Taras turjente, Bodil Gilje i snøhule
© Ivar Lien

- Hvem hadde trodd at det kan bli så lunt og koselig i en snøhule?

En snøhule er en komfortabel og sikker måte du kan overnatte ute om vinteren på, dersom det blir gjort riktig. Taras turjente Bodil Dorothea Gilje viser deg hvordan.

4. februar 2020 av Bodil Dorthea Gilje

Jeg har lenge vært nysgjerrig på hvordan det er å overnatte i en snøhule, for eksempel. Er det kaldt, fuktig, klaustrofobisk? 

Tar det uendelig lang tid å grave den ut? Hvor fort smelter den? Hvor lenge kan jeg sove der?

Taras turjente, Bodil Gilje i snøhule

GLAMPING-CAMPING: Jeg har et og annet triks for å øke komforten litt. Spesielt når vi er på tur med pulk. Reinskinn, et ullpledd og oppblåsbart underlag. Samt min trofaste (ekstra store) turlampe gir god stemning i hula.

© Ivar Lien

Før 2016 lød fjellvettregel nummer ni: «Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig». Nå er den endret til «Spar på kreftene og søk ly om nødvendig». For hvordan graver du deg egentlig inn i snøen? 

Dersom det blir gjort riktig, er en snøhule noe av det sikreste og mest komfortable du kan sove i nå om vinteren. Men gjøres det på feil måte kan du risikere en hule som kollapser, raser ut i skred eller at lufta blir farlig. Derfor er det lurt å lytte til erfarne huleboere. 

Jeg er så heldig å ha en samboer som så å si har vokst opp i snøhuler – eller «kantgrop», som disse bildene viser. Under kyndig veiledning av ham fikk jeg prøve meg på min første kantgrop – til både hunden min Ronjas og min store begeistring. 

Taras turjente, Bodil Gilje i snøhule

BYTTET PÅ: Utgravingen tok bare et par timer. Vi byttet på da det kun var plass til én om gangen. 

© Ivar Lien

Og min samboer fikk begeistret se at det går an å «pynte» en snøhule med både juletrelys, lamper, oppblåsbart liggeunderlag og et stort ullpledd for litt ekstra komfort og «koselig stemning». Kanskje ikke helt lik de snøhulene han sov i da han var liten – men en ny erfaring for han også. Jeg er ingen ekspert, men med god hjelp fikk jeg en ny og spennende opplevelse.

Taras turjente, Bodil Gilje i snøhule

HULEMANNEN: Ivar Lien har lang erfaring med snøhuler og ferdsel i vinterfjellet – til min store glede

© Ivar Lien

SNØHULER ER TRYGGE DERSOM … 

1. … snøen er stabil: Kun fokksnø (snø som vinden har lagt igjen) kan være egnet til å grave sikre huler. Snøfonner bør ikke være høyere enn fem meter. På denne måten unngår du at hulen raser ut eller klapper sammen. 

2. … lufta er god: Med riktig metode vil det være tilstrekkelig utskifting av luft i hulen og temperaturen vil være oppunder null grader selv om det er kaldere ute. Koking – og særlig snøsmelting – i hulen, kan være farlig. Årsaken er at det kan dannes en lufttett ishinne eller kullos inne i snøhulen. 

3. … du lytter til erfarne huleboere: Grav din første snøhule under veiledning av en som kan det – det finnes flere kurs. 

Taras turjente, Bodil Gilje i snøhule

LUKSUS-HULE: Denne kantgropa ble særdeles fin. Et godt stykke arbeid og en velfortjent god natts søvn.

© Ivar Lien

NB! Snøen endrer seg igjennom døgnet og vinteren. Det kan tidvis være skredfare i «huleterreng». Lær deg sikker ferdsel i vinterfjellet, først og fremst.

Les også: Taras turjente: Terapi ved bålet

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...