© Gunnhild Bjørnsti / produsentene

Gunnhilds Vinfavoritter: Fristelser til påske

Jeg velger meg april med lange lyse dager, og hyggelige måltider.

15. april 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Endelig noen fridager. Nå går det mot vår. Om du er på fjellet, ved sjøen eller i innlandet opplever du at dagene blir stadig lengre. Påsken kommer sent i år. Det betyr mye lys og at solen varmer. For en flott årstid vi er inne i! Det er deilig å være ute, vi kan sykle, gå turer, gå på ski i høyden eller sitte i solveggen. Det er tid til å lese de bøkene og magasinene vi har hatt liggende. Være sammen med venner og familie. Strekke armene høyt opp i været og kjenne at det er godt å være til, for alt og ingenting. Pusten blir dypere, tempoet lavere. Tilstedeværelsen blir mer intens.

© Gunnhild Bjørnsti

Det å forberede måltider når man har ekstra tid, er så koselig. Dekke fine bord, sette frem de beste glassene og påskepynen, skape forseggjorte serviettdekorasjoner. Lam i ulike varianter er en klassiker i påsken. Som lammelår eller lammesadel. Nydelig blir det uansett når det saftige, lyse kjøttet pepres, saltes, stekes med hvitløk og serveres med urter. Hva smaker det å drikke til da? 

Gjerne en spansk rødvin fra Rioja, det er også en klassiker. Tempranillo-druene gir en delikat rødbærsfruktighet som passer det sarte lammekjøttet. Viner fra Rioja får man også kjøpt godt modne og til en grei pris. Spania som vinland har mye spennende å by på, de har unge vinmakere som eksperimenterer. Rioja er Spanias mest kjente vinregion som inntil nylig var den eneste med DOCa-status (Denominación de Orígen Calificada). Når du nyter din Rioja vin i påsken, hedrer du samtidig spansk kultur.

Spania er kjent for tapas. Små, smaksrike munnfuller som fungerer som forretter eller som et helt måltid. Tapas-ideen kan man gjenskape hjemme og på hytta ved å sette frem skinke, pølser, ost, oliven, godt brød og litt olivenolje. Disse salte, fete smakene stemmer perfekt med vin. Munnfullene er som snacks, den ene smaker bedre enn den andre. Enkelt er det også. Ingen steking, ingen lange forberedelser. Den spanske skikken er uformell, det sosiale står i høysetet.

LETTVINT OG GODT: Tapas og spansk rødvin – perfekt også til påske her hjemme.

© Getty Images

Mange er helsebevisste i dag og noen vil unngå kjøtt i for store mengder. En idé når du skal planlegge en stor middag i påsken, er å tilsette mye grønnsaker. Da kan de som foretrekker mest «grønt» forsyne seg av det. Man kan grille eller steke squash, auberginer, paprika og løk. Dampe gulrøtter, brokkoli og blomkål så de bevarer litt av fastheten. Blomkål i små buketter kan man også fint steke i panna, det blir veldig godt. Som forslag til forrett, stek blomkålbuketter i godt smør, salte og pepre, og skjær opp fenalår som du drysser over. Det er virkelig godt. Kort tid tar det også, for blomkålen skal bevare litt av tyggemotstanden, men helst være lun.

PERFEKT MATCH: Rioja er et vakkert vinområde hvor det lages rødviner på tempranillo-druen – som kler norsk lam.

© Gunnhild Bjørnsti

Helstekt kylling smaker også veldig godt og steker seg selv, i stekepose eller på rist i ovnen med panne og vann under. Smør gjerne inn kyllingen med smør eller olje, krydre og lag fyll av f.eks. sitron, urter og løk. Sjyen gjør seg selv i pannen. Server gjerne med en stor og fargerik salat, med tomat, agurk, rødløk, oliven, avokado og fetaost. Eller legg inn valgfrie grønnsaker i ovnen som alt fra biter av rotfrukter (gulrøtter, sellerirot, persillerot, kålrabi) til belgfrukter (squash, aubergine) og tomater. Kylling er lyst kjøtt som smaker godt med en rødvin som ikke er for kraftig, men vinen må gi litt motstand til salt, fett og krydder.

Bacalao er typisk påskemat for meg. Den lages lett i langpanne med den tilsetningen du ønsker, gjerne med tomater, oliven, poteter og hvitløk. Bacalao er jo en kjent rett i latinske land, så viner derfra uten for harde tanniner smaker utmerket til.

