen har en rik kunsthistorie, og er en by med skjønnhet, mat og cava. Fra Barcelonas overfylte skattkiste er det derfor slett ikke enkelt å velge ut kun et knippe aktivteter til videre anbefaling, men likevel: Her får du en ørliten guide til flotte opplevelser.

Den fantastiske bygningen er et «must» for enhver turist som besøker Barcelona. Byen er videnkjent for katedralen La Sagrada Familia. Arkitekten Gaudi var religiøs og kvinnen Maria som han elsket, døde da han var bare 18 år. «Maria» står det skrevet i mosaikk i tårnene. Bare husk å beregne god tid - det kan bli lange køer.
© Getty Images1. Opplev Barcelonas arkitektur
Barcelona er kunstutstillinger, god mat, shopping, barer og puber, men for mange er det også en mulighet til å få med seg arkitektoniske perler, og øverst på alle førstegangsturisters liste bør mesterverkene til arkitekt Antonio Gaudì stå; Parc Güell, Palau Güell og La Sagrada Familia.

Antonio Gaudi etterlot seg en spektakulær arkitektonisk arv, her fra «Park Güell».
© Getty ImagesVerdens vakreste sykehus?
Også Hospital de San Pau ved Sagrada Familia et kjennemerke. Det er et gammelt sykehus fra slutten av 1800-tallet, og det er imponerende hvordan det ble skapt med tanke på pasientene. Fargene er malt i beroligende toner, og det er plantet mye lavendel for å avgi duft som roer ned. Bygget er konstruert i to armer, så de som kom dit skulle føle seg omfavnet. I dag har Unesco overtatt og fredet bygget. Bestill guidet tur på nettet, bli med rundt og se de ulike avdelingene. Sykehuset er nylig åpnet for publikum, men det er foreløpig ikke meldt om at det er like lange køer som det kan bli ved Sagrada Familia.
Dette er det største modernistiske komplekset i Catalonia og er tegnet av den katalanske arkitekten Lluís Domènech i Montaner.
I 1997 ble sykehuset satt på UNESCOs verdensarv-liste. Arkitekturen og bygningene er i seg selv et syn, men enda mer fantastisk blir det når vi vet at sykehuset ble bygget rundt filosofien om at syke mennesker trengte noe vakkert å se på. Noe for dagens sykehusarkitekter å ta lærdom av?

En rusletur rundt UNESCO-bygget er litt av et eventyr. Området består en hovedbygning og 27 store og små paviljonger med kupler, tårn og spir, storslagent dekorert med relieffer, skulpturer, glassmalerier, fargerik mosaikk og keramikk, oppført mellom 1902 og 1930.
© Getty ImagesGater som tatt ut fra et eventyr
Paviljongene ved Hospital de San Pau på tre etasjer er omkranset av flotte parkanlegg slik at pasientene skulle få lys og luft. Underjordiske ganger forbinder husene med hverandre, brede nok til at senger kunne trilles. Hver paviljong var tilegnet spesielle sykdommer og lidelser, overalt ble det plantet blomster og planter som skulle ha en helbredende eller beroligende virkning.
Etter nesten 80 år i full drift, ble det bygget et nytt sykehus, og alle helsetjenester ble overført til de nye bygningene i 2009, samtidig som man startet oppussingen av de gamle.
I dag holder ulike organisasjoner til i mange av paviljongene, men vi får gå inn i noen og fornemme den unike atmosfæren.
Gå rundt og føl at du er på besøk i en eventyrverden, Barcelona er en opplevelse for livet.

– Det er El Raval! Da jeg flyttet til Barcelona for 20 år siden, var dette et farlig område å gå gjennom, med prostituerte på over 80 år og gamle transvestitter. Man kunne bli ranet, men ikke jeg! Jeg likte meg der – til stor overraskelse for min daværende kjæreste. Nå har bydelen blitt oppgradert og er en av byens mest kreative områder, forklarer hun.
© Bjørg ThorhallsdottirGamlebyen i Barcelona
Denne delen av byen er spesiell. Like ved La Sagrada Familia katedralen ligger Plaça Nevi hvor 54 personer ble skutt under borgerkrigen, de fleste var små barn. Kulehullene er ikke fjernet for at vi skal minnes hva som skjedde. Og for at det aldri må skje igjen.
Bli med på en «Free walking tour», en gratis guidet tur inn til El Raval om kvelden, hvor man blir vist de rareste barene og stedene. Slik blir du kjent med området på en gøyal måte, sier Taras kunster-skribent Bjørg Thorhallsdottir.
Mer info:
- santpaubarcelona.org/en/visits
- sagradafamilia.org/en/
-
parkguell.cat/en/

