- Det er noe spesielt med å være på en helt enkel hytte

Noen ganger «rømmer» vi til hytta i skogen. Den lille koia som ingen kan se. Her kan vi gjemme oss fra alt og alle og senke skuldrene helt.

21. september 2020 av Bodil Dorothea Gilje

Endelig høst. Den historiske norgesferiesommeren med lange fergekøer og fulle campingplasser kan legges bak oss. Forventningene til høstferien handler mer om ullsokker, regnjakke, peis, bøker, spill og sopp. Det spiller ikke så stor rolle om sola skinner eller ei.

BJØRNELAND: Jeg gikk ikke til utedoen i Alaska uten bjørnespray, kniv og høylytt synging. 

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

For et år siden, på denne tida, var min samboer, Ivar, og jeg på vei til Alaska. Der bodde vi tre uker i en bitteliten tømmerkoie, eller «dry-cabin», som de kaller det. En koie uten strøm og innlagt vann. Midt i bjørneskogen. Jeg kunne ikke gå de hundre meterne til utedoen uten å synge «Lisa gikk til skolen» for full hals for å skremme bort potensiell bjørn. Og jeg følte meg som Donald Gennaro i «Jurassic Park», like før han ble spist av en T-rex mens han satt på do. 

KAMUFLERT: Denne hytta skal det godt gjøres å få øye på fra avstand. Ivar bygde den for 26 år siden. 

Heldigvis er vi så heldige å ha en tilsvarende hytte her i Norge. En koie som Ivar bygde selv da han var 19 år. Den har nesten grodd igjen, og er umulig å se hvis du ikke vet hvor den ligger. For to år siden fikk jeg gleden av å grave ut ny «utedo» (et hull i bakken med en presenning som tak). Og inni hytta er det kun en køyeseng, et lite bord, en benk, kokeplate med gass og en liten vedovn. 

Det er noe spesielt med å være på en helt enkel hytte. Nesten som å være på telttur, men du kan stå oppreist, lage mat inne og fyre i peisen. Og selv om en så enkel tømmerkoie kan virke kald og stusslig ved første øyekast (for mange, i alle fall), blir det desto mer koselig når du får tent stearinlys, fyrt i ovnen, redd opp senga og jekka en øl. 

SE OGSÅ: Lettlaget kosemat til hytteturen

MORGENKOS: Ronja følger nøye med når vi våkner på hytta – da er det nemlig lov til å krype opp i senga.

Vi sover til vi våkner. Og da får hunden Ronja lov til å komme opp i senga (noe hun gleder seg til hele natta). Ivar fyrer i ovnen og lager kaffe, men ingen av oss står opp før hytta er god og varm. 

Kanskje rekker vi en sopptur, en skogstur eller en tur på do før det blir mørkt igjen. Da er det middag og kortspill med stearinlys. P1 på radioen og en veldig mørk skog utenfor – helt bjørnefri. 

ENKEL STANDARD: Det er nesten umulig å stresse i en tømmerkoie med stearinlys og utedo. Det eneste vi skal rekke, er å spise middag før vi må legge oss. Og slå hverandre i Rummy et par ganger. 

Nå i høst skal vi faktisk få laget en vei helt inn til hytta, og neste år blir det kanskje gravd etter vann og lagt inn strøm. Og året etter der, kanskje en tømmerkoie til, og båt. Men standarden og stemningen vil være omtrent den samme – enkel og lun. Lave skuldre og lange morgener. 

God høst! 

SE OGSÅ: Kom i form uten å jogge

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...