bodil gilje
© Bodil Dorothea Gilje

'Har du ikke opplevd følelsen av å være på telttur i ruskevær, vil jeg anbefale å prøve'

Skal vi bare dra på tur i godvær? Eller er det verdt å pakke sekken når høstværet slår til, med regn, kulde og vind?

7. oktober 2022 av Bodil Dorothea Gilje

Mange reiser på hyttetur i høstferien, enten på fjellet eller i skogen. Vi pakker med oss ulltøy og regntøy, gummistøvler og fjellsko. Vi skal sove lenge, kjenne den kalde høstlufta gjennom vinduet på soverommet, og varmen fra dundyna mens peisen varmer opp hytta før frokost. I løpet av dagen skal vi kanskje gå en tur i skogen, eller i fjellet. Plukke sopp og bær, gå til et sted med fin utsikt, eller ta en matpause ved en gapahuk eller et bål. Ut skal vi ofte uansett – det finnes jo ikke dårlig vær, bare ... Tilbake i hytta venter middagen, fyr i peisen, kortspill, brettspill, og en god bok. Vi tar på oss tørr ull, joggebukse og tøfler og kryper ned i sofakroken under teppet. 

Trolig er det mange som tenker at en telttur, overnatting i gapahuk, i hengekøye eller under en tarp er helt uaktuelt hvis det ikke er meldt fintvær. Pakker vi kun sekken for overnatting når vi kan gå minste motstands vei, og ha det mest mulig komfortabelt? Jeg tror at mange kvier seg for å dra på overnatting hvis ikke været er bra, spesielt med familien.

LAG PÅ LAG: Jeg bruker alltid flere lag med ull innerst, og et vind- og vanntett lag ytterst. Og en ekstra lue i sekken, så jeg har en tørr lue til natten.

© Bodil Dorothea Gilje

En av de første teltturene jeg var på etter at jeg kjøpte mitt eget telt i 2016, var akkurat en sånn tur. En venninne og jeg hadde planlagt helgetur til Femundsmarka – jeg hadde aldri vært der før, og det var cirka fem–seks timer å kjøre hver vei (for en helg er det ganske langt). Min venninne og jeg hadde heller aldri vært på telttur sammen før – vi var begge ferske i dette gamet. 

Værmeldingen endret seg i siste liten, og det skulle brått pøsregne. Fredag formiddag på jobb fikk jeg en melding fra Johanne: «Vil du fortsatt på telttur, selv om det skal bøtte ned? Skjønner godt om du vil avlyse.» «Vi drar!» svarte jeg. «YESS!!» fikk jeg tilbake – vi skjønte at vi var likesinnede. Noen timer senere var stemningen på topp i bilen retning Femundsmarka, med bagasje stappfull av god mat, lesestoff, radio, regntøy og fiskestenger.

BÅLNATT: Den første kvelden i Femundsmarka var det oppholdsvær, og bålkosen varte til langt på natt.

© Bodil Dorothea Gilje

Den følelsen du får av å sitte inne i en varm hytte med tørre klær mens det trommer på hyttetaket og uler i veggene – den følelsen er faktisk enda bedre når du sitter tørr og varm inne i et telt. Da får du mestringsfølelsen av å klare å ta vare på deg selv i tillegg. God mat, varme klær, kortspill, lesestoff og godt selskap – det kan du nyte ute i naturen, uansett vær. Er du så heldig å få oppleve at det plasker på teltduken mens du sitter tørr og god i soveposen og slurper i deg varm suppe, eller det suser i tretoppene i det du ligger der og skal sove – da får du virkelig kjenne på både mestring, kosen og naturopplevelsen. 

VÅTT UTE, TØRT INNE: Har du ikke opplevd følelsen av å være på telttur i ruskevær, vil jeg anbefale å prøve. Sørg for å ha med tørt skift, pakk soveposen i vanntett pakkpose og ta med litt ekstra kos i sekken. En deilig hodepute, radio og god mat. Ta med fiskestang også – det sies at fisken biter mer når det regner.

© Bodil Dorothea Gilje

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...