– I bydelen El Raval er det bare å gå rundt og oppleve stemningen. Det er helt fantastisk område med gallerier, butikker, spisesteder og barer med stor utskiftning hele tiden. Noen kommer, andre drar, slik er bydelen levende og har alltid noe nytt, forklarer Barcelona-frelste Bjørg Thorhallsdottir.
© Wikipedia2. Her bor du bra: Hotell i Barcelona
Barcelona har alltid noe nytt på hotellfronten. Hvis du er litt eventyrlysten er det smart å utforske, prøve ut nye steder. Kanskje du finner en ny favoritt?
Casa Camper
En hotellyndling hvor man som gjest får to rom – et soverom og et loungerom. Det står masse god mat fremme, 24 timer i døgnet. Du bare tar med deg det du vil ha på et brett og føler deg som hjemme – bare bedre. De har egen restaurant med en Michelin-stjerne, med avslappet fusion-inspirert meny. Perfekt for en drink og småretter, eller for å sitte en hel kveld. Interiøret er kult og de har fin bakhage. Hotellet ligger sentralt, rett ved siden av atelieret til kunstner Bjørg Thorhallsdottir.
Hotel W
Et fem-stjerners luksushotell fra kjeden Mariott, populært kalt "Seilet" som ligger rett ved den populære stranden Barceloneta. Det er arktitekten Ricardo Bofill som har designet hotellet, der du kan oppleve panoramautsikt over byen og havet, enten fra rommet ditt eller fra baren Eclipse i 26 etasje.

Luksus hotellet som ligger rett ved den populære bystranda i Barcelona.
© Getty ImagesHotel 1898
En gammel tobakksfabrikk omgjort til et fantastisk hotell med svømmebasseng på taket, takterrasse og spa i underetasjen. Navnet 1898 har opprinnelse fra det året da Spania mistet koloniene sine, blant annet Filippinene. Hotellet har 5 stjerner og ligger rett ved La Rambla.
– Når jeg har jobbet mye, og fått masse inntrykk av byen og menneskene, er det deilig å gå ned i spaet og bare slappe av. Eller nyte takterrassen. Nydelig service, et vakkert sted, sier Bjørg.
Neri Hotel
Et utrolig fint hotell med en liten og kul takterrasse, perfekt for en drink. Hotellet ligger midt i Gothic-området, det vil si gamle Barcelona, som er et et favorittsted for uteliv og kunst. Det er så utrolig mye historie rundt hvert hjørne der. Noe hotellet også bærer preg av!
Hotel Praktik Rambla
Et rimeligere alternativ er Praktik-hotellene, fire fine overnattingssteder med tre stjerner. Hotellet er opprinnelig et gamlehjem, med stilig Barcelona-interiør med fliser. Ikke så store rom, men perfekt beliggenhet. Mye for pengene.
- casacamper.com
- hotel1898.com
- hotelneri.com
- hotelpraktikrambla.com
-
marriott.com/hotels/travel/bcnwh-w-barcelona/

– Jeg bor gjerne på Hotel Praktik Rambla, Jeg var så overrasket første gang jeg kom dit, så fint og så billig. De serverer ikke frokost, men det kjøper jeg på en kafé like ved siden av, tipser Bjørg.
© Hotel Praktik RamblaLeilighet i Barcelona
Barcelona har utallige hoteller i alle prisklasser, men det er også fullt mulig å leie en leilighet – de finnes i alle prisklasser. Da slipper du å spise alle måltider ute og du føler deg litt mindre som en turist.
Her er et par gode aktører:
- airbnb.no
- barcelona-apartment.com
- wimdu.no
- housetrip.com

