Jeg tester roséviner for sesongen – de smaker himmelsk. 

© Gunnhild Bjørnsti / produsentene

Se de beste rosévinene denne sesongen

Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti guider til årets rosa viner som skal nytes unge og friske. De er perfekte terrasseviner.

11. juni 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Det er tid for årets rosévin­ sesong. Lyserøde, rødmende viner, gjerne servert kjølig så det dugger på glasset. Jeg liker å holde glasset opp mot solskinnet og se hvor vakkert det er når lyset bryter mot den rosa gløden.

Rosévin kommer i mange nyanser, fra de helt bleke til dypere rubinrøde. Dess lysere vinen er på farge, dess kortere tid har dru­ene blitt presset. Motsatt, dess mørkere rødlig vinen er, dess lenger har druene blitt presset så farge og tanniner (garvestoffer) avgis fra skallet. Det sier seg selv at dyp røde roséviner nærmer seg rødvin og lysere roséer nærmer seg hvitvin. Rosévin er det uansett, med en forførende egensmak mel­lom hvitt og rødt. Frisk som en deilig hvit­ vin, med akkurat passe dose tanniner så de fint kan stå til mat også.

Vinmaker Petra Unger fra Østerrike lager en nydelig rosé på druen zweigelt. Petra er en norgesvenn som deltok på Tara-weekend i fjor og holdt smaking for leserne. 

Provence­roséer har kommet som et skudd de siste årene. Vi har latt oss begeis­tre av de pastellfargede rosevinene fra Frankrike som gir minner om ferie og late dager ved Middelhavet. Men hva med roséer fra andre vinområder? Nebbiolo er en edel rødvinsdrue i Piemonte som lager henførende rødviner. Jeg sitter og smaker på en rosé av nebbiolo med det vakre nav­net Aurora, som betyr morgenrøde. For et flott navn på en rosevin! Jeg heller opp kjø­lig vin i et rødvinsglass, snurrer for å få inn luft, lukter lenge. Dette er smaken av tidlig sommer, med solmodne, røde bær, litt roser, litt sitrus. Slik skal en rosé være, med god rødbærsfrukt i ulike variasjoner og konsentrasjoner. Skuldrene senker seg. En ny rosésesong er i gang. 

Vinmaker Giada Codecasa fra Ca’Nova i Piemonte, Italia, lager en fortreffelig rosévin for sesongen.

– Buongiorno! Come stai?

Jeg er på Skype med Giada Codecasa, vinmakeren hos Ca’ Nova i Piemonte, Italia. Det er en dame som lager Aurora, hun skulle ha kommet til Norge for å organisere en smaking. Den ble avlyst, men vi tar tek­nikken i bruk og vi ser hverandre på skjer­ men. Hun er på vingården nord i Piemonte, jeg er på hjemmekontor. 

– Jeg liker din Aurora rosé, den er veldig balansert. Smaken gir noe mer enn hva jeg hadde forventet, forteller jeg.

Giada blir glad for å høre det.

– Vi benytter kort pressetid, kun to timer med drueskallet, det gir akkurat passe farge. Deretter fermenteres druesaften uten skall i 20 dager, på lav temperatur i 15 grader. Denne sakte prosessen gjør at vinen oppnår en intens duft.

Aurora ble tappet på flaske i februar/mars, og er klar til sesongen. Rosévin er ferskvare og skal drikkes helst samme år, dvs. 2019 i år. Rosévin som er fra 2018 klarer seg fint, men husk at roséer flest ikke er lagringsvin.

– Vi lager Aurora som en sommerlig vin som passer alene og til lett sommermat. Nebbiolo gir en fin stil, og er ganske ny i roséutgave. Vi startet med å produsere 3000 flasker, i år er vi oppe i 10 000 flasker. I Italia nyter vi den om våren og sommeren, og om vinteren gjerne til måltider med fis­keretter og sushi, vinen takler rå fisk. Nebbiolo er tørr, så den kan matches til mye, også pasta med tomatsaus som kan være vanskelig å finne vin til. 

Theresa Breuer er kjent for å lage vin med renhet og god syrlighet, de treffer oss godt i ganen. 

