© Dior (fotograf François Durand) / Produsentene

Rosévin i rosenes rike

Roser og rosévin for sesongen, med duft og smak av Provence. Og midt oppe i alt dette finner vi også superstjernen Brad Pitt...

11. mai 2021 av Gunnhild Bjørnsti

I mai måned blomstrer rosene for fullt i Sør-Frankrike. Centifolia er en egen variant som dyrkes til parfymeproduksjon, og kalles gjerne mairose, Rose de Mai på fransk. Centifolia dufter vidunderlig av intens rose med sitrus og krydderpreg, en helt spesiell og hypnotisk aroma. Mange av de dedikerte blomsterdyrkerne er kvinner, som med kjærlighet til naturen vier sitt liv til planter. Armelle Janody på Clos de Callian er en av dem, og de rosene hun plukker nå i morgenlyset går utelukkende til Dior. Dior har alliert seg med blomsterdyrkere som tenker som vinbønder. Jordsmonn og mikroklima påvirker resultatet, terroir gjelder nå både for vin og duftproduksjon. 

Her i poetiske Provence og i rosenes rike lever og ånder vinprodusenter for å lage velsmakende rosévin, en vinstil som øker i popularitet. Provence-rosé er blekrosa, litt farge fra drueskallene «blør» forsiktig for å gi ekstra farge og rødbærssmak. Nytt på roséfronten i år er STUDIO by Miraval i 3 liter. 

© Dior (fotograf François Durand)

– Det er samme vin på flaske som på kartong, minimal tilsetning av svoveldioksid, vi lager kun premium viner, forklarer Matthieu Perrin på Zoom fra Frankrike. Boksen i seg selv er blekrosa som vinen, med gullkantet etikett, flaskebilde på siden og «Spirit of the Riviera» skrevet på fronten. Materialet er topp, boksen holder seg pen under bruk, et viktig poeng. Dette er vel den vakreste Bag-in-Box jeg har sett. 

Så er det satset bak i kulissene. Miraval er eiendommen eid av selveste Brad Pitt og Angelina Jolie. Sammen med vinmakerfamilien Perrin lanserer de STUDIO by Miraval i 3 liter kun i Norge. Den norske importøren fikk nesten bakoversveis da eierne av Miraval sa ja til å lage Bag-in-Box, et format som er så populært i vår norske livsstil.

– Det er fortsatt kvalitet og terroir som er det avgjørende. Vi har pasjon for rosévin, og fra vi startet samarbeidet med Jolie-Pitt som partnere i 2012 har vi sammen jobbet hardt for å løfte imaget til rosé som en kvalitetsvin. 

Først ut var Miraval rosé, som raskt ble en suksess, den ble også anbefalt til gastronomi uten å være dyrere enn andre roséviner. Deretter fulgte STUDIO by Miraval, en rosévin i en frisk, uformell stil som kan nytes alene og til lettere matretter. Det er denne utgaven som nå lanseres på kartong for Norge.

– Navnet «Studio» har sin opprinnelse fra det berømte lydstudioet på Miraval-eiendommen, som faktisk er et av de beste i verden. Hvem kunne tro at det skulle finnes ute på landet? Han som etablerte og investerte i det i sin tid (1977), Jacques Loussier, var jazzpianist, genial og litt gal, slik man må være for å satse annerledes. Pink Floyd, Sting, Shade, Shirley Bassey og AC/DC har alle spilt inn album på Miraval, påpeker Perrin. 

«Miraval, a place for art» – Miraval, et sted for kunst – beskriver hvordan partnere ser på vingården. – Vi har lenge hatt planer om å samle malere, skulptører og ulike kunstnere her. Brad er interessert i det, han har mange kunstnervenner. Et spennende prosjekt under utvikling, innrømmer Perrin. 

Matthieu forteller at han har jevnlig kontakt med Brad Pitt som businesspartner og de samarbeider godt. – Vi har pasjon for kvalitet. Alt handler om kvalitet både i Hollywood og på vingården Miraval. Sammen utvikler vi «the art of rosé» – kunsten å skape rosevin.

ROSER OG ROSÉ: Armelle Janody er blomsterdyrker. Hennes roser går utelukkende til Dior

© Dior (fotograf François Durand)

Rosévin skal nytes fersk, og det er 2020-årgangen man skal se etter i polhyllene. 