Det er fullt mulig for deg å bo som de lokale en helg! Supert for deg som har lyst til å komme litt tettere innpå byen og dem som bor der.
© Getty Images3. Shopping i vintagebutikker
Barcelona har spennende designerbutikker av det kreative slaget som har blitt borte i Norge, på grunn av dyr husleie. Det er helt herlig å handle eller bare gå på vindusshopping i Barcelona, spesielt i bydelen El Raval som har uendelig kreative butikker.
Jakter du på hippiekjoler, er dettte byen. Barcelona er et eldorado for alle som vil gå på skattejakt i vintagebutikker.
I Riberia Baxta i El Raval ligger de som perler på en snor. Noen tar kilopris, andre tar stykkpris, men billig er det uansett, og her finner du både retrosolbriller fra Dior og hippiekjoler fra 70-tallet.
Liker du å gå på skattejakt? Slik gjør du et kupp på loppemarked
Hos Chandal finner du gamle LP-plater og polaroidkameraer, Kilostore Holala er Ravals største, og mange mener beste, vintagebutikk, og hos Lailo finnes mengder av deilige bohemkjoler fra 70-tallet. Herlig!
– Om høsten liker jeg å shoppe julegaver i Barcelona. Da har jeg god tid før julerushet og finner alltid noe originalt å pakke inn til venner og familie, forklarer Bjørg.
- chandal.tv
- holala-ibiza.com
- lailovintagebcn (på Facebook)
-
vialis.es

– Jeg er så glad i skomerket Vialis, håndlagde spanske sko med god komfort og stil. Jeg finner alltid noe jeg har lyst på. De har flere butikker, men jeg går gjerne til den i gamlebyen.
© vialis.es4. Været i Barcelona
Været i Barcelona er alltid litt varmere enn vårt, og det betyr at strandsesongen varer lenger. Noe som er helt fantastisk når Barcelona Beach ligger så lett tilgjengelig. Bystranden er definitivt stedet på en deilig varm dag. Den ligger i Barceloneta, bydelen som ble bygget opp før sommer-OL i 1992.
Er det for kaldt å bade, sett deg på en av de mange restaurantene som ligger tett i tett langs strandpromenaden. Noen er dyre, andre billige, noen med nydelig mat, andre er mer middelmådige.
Vi kan anbefale Carpe Diem, som om kvelden forvandles til en klubb med sengelignende stoler og med riktig så heftig musikk. Dette er i hvert fall stedet for en lang lunsj, med mye underholdning i et fargerikt folkeliv.
Og hos Agua får du selskap av mange lokale, med nydelig mat til rimelig pris. Fersk paella, for eksempel?
- cdlcbarcelona.com
- grupotragaluz.com

Det er ikke mange storbyer som kan skilte med en så flott bystrand som Barcelona!
© Getty Images5. Unik matopplevelse
Et måltid på Boca grande er en opplevelse for de fleste sanser, ikke bare for ganen. Stedet er en institusjon i Barcelonas restaurantverden, med en unik atmosfære.
Utvilsomt en av de beste «hangouts» både for lokale kjendiser og for dem som er på gjennomreise.
Restauranten har et overdådig interiør med en overflod av arkitektoniske detaljer; dekorasjoner, utskjæringer, søyler og speil, og er designet av en av byens fremste interiørarkitekter, Lázaro Rosa Violán.
Boca Grande har en lang og god vinliste, og i andre etasje har baren Boca Chica en cocktail-meny som utvilsomt gjør den til en av de beste cocktail-barene i byen.
«Storkjefta, vulgær og artig» skriver Mia Gundersen om Boca Grande i boken om «Barcelona» av Jarle Roheim Håkonsen. Tja, kanskje det? I hvert fall: Et besøk verdt!

