© Getty Images

Gå en tur hver dag!

Hvis du bruker bena litt mer i det daglige og får innarbeidet en fast gåtur, belønnes du med både mer energi og mindre stress.

4. september 2019 av Gitte Høj

Hva går den nye vanen ut på? 

Det er veldig enkelt, men ikke desto mindre viktig: Du skal gå en tur hver dag. Og vi mener hver eneste dag. Hele året. Kort eller lang tur – eller veldig kort. Ut og gå skal du! Det er det som utgjør hele den sunne forskjellen. 

Hvorfor er den så sunn? 

Forskjellen mellom å sitte stille og gå en tur er kjempestor. Bare energiforbruket ditt øker med flere hundre prosent. Gir styrke Som 40+-kvinne bør du vite at en daglig gåtur styrker både skjelettet, senene og musk lene dine, uten at de samtidig blir overbelastet. Og det har du god bruk for, for du taper muskelmasse og skjelettstyrke med alderen. 

Gir god blodgjennomstrømning 

Kretsløpet ditt stimuleres og styrkes så blodtrykket faller, og du forebygger blodpropper. Gir bedre nattesøvn En regelmessig gåtur hjelper også mot søvnproblemer. 

Minsker stresshormoner 

Å gå renser ut stresshormoner – adrenalin og noradrenalin – som har lagret seg i kroppen. Du kan gå deg rolig og slippe stresssymptomer som forhøyet blodtrykk, forstoppelse, spenningshodepine, hjertebank, uro og nedtrykthet.

Gir energi-hormoner 

Går du så fort at du blir svett, begynner kroppen etter hvert å produsere hormoner som løfter humøret ditt og gir deg energi. Gir bedre hukommelse Ved hurtig gange blir det dannet nye celler i hjernen. Hukommelsen din blir bedre, og du holder deg skjerpet. 

Stabilserer vekten 

Det blir lettere for deg å holde vekten, og du forebygger dermed det farlige fettet rundt organene dine både nå og på lang sikt samt hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. 

Kilder: Forskning.no, Videnskab.dk, «Til fods – verdens bedste motion» av Mai-Lis Hellénius og Ola Skinnarmo

SLIK KOMMER DU I GANG!

1. Gå tur på samme tid. 

Sett din nye gåtur i system for å hjelpe deg selv med å lette på rumpa og komme deg over dørstokken. Bestem deg for et fast tidspunkt på dagen, og sett på alarmen på klokka eller mobilen. Et fast tidspunkt kan hjelpe deg med å holde fast på den nye, sunne vanen din. Finn et tidspunkt hvor du har lettest for å kunne holde avtalen med deg selv. Hva er det mulig for deg å få til i din arbeidsmessige og familiemessige situasjon? Skal du gå rett etter jobb, etter middagen – eller kanskje om morgenen før alle andre står opp? 

2. Bruk en skritteller. 

Invester eventuelt i en skritteller. Det kan være motiverende å se hvor fort du spiser deg inn på de anbefalte 10 000 skrittene om dagen. Utfordre deg selv! 

3. Samme sted. 

Du kan selvfølgelig gå når som helst og hvor som helst, men det kan være noe meditativt med å gå den samme ruten hver dag. Samtidig kan en fast rute også disiplinere deg slik at du gjennomfører. Det er enklere hvis den nye vanen din er realistisk og holdbar. 

4. Lad opp. 

Bruk gåturen bevisst, der du åpner sansene og trekker luft, duft og lyder inn. Vær helt til stede i øyeblikket hvor du ikke har annet å gjøre enn å gå og oppleve hva som skjer på turen. Eller ta en tur for å høre en podcast, lydbok eller musikk du liker. Lad opp mens du går.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...