© Bodil Dorothea Gilje

- Ved å oppleve litt motgang og mestring setter du så enormt stor pris på de gode opplevelsene

Skyhøye forventninger til sommeren 2020, etterfulgt av dårlig vær, fulle veier, myggstikk og søvnløse netter. Jeg håper de som ikke fikk frluftslivet helt til i sommer, gir det en sjanse til.

2. september 2020 av Bodil Dorothea Gilje

Bodil Gilje

Taras tidligere grafiske designer Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017». Her deler hun tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planlegging.

Følg Bodlig på Instagram: @bodildall

MORGENRO: Både Ronja og jeg liker å ta en ekstra powernap etter frokost når vi er på telttur.

© Bodil Dorothea Gilje

Er du en av dem som har prøvd ut friluftsliv for første gang i sommer? Og vurderer å selge alt det nye turutstyret på Finn.no i høst? 

Jeg har møtt på mange turferskinger i ferien, spesielt langs veien over fjellet. Med teltet plassert 50 meter fra veikanten, med 4–5 ukjente teltnaboer like ved. På stien ligger det dopapir og våtservietter, alle utedoene på rasteplassene er overfylte og juliværet er typisk norsk. Bygevær med innslag av sol, snø og hagl. Myggen er her som aldri før, og fergekøene har aldri vært så lange. Kolonnekjøring og veiarbeid over fjellet, veltede campingvogner i grøfta og fulle rasteplasser. 

EINEBÆRJAKT: Det går an å spise både blåbær og einebær rett fra lyngen.

© Bodil Dorothea Gilje

En venninne av meg tok med familien på telttur for aller første gang i sommer, med små barn. De overnattet langs veien i Telemark, på en grusplass, med skumgummiunderlag i helt nytt telt. De sovnet tre timer for sent på grunn av hardt underlag, og våknet fire timer for tidlig på grunn av sola. Alle hadde vondt i hofta, ryggen og hodet. Tørre kjeks og saft til frokost, og så videre på tur, med enda litt lavere motivasjon.

Kanskje er det samboeren din som er familiens friluftsentusiast. Og endelig skulle han få med hele familien ut på tur i sommer. Han elsker å slite seg ut, og vil helst gå tre mil, fra hytte til hytte. Bære lett, spise havregryn og gå masse – fort. Du vil kanskje aller helst ligge med nesa i lyngen og lese bok mens du gofler i deg blåbær. Gå minst mulig, nyte fin utsikt og spise god mat. Kanskje finne en turisthytte med ølservering og tre-retters middag

Les også: - Livet hadde aldri vært det samme uten denne bamsen

FROKOST I PYSJEN: For meg handler turlivet om å finne hvilepulsen, ikke jage etter topper.

© Bodil Dorothea Gilje

Det finnes mange varianter av friluftsliv

Jeg vet om flere som mistet helt lysten på både teltturer, fjellturer, hytteliv, skiturer og fiske etter å ha blitt halt med på turer på foreldrenes premisser i barndommen. Lange fjellturer i all slags vær. Alt skulle være et slit – du måtte gjøre deg fortjent til vaffel og kakao. Du skulle sove hardt og vondt – friluftsliv var ikke for pyser. 

Det stemmer at det kan være et slit, og noen ganger sover du vondt og været er kjipt. Jeg har selv opplevd store utfordringer – gått meg bort alene, sovet på Hardangervidda i kraftig tordenvær, teltet ved et stup på Blefjell med orkanvind, sovet på tynt skumgummiunderlag – i nedoverbakke, vært våt på føttene i tre dager og blitt spist opp av mygg og knott mens jeg sov med døra åpen, fordi det var 2450 grader i teltet. 

Ved å oppleve litt motgang og mestring setter du så enormt stor pris på de gode turene og opplevelsene. De gangene da alt klaffer. Du vet at du må slite deg opp en lang bakke for å få den fine utsikten, men du har pakket med deg en ekstra sjokolade, tørt skift og en øl i sekken som belønning på toppen. Du har investert i det gode liggeunderlaget og mygghatten, som gjør at du kan sove godt om natta. Du vet hvor mye klær som må til i soveposen for å unngå å fryse. Og du vet at tre-mils-etapper ikke er din greie. Det er heller ikke rasteplasser og fergekøer. 

Det finnes mange varianter av friluftsliv, og ved å prøve deg frem finner du ut hva som er «din greie». Klaffet det ikke helt i sommer, håper jeg du prøver igjen, og igjen og igjen. 

Les også: Gå en tur hver dag!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...