Det første du får øye på når vi kommer inn, er en gigantisk glassdisk full av sjømat. Hummer og østers, blåskjell og fisker i alle størrelser og fasonger.
© Getty ImagesBjørgs lykkebobler
– Perelada utenfor Barcelona er både en liten landsby og vingård. Der lager jeg Lykkeboblene mine, forteller Bjørg.
– Jeg stortrives i Perelada, det er så koselig og samtidig mye å oppleve. Få med omvisning i det gamle biblioteket. Det er faktisk verdens største samling av bøker i privat eie. Der er en fantastisk god restaurant med Michelin-stjerne, glassmuseum, kloster, park og vinmarker. Der arrangeres også konserter med verdensstjerner.
– Den beste frokosten i Barcelona får du på matmarkedet, som ligger på La Rambla, lett å finne. Jeg spiser alltid en rett med en gang jeg kommer til Barcelona, og det er potetomelett og brød med tomat og olivenolje. På spansk heter det «tortilla de patatas con tomate». Jeg liker best å spise det på de gamle, lokale barene, forklarer hun.
- perelada.com
- cellerdelhospital.cat
- bocagrande.cat
Tapas i Barcelona
Cal Pep Restaurant har de aller beste spanske tapasrettene og utsøkt mat, det er helt vilt. Rettene er av både sjømat og forskjellige ingredienser. Kokkene står foran deg og lager maten, og snakker med alle. Det er det ekte Barcelona. Eieren er venn av kokken Eyvind Hellstrøm. Han har like høy stjerne i Spania som Hellstrøm har i Norge.
– Jeg må alltid stå i kø med mange katalanere for å komme inn. Det tar jeg meg tid til, for her får jeg det beste måltidet i hele Barcelona, skryter Bjørg.
– En som lager virkelig god potetomelett er restaurant Elisabet på Plaça Bon Succes, der hvor atelieret mitt er, det ligger i en sidegate til La Rambla. Hils gjerne fra meg til eieren Pilar, da gjør mannen som står på kjøkkenet seg ekstra flid med omeletten. Jeg har kommet hit i 20 år sammen med vanlige spanjoler, arbeidere og forretningsmenn. Alle sitter side om side. De liker å ta seg en liten øl der, kalt marikonada på spansk.
- boqueria.barcelona
- Calpep.com
- Elisabets1962.com
- Cera23.com

Litt lenger bort i Carrer Elisabets ligger også yndlingsrestauranten Til Bjørg som heter Cera 23. Den er helt fantastisk!
© TripAdvisor6. Coctailbar Dry Martini bar
Barcelona er tidløs elegant. Det er en drøss av barer å velge mellom, men vi vil anbefale cocktailbaren Dry Martini bar. Denne klassiske engelske baren i Eixample-distriktet gir deg følelsen av å komme rett inn i en James Bond-film.
– Dry Martini Bar liker jeg godt, det er en veldig hyggelig bar. Den åpnet i 1978, og det å komme dit er som å reise tilbake i tid. Baren ble startet av Pedro Carbonell, sier Bjørg.
Så er den da også alltid på listen over verdens 50 beste barer.
Diskré, ikke helt unge kelnere, er kledd i hvite jakker, og bartendere i like uniformer demonstrerer overbevisende ekspertise med kunnskap om cocktailer generelt og dry martini, «stirred not shaken», spesielt.
Restauranten vegg i vegg, Speak Easy, kan også være verdt et besøk, husk å bestille bord i forveien.
– Jeg går gjerne til en utrolig god cocktailbar, Rabipelao Raval. Jeg drikker det barmannen mikser, det blir alltid bra. Tipset her er å fortelle hva du liker, så tilpasser barmannen en spesialdrink til deg. Han er så dyktig, forklarer Bjørg.
- DRY Martini by Javier de las Muelas (Facebook)
- rabipelaoraval.negocio.site

– På bar/utesteder i Barcelona liker jeg å nyte den spanske drikken sangria, rød sangrina er vanlig, men bestill gjerne hvit sangria, den lages med frukt og isbiter, så forfriskende. Unngå restauranter og utesteder i La Rambla, de er bare for turister, tipser Bjørg.
© Getty Images7. Severdigheter i Barcelona
Fyrrig flamenco må selvfølgelig oppleves i den lidenskapelige byen. Folk står som sild i tønne allerede når vi kommer inn i det lille lokalet i god tid før klokken 21. Vi burde nok ha vært her en halvtime før for å kunne kapre noen av de ca. 40 sitteplassene.
Men vi har brukt litt tid på å finne frem, for hvem kunne vel ane at bak den nedtaggede døren i den lettere falleferdige bygningen midt i El Raval, ligger JazzSí, en av Barcelonas mest populære musikklubber?
Det er her at mange av Barcelonas kommende dansestjerner har sin debut. Selv om stedet er anbefalt i guidebøker, er det de lokale som dominerer her, kjennerne, de som vet. Neste gang skal vi passe på å komme tidlig!
- tallerdemusics.com/en/