– For å beskrive året 2020 hadde vi mistral, mye vind fra sør. Vinmarkene ligger i ulike høydenivåer med kjølige klimasoner, som gir pen og presis fruktighet. Jeg kan beskrive vinstilen 2020 med fylde fra solmodne druer, i kombinasjon med friskhet og finesse fra terroir. Særpreget til Miraval rosé er et visst saltpreg, iodine (jod) kalles det. 

Matthieu Perrin hilser til alle dere Tara-lesere og forklarer: – Når dere nyter rosé er det som å være del av en drøm, med feriestemning, sol og glede. Det å nyte gir god helse, vi må fortsette å være positive, vi trenger det i disse tider! 


© Produsentene

1. TIDLIG UTE MED BOKS

9772506 Montrose rosé 2020, Pays d’Oc, Frankrike, kr 459,90 (basis, 3 liter), flaske 75 cl kr 129,90 (basis, varenr. 4820401)

Den anerkjente produsenten Montrose – Rosefjellet – har navn fra de rosa blomstene på mandeltrærne som omkranser gården. Kjenn vellaget rosévinsstil med deilig duft av blomster, urter og røde bær med frisk, leskende smak som vi liker, av røde bær, svale urter og sitrus. Frisk ettersmak fra druene, med hovedvekt på grenache mikset med syrah og cabernet sauvignon. Far og sønn, Bernard og Olivier Coste, er 11. og 12. generasjon på denne tradisjonsrike vingården.

2. Ekslusiv bag-in box

12591006 STUDIO by Miraval 2020, Méditerranée, Frankrike, kr 548 (BU), flaske 75 cl kr 189,90 (varenr. 10876701 BU)

Delikat lyserosa vin med ungdommelig duft av sitrus, balsam, bringebær og litt blomster. Med andre ord som en sommerdag på rivieraen. Smaken er frisk med sval fruktighet, god konsentrasjon og lang ettersmak. Druemiksen av cinsault, grenache, tibouren og rolle er gjæret og modnet i rustfrie ståltanker og delvis i tulipanformede betongbeholdere før lett filtrering og tapping. Nydelig terrasse- og lunsjvin, til salater og lettere retter, fisk og skalldyr.

© Produsentene

1. Engler som hvisker

2210601 Ch. d’Esclans Whispering Angel 2020, Provence, Frankrike, kr 259,90 (BU)

Denne hviskende rosevinengelen er en av mine favoritter fra mange år tilbake, nå i frisk ny årgang med henførende duft og smak av kirsebær og lyse sommerfrukter. Druene er syrah, rolle, carignan, cinsault og grenache, for smaken av solskinn i Provence. Vinen har fast og fruktig stil, og passer alltid som aperitiff og hver gang du vil nyte rosé i solveggen. God til fisk, skalldyr, lyst kjøtt og det du liker rosé til. 

2. Nattens rosé 

12859501 Deffends Rosé d’une Nuit 2020, Provence, Frankrike, kr 170 (basis) 

Her er en Provence-rosé som lanseres i basis nå i mai, magnum slippes også i basis. Navnet Rosé d’une Nuit som betyr «Rosevin fra en natt» er akkurat så poetisk som fransk språk kan uttrykke sanselighet. Fargen har nesten rosa sølvskjær. Vinen har nydelig frisk duft av roser, fersken, sitrus og røde bær som går igjen på smak, med ekstra preg av anis, markjordbær, kirsebær og rabarbra. Lokale druer som cinsault, grenache og rolle fra 25 år gamle vinstokker, er presset forsiktig for delikat stil. Herlig til sommermat som salater buffé/tapas med småretter som omelett, fylt sopp og kylling.

3. Tidlig ute med boks

9772506 Montrose rosé 2020, Pays d’Oc, Frankrike, kr 459,90 (basis, 3 liter), flaske 75 cl kr 129,90 (basis, varenr. 4820401) 

Den anerkjente produsenten Montrose – Rosefjellet – har navn fra de rosa blomstene på mandeltrærne som omkranser gården. Kjenn vellaget rosévinsstil med deilig duft av blomster, urter og røde bær med frisk, leskende smak som vi liker, av røde bær, svale urter og sitrus. Frisk ettersmak fra druene, med hovedvekt på grenache mikset med syrah og cabernet sauvignon. Far og sønn, Bernard og Olivier Coste, er 11. og 12. generasjon på denne tradisjonsrike vingården.

Les også: Disse vintypene inneholder lite sukker

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...