Da gjenstår det å trekke pusten dypt, senke skuldrene og se frem til fridagene. Blir det gråvær, er det bare å finne frem aviser og bøker, og ringe venner du ikke har snakket med på en stund. På solskinnsdagene kan vi slå ut armene og kjenne på energien fra våren, den er kraftfull.

God påske!

© Produsentene

Vi smaker på påskens deilige rødviner

Rimelig til lam, kylling og bacalao

3460701 Domìni Veneti Valpolicella Classico Superiore 2016, Valpolicella/Veneto, Italia, 125,90 kr (Basis)

Italiensk rødvin fra området Valpolicella er svært anvendelig til mye mat. Dessuten har den milde tanniner. Vinen har dyp og intens duft av friske moreller, modne plommer og bringebær med florale toner og innslag av mandler, nyper og gress. Smaken er elegant med bløte garvestoffer, myk fylde, god friskhet og en saftig og leskende smak av sursøte kirsebær og grønne urter som munner ut i en krydret avslutning. Passer til retter av lammekjøtt, svin, kylling, bacalao, samt pasta, pizza, modne oster eller når du bare vil kose deg med et glass rødvin. Denne får du ikke vondt i hodet av.

Klassisk spanjol

3098901 Muga Reserva 2014 259,90 kr, Rioja, Spania (Basis)

Her er en kraftfull og smaksrik rubinrød Rioja som harmonerer til lammelår, -skank og -koteletter, samt okse, svin og vilt. På duft er den intens, med aromaer av røde og mørke bær som solbær og bjørnebær kombinert med krydder og vanilje. Smaken er fyldig og rik med skogsbær, solbær og et hint av varme krydder. Lang ettersmak. Siden vinen har konsentrert smak av både frukt og noe krydder, tåler den tilbehør med mye smak. Vinstilen likes lett av både de med lite og mye erfaring med vin, greit å vite når du har middagsbesøk.

Burgunder til påskeaften

7976601 Leroux Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2016, 479,90 kr (Basis)

Rød burgunder er eksklusiv vin. Laget på pinot noir-druen som er delikat og elegant. Vinen har en frisk, nyansert og intens duft av sødmefulle lyse jordbær, ferske bringebær og hvite blomster med mineralske toner og et hint av eik, lær, anis og sopp. Vinen har druer fra gamle vinstokker, så smaken er rik, saftig og kompleks med stor og rund karakter. Faste, modne tanniner, livlig friskhet og en ren, kjølig og delikat smak av sursøte mørke kirsebær og svale urter som munner ut i en lang, elegant og forfriskende ettersmak med lakris og mørke bær. En strålende match til både påskelam, kylling og bacalao, gryteretter, coq au vin – hvis man lager fransk vri, og alle typer lyst og mørkt kjøtt, gjerne viltkjøtt. Tips: Server i et stort vinglass, og snurr på glasset så vinen åpner seg.

Eksotisk til lam

5400601 Ch. Musar Aana 2015, Bekaa Valley, Libanon, 264,90 kr (Basis)

Vin fra Libanon har det rette krydrete preget som passer ypperlig til lammekjøtt. Château Musar er en kultprodusent i vinverdenen, kjent for å lage utmerkede viner. Her er en rødvin basert på håndplukkete cinsault-druer som er svært trendy for tiden, tilsatt grenache og cabernet sauvignon. Druene vokser på 1000 moh. ved landsbyen Aana, med topp klimatiske forhold. Vinen har flott aroma av mørk moden frukt. Smaken preges av cinsaults delikate struktur og finesse mot røde bær og tydelig mineralitet. Rik stil, elegant, fruktig og kompleks med modne tanniner og lang saftig ettersmak. Står perfekt til lam, storfe og vilt. Takler krydder, hvitløk, sødme fra kokte grønnsaker og det meste av tilbehør.

Portugisisk påskevin

5578701 Periquita Reserva 2016, 129,90 kr, Terras do Sado, Portugal (Basis)

Periquita Reserva representerer en tradisjonsrik, portugisisk vin laget på lokale druesorter, her touriga nacional, touriga franca og castelão. Vinen dufter av mørke bær, plommer, urter og sjokolade. Smaken er fyldig og sjenerøs med moden, godt krydret frukt, nøtter, urter og kakao. Bløte tanniner og lang ettersmak. Lagret i 8 måneder på nye og gamle eikefat som tilfører litt vaniljepreg. Periquita passer til lam, oksekjøtt, kylling og vilt, samt bacalao.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...