En kruttønne av en dans, med så mye lidenskap og så mye avansert teknikk at vi gir oss ende over.
© Getty Images8. Verdensberømt konserthall
Hør Mozart i Musikkpalasset! Vi besøker Palau de Musica Catalana, tegnet av samme arkitekt som Hospital de Santa Creu, for å høre Mozarts Requiem. Palasset står også på UNESCOs verdensarvliste, bygget mellom 1905 og 1908 i en slående kontrast til sine litt rufsete og slitne omgivelser.
Innbyggerne i byen er stolte av sitt storslagne musikkpalass i stein, smijern og vakker mosaikk, med dekorerte søyler, glassmalerier og skulpturer.
Til tonene av Mozart lar vi blikket gli rundt i den særegne konsertsalen og opp i det fantastiske mosaikktaket og glassmaleriene, alle de malte blomstene, palmene og fruktene, til bystene av Anselm Clavé og Ludwig van Beethoven.
Det er en overflod av alt det vakre her inne, og med den mektige musikken som toner ut i rommet, fylles vi av takknemlighet.
- palaumusica.cat

Torget syder av liv om kvelden, da samles både gateartister, turister og lokalbefolkningen på de mange restaurntene rundt plassen.
© Getty Images9. Montjuic-høyden
Her har Joan Miró fått sitt eget hus hvor hans fargesterke malerier kommer til sin rett på hvite vegger. Miró ble født i Barcelona i 1893 og var en av verdens fremste surrealistiske kunstnere, og arbeidet både som maler og skulptør.
Her i Barcelona finner du en enestående samling av hans arbeider.
De mest kjente i museet er kanskje de ca. 50 litografiene i svart-hvitt som ble laget etter den spanske borgerkrigen av en kunstner som var en sterk motstander av Franco.
Sett av dagen!
- fundaciomiro-bcn.org

Montjuic-høyden reiser seg som en frodig grønn sukkertopp opp fra den rødbrune gryta som er Barcelona.
© Getty Images10. Picasso museum
Dette er Picassos blå by. Her i Barcelona hadde Pablo Picasso sin blå periode.
I gatene rundt dagens museum, El Museu Picasso de Barcelona, så den unge Picasso for hundre år siden fattigdom og sult, slitne horer, krøplinger og syke som inspirerte ham til noen av hans største mesterverk. Flere av dem henger her.
Picasso ble født i Málaga, men flyttet for å begynne på kunstskolen i Barcelona da han var 14 år, og det var her han opplevde sin første virkelig store blomstringsperiode som kunstner.
På museet i Barcelona finner vi kunstskatter som avanserte skoleskisser og familie-portretter, og flere verker som han laget da han var i begynnelsen av tenårene.
MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona) er et helt fantastisk museum for moderne kunst. De har alltid så gode utstillinger. Nasjonalgalleriet, Museu Nacional d’Art de Catalunya på Plaça d’Espanya, er stort, byr på så uendelig mye interessant og alltid noe nytt. Absolutt verdt et besøk!
Salvador Dalí-museet i Figueres er så bra med store utstillinger av denne interessante kunstneren. Turen dit er også hyggelig. Jeg liker å leie bil og ta meg noen utflukter utenfor byen. Det går helt fint å kjøre bil i Barcelona og områdene rundt, det er ikke noe å uroe seg for. Ellers går det tog til Figueres og kystbyene.
- macba.cat
- museunacional.cat
- salvador-dali.org

Et stort og innholdsrikt museum som byr på så uendelig mye interessant og alltid noe nytt!
© Wikipedia11. Deilig spa
Den totale avslapning kan man oppleve i byens beste hammam som heter Aire de Barcelona, og ligger midt i El Born.
Under høye bueganger, mellom marmor og glass, var dette i lange tider en av byens største vinkjellere før det ble brakt tilbake til gammel storhet med bassenger, dampbad, aromaterapi og terapeutiske dusjer.
Interiøret med gamle, vakre steinmurer har mørk og avslappende belysning, og du kjenner duften av blomster og eksotiske krydder fra dampende tekopper som du får servert når du trenger det som mest.
Det masseres heftig, og noen avslutter besøket med perlende dråper ved bassengkanten. Fristende!
airedebarcelona.com

