Rosevin
© Gunnhild Bjørnsti / produsentene

Rosévin: Rosa sommer

Gå sommeren i møte med duften av roser, rødmende bær og røde frukter i vinglasset!

14. juni 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Rosévinbølgen er over oss. På kafeer og uterestauranter serveres kjølig rosévin som dugger på glasset og glitrer i solskinnet. Som den smaker, og hvilket godt humør man får av å se den vakre, rosa, gjennomskinnelige fargen. 

«Se verden med rosa briller» er et kjent uttrykk for å beskrive en god sinnstilstand. «La vie en rose» sier man på fransk, og betyr et liv som en dans på roser. Så la oss leve det gode liv denne sommeren. Det er den lyseste og varmeste årstiden, vi åpner oss og ser naturen i full blomst. 

Det er feriedager i vente, vi kan lukte på roser og blomster og leke litt hippie. Finn frem flagrende gevanter som fargerike sommerkjoler, lette skjerf og lange rader med smykker. Dans til solnedgang. Og til soloppgang hvis du orker. 

Gunnhild Bjørnsti

KLAR FOR SOMMER: – Jeg har pyntet meg med blomstrete, flagrende sommerskjørt til rosévinsesongen, sier Gunnhild. 

© Gunnhild Bjørnsti

I min entusiasme tok jeg frem en lang blomstrete kjole jeg aldri har brukt. Overdelen passet ikke helt, så jeg fant ut at den kan brukes til sommerskjørt. Perfekt stil til rosévinsesongen! 

På Spotify har jeg lastet ned noen kule loungelåter, jeg har lagt frem flere sommerplagg, skjellkjeder, øreringer, solbriller og noen Tara-magasiner jeg skal kose meg med. Jeg ble så inspirert av å planlegge sommeren at jeg lagde meg min egen drømmeliste om alt jeg har lyst til å fylle dagene med. 

Morgenkaffe til lyden av bølgeskvulp og fuglekvitter (vi har hytte på en øy). Yogaøvelser utendørs på ettermiddagen. Besøke noen gallerier, museer og butikker jeg har planlagt å besøke i altfor lang tid. Nå skal jeg unne meg min egen «kunst & kulturdag». Før middag skal jeg ta på meg et fargerikt antrekk, nyte et glass duggfrisk rosé, glede meg over sommeren og at dagen er god. Carpe diem! 

Så hva er det med rosé som passer så utrolig godt til sommerstemningen?

– Når det popper ut nye flasker hver sesong som ferskvare, blir man lett gira. Det blir samme fenomen som med ny og fersk olivenolje. Vi vil smake på årets første produkt, forklarer Sara Døscher, vinkelner, vinkursholder og forfatter. Sara jobber til daglig som kundeveileder på Vinmonopolets hovedkontor. 

Rosévin byr på det beste av to verdener, friskhet som i hvitvin, rødbærsfrukt som i rødvin, men uten snerp og tanniner. Rosévininteressen følger en global trend med økning av lette vinstiler, lav på sukker og med lavt alkoholnivå. Men tro endelig ikke at rosévin kun kan nytes om sommeren, den går til mer enn bare hagefest og på brygga. Rosévin er en artig matvin året rundt, den passer til sushi, reker, paella og bouillabaisse (fiskesuppe), og er en klar favoritt til grillmat.

I fjor (2018) omsatte Vinmonopolet ca. 70 millioner liter vin totalt, hvorav ca. 3 millioner liter var rosé, så fortsatt er ikke rosévin noen stor kategori. 

– Det morsomme er at rosévinkategorien øker mest, med 26 prosent fra 2017 til 2018. Vi informerer som best om at rosé er mer enn til terrassen i mai, det finnes flere ulike typer. De helt lyse og lettdrikkelige, med duft og smak av urter, nype, rips, jord- bær – de trenger man verken tolke eller forstå for å nyte. Så har vi avanserte roséer fra Provence med mer nyanser – de utgjør store opplevelser og kan nytes alene. De mørke fra Loire har mer snerp, struktur og ryggrad, og kan passe til retter med kylling og svin. Bærbombene fra Spania kan passe til fisk på grillen, og så har vi mye godt fra Nord-Italia, som kan stå til italienske retter. 

EKSPERT: Gunnhild har møtt Sara Døscher, vinkelner, vinkursholder, forfatter og kundeveileder hos Vinmonopolets hovedkontor. 

© Gunnhild Bjørnsti

Sara har skrevet bøker om mat og vin, og tipser raskt om to kombinasjoner som passer om sommeren.