I Norge vil den stå perfekt til reker, og når vi skal ha vin til kylling og salat, sier jeg og Giada er enig.

– Utgangspunktet for kvaliteten er gode druer, de gir duft av jordbær og bringebær, fin konsentrasjon og lang ettersmak. Med gode druer unngår vi at vinen blir for lett, påpeker Giada.

Hun forteller at arbeidet i vinmarkene og i vinkjelleren foregår som før fordi man kan holde avstand til hverandre, noe som er mulig fordi de er en liten produsent.

Jeg gleder meg til det blir friere å reise, da står Piemonte på programmet, så vi med egne øyne kan ta vinrankene og landskapet i øyesyn, rusle rundt og nyte naturen.

I mellomtiden nyter jeg min rosé i solen hjemme. Den smaker godt også her. 

Vi smaker på rødmende roseviner – mange laget av kvinner 

Rosé fra Italia

10846901 Ca’ Nova Aurora Colline Novaresi Nebbiolo
2018/2019, Coline Novaresi/Piemonte, Italia, 169,90 kr (BU)


Aurora, selve morgenrøden, er et vakkert navn på en rosévin. Denne utgaven er laget på nebbiolodruer, med deilig, frisk duft av røde bringebær og jordbær. Den har smak av modne bringebær og jordbær, er leskende og fruktig med fin konsentrasjon. Kan fint nytes alene og til småretter samt grønnsaksretter, pasta, sjømat og lyst kjøtt. Vinmaker er Giada Codecasa. 

Rosé fra Østerrike

11814401 Unger Zweigelt Rosé 2019, Kremstal/ Niederösterreich, Østerrike, 189,90 kr (BU)

Zweigelt er en spennende drue å bli kjent med, og den smaker helt fortreffelig som rosé. Rund og fin i stilen, men helt tørr. Kjenn frisk fruktig duft av rips, bringebær, kirsebær, sitrus og mineraler. Smaken er saftig, preget av røde bær, med friskhet fra sitrusnoter og med lang ettersmak. Denne kan du drikke alene, med litt snacks som nøtter og skinke, eller prøve til salater, laks og sjømat, samt sushi. Vinmaker er Petra Unger. 

Rosé fra New Zealand

10594501 Matua Rosé 2018/2019, New Zealand, 134,90 kr (basis) 

Viner fra New Zealand er kjent for friskhet med litt tropisk preg. Matua er en slik variant, laget på pinot noir tilsatt hvitvinsdruen sauvignon blanc som gjør at den får en spennende aromatisk duft med urter og lyserøde bær. Den smaker utrolig forfriskende og saftig, av jordbær og mandarin, og passer alene samt til asiatisk mat. Produsenten anbefaler den til salater med mango og grillet fisk med lime. 

Rosé fra Tyskland

2044001 Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019, Rheingau, Tyskland, 164,90 kr (basis)

Denne lakserosa roséen er laget på pinot noir, kalt spätburgunder på tysk, og har kun 11,5 % alkohol. Vinen har ren og frisk aroma av unge røde bær som markjordbær og bringebær. Frisk og fruktig smak med saftige røde bær, balansert syre og lang, mineralsk ettersmak. Passer til både fisk, grønnsaksretter og salater. Vinmaker er Theresa Breuer. 

Rosé fra Frankrike

2262901 La Vieille Ferme Rosé 2019, Sør- Rhône/Luberon, Frankrike, 137,90 kr (BU) 

Dette er en perfekt rosé til «daglig» nytelse, den er både velsmakende og rimelig. Den er laget på druene grenache og cinsault tilsatt litt syrah. Den dufter av jordbær, bringebær og sitrus. På smak er vinen frisk og fruktig med røde bær og grapefrukt. Passer til aperitiff, småretter, buffé, salater og grillmat. 

Verdt å vite om rosévin:

  • Rosévin er ferskvare, drikk gjerne 2019-årgangene.
  • Rosévin har mer tanniner (garvestoffer) enn hvitvin, og mindre enn i rødvin.
  • Rosévin kan nytes alene og til «rosa» mat som reker og laks.
  • Rosévin passer også til hverdagsmat som pizza og pasta samt grill og buffeer.
  • Server vinen duggfrisk i et rødvinsglass 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...