Nyt en behandling eller koble av i bassenget omkranset av gamle, vakre steinmurer som gir en mørk og avslappende belysning.
© Getty Images12. Bohem-livet
Følelsen av en liten sydfransk by, får vi der vi spaserer oppover Carrer de Verdi i bohem-bydelen Gracia.
Her er avenyer omkranset av platantrær og en labyrint av smale smug med gøyale, annerledes butikker, kafeer og barer og livlige torg og plasser. De store turisthotellene glimrer med sitt fravær, dette er barcelonernes egen bydel fremfor noen.
Vi vandrer fra torg til torg, plasser der barn sykler, leker eller gjør lekser mens foreldrene drikker et glass vin og snakker om livet med venner, venninner og naboer. Det er på disse plassene vi blir sittende mens timene går, og vi underholdes av lokale gatemusikanter og av det fargerike folkelivet på Plaça de la Vila, Plaça del Sol og Plaça de la Vierreina.
Glem for all del ikke en liten handletur på Carrer de Verdi, der du finner en drøss av små personlige butikker med klær og sko i spansk design, interiør og mat.
Befolkningen er glad i bydelen sin, ikke minst blir denne kjærligheten svært synlig under den store «Festa Major de Grácia» som arrangeres hvert år i august, og bydelen blir til en sydende festplass med musikk, dans og fyrverkeri.
Utforsk utenfor Barcelona
Utenfor Barcelona er det masse koselige byer, det er bare å utforske. Jeg liker Sitges litt sør for byen, den er godt kjent og en av de fineste byene langs kysten med en nydelig kirke, flotte strender og en koselig gamleby. Der arrangeres blomsterfestival hvor man mosaikklegger gatene med blomster.
Gamlehjemmet Celler de l’ Hospital de Santa Joan Baptista de Sitges har egen vingård så de gamle får vin. De dyrker ferskener som de lager likør av. Det er lov å gå på besøk, og det gir ro og glede i sjelen å se gamle mennesker plukke druer og ferskener og dulle med plantene. Vinen de lager er god og du får kjøpt den i resepsjonen. Et inside-tips takket være at mine spanske venner tok meg med dit.

Den spanske kulturbyen har en rik kunsthistorie, og er en by med skjønnhet, mat og cava. Her kan du virkelig nyte livet!
© Getty ImagesLev som en kunstner
13. Barcelona på Björg Thorhallsdottirs vis
Hvorfor er du Barcelona-frelst?
– Jeg studerte på kunstakademiet der, Escola Massana, har eget atelier og reiser dit flere ganger i året for å skape kunst. I studietiden fikk jeg kontakt med Ignacio Aguirre Ruiz som tidligere hadde jobbet som assistent for Miró, Dalí og Picasso, og jeg gikk i lære hos han. Jeg lager fortsatt min grafikk med ham.
Hva er det beste med Barcelona?
– Byen er helt fantastisk deilig utenom sommersesongen, så jeg reiser dit til andre årstider. Når det er januar og minus ti grader i Norge, så er det i hvert fall pluss 14 i Barcelona. Når jeg lander og ser palmer og sol, gjør det noe positivt med meg. Det å sitte på fortauskafé i
solen er bare så deilig. Barcelona er perfekt for en helg.
Hva er typisk for Barcelona?
– Det er en pulserende by med så mange kunst- og kulturhøyskoler. Så mange moderne scener. Så mange kunstutstillinger. Byen fungerer som en fantastisk smeltegryte av verden og av kreative mennesker.
Hva vil overraske oss med Barcelona?
– Kirkegården i Barcolan, på Montjuïc, den er jeg veldig glad i. Ellers er Barcelona en eneste stor overraskelse, som at man kommer over en interessant Goya-utstilling. Estetisk sett har byen spennende fargebruk og kreative møbler og interiører. Se på menneskene, de er også kreative. Jeg blir glad av å være her! Det er massevis av vingårder kun en time fra Barcelona, i Penedes. Besøk gjerne Codorniù, veldig staselig.
Hva vil ta oss med storm?
– Barcelona om høsten! Det er varmt i vannet mye lenger enn hjemme, du kan bade frem til oktober. Byen er magisk med lang strand og promenade. Dra en helg, gå på stranden, lei bil og kjør til Andorra og stå på ski. Fantastiske løyper før skisesongen starter i Norge. Veldig gøy å kombinere sol, bad og snø!
Codorniu.com