– Ratatouille, grønnsaksretten fra Provence med masse fett fra olivenolje, syre fra tomat og squash og løk, fortjener en god rosé fra Loire. Bouillabaisse (fiskesuppe) er en sommerlig fransk klassisk rett som går til sør-franske roséer, avrunder Sara Døscher.

Da gjenstår det bare å gå rolig inn i den flotte sesongen, og rulle på vinglasset for å la aromaene av roser og røde bær åpen- bare seg og kile i neseborene. 

Sesongens deilige roséviner 

Tok Norge med storm

511401 Il Mimo 2018, Colline Novaresi/Piemonte, Italia, 169,80 kr (BU)

Da rosévin kom på moten, var det italienske produsenter som ledet an. Helt i tet var en lys bringebærrød vin laget på nebbiolo-druer med en maske på etiketten. Flaskene ble revet ut av hyllene, det samme skjedde neste år og det neste. Produsenten hadde ikke nok. Nå kommer vinen dryppvis til Norge, de fleste får kjenne denne nydelige duften av sommerblomster, friske bringebær, rips og moreller med en saftig, fruktig og frisk smak av rødbærsfrukt. Passer godt til hvit fisk, kylling, lyst kjøtt, salater, pasta, pizza – den takler salt og krydret mat. Og kan nytes alene. 

Il Mimo
© Produsentene

Blek rosé fra Provence

10876701 Studio by Miraval 2018, Correns/Provence, Frankrike, 178,90 kr (BU) 

Neste store «hit» ble de lyse rosévinene fra Provence. Disse vinene ga minner om ferier på rivieraen, de var delikate og florlette i stilen – perfekt til å nytes i litt større mengder. Helt nytt i år er Studio fra vingården Miraval, kjent pga. eierne Brad Pitt og Angelina Jolie. Nå lanserer deres vinmaker Matthieu Perrin en ekte ferie-rosé, i en vakker flaske med graverte blomster. Den dufter og smaker av rødbærsfrukt med en saltmineralsk touch. Vinen passer til små retter på hagefesten, søndagsbrunsj, aspargessalat med reker, middelhavsmat som bouillabaisse(fiskesuppe), moussaka, paella og lette pastaretter samt grillet laks. 

© Produsentene

Kvinnelig rosévin 
10911201 Le Bijou de Sophie Valrose Rosé 2018, Coteaux de Béziers/Languedoc-Roussilon, Frankrike, 149,50 kr (BU) 

Kvinner har alltid spilt en viktig rolle i vinbransjen. I gamle dager deltok de med trimming av vinstokker, beskjæring og innhøsting. Denne rosévinen er til minne om Sophie Valrose, en lokalsør-fransk legende som jobbet hardere og lengre enn noen andre, og hun forsto viktigheten av å eliminerer åte og plukket bare de reneste og frodigste av druene. Hun kjempet for bedre lønn for de kvinnelige vingårdsarbeiderne og ble ansett som deres beskyttende engel. Vinen er skapt av håndplukkede grenache, cinsault og syrah, og er helt tørr med1,4g sukker/ liter. Passer til å nytes alene, eller til sommerlige retter med kylling, fisk, sjømat og salater. 

© Produsentene

Favoritten fra Loire 
5599601 Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2018, Loire/Sancerre, Frankrike 214,90 kr (Basis)

Av alle de gode roséene jeg har smakt på i år, må jeg komme med en innrømmelse. Jeg falt pladask for denne rosévinen fra den frodige Loire-dalen, kalt Frankrikes hage. Den er laget på en annen drue enn de fleste roséviner, pinot noir. Pinot noir er kjent som druen i røde burgundere, samt en viktig drue i champagne. Som rosévin fra denne anerkjente produsenten blir smaken balansert og helt nydelig. Den har fruktig duft av røde bær, blomster og urter, med leskende, saftig smak av røde bær og sitrus. Lang og god ettersmak. Nyt den til småretter, fisk, skalldyr, grønnsaksretter som ratatouille – og de gangene du bare vil ha et glass rosé. 

© Produsentene

Rosébølge i sør-afrika 

10832301 Welmoed Rosé 2018, Stellenbosch/ Western Cape, Sør-Afrika, 109,90 kr (BU) 

Her er en virkelig god rosévin som er rimelig – den er perfekt for de gangene du skal handle inn rikelig til festlige lag. På duft kjenner du jordbær, bringebær og røde epler. Den er laget på shirazdruen som gir en middelsfyldig smak av røde bær/frukt som på duft. Welmoed Rosé passer til grillet fisk, kylling, lette salater og grønnsaker. 

© Produsentene

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...